Bezoek de mooiste rijstvelden van Bali | Alles over de Jatiluwih rijstvelden

Indonesië 3 april 2019

Een paar dagen voor ons bezoek aan de Jatiluwih rijstvelden stonden we tussen de Tegalalang rijstvelden in de buurt van Ubud. We dachten toen dat we de mooiste rijstvelden van Bali gezien hadden, maar dat bleek niet te kloppen. De Jatiluwih rice fields zijn nóg mooier en ook nog eens minder druk bezocht. We geven je al onze tips voor een bezoek aan de beste rijstvelden van Bali!

Waarom je de Jatiluwih rijstvelden niet mag missen

Deze rijstvelden in centraal Bali zijn ontzettend mooi. Je telt wel duizenden kleuren groen en je ziet overal om je heen de kenmerkende terrassen. Het is er heerlijk rustig en het gebied is zodanig groot dat je makkelijk een plekje kunt vinden dat je helemaal voor jezelf hebt. De naam alleen verklapt al dat dit een schitterende plek is, want de letterlijke betekenis van Jatiluwih is ‘really beautiful’. De bergen met toppen van soms wel 2.000 meter hoog geven het landschap nog net dat beetje extra. Ik kan je er nog veel langer over vertellen, maar neem van mij aan: het is hier gewoon ongelooflijk mooi! – En anders check je het zelf in dit filmpje! ;-)

En er is nog iets wat deze spot uniek maakt: het is de enige plek ter wereld waar men 3 keer per jaar rijst oogst. Deze rijstvelden hebben het door hun schoonheid en bijzonderheid zelfs geschopt tot de UNESCO Werelderfgoedlijst! Dit lijken me genoeg redenen om de Jatiluwih rijstvelden (hoog) op je to-do lijst voor Bali te zetten! ;-)

Hoe kom je bij de Jatiluwih rijstvelden?

De reden dat deze rijstvelden minder bezocht worden dan de Tegalalang rijstvelden vlakbij Ubud heeft vooral te maken met bereikbaarheid. De Jatiluwih rijstvelden liggen in het midden van Bali en vanaf Ubud ben je al snel meer dan een uur onderweg. Kom je vanuit een andere populaire plaats in het zuiden van Bali (zoals Canggu, Kuta of Seminyak), dan is de trip nog langer!

Je bereikt de rijstvelden met een gehuurde scooter, een huurauto of door een dag op pad te gaan met een privé chauffeur. Er zijn ook enkele dagtours die de Jatiluwih rijstvelden in hun programma hebben opgenomen. Vanaf Munduk (een dorpje in het noorden van Bali) rijd je er in ongeveer 45 minuten naartoe en vanaf Ubud moet je minstens met dezelfde reistijd rekening houden, waarschijnlijk langer. Aangezien het verkeer in Ubud best dramatisch kan zijn, kan de rit zomaar een (half) uur langer duren als je pech hebt.

Als je je zeker genoeg voelt om te scooteren in Bali, dan is dat veruit de leukste manier om naar de Jatiluwih rijstvelden te gaan. Er zijn namelijk paadjes door de rijstvelden waar je met de scooter overheen mag rijden. Zo kun je veel meer zien van dit waanzinnige gebied dan wanneer je te voet de rijstvelden gaat ontdekken!

Verblijf je niet echt in de buurt van de Jatiluwih rijstvelden en zie je het niet zitten om op één dag urenlang in de auto of op de scooter te zitten, dan kun je natuurlijk ook een nachtje in de buurt van de Jatiluwih rijstvelden blijven slapen. Dat is nog eens prachtig wakker worden! Deze accommodaties bij de Jatiluwih rijstvelden krijgen lovende reviews.

Padi Bali Jatiluwih
Padi Bali Jatiluwih

Bungalows met geweldig uitzicht op de rijstvelden - goed eten verkrijgbaar - gastvrij personeel.

KUBU D'UME HOMESTAY
KUBU D'UME HOMESTAY

Comfortabele kamers in waanzinnige omgeving - inclusief verrukkelijk ontbijt - gerund door behulpzame familie.

De hoofdingang en de verborgen ingang

Wanneer we richting de Jatiluwih rijstvelden rijden, ontdekken we dat je er vanaf twee kanten in kunt. Vanaf de weg ten noorden van de rijstvelden – via het dorpje Gunungsari – kun je naar de rijstvelden rijden, maar je kunt ook de zuidelijke ingang nemen. Wij kiezen voor de zuidelijke ingang, puur omdat dit voor ons korter rijden is dan de noordelijke ingang. Achteraf blijkt dat de zuidelijke ingang normaliter weinig (of vrijwel niet?) door toeristen wordt gebruikt én dat je via deze weg nergens langs een kaartverkoop hokje komt. Wij hebben het entreegeld niet met opzet ontlopen, – deze rijstvelden zouden ons die paar euro entree echt wel waard zijn – maar het gebeurde gewoon zo.

Als je de zuidelijke ingang wilt nemen, dan kun je op Maps.me het beste navigeren naar de Pura Luhur Besi Kalung tempel. Daar vind je een informatiehokje met een meneer die je de weg naar de rijstvelden toont. Toen we via deze kant het gebied binnen kwamen, zagen we vrijwel geen andere bezoekers. De meeste toeristen worden namelijk afgezet bij de hoofdingang en wandelen dan een stukje door het gebied. Door van de zuidelijke ingang gebruik te maken heb je de prachtige rijstvelden dus bijna gegarandeerd voor jezelf!

Als je met de scooter gaat, kun je via de ene ingang het terrein betreden en dwars door het ultragroene landschap naar de andere ingang (of in dat geval uitgang) rijden. Zo zie je het allermeeste van de mooiste rijstvelden van Bali!

Rijd je via de hoofdingang, dan betaal je 40.000 roepia (€2,50) per persoon aan entree.

Jalituwih rijstvelden - Bali bezienswaardigheden - backpacken Indonesië

Bezoek de mooiste rijstvelden van Bali

Inmiddels hebben we best wel wat plekken op Bali bezocht en voor ons waren de Jatiluwih rijstvelden zonder twijfel de mooiste rijstvelden van het eiland. En voor ons staan ze zelfs zeker in de top 3 van rijstvelden die wij ooit op de wereld hebben gezien! Samen met bijvoorbeeld de rijstvelden in Sapa in Vietnam. Dus als je op de Bali bent, sla deze schitterende rijstvelden dan echt niet over!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 • Sofie

  27 november 2022 om 07:24

  Hallo, wat een leuk en interessant artikel. We zouden ook graag naar Indonesië gaan voor de groene rijstvelden. Mag ik weten in welke maand bij geweest bent, want op de foto’s zien de velden er supergroen uit. Bedankt :)

  • Djura

   28 november 2022 om 22:42

   Hi Sofie, wat leuk dat jullie een reis naar Indonesië plannen. Zeker een aanrader! Wij zijn vanaf eind maart tot eind mei in Indonesië geweest. De Jatiluwih rijstvelden zullen we begin april bezocht hebben schat ik. Hopelijk past dat een beetje in jullie planning. Veel succes met de voorbereidingen! Groetjes Djura

Populair op Travly