Een bezoekje aan Machu Picchu is niet het goedkoopste uitje van je reis door Peru. Je moet bij Machu Picchu zien te komen, een toegangskaartje kopen, eten, drinken en overnachten in het toeristendorp Aguas Calientes… Als je alles bij elkaar optelt, is het best wel een kostenpost. Maar ja, het is wel een wereldwonder dat je gezien wil hebben! Wij vertellen je welke kosten je kunt verwachten en geven je tips om het betaalbaar te houden.

Er zijn twee mogelijkheden om Machu Picchu te bezoeken: met een georganiseerde tour of zelfstandig.

Machu Picchu zelfstandig bezoeken

Toegangskaartje Machu Picchu

Je hebt een toegangskaartje nodig om Machu Picchu te mogen betreden. De huidige prijs voor een regulier ticket voor Machu Picchu is 152 soles (€40). Koop je een entreebewijs waarbij je ook op Huayna Picchu of Machu Picchu Mountain mag, dan ben je 200 soles (€52) kwijt.

Alles over het kopen van je ticket

Vervoer naar Aguas Calientes

Aguas Calientes is het dorp vlakbij Machu Picchu. Je kunt er met de trein heen of je neemt de bus en loopt het laatste stuk langs het spoor. De treinkaartjes naar Aguas Calientes zijn enorm duur. Voor een enkele reis ben je tussen de 70 en 100 dollar kwijt. Er zijn zelfs speciale treinen waarvoor je meer dan 200 dollar per persoon betaalt!

De bus is een stuk goedkoper, maar dan zul je het laatste deel naar Aguas Calientes moeten lopen (zie het blog over vervoer naar Machu Picchu). De bus brengt je tot de hidroelectrica en kost 15 tot 20 dollar voor een enkele reis. Voor een retourtje zou je niet meer dan 35 dollar kwijt moeten zijn. Dat scheelt veel ten opzichte van de trein!

Machu Picchu bezoeken - kosten en budget

Vervoer naar de ingang van Machu Picchu

Dan ben je in Aguas Calientes, maar nog niet bij de ingang van Machu Picchu. Machu Picchu ligt namelijk op een berg enkele honderden meters hoger dan het dorp. Je kunt vanaf het dorp hikend naar de ingang (ongeveer 1,5 uur) en dat is helemaal gratis. Het alternatief is om de bus te nemen. Hiervoor betaal je 12 dollar voor een enkele reis. Als je de hike naar boven niet ziet zitten, maar wel iets wilt besparen, dan kun je natuurlijk met de bus naar boven en via het wandelpad naar beneden. Dan ben je geen 24 dollar, maar slechts 12 dollar kwijt.

Alles over het vervoer naar Machu Picchu

Je verblijf in Aguas Calientes

Je zult waarschijnlijk minimaal 1 nacht in het toeristendorp vlakbij Machu Picchu verblijven. De prijzen voor een kamer liggen wat hoger dan gemiddeld in Peru. Op Booking.com zag ik zelfs kamers van 700 euro per nacht! Gelukkig zitten er ook een aantal prima hotels bij die een redelijk normale prijs vragen. Wij betaalden ongeveer 35 euro voor een tweepersoonskamer met eigen badkamer bij Picos House. De kamer was ruim, het was schoon, de douche warm en de bedden lagen top. Je kunt je ontbijt in een pakketje krijgen als je erg vroeg vertrekt om naar Machu Picchu te gaan. Dit hotel vinden wij echt een aanrader! De gemiddelde prijs in Aguas Calientes voor een tweepersoonskamer met privé badkamer ligt tussen de 30 en 50 euro per nacht.

Kosten bezoek Machu Picchu in Peru
Aguas Calientes: een toeristendorp met ‘toeristenprijzen’

Daarnaast moet je natuurlijk eten en drinken tijdens je verblijf in Aguas Calientes. Er zijn ontzettend veel restaurants, van simpel tot luxe. Om de kosten te drukken, probeerden wij tijdens lunchtijd een menu van de dag te scoren. Deze zijn vaak maar 15 soles per persoon (€4) en hartstikke goed! Voor een hoofdgerecht kun je rekenen op 25 tot 35 soles (€6,50 – €9,10) en voor een halve liter bier op 10 soles (€2,60).

HTweepersoonskamer
€30 – €50
OMenu van de dag
€4 – €5
NHalve liter bier
€2,50 – €3

Totale kosten voor een bezoek aan Machu Picchu – zonder tour

Als je het zo goedkoop mogelijk wilt houden, dan koop je een regulier ticket voor Machu Picchu (€40), reis je heen en terug met de bus (ong. €30), hike je naar de ingang (€0), boek je een eenvoudig hotel (€30) en eet je in basic restaurants (€15 voor lunch & diner). Je zou dan ongeveer €115 euro lichter zijn na je bezoek aan Machu Picchu.

Wil je het wat comfortabeler en ga je met de trein op en neer reizen, tel er dan maar minimaal 90 euro bij op. Ga je liever niet hikend naar de ingang, dan ben je alweer 20 euro meer kwijt voor de bus. Ook als je in een luxer hotel wil slapen of uitgebreid uiteten gaat, zullen je kosten snel oplopen. Kies je voor comfort en gemak (met de trein op en neer, met de bus naar de ingang, fijn hotel en uitgebreid uiteten), dan is een budget van 250 euro realistischer.


Machu Picchu bezoeken als onderdeel van een meerdaagse tour

Er zijn hartstikke leuke tours waarbij je een aantal dagen gaat hiken en op de laatste dag van de tour Machu Picchu bezoekt. De Inca Trail is de beroemdste trek naar Machu Picchu en zelfs de enige waarbij je echt eindigt op het terrein van Machu Picchu. Doordat er slechts een beperkt aantal mensen per dag mogen starten aan de Inca Trail, zijn er alternatieve treks ontstaan. De Salkantay Trek en de Lares Trek zijn populaire, meerdaagse wandeltochten waarbij je op de laatste dag Machu Picchu bezoekt. Een alternatief waarbij je naast hiken ook gaat mountainbiken, raften en ziplinen is de Inca Jungle Trail.

De meeste tours vertrekken vanaf Cusco en duren 4 dagen. Als je zo’n tour ter plekke in Cusco boekt, profiteer je van erg aantrekkelijke prijzen. Een Inca Jungle Trail heb je al vanaf 160 dollar per persoon, inclusief maaltijden, gids, activiteiten én toegang tot Machu Picchu. Als je op de laatste dag met de trein terug wilt, dan komt er zo’n 70 dollar op de tourprijs. Ook de Salkantay Trek hoeft niet duur te zijn. Wij zagen deze in Cusco al voor 180 dollar per persoon. Kortom, een meerdaagse tour waarbij Machu Picchu inclusief is, is prijstechnisch gezien erg aantrekkelijk. Dit geldt wel als je ter plaatse in Cusco boekt. Als je het van tevoren vanuit Nederland boekt, zitten er vaak veel partijen tussen en is de prijs veel hoger. Enkel de Inca Trail moet je wel vooraf boeken, want anders is de kans heel groot dat er geen beschikbaarheid meer is.

Kosten voor bezoek aan Machu Picchu - complete gids
De Inca Jungle Trail naar Machu Picchu – één van onze hoogtepunten in Peru!

Wij combineerden bovenstaande opties. We deden de Inca Jungle Trail, maar reisden op dag 4 niet met de groep mee terug naar Cusco. We boekten zelf nog een nacht in Aguas Calientes en bezochten op dag 5 Machu Picchu én Huayna Picchu. Vervolgens gingen we aan het begin van de avond met de trein terug. Die extra dag maakte het natuurlijk een stukje prijziger, maar het was elke euro waard. We hebben Machu Picchu onwijs goed gezien en er op ons gemak van kunnen genieten. Mocht je de tijd en het geld hebben om het zo te organiseren, zeker doen!

0

De ultieme gids voor een onvergetelijk bezoek aan Machu Picchu

19 oktober 2018

Machu Picchu is met recht een wereldwonder. De fascinerende Inca stad ligt in een schitterend, bergachtig landschap. Wij konden uren zitten in het gras en kijken naar Machu Picchu en de omringende natuur. Niet gek dat deze top highlight in Peru dagelijks duizenden bezoekers trekt! Waarschijnlijk staat een bezoekje aan Machu Picchu ook hoog op jouw bucketlist, maar als je je er dan in gaat verdiepen kom je zóveel informatie tegen. Grote kans dat het je gaat duizelen. Hoe kom je bij Machu Picchu, wanneer en hoe moet je een ticket kopen, welke tickets zijn er allemaal, en zo gaat het nog wel even door. In deze gids geven we antwoord op al deze én andere vragen. Zo ben je perfect voorbereid op je bezoek aan Machu Picchu!

0

De verschillende onderdelen van Machu Picchu uitgelegd

19 oktober 2018

De Sun Gate, de Inca Bridge, House of Guardians, misschien heb je deze namen al weleens voorbij horen komen als je je bezoek aan Machu Picchu aan het voorbereiden was. Er is onwijs veel te zien in deze historische Inca stad en het is slim om je vooraf even in te lezen in de verschillende onderdelen. Dan weet je zeker dat je niks mist wat je graag had willen zien en heb je een beetje achtergrond bij de verschillende bezienswaardigheden!

0

Alles over je ticket voor Machu Picchu

19 oktober 2018

Natuurlijk wil je naar dat beroemde wereldwonder in Peru: Machu Picchu! Maar, dan moet je wel op tijd een ticket zien te bemachtigen. Want hoe lang van tevoren moet je eigenlijk een ticket kopen? En wist je dat er naast het reguliere ticket ook kaartjes zijn die toegang geven tot een extra berg bij Machu Picchu? Alles over je ticket voor Machu Picchu lees je in dit blog!

2

Zo kom je bij Machu Picchu

19 oktober 2018

Natuurlijk wil je tijdens je rondreis door Peru naar Machu Picchu. Alleen hoe kom je daar nou precies? Er zijn verschillende mogelijkheden met ieder een eigen prijskaartje. Wil je comfortabel en snel naar Machu Picchu afreizen, dan zul je er best wat geld voor moeten neerleggen. Maar er zijn ook budgetvriendelijke opties. We zetten ze voor je op een rijtje!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *