De Bromo vulkaan bewonderen zonder tour | Alle tips en handige info op een rij

Djura

Indonesië telt maar liefst 130 actieve vulkanen en de Bromo op het eiland Java is daarvan veruit de populairste. De ligging van de vulkaan in de kilometers grote Sea of Sand is enorm indrukwekkend. In deze gigantische zandvlakte liggen nog twee vulkanen en samen vormen ze het decor voor één van de mooiste zonsopkomsten ooit. Een bezoek aan de Bromo vulkaan is zonder twijfel één van de hoogtepunten tijdens een rondreis door Indonesië. Wij vertellen je hoe je de vulkaan op eigen houtje kunt bezoeken. Zonder dure tours!

Waarom de Bromo vulkaan een must-see is

De Bromo vulkaan mag je eigenlijk echt niet missen als je op Java bent. De zonsopkomst met uitzicht over deze en de andere vulkanen in de gigantische zandvlakte is adembenemend. Zodra het zonlicht op de vulkanen schijnt, kleuren ze prachtig bruin. De mist die je vaak op de bodem ziet hangen geeft het geheel nog wat extra magie. Echt een bijzonder moment!

Ook kun je wandelen in de uitgestrekte Sea of Sand en de trap naar de kraterrand van Mount Bromo nemen. Zo kun je echt ín de krater kijken!

De laatste weken is de Bromo vulkaan vrij actief en daarom is het gebied in een straal van 1 kilometer rondom de krater afgesloten. Momenteel kun je dus niet de trap op naar de kraterrand. Wanneer de vulkaan rustiger wordt, zal deze weer geopend worden voor bezoekers. - mei 2019

Met of zonder tour?

Tja, aan zo'n top highlight hangt wel een prijskaartje. Althans, dat dachten wij in eerste instantie. Google maar eens op "Bromo tour" en je wordt overspoeld met tourbureaus die je ervan proberen te overtuigen om de Bromo vulkaan te bezoeken onder leiding van hun gidsen. De prijs van zo'n 2-daagse tour? Minimaal 1 miljoen roepia per persoon, ofwel ruim €60.

Gelukkig kan het ook anders. Goedkoper! Door zelf je bezoek aan Mount Bromo te organiseren bespaar je niet alleen geld, je hebt ook de vrijheid om zelf te bepalen hoe lang je op iedere plek blijft. En je kunt ook nog eens de grote drukte op de kraterrand vermijden!

De Bromo vulkaan bewonderen zonder tour

Stap 1: Reis naar Cemoro Lawang

De Bromo vulkaan ligt in het oosten van Java en het dorp Cemoro Lawang ligt direct aan de Sea of Sand. Dit is dus de beste uitvalsbasis voor een bezoek aan de Bromo. In Cemoro Lawang vind je enkele basic guesthouses. Veel faciliteiten of luxe heb je er niet, maar het is maar voor één nachtje. ;-)

Waarschijnlijk zul je je trip naar Bromo beginnen vanaf de stad Surabaya. Dit is de grootste stad in het oosten van Java. Je kunt vanuit veel plekken in Indonesië eenvoudig met het vliegtuig, de trein of de bus naar Surabaya afreizen. Vanaf Surabaya neem je vervolgens de trein of de bus naar het stadje Probolinggo (reistijd ongeveer 2 uur). Een ticket voor de trein kost je €1,80 - €10 per persoon (afhankelijk van het type trein en de klasse die je kiest) en voor de bus kost ruim €2 per persoon. Houd er wel rekening mee dat de trein maar een paar keer per dag rijdt op dit traject.

Je kunt online treintickets kopen via de app of website van Traveloka. Ook kun je in de Indomaret supermarkten of natuurlijk op de treinstations tickets aanschaffen.

Vanaf Probolinggo moet je nu het laatste traject afleggen naar Cemoro Lawang. Dit doe je met een lokaal busje dat steeds vertrekt wanneer hij vol is. Als je aankomt op het trein- of busstation in Probolinggo, moet je wel even op je hoede zijn. Er zijn veel scammers actief die jou veel te veel proberen te laten betalen voor je buskaartje of je een veel te dure tour aansmeren. Je moet weten dat je altijd pas in de bus betaalt voor de rit en dat dit niet meer moet kosten dan 2 á 3 euro. Het busritje duurt ongeveer 1,5 uur.

Stap 2: Overnacht in Cemoro Lawang

Eenmaal aangekomen in Cemoro Lawang, check je in bij één van de guesthouses en als het helder weer is, kun je nog de zonsondergang met zicht over Mount Bromo meepakken. Daarna is het slim om op tijd je bed in te kruipen. Morgen begint de dag vroeg!

Cahyo Homestay Bromo
Cahyo Homestay Bromo

Simpele kamers op perfecte locatie - uitzicht op de Bromo vulkaan - tweepersoonskamer vanaf €12.

Bekijk

Stap 3: Zonsopkomst bij de Bromo vulkaan

Nu is het tijd voor het hoogtepunt: de zonsopkomst met uitzicht over de Bromo vulkaan. Vanuit het dorpje is het een vrij steile hike naar één van de uitzichtpunten (bijv. King Kong Hill of Mount Penanjakan) die wel wat tijd in beslag neemt. Check vooraf dus even hoe laat de zon opkomt en vertrek op tijd. Het is minimaal 2 uur wandelen tot King Kong Hill. Sunrise Point 1 bij Mount Penanjakan is nog verder...

Gebruik de app maps.me om te navigeren naar het uitzichtpunt waar je heen wilt gaan. Als je bij Seruni Sunrise Point 2 komt, dan moet je een klein paadje nemen naar King Kong Hill. Dit ligt aan je rechterkant als je vanaf het viewpoint naar Mount Bromo kijkt. Het lijkt in eerste instantie geen pad, je moet een stukje klimmen over de rotsen. Dan volg je daarna het bospad naar King Kong Hill.

Waarschijnlijk zul je onderweg naar het uitzichtpunt de entree voor het Bromo National Park moeten betalen en deze is behoorlijk hoog: 240.000 roepia (€15) per persoon. Op zon- en feestdagen is dit zelfs 340.000 roepia, ofwel ruim €21. Nu zijn er nogal wat backpackers die de entreeprijs veel te hoog vinden, vooral omdat locals slechts 10% van dit bedrag hoeven te betalen. Op heel wat blogs vind je dan ook beschrijvingen van een alternatieve wandelroute waarmee je de ticketcounter zou ontlopen. Het wandelpad schijnt nogal lastig te vinden te zijn, maar als je er geïnteresseerd in bent: met wat googlen kom je een heel eind. ;-)

Heb je geen zin om een paar uur te hiken in de nacht, dan kun je ook een scootertaxi naar het viewpoint nemen. Of je huurt de avond van tevoren zelf een scooter en rijdt naar het uitkijkpunt. Voor beide opties kun je rekening houden met een prijs van ongeveer 50.000 roepia (€3,50).

Stap 4: Beklim de Bromo en kijk in de krater

Tot slot kun je weer afdalen en door de Sea of Sands naar de Bromo vulkaan lopen. Via een trap kun je de krater op wandelen en ín de vulkaan kijken. Vanaf de Sea of Sand heb je weer een heel ander zicht op het landschap en het is dus zeker de moeite om ook hier wat tijd door te brengen.

Vrijwel alle toeristen gaan direct na de zonsopkomst naar de Bromo krater, maar jij hoeft dit niet te doen. Je kunt ook eerst terug wandelen naar je guesthouse, op je gemak ontbijten of nog een dutje doen en dan de Bromo vulkaan van dichtbij gaan bekijken. Dan zijn de meeste toeristen allang weg en komt de enorme vlakte met de vulkanen nog beter tot haar recht!

Avontuurlijker & goedkoper

Kortom, de Bromo vulkaan zelfstandig bezoeken is eigenijk veel leuker én ook nog eens goedkoper dan met een tour. Je hebt langer de tijd bij de vulkaan, ontwijkt de toeristenmassa en je houdt wat geld in je zak voor de volgende highlight. Als je de Bromo vulkaan tof vindt, dan is de Ijen vulkaan een goede volgende bestemming! :-)

Tips

  • Het is in Cemoro Lawang en bij de Bromo vulkaan veel kouder dan op andere plekken in Indonesië. Het is dus verstandig om je goed aan te kleden, zeker als je eenmaal bij een uitkijkpunt zit te wachten tot de zon opkomt.
  • Zoek je een soort middenweg waarbij je minder zelf hoeft te regelen, maar toch minder geld kwijt bent dan bij een gewone tour? Verblijf dan bij Clover Homestay in Probolinggo. Zij kunnen - zelfs de avond van tevoren nog - het transport voor je regelen naar de vulkaan en terug. Super simpel en goed betaalbaar! Afhankelijk van het aantal passagiers betaal je hiervoor ongeveer 110.000 tot 175.000 roepia (€7 - €11,50) per persoon. Daarnaast moet je dan nog het entreeticket betalen natuurlijk.

Alles over onze reis door Indonesië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Indonesië

Een nachtelijke wandeling op de Ijen vulkaan in Indonesië

Indonesië

Zonsopkomst bij de kratermeren van de Kelimutu vulkaan

Indonesië

De Rinjani vulkaan op Lombok beklimmen

Indonesië

De leukste route voor een reis naar Bali

Indonesië

Wat kost reizen in Indonesië?

Indonesië

De zonsopkomst vanaf de Borobudur tempel

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen