Munduk: de ideale uitvalsbasis voor het groene en bergachtige noorden van Bali

Djura

Plaatsen als Seminyak, Canggu, Ubud en Uluwatu in het zuiden van Bali zijn populair. Je hebt er fijne stranden, hippe restaurantjes en gezellige winkeltjes. Maar het is er ook druk, met toeristen én locals. De wegen zijn overvol, dorpen lijken aan elkaar gegroeid te zijn en bezienswaardigheden deel je met honderden andere bezoekers. Gelukkig kun je nog steeds de natuur en rust opzoeken in Bali. Vanuit het kleine dorp Munduk verken je de waanzinnige highlights van het minder toeristische noorden van Bali!

Het noorden van Bali is niet alleen leuk vanwege de rust, maar ook de highlights in de omgeving van Munduk vind ik - eerlijk gezegd - indrukwekkender dan die bij de kustplaatsen of Ubud. Wat mij betreft mag een paar dagen Munduk dus niet ontbreken in je reis door Bali. Wij verbleven 3 nachten in dit kleine dorp en hadden er een fantastische tijd!

Dag 1 - Lake Beratan tempel & de Jatiluwih rijstvelden

Als we vroeg in de ochtend op de scooter stappen, is het nog lekker een beetje fris. Want ook dat is een voordeel aan het noorden van Bali. Munduk ligt op een paar honderd meter boven zeeniveau en is daardoor niet zo heet als het zuiden van het eiland. Best weleens fijn!

Eerst rijden we richting het stadje Bedugul, want daar ligt één van de mooiste tempels van Bali. Onderweg stoppen we even bij een uitzicht over de Twin Lakes en in Bedugul zetten we de scooter aan de kant bij de Handara Gate. Van die laatste stop hebben we direct al spijt, want dit is zo'n typische spot die totaal verpest is door Instagram. Zonder gêne staan meiden hier in kleurrijke jurkjes urenlang te poseren tussen de iconische poort. Alles voor die ene perfecte foto en zoveel mogelijk likes... Tja, het is een mooi bouwwerk, maar deze setting is niet aan ons besteed. We rijden na 2 minuten alweer door!

Twin Lakes

Handara Gate

Lake Beratan tempel

De Lake Beratan tempel blijkt wel een schot in de roos. Het kan hier enorm druk zijn, maar als we rond 8 uur onze scooter parkeren zijn we die drukte mooi voor. We lopen op ons gemak in het prachtig aangeklede complex en de tempel op het water is natuurlijk het allermooiste. De bouwstijl is typisch Balinees en samen met de kleuren van de bloemen en planten eromheen is het een fotogeniek geheel. Als we iets voor 9 uur weer vertrekken, weten we dat we hier precies op tijd waren. Er komen namelijk wel 10 touringcars het parkeerterrein oprijden! ;-) Wil je dus in alle rust genieten van de fotogenieke tempel, kom dan op tijd.

Jatiluwih rijstvelden

Onze volgende bestemming van vandaag zijn de Jatiluwih rijstvelden. Vooraf hebben we al gelezen dat ze mooier én minder druk zijn dan de Tegalalang rijstvelden bij Ubud en als we er zijn, ervaren we zelf dat dit inderdaad zo is. Overal om ons heen zien we de groene rijstvelden. Het is een schitterend gezicht!

En extra leuk is dat het er nog veel authentieker aanvoelt dan bij de Tegalalang rijstvelden. Hier heb je geen schommels, locals die tegen betaling met je op de foto gaan en dat soort dingen. Hier doet de lokale bevolking gewoon haar ding zoals ze het al generaties lang doen. En wij mogen daar even naar kijken. En genieten van dit waanzinnige landschap natuurlijk!

Bezoek de mooiste rijstvelden van Bali Alles over de Jatiluwih rijstvelden

Op tijd terug naar de homestay

Het is niet alleen minder warm in Munduk, het is er ook veel natter dan op andere plekken in Bali. Door de grote hoeveelheid neerslag is het juist zo groen en kan er veel verbouwd worden in dit gebied. En het fijne is dat het wel lekker voorspelbaar is. Je kunt er namelijk bijna je klok op gelijk zetten: vanaf een uur of 2 wordt het bewolkt en/of mistig en even later komt de regen met bakken uit de lucht vallen. Niet fijn als je nog tientallen kilometers terug naar je accommodatie moet scooteren, maar als je van dit patroon weet kun je er gewoon rekening mee houden. Wij zorgden er steeds voor dat we na lunchtijd binnen waren en dan is die tikkende regen op het dak best gezellig! ;-)

Het uitzicht vanaf onze accommodatie, bij helder weer!

Dag 2 - watervallen hoppen

Doordat Munduk bergachtig én nat is, zijn er ontzettend veel watervallen in de buurt te vinden. Zoveel zelfs dat je ze lang niet allemaal in één dag kan bezoeken. Wij besloten om als eerst naar de verst gelegen waterval te rijden: de Sekumpul waterval. Ondanks de tijd die je ervoor op de scooter moet zitten - ongeveer een uur vanaf Munduk - is het volgens ons de allerbeste waterval om te bezoeken in de omgeving. Wat een schoonheid! Hoe het water naar beneden valt, de groene vallei eromheen, alles klopt aan deze waterval. Kijk zelf maar. ;-)

Het is wel een waterval met een kleine gebruiksaanwijzing. Wat we daarmee bedoelen lees je in ons uitgebreide blog over de Sekumpul waterval. Maar laat je zeker niet tegenhouden, want deze waterval hoort op iedere Bali to-do lijst!

Alles over de Sekumpul waterval

Git Git waterval & Banyumala Twin waterval

Aangezien we bij de Sekumpul waterval niet naar beneden zijn gelopen, hebben we nog meer dan genoeg tijd voor nog wat watervallen. De Git Git waterval ligt langs een doorgaande weg en is eenvoudig bereikbaar met de scooter. Na behoorlijk wat trappen naar beneden - die je daarna ook weer naar boven moet - sta je aan de voet van de krachtige Git Git waterval. Door al het opspattende water is het een beetje een mistige foto geworden, maar dat geeft wel duidelijk aan dat er hier ontzettend veel water naar beneden valt!

Git Git waterval

Git Git waterval

Tot slot rijden we naar de Banyumala Twin waterval. Deze is iets lastiger bereikbaar, doordat de laatste paar kilometer over een erg smal en steil pad gaat. Maar als je ervaren bent op de scooter, dan moet het zeker lukken. :-) Ook hier moet je eerst naar beneden klauteren voor je het natuurschoon kunt bewonderen. De Banyumala Twin waterval is prachtig en een mooie afsluiter van ons dagje 'watervallen hoppen'.

Banyumila Twin waterval

Banyumila Twin waterval

Banyumila Twin waterval

Tip: Adila's Warung & Homestay in Munduk

Inmiddels begint de lucht alweer wat grijzer te worden, dus we rijden snel terug naar onze accommodatie. En dat is geen straf, want wat hebben we een fijne slaapplek in Munduk. We overnachten bij Adila's Warung & Homestay en hier werken alleen maar lieve mensen. De kamer is helemaal in orde en het uitzicht vanaf ons balkonnetje is fenomenaal. Er zit een restaurantje bij de accommodatie en iedere dag smikkelen we daar van de Indonesische keuken. Een verblijf bij Adila is dus zeker een aanrader. En ga er anders in ieder geval een keertje eten! ;-)

Adila Warung and Homestay
Adila Warung and Homestay

Fijne, schone kamers - fantastisch personeel - heerlijk eten.

Bekijk

Dus wil je de mooiste watervallen, rijstvelden en tempels van Bali zien, dan is het noorden van Bali the place to be! Uiteraard zou je al deze bezienswaardigheden ook met meerdere dagtrips vanuit Ubud kunnen bewonderen, maar reken dan wel op vele uurtjes in de auto. Door 2 of 3 nachten in Munduk te verblijven, heb je veel minder haast en kun je op je gemak de prachtige natuur in je opnemen. Ik zeg: doen!

Alles over Indonesië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Indonesië

De leukste route voor een reis naar Bali

Indonesië

Wat kost reizen in Indonesië?

Indonesië

De zonsopkomst vanaf de Borobudur tempel

Indonesië

De Prambanan tempel bezoeken

Indonesië

Tumpak Sewu Falls: de mooiste waterval van Indonesië

Indonesië

Een nachtelijke wandeling op de Ijen vulkaan in Indonesië

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen