Wat kost backpacken in Chili? | Alles over prijzen en een reëel dagbudget

Djura

Als je gaat reizen in Chili, val je van de ene verbazing in de andere. De natuur is hier overweldigend mooi! Doordat Chili beter ontwikkeld is dan andere populaire reislanden in Zuid-Amerika (zoals Colombia, Peru en Bolivia), kost reizen door dit langgerekte land wel wat meer dan je waarschijnlijk gewend bent in Zuid-Amerika. We vertellen je welke kosten je kunt verwachten als je een rondreis door Chili gaat maken én we geven je handige tips om wat geld te besparen!

Een maand rondreizen in Chili

Tijdens deel twee van onze wereldreis brachten we 32 dagen door in Chili. Een fantastische tijd! We begonnen in de Atacama woestijn waar we langs de mooiste plekken reden met een gehuurde pick up. In het midden van Chili bezochten we wijnhuizen en verbleven we twee nachten in de creatiefste stad van het land. Vervolgens trokken we meerdere dagen door de woeste natuur van Patagonië en we eindigden met een roadtrip in het Merengebied. Al onze ervaringen en tips hebben we verzameld in onze blogs over Chili.

Met een campervan door het Merengebied

In Chili betaal je met de Chileense peso. Tijdens onze reis stond 1 euro ongeveer gelijk aan 760 Chileense pesos. Voor het gemak vermelden we in dit blog alle prijzen in euro's.

Vliegtickets

Als je een rondreis door Chili gaat maken, dan zul je waarschijnlijk vliegen op de hoofdstad Santiago. Een retourticket van Schiphol naar Santiago kost gemiddeld €600 tot €800. Houd er rekening mee dat het in onze wintermaanden juist zomer is in Chili en dat dit dus het hoogseizoen is voor het land. Als je in deze periode naar Chili wilt reizen, dan is het slim om op tijd je vliegticket te boeken om zo een goede deal te scoren.

Wij vlogen niet vanaf Nederland naar Chili, maar kwamen Chili over land binnen vanuit Bolivia. Aan het einde van de 3-daagse Uyuni tour in Bolivia werden we voor een kleine meerprijs (€9) in San Pedro de Atacama - een dorp in het noorden van Chili - afgezet.

Tijdens de 3-daagse Uyuni tour in Bolivia

Slapen

Qua accommodaties kun je het in Chili zo gek maken als je zelf wil. Je hebt de keuze uit campings, hostels met slaapzalen, simpele accommodaties met tweepersoonskamers en luxe hotels. Meestal boekten we een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer. De prijs voor een kamer met eigen badkamer lag namelijk vaak veel hoger!

We hebben 2 nachten in een slaapzaal geslapen en tijdens de W-Trek in nationaal park Torres del Paine sliepen we 4 nachten in een tentje. Tijdens onze roadtrip met de campervan kampeerden we gratis (7 nachten). De andere nachten sliepen we in tweepersoonskamers. In totaal waren we €899,34 kwijt aan accommodaties. Verdeeld over 24 nachten - de gratis overnachtingen met de campervan tel ik hierbij niet mee - is dat een gemiddelde van €37,47 per nacht. (met twee personen)

Ons tentje voor de nachten in Torres del Paine

Goed om te weten: Patagonië en de Atacama woestijn zijn de meest toeristische gebieden in Chili en de prijzen voor overnachtingen liggen hier erg hoog. Boek voor deze bestemmingen op tijd je slaapplek, zodat je nog volop keuze hebt en een fijne plek voor een acceptabele prijs kunt vinden!

Onze uitgaven aan overnachtingen waren in Chili dus fors hoger dan in Colombia, Peru en Bolivia. Hier bleven we altijd onder de €30 gemiddeld per nacht. Als je met twee personen gaat reizen en vooral eigen kamers boekt, dan is een budget voor slapen van 35 tot 45 euro per nacht reëel. Ga je vaker op slaapzalen, dan zou ik rekening houden met een budget van 8 tot 15 euro per persoon per nacht.

Slaapzaal

€8 – €15

Eigen kamer met gedeelde badkamer

€25 – €40

Eigen kamer met privé badkamer

€40 – €55

Vervoer

Chili is het langste land ter wereld en de reisafstanden zijn erg groot. Je kunt in principe overal met de bus komen, maar sommige busritjes duren gerust 24 uur of zelfs langer. Het is dus zeker de moeite om ook één of meerdere binnenlandse vluchten te overwegen. Bij de budgetmaatschappij Sky kun je goedkope vluchten vinden!

Wij hebben meerdere keren gebruik gemaakt van het vliegtuig om ons snel door Chili te verplaatsen. In totaal betaalden we €267,66 aan binnenlandse vluchten met zijn tweeën. (inclusief ruimbagage)

  • Van Calama (bij de Atacama woestijn) naar Santiago - €33,65 per persoon
  • Van Santiago naar Punta Arenas (Patagonië) - €58,07 per persoon
  • Van Punta Arenas naar Puerto Montt (Merengebied) - €42,10 per persoon
Hoe eerder je de binnenlandse vluchten boekt, hoe goedkoper ze zijn. Als je je reis dus enkele weken of zelfs maanden vooraf al uitstippelt, boek die vluchten dan ook gelijk!

Daarnaast maakten we gebruik van bussen voor middellange afstanden (1 tot 4 uur reistijd) en van taxi's / Uber en de metro voor korte ritjes. Dit kostte ons in totaal €575,06 over 24 dagen. Dat is een gemiddelde van €11,98 per persoon per dag.

In de laatste week huurden we een campervan en konden we dus gaan en staan waar we maar wilden. De huur van de campervan was €71 per dag en aan benzine betaalden we in totaal €367,43. De vervoerskosten voor onze roadtrip waren dus €71 x 7 dagen + €367,43 = €864,43. Een flink bedrag, maar we konden wel 7 nachten gratis kamperen door het huren van de campervan. Als je bedenkt dat een nacht in een hostel met zijn tweeën ons zo'n €35 kost, dan valt dit nog best mee!

Een campervan geeft je alle vrijheid. Echt leuk!

Als we dit allemaal bij elkaar optellen, dan hebben we veruit het meeste geld uitgegeven aan vervoer in Chili. Namelijk 1.707,26 euro. Dat is 40% van onze totale uitgaven in Chili!

Reizen met de bus (per uur)

€3 – €5

Taxi < 5 km

€3 – €6

Binnenlandse vlucht (enkeltje)

€25 – €70

Eten & drinken

De prijzen voor eten & drinken in Chili zijn eigenlijk best wel vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Gelukkig heb je op veel plekken in Chili goede supermarkten en dus hebben wij regelmatig zelf een maaltijd klaar gemaakt. Dat scheelt een hoop in vergelijking met eten in een restaurantje!

Als we boodschappen deden voor een simpele avondmaaltijd, dan waren we meestal 7 à 8 euro kwijt voor twee personen. Ga je uiteten, dan ben je voor een hoofdgerecht en drankje 8 tot 12 euro per persoon kwijt.

Zelf koken zal je veel geld besparen!

In San Pedro de Atacama heb je geen grote supermarkten, dus als je daar zelf wilt koken, sla dan wat boodschappen in voor je hier naartoe gaat. Je hebt er wel een markt waar je vers fruit en groenten kunt krijgen. Door vooraf boodschappen te doen en wat mee te nemen, kun je veel geld besparen. Uiteten gaan in dit toeristische dorp is namelijk duurder dan op veel andere plekken in Chili!

Een verse empanada (prima lunch!) heb je al voor €2,50 en voor een cappuccino betaal je 3 tot 4 euro. Een glas wijn kost €2,50 tot €4 en voor een biertje ben je €2 à €3 kwijt. Ontbijt is vaak inbegrepen bij je hostel en dat is maar goed ook, want buiten de deur ontbijten is prijzig. Reken op minimaal €6 voor een ontbijt met brood, ei en zwarte koffie.

Bespaartip: Voordat wij aan onze meerdaagse hike in Patagonië begonnen, deden we alvast inkopen in een supermarkt in Santiago. We moesten namelijk veel crackers, muesli repen, chocola, nootjes en dat soort dingen meenemen tijdens de hike. In Puerto Natales (in Patagonië) heb je wel grotere supermarkten, maar doordat het zo'n afgelegen gebied is zijn de prijzen hoger en zijn er minder producten te krijgen. Boodschappen doen in Santiago is dus goedkoper én je hebt ook nog eens meer keuze!

In 32 dagen tijd gaven wij met twee personen €1.188,47 uit aan eten & drinken. Dit is €18,57 per persoon per dag. Dit is inclusief de dure maaltijden die we bestelden in Torres del Paine. Een avondmaaltijd op zo'n camping kost namelijk €22 - €28 per persoon en voor het ontbijt betaalden we €15 - €25 per persoon. Bizar veel geld! Als we deze maaltijden buiten beschouwing laten, dan waren onze totale kosten aan eten & drinken €928 met zijn tweeën en dan zou het gemiddelde per dag rond de €15 per persoon uitkomen. Best een verschil!

Avondmaaltijd - zelf koken

€2,50 – €4

Kopje koffie

€2,50 – €4

Halve liter bier

€2,50 – €4

Hoofdgerecht in restaurant

€7 – €12

Sandwich

€4 – €6

Frisje op het terras

€1,50 – €2,50

Excursies & entreegelden

Voor de meeste bezienswaardigheden en nationale parken in Chili moet je entreegeld betalen. Wij hebben maar twee georganiseerde tours gedaan, namelijk in de Atacama woestijn. Alle andere bezienswaardigheden hebben we op eigen houtje bezocht. In totaal gaven wij €384,52 uit aan tours & entreegelden. Dit is ongeveer 6 euro per persoon per dag.

Maanlandschap in de droogste woestijn ter wereld Bezoek Valle de la Luna in Chili

Geyser del Tatio: een spetterende highlight in de Atacama woestijn

De tour naar Valle de la Luna kostte €13 per persoon en voor de tour naar de El Tatio Geyser betaalden we €22,50 per persoon. Verder bezochten we lagunas, watervallen en nationale parken waarvoor je meestal €3 - €4 entree betaalt. De entree voor Torres del Paine is hoger, namelijk 21.000 pesos - ofwel bijna €28 - per persoon in het hoogseizoen.

Torres del Paine

Daarnaast gingen nog enkele tientallen euro's naar rondleidingen en proeverijen in wijnhuizen in de Colchagua vallei. Een wijntour inclusief proeverij kost ongeveer €18 tot €22 per persoon. Als je enkel een proeverij doet zonder rondleiding, dan ben je vaak €10 tot €14 per persoon kwijt.

Over onze zelf georganiseerde wijntour in de Colchagua vallei

Overigen

Tot slot heb je altijd nog wel wat andere kosten. Wij gaven in totaal €41,03 uit aan overige zaken, zoals toiletbezoek, een omzetstekker, tolwegen, een regenbroek en vershoudbakjes voor onze W-trek. Ook kochten we voor ons allebei een lokale simkaart voor €2,50 per stuk en betaalden we ongeveer 15 euro om deze op te waarderen met internet. In totaal kostte internetten in Chili ons dus €20.

Onze overige kosten waren gemiddeld €0,95 per persoon per dag.

Dagbudget voor Chili

We hadden gerekend op €110 per dag (voor twee personen) voor onze reis door Chili, maar we gaven gemiddeld €131,81 per dag uit. Dit komt voornamelijk door een paar dingen die behoorlijk prijzig waren: het huren van een auto in de Atacama woestijn, de extreem dure maaltijden bij de campings in Torres del Paine en onze roadtrip in het Merengebied waarvoor we een campervan huurden die ook nog eens veel benzine slurpte. Toch zou ik het achteraf gezien niet anders doen, want deze 'budgetvreters' waren het absoluut waard! Onze totale uitgaven in Chili in 32 dagen waren €4.217,94 met zijn tweeën.

Houd er in ieder geval rekening mee dat Chili een duurdere bestemming is dan andere landen in Zuid-Amerika, zoals Colombia, Peru en Bolivia. Of jij hetzelfde dagbudget nodig hebt als wij, is compleet afhankelijk van je plannen in Chili. Je kunt in ieder geval besparen door op slaapzalen te slapen, vaker zelf te koken, geen biertjes of wijntjes te drinken, enkel gebruik te maken van het openbaar vervoer (niet zelf een auto of campervan huren) en als je de W-Trek gaat lopen, dan kun je al je eten zelf meenemen en hoef je niet die dure maaltijden bij de campings te nemen. Als je zuinig bent, kun je met een dagbudget van €40 - €50 per persoon rondreizen in Chili.

Leef je wat minder zuinig in Chili en kies je wat vaker voor comfort en gemak, dan is een dagbudget van €60 tot €70 per persoon reëler.

Reken op €60 - €70 per persoon per dag als je regelmatig kiest voor comfort &amp; gemak.

Ondanks de hogere prijzen zou ik backpacken in Chili 100% aanraden. Het land heeft zoveel moois te bieden! Ga jij binnenkort op reis naar Chili, lees dan voor vertrek ook even onze praktische tips. Hier vind je informatie over het klimaat, vervoer, veiligheid en meer!

Lees al onze ervaringen in Chili

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Bolivia

Wat kost reizen in Bolivia?

Peru

Wat kost backpacken in Peru?

Peru

Wat kost een bezoek aan Machu Picchu?

Colombia

Wat kost backpacken in Colombia?

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen