Backpacken in Bolivia: spotgoedkoop of financiële tegenvaller? | Onze kosten in Bolivia

Bolivia 21 november 2018

Backpacken in Bolivia zou enorm goedkoop moeten zijn. In vergelijking met de omringende landen zijn de prijzen in Bolivia een stuk lager en sommige bloggers spreken zelfs over een dagbudget zoals in Azië. Dat klinkt goed, hè! Toch pakten onze 3 weken in Bolivia behoorlijk duurder uit dan we gedacht hadden. Een categorie waar we normaal niet veel geld aan uitgeven, was nu zelfs onze grootste kostenpost! In dit blog lees je welke prijzen je kunt verwachten in Bolivia en met welk dagbudget je rekening kan houden.

3 weken reizen in Bolivia

Tijdens het tweede deel van onze wereldreis verbleven we 20 dagen in Bolivia. We deden een eerste indruk op van het land bij het Titicacameer, riskeerden ons leven op Death Road, relaxten een week in Sucre en tot slot keken we onze ogen uit tijdens de 3-daagse tour over de wereldberoemde zoutvlakte Salar de Uyuni. Al onze tips en ervaringen lees je terug in onze blogs over Bolivia.

Voor het gemak vermelden we alle prijzen in euro’s, maar in Bolivia betaal je met de boliviano. Toen wij door Bolivia reisden was 1 euro ongeveer 8 bolivianos waard.

Vliegtickets

Veel reizigers combineren het zuiden van Peru met de highlights van Bolivia. In dat geval is vliegen op de Peruaanse hoofdstad Lima het meest logisch en vaak ook het beste betaalbaar. Wat een normale prijs is voor een retourticket Amsterdam – Lima lees je in het blog ‘Wat kost backpacken in Peru?‘. 

Kosten backpacken in Bolivia
Salar de Uyuni – voor veel reizigers dé reden voor een bezoek aan Bolivia

Combineer je je reis in Bolivia niet met een ander land, dan zul je waarschijnlijk landen op het vliegveld in La Paz of Santa Cruz. Een retourticket is vaak prijzig, zeker als je dit vergelijkt met tickets naar bekendere steden in Zuid-Amerika zoals Lima, Bogota en Buenos Aires. Je zult minimaal 800 euro per persoon kwijt zijn, maar €1.000 is een reëeler bedrag. Als je bereid bent 2x over te stappen, zul je minder betalen dan wanneer je slechts 1 (korte) overstap hebt.

Wij kwamen Bolivia binnen over land en hadden dus geen hoge kosten aan vliegtickets naar Bolivia.

Slapen

De accommodaties in Bolivia zijn over het algemeen wat meer basic dan in Colombia en Peru. Het voordeel is wel dat een tweepersoonskamer met eigen badkamer goed betaalbaar is. Wij kozen hier dan ook altijd voor tijdens onze 3 weken in Bolivia. Daarnaast is het op de hooggelegen plekken echt een voordeel om verwarming in je kamer te hebben, want – vooral ’s nachts – kan het enorm koud worden! Voor zo’n 20 tot 30 euro per nacht heb je een prima kamer met eigen badkamer op een goede locatie. Vaak krijg je er dan ook nog een ontbijtje bij!

Kosten overnachten in Bolivia - reisbudget
Zonsondergang vanaf ons appartement in Sucre

Doordat we een week lang in een spotgoedkope Airbnb sliepen, zijn onze kosten voor overnachten in Bolivia laag. In totaal betaalden we €342,91 aan 15 overnachtingen. De andere overnachtingen in Bolivia waren namelijk onderdeel van onze tour in de Boliviaanse Amazone en naar de zoutvlakte. Doordat we de overnachtingskosten met twee personen kunnen delen, komt dat neer op een bedrag van €11,43 per persoon per nacht. Reis je alleen, dan is een bed op een slaapzaal een slimmere optie voor je budget. Die heb je namelijk al voor €7,50 tot €10 per nacht!

Slaapzaal€7,50 – €10
Eigen kamer hostel€20 – €27
Hotelkamer€25 – €32

Vervoer

Vervoer is niet duur in Bolivia. Voor de lange afstanden maakten we gebruik van bussen en voor de korte ritjes in de omgeving pakten we vaak een taxi. Reken voor de bus op een prijs van ongeveer €1 – €1,50 per uur. Een taxi kost je meestal nog geen 3 euro per rit. 

Kosten reizen met de bus in Bolivia
De lokale bussen in La Paz

Aan bussen en taxi’s gaven wij in totaal €70,16 uit. Dat is slechts €1,76 per persoon per dag! We maakten één keer gebruik van een nachtbus tussen La Paz en Sucre. Dit was een flinke afstand, maar alsnog kostte het maar 130 bolivianos (€16) per persoon.

Als je – net als wij – een paar dagen door wilt brengen aan de Amazone, dan zul je hoogstwaarschijnlijk gaan vliegen van La Paz naar Rurrenabaque. Je kunt ook met de bus gaan, maar onder reizigers staat deze route bekend als een helse rit vanwege de vele bochten en grotendeels onverharde weg. Wij kozen daarom voor de snellere en veiligere manier: een binnenlandse vlucht. Ondanks dat het maar een dik half uur vliegen is, moet je hier flink wat bolivianos voor neerleggen. Reken op 600 tot 700 bolivianos (€75 – €87,50) voor een enkele reis. Wij waren uiteindelijk met zijn tweeën een bedrag van €329,19 kwijt voor de heen- en terugvlucht.

Prijzen binnenlandse vlucht Bolivia - dagbudget
Niet goedkoop, wel snel!

Als je onze totale vervoerskosten bekijkt (bussen, taxi’s, binnenlandse vluchten), dan zijn we geëindigd op een bedrag van €9,98 per dag per persoon aan vervoer. Wel of geen binnenlandse vluchten maken dus een groot verschil. Goed om rekening mee te houden als je zelf je dagbudget voor Bolivia gaat bepalen.

Reizen met de bus (per uur)€1 – €1,50
Taxi < 5 km€1 – €3
Binnenlandse vlucht (enkeltje)€75 – €87,50

Eten & drinken

Eindelijk was eten & drinken een keer niet onze grootste kostenpost! Toch vielen de prijzen van eten en drinken me best wel tegen. Andere reizigers vertelden ons steeds dat Bolivia zo goedkoop was, zeker in vergelijking met Colombia en Peru. Toch vond ik de prijzen in restaurants – met name op de toeristische plekken – helemaal niet zo laag. Voor een ontbijtje met koffie ben je in een restaurant zomaar 4 à 5 euro kwijt. Een biertje kost al snel 3 euro en een hoofdgerecht in een restaurant vind je niet makkelijk voor minder dan 5 euro. Wat wel heel goedkoop én lekker is: een verse jus d’orange van een straatverkoper. Vaak maar een halve euro en zó lekker! Iets vaker sapjes en iets minder biertjes drinken dus. ;-)

Kosten eten en drinken in Bolivia - backpacken Bolivia
Groenten op de markt zijn goedkoper dan in supermarkten.

Om geld te besparen is het slim om uitgebreid te lunchen en in de avond simpel & weinig te eten. Tijdens lunchtijd hebben bijna alle restaurants namelijk een ‘lunch special’ voor een leuke prijs! Denk aan 4 tot 6 euro voor een 3-gangen lunch. Daar kun je de dag wel mee door!

We hebben zoveel mogelijk in goedkope restaurantjes gegeten en tijdens onze week in Sucre hebben we altijd boodschappen gedaan en zelf gekookt. Toch waren we in 20 dagen nog €426,66 kwijt. Dat is gemiddeld €10,67 per persoon per dag. Geen heel groot verschil als ik dat vergelijk met onze kosten voor eten & drinken in Peru (€12,50 p.p.p.d.) en Colombia (€13,65 p.p.p.d.).

Prijzen in Bolivia - dagbudget en kosten
Een goedkoop maar heerlijk maaltje in Copacabana!
Lunchaanbieding€4 – €6
Kopje koffie€1 – €1,75
Halve liter bier€2 – €3
Westerse maaltijd€6 – €8
Sandwich€3 – €4
Frisje op het terras€1 – €1,25

Excursies & entreegelden

Normaal doen we niet veel (dure) tours, maar in Bolivia liep het even anders. We gingen 3 dagen wildlife spotten in de Amazone, een dag mountainbiken op Death Road en natuurlijk deden we de 3-daagse Uyuni tour over de zoutvlakte en langs vulkanen, meren, geisers en meer natuurschoon. Allemaal schitterende tours, maar wel met een prijskaartje!

Kosten reizen in Bolivia
Wildlife spotten in de Boliviaanse Amazone

Dit keer waren excursies & entreegelden zelfs onze grootste kostenpost in Bolivia. We gaven hier in totaal €772,48 aan uit. Een flink bedrag! Dit bedrag is vooral zo hoog door een enkele (meerdaagse) tours. 

Uiteindelijk waren we gemiddeld per dag dus €19,31 per persoon kwijt aan tours & entreetickets. 

Overigen

Aan overige zaken gaven we €24,97 uit. Dit geld ging vooral naar toiletpapier, toiletbezoek en nieuwe shampoo, tandenpasta, etcetera. Per persoon per dag kostte dit ons €0,63. 

Dagbudget voor Bolivia

Vooral door onze uitgaven aan excursies & entreetickets zijn we ruim over ons budget gegaan voor Bolivia. We hadden gerekend op €70 per dag (twee personen), maar gaven gemiddeld €98,32 per dag uit. Oeps! Vooral de binnenlandse vlucht van & naar Rurrenabaque heeft ons de das om gedaan. Zonder deze kosten zouden we zijn uitgekomen op gemiddelde dagelijkse uitgaven van €81,86. Nog steeds meer dan 15% over ons geplande budget!

Dagbudget voor reizen in Bolivia

Wat voor jou een reëel dagbudget is, is enorm afhankelijk van je plannen in Bolivia. Wil je een aantal meerdaagse tours doen, dan zul je veel meer geld nodig hebben dan wanneer je het bij goedkope of zelfs gratis bezienswaardigheden houdt. Een zuinige backpacker die op slaapzalen slaapt, regelmatig zelf kookt en geen (meerdaagse) tours gaat doen, kan al backpacken in Bolivia voor 25 tot 30 euro per dag. Ga je luxer overnachten, vaker eten in restaurants en regelmatig een tourtje doen, dan zul je zeker 40 euro per persoon per dag nodig hebben. Vooral de meerdaagse excursies en eventuele binnenlandse vluchten hebben een grote impact op je dagbudget, dus denk hier vooraf zeker over na om een goede inschatting van je uitgaven te kunnen maken. 

Ondanks dat we flink wat meer geld hebben besteed dan bedacht, hebben we het fantastisch gehad in Bolivia! De tours naar de Amazone en de zoutvlakte waren misschien veruit het duurste, maar voor ons ook de hoogtepunten van onze Bolivia-tijd. Het geld écht waard! Ga jij binnenkort naar Bolivia en wil je goed voorbereid vertrekken? Lees dan onze praktische informatie over Bolivia, met onder andere informatie over vervoer, het klimaat en de visumvereisten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populair op Travly