Travly's tip in Sri Lanka: een tuktuk huren [met korting!]

Djura

Als je gaat backpacken in Sri Lanka, dan kun je kiezen uit reizen met de lokale bus, de trein of het inhuren van een privé chauffeur. En tegenwoordig is er nog een optie: een tuktuk huren en zelf door het land rijden. We hoeven je niet uit te leggen dat dit laatste veruit de leukste manier is om Sri Lanka te verkennen!

Waarom je een tuktuk wilt huren

Als je in Sri Lanka aankomt, zul je al snel zien dat het meest gebruikte vervoermiddel onder de locals de tuktuk is. Deze grappige, compacte karretjes rijden werkelijk overal rond en worden gebruikt als mini vrachtwagentje of als taxi. Het is nog niet zo heel gebruikelijk dat toeristen zelf rondrijden met een tuktuk, maar dat maakt het des te leuker!

Er zijn meer dan genoeg redenen waarom het huren van een tuktuk een topkeuze is voor je reis naar Sri Lanka.

Vrijheid, blijheid

Door met je eigen tuktuk rond te rijden, ben je niet meer afhankelijk van de vertrektijden van bussen of treinen, kun je onderweg stoppen zo vaak als je wilt en zelfs op de dag zelf nog je plannen aanpassen en toch naar een andere bestemming rijden. Jij bepaalt wat je doet, hoe je dat doet en wanneer je het doet. Zo fijn!

Tuktuk rijden = leuk!

Helemaal uitleggen waarom kan ik niet, maar het is gewoon heel leuk om zelf in een tuktuk te rijden. Misschien omdat het iets nieuws en dus een avontuur is? Misschien omdat alle locals zo enthousiast naar je lachen en zwaaien? Wij zaten in ieder geval altijd met een grote glimlach in onze driewieler. ;-)

Je komt makkelijk in contact met de locals

De Sri Lankanen vinden het echt prachtig als je langs komt gereden in je tuktuk. De tuktuk is namelijk een vervoermiddel voor mensen met een lager inkomen in Sri Lanka en om dan een toerist in zo'n bakkie te zien rijden... Dat vinden ze echt heel leuk. Het zorgt er ook voor dat je nog makkelijker in contact komt met locals en met iedereen snel een praatje hebt. Nu zijn de Sri Lankanen ook nog eens ontzettend lieve mensen, dus dat voegt echt iets toe aan je reis!

Nieuwsgierige aagjes komen polshoogte nemen.

Off the beaten track bestemmingen zijn ineens bereikbaar

Bestemmingen die wat buiten de gebaande paden liggen zijn vaak wat lastig te bereiken, maar met een tuktuk rijd je er gewoon zelf heen. Zo kun je allerlei highlights aan je reis toevoegen waar andere toeristen bijna nooit komen of misschien niet eens vanaf weten!

Eén groot avontuur

Tuktuk rijden in Sri Lanka betekent iedere dag weer iets nieuws beleven. Een olifant op de weg, verdwalen in een wel heel mooi landschap (wat een straf, hè) of uit moeten wijken voor een kudde koeien op de weg. Je maakt altijd wel wat mee en dat maakt je reis onvergetelijk!

Onze leukste ervaringen met de tuktuk

Wij begonnen ons 'tuktuk avontuur' in Ella en zijn vanuit daar via Arugam Bay, Yala National Park en de zuid- en westkust terug naar Colombo gereden. Het waren 12 dagen vol plezier en toffe belevenissen. Zo reden we onze eerste dag van Ella naar Arugam Bay via een niet-toeristische route. De weggetjes werden steeds smaller en zaten vol kuilen, maar de natuur om ons heen was zó mooi. Fantastisch!

Ook zijn we vanuit Arugam Bay met onze eigen tuktuk 'op safari' gegaan naar het Crocodile Lake en door het vrij toegankelijke gedeelte van het Kumana National Park. We zagen allerlei wilde dieren onderweg en spotten zelfs een olifant in de verte!

Bij Crocodile Lake

Toen we over de B35 weg - die dwars door Yala National Park loopt - reden, stuitten we plots op een grote mannetjesolifant. Hij stond midden op de weg! Van een veilige afstand hebben we naar dit mooie beest staan kijken. Een bijzonder moment wat ik echt niet had willen missen. Toen deze vriendelijke reus na een half uur nog steeds midden op de weg stond (en wij dus nog steeds stonden te wachten), schoot een buschauffeur ons te hulp. Hij parkeerde zijn bus tussen de olifant en de rechterkant van de weg, zodat wij veilig konden passeren met de bus als 'schild' ertussen. We zijn nog nooit zo dichtbij een wilde olifant geweest. Echt een onvergetelijke dag in de tuktuk!

Huur je tuktuk bij Tuktuk Rental - Met korting!

Je merkt het al, wij zijn heel enthousiast over het huren van een tuktuk en zouden het iedereen die naar Sri Lanka gaat aanraden! Wij hebben ervoor gekozen om onze tuktuk te huren via tuktukrental.com. Bij deze organisatie is alles goed geregeld (lokaal rijbewijs, rijles voor je de weg op gaat, 24/7 hulp bereikbaar) en je steunt er de lokale bevolking mee. Zij hebben namelijk geen tuktuks in hun eigen bezit, maar huren deze weer van locals. Zo kunnen de Sri Lankanen met een eigen tuktuk extra inkomsten genereren en steun je dus de bevolking. Een belangrijk voordeel ten opzichte van andere verhuurders vinden wij!

Onze tuktuk was in perfecte staat en we hebben er nooit problemen mee gehad. Een fijn idee is ook dat de tuktuk, wijzelf en eventuele derden goed verzekerd zijn. Ook hoef je je niet druk te maken om het aantal kilometers dat je rijdt, want dat is gewoon onbeperkt. Het contact met Tuktuk Rental Sri Lanka verliep heel soepel en ook tijdens de huurperiode vroegen ze regelmatig of alles goed ging. Wij kunnen Tuktuk Rental van harte aanbevelen aan iedereen die zelf met een tuktuk wil gaan roadtrippen door Sri Lanka!

Je kunt jouw tuktuk reserveren via de website tuktukrental.com. Ook vind je daar alle praktische informatie over het rijden in een tuktuk en antwoorden op veelgestelde vragen. Het kantoor van Tuktuk Rental is in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo, maar je kunt (tegen een meerprijs) de tuktuk ergens anders naartoe laten brengen of op laten halen. Gebruik de kortingscode TRAVLY tijdens je boeking voor een korting van 5% en tijdens speciale promoties zelfs meer!

Wij kijken met een hele grote lach terug op ons tuktuk avontuur in Sri Lanka. Wij huurden de tuktuk voor 12 dagen en dit waren ook gelijk de laatste 12 dagen van onze wereldreis. Het was een te gekke manier om deze fantastische tijd af te sluiten. Dus heb je zin in avontuur en vrijheid tijdens je reis door Sri Lanka, dan is tuktuk rijden echt een must!

Alles wat je moet weten Tuktuk rijden in Sri Lanka + kortingscode

Alles over onze reis in Sri Lanka

Meer tips van Travly

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Sri Lanka

Tuktuk rijden in Sri Lanka + kortingscode

Sri Lanka

Onze tips voor Nuwara Eliya

Sri Lanka

De ultieme route voor je reis door Sri Lanka

Sri Lanka

Wat kost reizen in Sri Lanka?

Sri Lanka

Een dagje Galle & Unawatuna

Sri Lanka

Dit is de leukste manier om Yala National Park te bezoeken

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen