De ultieme route door Cambodja | Vol bezienswaardigheden & tips

Djura

Wist je dat meer dan de helft van de reizigers in Cambodja alleen de Tempels van Angkor bezoekt? Dit is natuurlijk een absolute must see, maar Cambodja heeft zoveel meer. Wat dacht je van parelwitte stranden, mooie nationale parken en schattige dorpjes? In 2 tot 3 weken ontdek je de veelzijdigheid en schoonheid van Cambodja pas écht. Dit voorjaar backpackten wij 3,5 week door dit interessante land en met de leukste plekken hebben we deze reisroute voor je samengesteld. In dit blog vind je de mooiste bezienswaardigheden, fijne slaapadresjes en informatie over het vervoer van A naar B. Jij hoeft alleen nog maar een ticket te boeken en te gaan!

3 weken backpacken in Cambodja

Cambodja is één van de vier landen die we bezochten tijdens het eerste deel van onze wereldreis. Het land en haar geschiedenis heeft een grote indruk op ons gemaakt. Maar ook de natuur, eeuwenoude tempels en tropische eilanden maken Cambodja een geweldige bestemming. Met deze route van 2 tot 3 weken (afhankelijk van hoe lang je op iedere plek blijft) ontdek je het veelzijdige Cambodja!


Stop 1: Phnom Penh

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en een logisch startpunt van je reis. Met zo'n 2 miljoen inwoners is het een volle en vrij chaotische stad, maar toch is het goed om niet meteen door te reizen. In Phnom Penh vind je namelijk twee plekken die je direct meer achtergrond geven bij het land waar je doorheen reist: de Killing Fields en de Tuol Sleng gevangenis. Je leert hier meer over de gruwelijke tijd waarin de Rode Khmer aan de macht was en er miljoenen mensen gemarteld en vermoord werden. Zeker geen vrolijke bezienswaardigheden, maar wel een must om de geschiedenis en huidige situatie in het land te begrijpen.

Aantal dagen

1 tot 2 dagen

Overnachten in Phnom Penh

In Phnom Penh heb je volop keuze tussen hotels en hostels. Je kunt het beste overnachten in de buurt van de rivier. Je zit dan tussen de restaurants, cafés en touraanbieders en hebt dus alles wat je nodig hebt in de buurt. Wij verbleven 2 nachten in Hotel Scodo en vonden dit een fijne plek.

Vervoer naar Phnom Penh

Als Phnom Penh het startpunt is van je reis, dan zal je hier hoogstwaarschijnlijk per vliegtuig aankomen. Het is helaas niet mogelijk om rechtstreeks van Nederland naar Phnom Penh te vliegen. Afhankelijk van het seizoen en hoe lang van te voren je boekt zal een vliegticket van Nederland naar Phnom Penh je ongeveer 600 tot 850 euro kosten.

Kom je - net als wij - vanaf één van de buurlanden van Cambodja, dan kun je soms net zo makkelijk over land naar Phnom Penh reizen. Wij gingen vanuit Ho Chi Minh City met een minivan naar Phnom Penh en dat gaat eigenlijk heel soepel. Na 6 tot 7 uur rijden ben je er! Ook vanaf de '4000 islands' in Laos kun je met de bus naar Phnom Penh reizen.

Must read

Een hartverscheurende dag in Cambodja De Killing Fields & Tuol Sleng gevangenis


Stop 2: Sambor Prei Kuk

Eeuwenoude tempelruïnes die zijn opgeslokt door de jungle, hoe tof klinkt dat?! In Sambor Prei Kuk vind je afgebrokkelde tempels die al heel lang verlaten zijn. De natuur heeft deze plek in de afgelopen eeuwen weer overgenomen en dat zorgt voor prachtige plaatjes. Reusachtige boomwortels die over en door de tempel groeien en zelfs tempels uit elkaar drukken. Een unieke bezienswaardigheid die niet op de gebruikelijke toeristische route ligt!

Aantal dagen

1 dag

Overnachten bij Sambor Prei Kuk

Het is het makkelijkste om te overnachten in de stad Kompong Thom. Hoewel je dan nog zo'n 30 kilometer moet afleggen tot Sambor Prei Kuk is het een fijne plek, omdat er in Kompong Thom in ieder geval iets van faciliteiten zijn voor toeristen. Nog steeds erg beperkt hoor! Wij verbleven twee nachten in Seng Chhenghorn Guesthouse, zodat we één volle dag hadden voor Sambor Prei Kuk.

Vervoer van Phnom Penh naar Kompong Thom

Kompong Thom ligt direct aan de veelgebruikte weg tussen Phnom Penh en Siem Reap. Op dit traject rijden onwijs veel bussen, dus het zal nooit lastig zijn om een busticket naar Kompong Thom te bemachtigen. Er zijn tal van aanbieders in Phnom Penh. Wij hebben goede ervaringen met o.a. Sorya Bus en Capitol Tours. Je bent ongeveer 4 uur onderweg.

Must read

Sambor Prei Kuk: magische tempelruïnes verstopt in de jungle


Stop 3: Siem Reap - Tempels van Angkor

Wauw, wat een bouwwerken zijn de Tempels van Angkor. Op dit enorme tempelcomplex valt je mond meerdere keren per dag open van verbazing. En verwondering. De details die gegraveerd zijn in de stenen zijn fascinerend. Iedere tempel heeft iets unieks en je bent dan ook niet snel uitgekeken in de tempelstad Angkor!

Aantal dagen

4 dagen, waarvan 3 dagen voor de Tempels van Angkor

Overnachten in Siem Reap

Siem Reap is de toeristische stad die vlakbij de Tempels van Angkor ligt. Jaarlijks trekt het tempelcomplex miljoenen toeristen en Siem Reap heeft dan ook honderden hotels, hostels en guesthouses. Er is voor ieder budget wel iets te vinden. De meeste levendigheid vind je in de Pub Street en de omliggende straten, dus het is fijn om daar in de buurt te slapen. Dan heb je altijd restaurants, cafés en winkels in de buurt. Ook niet verkeerd om een hotel met zwembad te boeken, want na een dag tempelhoppen is een verkoelende duik heerlijk! Aanrader: Visoth Boutique.

Vervoer van Kompong Thom naar Siem Reap

Tussen Phnom Penh en Siem Reap rijden dagelijks tientallen bussen. Kompong Thom ligt precies op deze weg, dus het zal nooit lastig zijn om een bus naar Siem Reap te vinden. Je kunt je tickets het makkelijkste boeken bij je hotel en zij zorgen dan dat de bus vanuit Phnom Penh voor je stopt in Kompong Thom. Reken op ongeveer 3 uur reistijd.

Must read

De ultieme gids voor een onvergetelijk bezoek aan de Tempels van Angkor

Dit zijn de mooiste tempels van Angkor

Route voor 1, 2 en 3 dagen Zó vermijd je de drukte bij de Tempels van Angkor

Wat kost een bezoek aan de tempelstad Angkor?

Vervoer bij de Tempels van Angkor


Stop 4: Battambang

Battambang is de op één na grootste stad van Cambodja, maar dat gevoel heb je totaal niet als je door de stad loopt. In de omgeving is van alles te doen. Tempels, uitzichtpunten, grotten en meer. Een leuke stop voor 2 dagen!

Aantal dagen

2 dagen

Overnachten in Battambang

Je kunt slapen in het centrum van Battambang, maar wij kozen ervoor om bij het Blue Diamond Guesthouse iets buiten het centrum (1 km) te verblijven. De kamers zijn ruim, schoon en betaalbaar. Er is een zwembad bij het guesthouse en je kunt er fietsen of scooters huren. Ook boek je er tours of je busticket naar de volgende bestemming. Alles wat je nodig hebt dus!

Vervoer van Siem Reap naar Battambang

In Siem Reap staat het bol van de bureautjes die buskaartjes verkopen. Een ticket naar Battambang heb je dus zo gevonden. Vaak word je ook nog opgehaald bij je hotel, ideaal. Je bent 3 tot 4 uur onderweg van Siem Reap naar Battambang.

Must read

6 tips voor een paar dagen in Battambang


Stop 5: Kampong Chhnang

Op de rivier bij Kampong Chhnang vind je een groot, drijvend dorp. De kleurrijke huisjes en vrolijke kinderen toveren zo een glimlach op je gezicht. Maar wanneer je met een bootje door het drijvende dorp vaart, zie je ook hoe hard het leven op het water is. Bij Kampong Chhnang zijn de drijvende dorpen nog echt en puur, in tegenstelling tot de dorpen in de buurt van Siem Reap. Tijdens onze boottocht hebben we in ieder geval geen enkele toerist gezien!

Aantal dagen

1 dag

Overnachten in Kampong Chhnang

Kampong Chhnang trekt niet heel veel toeristen en het aanbod van fijne slaapplekken is beperkt. Onze absolute tip is het Garden Guesthouse. Voor maar €14 sliepen we hier een nacht in een privé kamer met airconditioning en eigen badkamer. Het personeel was ook nog eens onwijs vriendelijk en behulpzaam. Fantastische plek, zeker voor dat geld!

Vervoer van Battambang naar Kampong Chhnang

Van Battambang naar Kampong Chhnang is het ongeveer 200 kilometer rijden. De bus brengt je in 3,5 tot 4 uur in het stadje met de drijvende dorpen.

Must read

Met een bootje door de drijvende dorpen bij Kampong Chhnang


Stop 6: Kampot

In het zuiden van Cambodja ligt het leuke stadje Kampot. Er zijn leuke restaurants, koffietentjes en winkeltjes, maar het is zeker (nog) niet overspoeld met toeristen. In Kampot zelf is niet veel te zien of doen, maar in de omgeving des te meer. Er is een nationaal park met spookachtige, verlaten gebouwen en een bezoek aan de peperplantage is enorm leuk. Het platteland is zó groen en in Kep eet je de meest verse krab ooit. Vervelen zul je je niet in Kampot!

Aantal dagen

2 tot 3 dagen

Overnachten in Kampot

In Kampot zijn genoeg overnachtingsmogelijkheden. Het centrum bevindt zich dichtbij de rivier, dus het fijnste is om daar in de buurt te slapen. Wij sliepen in het White Pigeon Guesthouse. Perfecte locatie, schone kamers en goede prijs. Aanrader!

Vervoer van Kampong Chhnang naar Kampot

Kampong Chhnang ligt zo'n 100 kilometer voor de hoofdstad Phnom Penh. Je zult eerst naar Phnom Penh moeten reizen en vanaf daar kun je met de bus naar Kampot. Wel een behoorlijke reisdag dus. Van Kampong Chhnang naar Phnom Penh is het ongeveer 2 uur rijden en vanaf daar naar Kampot ben je ook nog wel 5 uur onderweg. De meeste bussen stoppen namelijk eerst nog in het nabijgelegen Kep voordat ze doorrijden naar Kampot.

Je kunt tegenwoordig ook met de trein van Phnom Penh naar Kampot reizen, maar deze rijdt op dit moment enkel nog in het weekend. Met de trein ben je ongeveer even lang onderweg als met de bus en ook de prijzen zijn vergelijkbaar. Het is wel één van de weinige trajecten in Cambodja waar je met de trein kunt reizen, dus pak de kans als je hem krijgt!

Must read

Kampot: toffe activiteiten en schitterend platteland


Stop 7: Koh Rong Samloem

Hagelwitte stranden, azuurblauw zeewater en een felgroene jungle. Het eiland Koh Rong Samloem is een tropisch paradijs! De sfeer is heerlijk laid-back en het is de ultieme eindbestemming van je reis door Cambodja. Nog energie over? Maak dan een flinke wandeling door de jungle naar één van de mooiste stranden van het eiland: Clearwater Bay.

Aantal dagen

3 tot 4 dagen

Overnachten in Koh Rong Samloem

Koh Rong Samloem heeft verschillende baaien waar je kunt overnachten. Ons advies is om te verblijven in het enige dorp op het eiland: M'Pay Bay. Hier heb je winkels, restaurants en cafés, waardoor je niet afhankelijk bent van wat het hotel in jouw baai je aanbiedt. Ook zijn de slaapplekken in M'Pay Bay het meest betaalbaar. Vrijwel alle redelijk geprijsde accommodaties zijn wel vrij basic, maar Sure Stay is wat ons betreft een aanrader. Wil je per se een airconditioning in je kamer en warme douche, bereid je dan voor op 3 of wel 4 keer de prijs van wat je normaal betaalt voor een nacht in Cambodja.

Vervoer van Kampot naar Koh Rong Samloem

Koh Rong Samloem is een eiland en heeft geen vliegveld, dus je bent genoodzaakt met de boot te reizen naar Koh Rong Samloem. Vanaf de havenstad Sihanoukville vertrekken meerdere keren per dag boten naar Koh Rong Samloem. Met een speedferry ben je minder dan een uur onderweg. De boten vertrekken vanaf de Serendipity Pier en tickets kun je vooraf boeken of ter plekke. Let wel even op dat je weet naar welke baai je wil en boek een boot die hier naartoe gaat. Er zijn geen wegen op Koh Rong Samloem, dus als je bij de verkeerde baai wordt afgezet, dan zul je een dure watertaxi naar de andere baai moeten nemen. Zonde van je geld.

Vanaf Kampot zul je eerst met de bus naar Sihanoukville moeten reizen. Dit duurt ongeveer 2 uurtjes. Je kunt ervoor kiezen om daarna zelf naar de pier te gaan met een taxi of tuktuk en daar je boottickets te kopen of je boekt vanuit Kampot een combinatieticket waarbij de bus en boot inbegrepen zit. Zo'n combinatieticket zou ongeveer 21 tot 25 dollar moeten kosten.

De boottickets naar Koh Rong en Koh Rong Samloem zijn open retour tickets. Dit betekent dat je een retourticket hebt, maar dat de datum van terugkomst nog niet vastligt. Zo hou je alle vrijheid om te blijven zolang als je wil!

Must read

Het allermooiste eiland van Cambodja Tips voor Koh Rong Samloem


Natuurlijk kun je deze route door Cambodja nog helemaal aanpassen aan jouw voorkeuren. Heb je niet genoeg tijd om alle 7 bestemmingen te bezoeken, dan zou ik Battambang laten vallen. Wil je juist meer van Cambodja zien, dan is Kratie een leuke bestemming om aan je route toe te voegen. Houd er wel rekening mee dat je een dag in de bus moet zitten om van Phnom Penh naar Kratie te komen. Als je op zoek bent naar een goed feestje, dan zou je het eiland Koh Rong aan je route kunnen toevoegen. Hier kun je dansen op het strand tot in de late uurtjes!

Alles over Cambodja

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Indonesië

De leukste route voor een reis naar Bali

Sri Lanka

De ultieme route voor je reis door Sri Lanka

Cambodja

Wat kost backpacken in Cambodja?

Cambodja

De ultieme gids voor een onvergetelijk bezoek aan de Tempels van Angkor

Cambodja

Dit zijn de mooiste tempels van Angkor

Cambodja

Zó vermijd je de drukte bij de Tempels van Angkor

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen