Wist je dat meer dan de helft van de reizigers in Cambodja alleen de Tempels van Angkor bezoekt? Dit is natuurlijk een absolute must see, maar Cambodja heeft zoveel meer. Wat dacht je van parelwitte stranden, mooie nationale parken en schattige dorpjes? In 2 tot 3 weken ontdek je de veelzijdigheid en schoonheid van Cambodja pas écht. Dit voorjaar backpackten wij 3,5 week door dit interessante land en met de leukste plekken hebben we deze reisroute voor je samengesteld. In dit blog vind je de mooiste plekken, fijne slaapadresjes en informatie over het vervoer. Jij hoeft alleen nog maar een ticket te boeken en te gaan!

Cambodja is één van de vier landen die we bezochten tijdens het eerste deel van onze wereldreis. Het land en haar geschiedenis heeft een grote indruk op ons gemaakt. Maar ook de natuur, eeuwenoude tempels en tropische eilanden maken Cambodja een geweldige bestemming. Met deze route van 2 tot 3 weken (afhankelijk van hoe lang je op iedere plek blijft) ontdek je het veelzijdige Cambodja!

Reisroute Cambodja - Backpacken 2 tot 3 weken

Stop 1: Phnom Penh

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en een logisch startpunt van je reis. Met zo’n 2 miljoen inwoners is het een volle en vrij chaotische stad, maar toch is het goed om niet meteen door te reizen. In Phnom Penh vind je namelijk twee plekken die je direct meer achtergrond geven bij het land waar je doorheen reist: de Killing Fields en de Tuol Sleng gevangenis. Je leert hier meer over de tijd dat de Rode Khmer regeerde over Cambodja en er miljoenen mensen gemarteld en vermoord werden. Geen vrolijke bezienswaardigheden, maar wel een must om de geschiedenis en huidige situatie in het land te begrijpen.

Aantal dagen

1 tot 2 dagen

Overnachten in Phnom Penh

In Phnom Penh heb je volop keuze tussen hotels en hostels. Je kunt het beste overnachten in de buurt van de rivier. Je zit dan tussen de restaurants, cafés en touraanbieders en hebt dus alles wat je nodig hebt in de buurt. Wij verbleven 2 nachten in Hotel Scodo en vonden dit een fijne plek.

Vervoer naar Phnom Penh

Als Phnom Penh het startpunt is van je reis, dan zal je hier hoogstwaarschijnlijk per vliegtuig aankomen. Het is helaas niet mogelijk om rechtstreeks van Nederland naar Phnom Penh te vliegen. Afhankelijk van het seizoen en hoe lang van te voren je boekt zal een vliegticket van Nederland naar Phnom Penh je ongeveer 600 tot 850 euro kosten.

Kom je – net als wij – vanaf één van de buurlanden van Cambodja, dan kun je soms net zo makkelijk over land naar Phnom Penh reizen. Wij gingen vanuit Ho Chi Minh City met een minivan naar Phnom Penh en dat gaat eigenlijk heel soepel. Na 6 tot 7 uur rijden ben je er! Ook vanaf de ‘4000 islands‘ in Laos kun je met de bus naar Phnom Penh reizen.

Must read

2

Een hartverscheurende dag in Cambodja | De Killing Fields & Tuol Sleng gevangenis

4 april 2018

Cambodja kent een bloedige geschiedenis. Van 1975 tot 1979 werden er onder leiding van de Rode Khmer miljoenen mensen vermoord. Deze periode heeft een enorme impact gehad op het land en ook nu zijn de gevolgen nog voelbaar. De Killing Fields en Tuol Sleng gevangenis in de hoofdstad Phnom Penh waren het epicentrum van afgrijselijke martelingen en massamoorden. Nu kun je deze plekken bezoeken om meer te weten te komen over deze donkere periode en hier bij stil te staan. Zeker geen licht of leuk uitstapje, maar volgens ons wel een must om het land waar je doorheen reist te begrijpen.

Killing Fields

Cambodja

Tuol Sleng gevangenis

Cambodja

Stop 2: Sambor Prei Kuk

Eeuwenoude tempelruïnes die zijn opgeslokt door de jungle, hoe tof klinkt dat?! In Sambor Prei Kuk vind je afgebrokkelde tempels die allang verlaten zijn. De natuur heeft deze plek in de afgelopen eeuwen weer overgenomen en dat zorgt voor prachtige plaatjes. Reusachtige boomwortels die over en door de tempel groeien en zelfs tempels uit elkaar drukken. Een unieke bezienswaardigheid die niet op de gebruikelijke toeristische route ligt!

Aantal dagen

1 dag

Overnachten bij Sambor Prei Kuk

Het is het makkelijkste om te overnachten in de stad Kompong Thom. Hoewel je dan nog zo’n 30 kilometer moet afleggen tot Sambor Prei Kuk is het een fijne plek, omdat er in Kompong Thom in ieder geval iets van faciliteiten zijn voor toeristen. Nog steeds erg beperkt hoor! Wij verbleven twee nachten in Seng Chhenghorn Guesthouse, zodat we één volle dag hadden voor Sambor Prei Kuk.

Vervoer van Phnom Penh naar Kompong Thom

Kompong Thom ligt direct aan de veelgebruikte weg tussen Phnom Penh en Siem Reap. Op dit traject rijden onwijs veel bussen, dus het zal nooit lastig zijn om een busticket naar Kompong Thom te bemachtigen. Er zijn tal van aanbieders in Phnom Penh. Wij hebben goede ervaringen met o.a. Sorya Bus en Capitol Tours. Je bent ongeveer 4 uur onderweg.

Must read

0

Sambor Prei Kuk: magische tempelruïnes verstopt in de jungle

8 april 2018

Wat is dit een verborgen parel in Cambodja! Op de weg van Phnom Penh naar Siem Reap móet je echt een stop maken bij Sambor Prei Kuk. Deze tempelruïnes stammen uit de 6e en 7e eeuw en zijn in de loop van de eeuwen helemaal opgegaan in de jungle. Het zorgt voor mystieke plaatjes waarbij metersdikke bomen helemaal om en in de tempel zijn gegroeid. Enorm bijzonder en weet je wat wat de plek nog schitterender maakt? Hier heb je geen hordes toeristen zoals bij de beroemde Tempels van Angkor!

Sambor Prei Kuk

Cambodja

Stop 3: Siem Reap – Tempels van Angkor

Wauw, wat een bouwwerken zijn de Tempels van Angkor. Op dit enorme tempelcomplex valt je mond meerdere keren per dag open van verbazing. En verwondering. De details die gegraveerd zijn in de stenen zijn fascinerend. Iedere tempel heeft iets unieks en je bent dan ook niet snel uitgekeken in de tempelstad Angkor!

Aantal dagen

4 dagen, waarvan 3 dagen voor de Tempels van Angkor

Overnachten in Siem Reap

Siem Reap is de toeristische stad die vlakbij de Tempels van Angkor ligt. Jaarlijks trekt het tempelcomplex miljoenen toeristen en Siem Reap heeft dan ook honderden hotels, hostels en guesthouses. Er is voor ieder budget wel iets te vinden. De meeste levendigheid vind je in de Pub Street en de omliggende straten, dus het is fijn om daar in de buurt te slapen. Dan heb je altijd restaurants, cafés en winkels in de buurt. Ook niet verkeerd om een hotel met zwembad te boeken, want na een dag tempelhoppen is een verkoelende duik heerlijk! Aanrader: Visoth Boutique.

Vervoer van Kompong Thom naar Siem Reap

Tussen Phnom Penh en Siem Reap rijden dagelijks tientallen bussen. Kompong Thom ligt precies op deze weg, dus het zal nooit lastig zijn om een bus naar Siem Reap te vinden. Je kunt je tickets het makkelijkste boeken bij je hotel en zij zorgen dan dat de bus vanuit Phnom Penh voor je stopt in Kompong Thom. Reken op ongeveer 3 uur reistijd.

Must read

4

De ultieme gids voor een onvergetelijk bezoek aan de Tempels van Angkor

15 april 2018

De Tempels van Angkor zijn waanzinnig en bucketlist materiaal voor veel reizigers. De eeuwenoude tempelstad is de absolute highlight van Cambodja, maar ook één van de belangrijkste trekpleisters in heel Zuidoost-Azië. De tempelruïnes zijn verbluffend mooi en hebben ieder iets unieks en soms mysterieus. Dit is het grootste religieuze monument ter wereld en zo'n plek vol cultuur en historie, dat moet je gewoon een keer in je leven zien! In deze gids delen we al onze tips & tricks met je, zodat je bezoek aan Angkor net zo onvergetelijk wordt als dat van ons.

0

Dit zijn de mooiste tempels van Angkor

14 april 2018

De tempels van Angkor in Cambodja zijn wereldberoemd en enorm geliefd. Angkor was de hoofdstad van het indrukwekkende Khmer-rijk dat van 800 tot 1432 over bijna heel Zuidoost-Azië heerste. De fotogenieke tempelruïnes brengen je even terug naar deze tijd. Een betoverende plek! Met een oppervlakte van 300 vierkante kilometer is het tempelcomplex het grootste religieuze monument ter wereld. Dat brengt ook een uitdaging met zich mee, want je kunt dus nooit alle tempels zien. Dit zijn wat ons betreft de mooiste!

3

Zó vermijd je de drukte bij de Tempels van Angkor | Route voor 1, 2 en 3 dagen

14 april 2018

De magisch mooie Tempels van Angkor zijn allang geen geheim meer. Jaarlijks trekt de tempelstad meer dan 2 miljoen bezoekers. Voor ons bezoek aan Angkor zagen we op andere blogs al wat foto's voorbij komen van hoe druk het kan zijn bij de tempels. Hmm, daar zitten we niet echt op te wachten... Onze verwachting van Angkor was hoog, misschien werd het wel één van de hoogtepunten van onze wereldreis. Voor een onvergetelijke ervaring zou het fijn zijn als we niet tegelijk met honderden andere mensen bij dezelfde tempel zijn. En dat is gelukt, mede doordat we na veel zoek- en leeswerk een route hebben samengesteld waarmee we de 'grote meute' zoveel mogelijk hebben vermeden!

0

Wat kost een bezoek aan de tempelstad Angkor?

14 april 2018

De Tempels van Angkor zijn bucketlist materiaal voor ongeveer iedere reiziger. Het grootste religieuze monument met de meest bijzondere en fotogenieke tempelruïnes stond bij ons in ieder geval heel hoog op het lijstje. Wel handig om te weten met welke kosten je rekening moet houden als je deze betoverende plek bezoekt. Wij zetten het voor je op een rij.

0

Vervoer bij de Tempels van Angkor

14 april 2018

Het Angkor Tempelcomplex is enorm, in totaal meer dan 300 vierkante kilometer! De meest bezochte en bekendste tempels liggen gelukkig relatief dichtbij elkaar, maar nog steeds zijn de afstanden soms behoorlijk. Te voet van tempel naar tempel is dus echt niet aan te raden. Je hebt een vervoermiddel nodig! Wij zetten de opties met alle voor- en nadelen voor je op een rij.

Tempels van Angkor

Cambodja

Stop 4: Battambang

Battambang is de op één na grootste stad van Cambodja, maar dat gevoel heb je totaal niet als je door de stad loopt. In de omgeving is van alles te doen. Tempels, uitzichtpunten, grotten en meer. Een leuke stop voor 2 dagen!

Aantal dagen

2 dagen

Overnachten in Battambang

Je kunt slapen in het centrum van Battambang, maar wij kozen ervoor om bij het Blue Diamond Guesthouse iets buiten het centrum (1 km) te verblijven. De kamers zijn ruim, schoon en betaalbaar. Er is een zwembad bij het guesthouse en je kunt er fietsen of scooters huren. Ook boek je er tours of je busticket naar de volgende bestemming. Alles wat je nodig hebt dus!

Vervoer van Siem Reap naar Battambang

In Siem Reap staat het bol van de bureautjes die buskaartjes verkopen. Een ticket naar Battambang heb je dus zo gevonden. Vaak word je ook nog opgehaald bij je hotel, ideaal. Je bent 3 tot 4 uur onderweg van Siem Reap naar Battambang.

Must read

0

6 tips voor een paar dagen in Battambang

22 april 2018

Ooit al iets gehoord over de populaire bamboe trein in Cambodja? Dat is in de buurt van Battambang, net zoals enkele andere toffe bezienswaardigheden. Battambang is de tweede stad van Cambodja, maar toch niet erg bekend onder reizigers. Twee dagen lang reden we rond op onze gehuurde scooter om de omgeving en de bezienswaardigheden te ontdekken. Dit zijn onze tips!

Battambang

Cambodja

Stop 5: Kampong Chhnang

Op de rivier bij Kampong Chhnang vind je een groot, drijvend dorp. De kleurrijke huisjes en vrolijke kinderen toveren zo een glimlach op je gezicht. Maar wanneer je met een bootje door het drijvende dorp vaart, zie je ook hoe hard het leven op het water is. Bij Kampong Chhnang zijn de drijvende dorpen nog echt en puur, in tegenstelling tot de dorpen in de buurt van Siem Reap. Tijdens onze boottocht hebben we in ieder geval geen enkele toerist gezien!

Aantal dagen

1 dag

Overnachten in Kampong Chhnang

Kampong Chhnang trekt niet heel veel toeristen en het aanbod van fijne slaapplekken is beperkt. Onze absolute tip is het Garden Guesthouse. Voor maar €14 sliepen we hier een nacht in een privé kamer met airconditioning en eigen badkamer. Het personeel was ook nog eens onwijs vriendelijk en behulpzaam. Fantastische plek, zeker voor dat geld!

Vervoer van Battambang naar Kampong Chhnang

Van Battambang naar Kampong Chhnang is het ongeveer 200 kilometer rijden. De bus brengt je in 3,5 tot 4 uur in het stadje met de drijvende dorpen.

Must read

1

Tip: met een bootje door de drijvende dorpen bij Kampong Chhnang

17 april 2018

Op verschillende plekken in Zuidoost-Azië leven complete gemeenschappen op het water. In Cambodja vind je de meeste drijvende dorpen op het Tonlé Sap meer dat zich uitstrekt van Phnom Penh tot Siem Reap. Je kunt de drijvende dorpen vanaf één van deze toeristensteden bezoeken, maar wil je een echt authentieke ervaring, ga dan naar Kampong Chhnang. Prachtige plaatjes gegarandeerd!

Kampong Chhnang

Cambodja

Stop 6: Kampot

In het zuiden van Cambodja ligt het leuke stadje Kampot. Er zijn leuke restaurants, koffietentjes en winkeltjes, maar het is zeker (nog) niet overspoeld met toeristen. In Kampot zelf is niet veel te zien of doen, maar in de omgeving des te meer. Er is een nationaal park met spookachtige, verlaten gebouwen en een bezoek aan de peperplantage is enorm leuk. Het platteland is zó groen en in Kep eet je de meest verse krab ooit. Vervelen zul je je niet in Kampot!

Aantal dagen

2 tot 3 dagen

Overnachten in Kampot

In Kampot zijn genoeg overnachtingsmogelijkheden. Het centrum bevindt zich dichtbij de rivier, dus het fijnste is om daar in de buurt te slapen. Wij sliepen in het White Pigeon Guesthouse. Perfecte locatie, schone kamers en goede prijs. Aanrader!

Vervoer van Kampong Chhnang naar Kampot

Kampong Chhnang ligt zo’n 100 kilometer voor de hoofdstad Phnom Penh. Je zult eerst naar Phnom Penh moeten reizen en vanaf daar kun je met de bus naar Kampot. Wel een behoorlijke reisdag dus. Van Kampong Chhnang naar Phnom Penh is het ongeveer 2 uur rijden en vanaf daar naar Kampot ben je ook nog wel 5 uur onderweg. De meeste bussen stoppen namelijk eerst nog in het nabijgelegen Kep voordat ze doorrijden naar Kampot.

Je kunt tegenwoordig ook met de trein van Phnom Penh naar Kampot reizen, maar deze rijdt op dit moment enkel nog in het weekend. Met de trein ben je ongeveer even lang onderweg als met de bus en ook de prijzen zijn vergelijkbaar. Het is wel één van de weinige trajecten in Cambodja waar je met de trein kunt reizen, dus pak de kans als je hem krijgt!

Must read

3

Toffe activiteiten en schitterend platteland - je vindt het in Kampot!

28 april 2018

Kampot is een heerlijk stadje in het zuiden van Cambodja. De sfeer is er relaxt, er zijn leuke cafés en restaurants en het is er niet te druk. Tel daar onder water gelopen rijstvelden, palmbomen en groene plantages bij op en je snapt waarom Kampot een fijne plek is om een paar dagen te vertoeven. Vanaf een nationaal park heb je uitzicht over de omgeving, je kunt zwemmen in het 'secret lake' of smikkelen van verse krab in Kep. Onze twee dagen in Kampot vlogen om!

Kampot

Cambodja

Stop 7: Koh Rong Samloem

Hagelwitte stranden, azuurblauw zeewater en een felgroene jungle. Het eiland Koh Rong Samloem is een tropisch paradijs! De sfeer is heerlijk laid-back en het is de ultieme eindbestemming van je reis door Cambodja. Nog energie over? Maak dan een flinke wandeling door de jungle naar één van de mooiste stranden van het eiland: Clearwater Bay.

Aantal dagen

3 tot 4 dagen

Overnachten in Koh Rong Samloem

Koh Rong Samloem heeft verschillende baaien waar je kunt overnachten. Ons advies is om te verblijven in het enige dorp op het eiland: M’Pay Bay. Hier heb je winkels, restaurants en cafés, waardoor je niet afhankelijk bent van wat het hotel in jouw baai je aanbiedt. Ook zijn de slaapplekken in M’Pay Bay het meest betaalbaar. Vrijwel alle redelijk geprijsde accommodaties zijn wel vrij basic, maar Sure Stay is wat ons betreft een aanrader. Wil je per se een airconditioning in je kamer en warme douche, bereid je dan voor op 3 of wel 4 keer de prijs van wat je normaal betaalt voor een nacht in Cambodja.

Vervoer van Kampot naar Koh Rong Samloem

Koh Rong Samloem is een eiland en heeft geen vliegveld, dus je bent genoodzaakt met de boot te reizen naar Koh Rong Samloem. Vanaf de havenstad Sihanoukville vertrekken meerdere keren per dag boten naar Koh Rong Samloem. Met een speedferry ben je minder dan een uur onderweg. De boten vertrekken vanaf de Serendipity Pier en tickets kun je vooraf boeken of ter plekke. Let wel even op dat je weet naar welke baai je wil en boek een boot die hier naartoe gaat. Er zijn geen wegen op Koh Rong Samloem, dus als je bij de verkeerde baai wordt afgezet, dan zul je een dure watertaxi naar de andere baai moeten nemen. Zonde van je geld.

Vanaf Kampot zul je eerst met de bus naar Sihanoukville moeten reizen. Dit duurt ongeveer 2 uurtjes. Je kunt ervoor kiezen om daarna zelf naar de pier te gaan met een taxi of tuktuk en daar je boottickets te kopen of je boekt vanuit Kampot een combinatieticket waarbij de bus en boot inbegrepen zit. Zo’n combinatieticket zou ongeveer 21 tot 25 dollar moeten kosten.

De boottickets naar Koh Rong en Koh Rong Samloem zijn open retour tickets. Dit betekent dat je een retourticket hebt, maar dat de datum van terugkomst nog niet vastligt. Zo hou je alle vrijheid om te blijven zolang als je wil!

Must read

1

Paradijs in Cambodja - het schitterende eiland Koh Rong Samloem [MINI-GIDS]

24 april 2018

Hagelwitte stranden, kristalhelder zeewater en een dichtbegroeide jungle. Het eiland Koh Rong Samloem is een paradijs! Wegen zijn er niet en de sfeer is er heerlijk laid-back. Je hebt er ongerepte stranden, maar je kunt ook de gezelligheid opzoeken in de levendige baaien van het eiland. Met een verse kokosnoot is het ultiem relaxen op het schitterende strand of je gaat juist voor een actieve hike door de groene jungle. Gaat het al kriebelen?!

Koh Rong Samloem

Cambodja

Natuurlijk kun je deze route door Cambodja nog helemaal aanpassen aan jouw voorkeuren. Heb je niet genoeg tijd om alle 7 bestemmingen te bezoeken, dan zou ik Battambang laten vallen. Wil je juist meer van Cambodja zien, dan is Kratie een leuke bestemming om aan je route toe te voegen. Houd er wel rekening mee dat je een dag in de bus moet zitten om van Phnom Penh naar Kratie te komen. Als je op zoek bent naar een goed feestje, dan zou je het eiland Koh Rong aan je route kunnen toevoegen. Hier kun je dansen op het strand tot in de late uurtjes!

Met ons overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden van Cambodja voeg je zo leuke highlights toe aan je route. Het enige wat je nu nog moet doen is wat praktische informatie over Cambodja doornemen. Lees direct alles over visum, je dagbudget, de beste reistijd en meer!

Praktische informatie over Cambodja

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *