Wat kost backpacken in Colombia? | Alles over prijzen en een reëel dagbudget

Djura

Wat is backpacken in Colombia fantastisch! De highlights in het land zijn zo veelzijdig. Binnen 6 weken zagen we woestijn, jungle, strand, bergen, witte dorpjes, koloniale steden en deden we schitterende hikes. Tel daar de vrolijke, opgewekte en vriendelijke bevolking bij op en je snapt dat Colombia voor altijd een plekje in ons hart heeft. Het toerisme groeit snel in dit land en we kunnen je dan ook van harte aanraden om Colombia nú te bezoeken. Nu je de highlights nog niet hoeft te delen met honderden andere toeristen én nu het nog heel goed betaalbaar is. In dit blog vertellen we je over onze uitgaven in Colombia en de prijzen die je kunt verwachten. Zo kun je voor jezelf een reëel dagbudget opstellen en je reis naar Colombia gaan plannen!

6 weken backpacken in Colombia

Tijdens wereldreis deel 2 hebben we maar liefst 6 weken doorgebracht in Colombia. Wij reizen graag op ons gemak en bezoeken naast de bekende highlights ook graag minder toeristische plekken in een land. Al onze aanraders, afraders en ervaringen hebben we verzameld in onze blogs over Colombia. Als je nog niet weet waar je wel of niet naartoe wil, lees dan vooral eerst de gedetailleerde blogs per bestemming.

Alle blogs over Colombia

In dit blog noemen we alle prijzen voor het gemak in euro's. In Colombia betaal je met de Colombiaanse Peso. Tijdens onze reis was 1 euro ongeveer 3.387 pesos waard.

Vliegtickets

Colombia heeft meerdere vliegvelden waar je vanaf Europa naartoe kunt vliegen. Ondanks dat de hoofdstad Bogota misschien niet bekend staat als leukste stad, is hier naartoe vliegen vaak wel het goedkoopste. De ticketprijzen variëren enorm en zijn afhankelijk van het seizoen, hoe lang van tevoren je boekt en hoeveel keer je bereid bent om over te stappen.

Wereldreis deel 2 begon voor ons in Colombia en daarom boekten we een vliegticket van Schiphol naar Bogota. Ons ticket was behoorlijk prijzig, doordat wij midden in het hoogseizoen gingen vertrekken en we vanwege de ziekenhuisuitslagen vrij laat konden boeken. Voor een retourticket met KLM - waarbij we terug vliegen vanaf Santiago in Chili - betaalden we ruim 1.100 euro per persoon. We hadden een lange overstap op Quito in Ecuador. Als je buiten het hoogseizoen reist en langer van tevoren boekt, dan zou een prijs tussen de 600 en 800 euro voor een retourtje reëel moeten zijn.

Slapen

Colombia was voor ons het eerste land dat we bezochten in Zuid-Amerika en wij moesten daardoor in eerste instantie even wennen aan de prijzen voor overnachtingen. We kwamen ten slotte net uit Zuidoost-Azië en waren gewend dat je voor 20 euro per nacht een goede kamer hebt. Dat viel nu even wat hoger uit!

Een balkon bij de kamer met prachtig uitzicht! - Artepolis, Barichara

Wij hebben in Colombia bijna altijd geslapen op een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Een enkele keer hadden we een gedeelde badkamer. Bij het boeken letten we altijd goed op reviews en de locatie van het hotel of hostel. Wij hebben gemerkt dat je voor een bedrag van 30 tot 40 euro per nacht echt een leuke kamer kunt hebben die schoon is en op een goede locatie ligt. Soms sliepen we op plekken waar we 20 tot 30 euro per nacht betaalden en dan was het wel vaak wat meer basic, minder schoon of toe aan een opknapbeurt. Een warme douche is bijvoorbeeld echt niet vanzelfsprekend in Colombia!

Tip: vergeet niet op Airbnb te kijken voor leuke accommodaties. Soms kom je hier echt pareltjes tegen voor weinig geld!

In totaal hebben we €1.170,32 euro uitgegeven aan overnachtingen. Dat komt neer op een gemiddelde van 27,22 euro per nacht voor 2 personen. Vind je basic prima, dan kun je voor jezelf een bedrag van 25 tot 30 euro per nacht budgetteren. Vind je het belangrijk om in een ho(s)tel te slapen dat er leuk uitziet, midden in het centrum ligt en behulpzaam personeel heeft, dan is een bedrag van 30 tot 40 euro per nacht reëeler. Dit waren onze favoriete verblijven in Colombia.

Casa Salento
Casa Salento

Een fantastisch verblijf in het hart van Salento met het meest behulpzame personeel ooit.

Bekijk

Wil je besparen op je accommodatie, dan kun je beter een bed op een slaapzaal boeken. Dat is natuurlijk sowieso veel voordeliger als je alleen reist en je de kosten van een tweepersoonskamer niet kunt delen. Daarnaast heb je in hostels vaak een gedeelde keuken en hiermee kun je weer besparen op kosten voor eten & drinken. Daarover later meer!

Slaapzaal

€7 – €10

Eigen kamer hostel

€20 – €30

Hotelkamer

€30 – €45

Vervoer

Het meest gebruikte vervoermiddel in Colombia is de bus. Er zijn ontzettend veel busmaatschappijen en over het algemeen zijn de bussen voor lange afstanden erg goed. Er zitten natuurlijk kleine verschillen in comfort qua busmaatschappijen. Wij hebben goede ervaringen met Copetran, Cootranshuila, Brasilia Expreso en Bolivariano. Afhankelijk van de afstand en reistijd betaal je 3 tot 12 euro voor een buskaartje. Nachtbussen zijn iets duurder, maar nog steeds heel betaalbaar. Voor 20 euro zit je zomaar een hele nacht in de bus en ben je honderden kilometers verder.

Geen bussen maar jeeps in Salento

Doordat de reisafstanden erg groot kunnen zijn, is het slim om ook te kijken naar goedkope vluchten. Soms zijn de vluchten bijna even duur als de busrit en je bespaart er een dag reizen mee.

Voor korte afstanden kun je het beste gebruik maken van taxi's of Uber. Voor ritjes van minder dan 5 kilometer zul je tussen de 3 en 5 euro betalen. Enkel in Medellín kun je gebruik maken van een metro, dit kost nog geen euro voor een enkele reis.

In sommige dorpjes hebben ze geen taxi's, maar tuktuks!

Wij hebben in 6 weken tijd 14 verschillende bestemmingen bezocht en dus behoorlijk wat uren in de bus gezeten. Met 2 personen heeft het vervoer ons 514,49 euro gekost. Dat betekent dat we per persoon per dag nog geen 6 euro kwijt zijn geweest aan vervoer. Hierbij zit één binnenlandse vlucht van Cartagena naar Medellín inbegrepen à €94,50 (2 personen). KReizen met de bus (per uur)

Reizen met de bus (per uur)

€1 – €3

Taxi < 5 km

€3 – €5

Binnenlandse vlucht (enkeltje)

€35 – €70

Eten & drinken

De kosten voor eten en drinken kunnen in Colombia behoorlijk oplopen, zeker als je iedere avond bij een restaurant gaat eten. Je hebt eigenlijk twee typen restaurants in Colombia: (1) simpele restaurants waar je een menu van de dag eet (lokaal eten), (2) luxere restaurants die ook burgers, pasta's, pizza's en sandwiches verkopen. Optie 1 is vrij goedkoop, je betaalt een eurootje of 3 en dan krijg je ook nog soep vooraf en een sapje erbij. Het nadeel is alleen dat het niet echt gevarieerd eten is (aardappelen, rijst en vlees) en het meestal vrij vet is. Niet iets wat wij iedere dag wilden eten in ieder geval. Bij de uitgebreidere restaurants betaal je al snel veel meer voor een maaltijd. Reken op 6 tot 10 euro voor een hoofdgerecht.

Heerlijk gegeten bij Bernabe in Salento, wel een beetje duurder dan gemiddeld.

Het alternatief is zelf koken. Gezonder en goedkoper! In Colombia heb je diverse grote supermarkten waar je vrij veel producten kunt krijgen. De Exito supermarkt zit in alle grote steden en is echt enorm. Je vindt hier alles wat je nodig hebt om zelf een rijstgerecht, pasta met veel groenten of een salade te maken. Als we zelf kookten, namen wij meestal geen vlees en we waren dan ook erg goedkoop uit. Voor 4 à 5 euro aan boodschappen konden wij met 2 personen een prima avondmaaltje maken.

Een drankje bij een café is gelukkig niet duur. Of je nu een lokaal biertje bestelt, een vers sapje of een lekkere koffie, meestal ben je hier slechts €1 tot €1,50 aan kwijt. Wijn is wel een duurder product. Een glas wijn in een restaurant kost 3 tot 4 euro en voor een fles in de supermarkt ben je al gauw 10 euro of meer kwijt.

Af en toe jezelf verwennen met iets lekkers!

Wij hebben in totaal in 43 dagen €1.173,39 uitgegeven aan eten en drinken. Daarmee is het onze grootste kostenpost in Colombia! We hebben af en toe zelf gekookt, maar hadden dit vaker willen doen. Echter sliepen wij regelmatig in accommodaties waar we geen beschikking hadden tot een gedeelde keuken. Voor ons in ieder geval een leerpunt voor Peru, Bolivia en Chili om kosten te besparen.

Met 2 personen komt dit neer op een bedrag van €27,29 per dag aan eten & drinken. Voor dit bedrag kook je af en toe zelf, eet je regelmatig buiten de deur, drink je een koffie op het terras en neem je aan het einde van de dag een welverdiend biertje. Als je veel zelf kookt, weinig drankjes doet buiten de deur en geen wijndrinker bent, dan kun je rekening houden met een budget van 10 euro per persoon per dag. Voor iets meer luxe en vaker uiteten is een bedrag van 13 tot 15 euro per persoon dag realistisch. <Lokale maaltijd

Lokale maaltijd

€2,50 – €4

Kopje koffie

€1 – €1,75

Halve liter bier

€1 – €2

Westerse maaltijd

€6 – €10

Sandwich

€4 – €6

Frisje op het terras

€1 – €1,50

Excursies & entreegelden

Er zijn hartstikke veel leuke tours te vinden in Colombia, maar veel bezienswaardigheden kun je ook prima op eigen gelegenheid bezoeken. Wij proberen altijd zoveel mogelijk zelf te doen en boeken alleen een tour als het niet anders kan of als de uitleg van een gids echt toegevoegde waarde biedt.

Wij hebben de volgende tours / excursies gedaan met een organisatie.

Daarnaast moet je soms bij een waterval, museum of andere bezienswaardigheid een klein bedrag betalen voor de toegang. Dit is meestal niet meer dan 3 euro per persoon. In totaal hebben wij 385,70 euro uitgegeven aan excursies, tours en entreegelden. Dit is een gemiddeld bedrag van €4,49 per persoon per dag. Dat valt erg mee, toch!

Eén van onze duurdere tours in Colombia, maar iedere cent waard! - Paragliden boven de Chicamocha Canyon

Overigen

Dan zijn er altijd nog wat overige uitgaven. In ons geval ging het om het printen van boarding passes, het gebruik maken van wc's bij busstations, het laten wassen van onze kleren en het kopen van batterijen en reisstekkers. In totaal kostte dit 21,18 euro, omgerekend 0,49 euro per dag (2 personen).

Dagbudget voor Colombia

Wij hebben uiteindelijk met 2 personen 75,93 euro per dag uitgegeven in Colombia (excl. vliegtickets). We hadden rekening gehouden met 80 euro per dag en hebben dus iets kunnen besparen. Mooi!

Wat voor jou een reëel dagbudget is, is natuurlijk compleet afhankelijk van je reisstijl. Als je heel zuinig bent (veel zelf koken, slapen op slaapzaal, weinig tours of excursies), dan zou je met een budget van 30 euro per dag kunnen backpacken in Colombia. Heb je wat meer dezelfde reisstijl als wij, dan is een budget van 40 euro per dag per persoon passender.

Meer blogs over Colombia

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Chili

Wat kost backpacken in Chili?

Colombia

Een afwisselende reisroute door Colombia

Bolivia

Wat kost reizen in Bolivia?

Peru

Wat kost backpacken in Peru?

Peru

Wat kost een bezoek aan Machu Picchu?

Colombia

Complete stadsgids voor Medellín in Colombia

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen