Tips voor een bezoek aan de spectaculaire Sekumpul waterval in Bali

Indonesië 1 april 2019

De Sekumpul waterval ligt wat afgelegen van andere hotspots op Bali, maar het is de extra kilometers zó waard. Wij waren enorm onder de indruk van de schoonheid van deze waterval en dat terwijl we al zoveel watervallen gezien hebben tijdens onze wereldreis. Het is voor ons zonder enige twijfel de mooiste waterval op Bali en ook één van onze favorieten in Zuidoost-Azië. Er zijn alleen wel wat dingen die je moet weten voor je naar de Sekumpul waterval gaat. Wij delen onze ervaringen en tips!

Bali op haar best

De leuke eettentjes, de levendigheid en de stranden maken Bali tot een fijne bestemming, maar bij de Sekumpul waterval zie je Bali toch echt op haar allerbest. In een groen, dichtbegroeid bos klettert het water bijna 100 meter naar beneden. Vanaf het uitkijkpunt zie je ook nog de Figi waterval liggen in de vallei. Het geheel is adembenemend mooi. Voor ons komt de Sekumpul waterval in hetzelfde rijtje als de Kuang Si waterval in Luang Prabang en de Tad Yuang en Tad Fane op het Bolaven Plateau (beide in Laos). Watervallen in Zuidoost-Azië die ons het eerste te binnen schieten als iemand me vraagt wat ik de mooiste watervallen van die regio vind. Zegt dat genoeg? ;-)

Hoe kom je bij de Sekumpul waterval?

Je vindt deze schitterende waterval bij het dorpje Sekumpul. Dit ligt vrij noordelijk in Bali en het zal je vanaf de toeristische plaatsen – zoals Ubud en Seminyak – behoorlijk wat reistijd kosten om hier te komen. Wij reden er vanaf Munduk heen en dit was een rit van 30 kilometer. Op Bali kost een ritje van deze afstand je al gauw een uur.

Sekumpul waterval - mooiste plekken Bali - reizen Indonesië
Hier wil je best een uur voor rijden, toch?

Om naar de Sekumpul waterval te gaan, kun je een privé chauffeur inhuren of je kunt zelf met de scooter rijden. Het grote voordeel van dat laatste is dat je jezelf een flink stuk lopen bespaart. Met de scooter kun je namelijk over een erg smal en soms steil paadje rijden (als je het durft) en daardoor op 2 minuten lopen van de waterval parkeren. Ben je met de auto, dan moet je 20 tot 30 minuten extra lopen. Daarnaast is met de scooter gaan ook veel goedkoper. Je huurt een scooter namelijk voor ongeveer 60.000 roepia per dag (€4) en je tankt voor 1 of 2 euro. Een privé chauffeur voor een dag kost je 500.000 tot 650.000 roepia (€33 – €40). Dat is snel verdiend! ;-)

Sekumpul waterval - bezienswaardigheden Bali - vakantie Bali

Let op: een gids is NIET verplicht

Dat je in Azië als toerist altijd een beetje op moet letten dat je niet betaalt voor iets wat niet nodig is, dat zijn we wel gewend. Maar in Sekumpul maken ze het wel erg bont als je het mij vraagt. Ze proberen je wijs te maken dat je een gids nodig hebt om de waterval te kunnen zien. Op de weg naar de waterval zul je meerdere keren bordjes en spandoeken zien met de tekst ‘Registration Sekumpul’. Soms roepen ze ook naar je dat je moet stoppen, maar doe dit vooral niet. Dit zijn lokale gidsen die erop uit zijn om jou te laten denken dat je een gids móet inhuren om de waterval te zien. Het is natuurlijk prima als locals proberen hun diensten te verkopen, maar ze zijn niet helemaal eerlijk en dat is jammer. Je kunt de waterval namelijk zien zonder gids.

Het is natuurlijk iets goeds als de lokale bevolking profiteert van zo’n mooie highlight in hun dorp, maar ik vind wel dat er in goed vertrouwen gehandeld moet worden. Liegen of belangrijke informatie achterwege laten hoort daar wat mij betreft niet bij. Wij zijn de spandoeken dus voorbij gereden.

Op een gegeven moment komen we bij de parkeerplaats waar auto’s niet meer verder kunnen rijden. Ook hier zien we gelijk gidsen op uitstappende toeristen af komen en tegen hen vertellen dat je één van de gidsen moet inhuren. Dit is dus niet per se nodig, je kunt gewoon parkeren en te voet verder gaan of als je met de scooter bent, doorrijden tot de officiële ticketverkoop. Daar kost een kaartje je 20.000 roepia (€1,25) per persoon.

Nadat we onze scooter hebben geparkeerd aan het einde van het smalle, steile paadje, hoeven we maar een paar stappen te zetten en dan zien we hem al: de Sekumpul waterval. Vanaf dit uitkijkpunt hebben we van boven uitzicht op dit natuurschoon. Er loopt een trap de vallei in, zodat je ook aan de voet van de waterval kunt komen. Helaas begint daar het volgende gedoetje…

Of het een scam was of dat de mannen de waarheid spraken, dat weten we nog steeds niet, maar feit is dat er nu een hek is geplaatst voor de trap naar beneden en dat je hiervoor een nieuw kaartje zou moeten kopen. Van maar liefst 125.000 roepia! (€8) Voor alle andere highlights in Bali betaalden we hooguit 50.000 roepia (€3,20) en dan was het al een dure bezienswaardigheid. ;-) Deze prijs valt dus niet echt te rijmen met de standaarden op Bali en wij denken / dachten dat we opnieuw voor de gek werden gehouden. En alhoewel we allerlei tactieken hebben geprobeerd en lieten merken dat we wisten dat dit niet de juiste gang van zaken was, ze lieten ons er echt niet door als we geen ‘nieuw ticket’ zouden kopen. De lokale mannen – die overigens ook als lokale gids werken, heel toevallig allemaal – vertelden ons dat deze nieuwe regel pas een week of twee geleden was ingegaan… Dat is iets wat wij niet echt kunnen controleren natuurlijk, maar ik kan me heel goed indenken dat de locals hier even hun eigen regels hebben gemaakt om hun eigen inkomsten wat op te krikken. Heel erg jammer!

Tips Bali - Sekumpul waterval - mooiste waterval Bali - backpacken Indonesië
Het hekje bleef dicht…

Wij wilden dit soort praktijken niet steunen en dus zijn we niet overstag gegaan. We hebben een tijdje staan genieten van het uitzicht op de waterval en met de drone hebben we het prachtige landschap toch nog van verschillende invalshoeken kunnen zien.

Kortom, een gids is dus niet verplicht om de waterval te kunnen bewonderen. Je kunt gewoon zelf een ticket kopen, maar dan wel enkel de waterval vanaf het uitzichtpunt bekijken. Wil je de vallei in, dan zul je de hogere toegangsprijs moeten betalen. Denk ik… Mocht jij het anders hebben ervaren, laat het ons dan vooral even weten in een reactie. Dan kunnen we onze informatie up to date houden voor alle lezers. :-)

Toch de moeite waard?

Wij vonden de Sekumpul waterval toch meer dan de moeite waard, omdat het gewoon zo’n schoonheid is. Als je vanuit Ubud komt, dan zou ik deze highlight combineren met enkele andere bezienswaardigheden op de route, zoals de Lake Beratan tempel en de Leke Leke waterval. Ga je vanaf Munduk naar de Sekumpul waterval, dan kun je makkelijk de Git Git waterval en de Banyumala Twin waterval aan je dag toevoegen. Een dagje watervallen hoppen is weer eens wat anders dan tempel hoppen of strandjes hoppen, toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 • Monique

  5 april 2019 om 20:13

  Ik ben heel benieuwd! Ik ga eind mei voor 3 weken naar Bali en ben van plan om vanuit m’n hotelletje, wat zeer vlakbij de Sekumpul watervallen ligt, te voet naar deze waterval te gaan en naar beneden te lopen 🙌 Zoooo vet!

  • Djura

   6 april 2019 om 11:30

   Oh, wat goed dat je een hotelletje vlakbij de waterval hebt. Dat wordt genieten! Veel plezier, Monique!

 • Angelique

  28 december 2019 om 21:46

  Hallo Travly,
  Wij zijn al dagen aan het genieten van jullie reis door Peru. Onze zoon gaat voor een half jaar naar Peru en wij gaan hem daar uiteraard bezoeken. Wij zijn van plan om de waterval in Gocta te bezoeken, maar ik vraag me af of we dat (aan) kunnen (reumatisch klachten). We hebben vorig jaar op Java Mount Ijen beklommen en zagen dat jullie dat ook hebben gedaan.
  Zijn ze vergelijkbaar?
  Met vriendelijke groet,
  Angelique en Erik Wiekens

  • Djura

   28 december 2019 om 21:58

   Hoi Angelique & Erik, wat leuk om te horen dat jullie onze blogs over Peru met plezier lezen. Wij hebben inderdaad ook Mount Ijen beklommen. Wij denken dat als je die hike kunt volbrengen, je de hike naar de Gocta waterval ook zeker moet kunnen. De totale afstand naar de Gocta waterval is wel wat verder denk ik, maar de weg naar Ijen is veel steiler. De hike naar de Gocta waterval heeft ook best wel wat klim- en afdaalstukken hoor, maar met wat doorzettingsvermogen en wilskracht kom je er echt wel! :-) Heel veel plezier alvast in Peru en als we jullie nog met andere dingen kunnen helpen, neem gerust contact op. Groetjes Djura

Populair op Travly