Onze tips voor Nuwara Eliya | Theeplantages bezoeken, scooteren & thee proeven

Djura

Tussen de groene theevelden en bergen van Sri Lanka ligt het plaatsje Nuwara Eliya. Vanwege het koelere klimaat en schitterende landschap is dit een perfecte tussenstop tijdens de treinrit van Kandy naar Ella (of andersom). Je kunt er theeplantages en -fabrieken bezoeken, genieten van waanzinnige uitzichten over het groene berglandschap en natuurlijk proef je er allerlei soorten thee. Dit zijn onze tips voor leuke dagen in Nuwara Eliya!

Rijd met een scooter door het landschap

Het groene, bergachtige landschap rondom Nuwara Eliya leent zich perfect voor een tochtje met de scooter. Via bochtige wegen kom je langs spectaculaire uitzichtpunten, kleurrijke groentekraampjes en natuurlijk de prachtige theeplantages. Hoewel scooter rijden door toeristen (nog) niet heel gebruikelijk is in Sri Lanka, geeft het je wel alle vrijheid om deze plek op je eigen tempo te ontdekken en veel fotostops te maken. Echt een aanrader!

Bezoek een theeplantage en -fabriek

Het is al heerlijk om vanaf de weg naar de groene theevelden te turen, maar je moet zeker ook een plantage bezoeken. Wij gingen naar de Bluefield Tea Factory en leerden van alles over de productie van thee en de verschillende soorten. We wandelden door de theeplantage en zagen zo ver als we konden kijken alleen maar theevelden. Echt de moeite waard!

Als je een andere theeplantage vlakbij Nuwara Eliya wilt bezoeken, dan kun je ook naar Pedro Tea Estate of naar Mackwoods Tea Centre. Beide plekken liggen wat dichterbij Nuwara Eliya dan de Bluefield Tea Factory.

Proef de verschillende soorten thee

Je kunt na zo’n tourtje bij een theefabriek natuurlijk niet weggaan zonder te proeven. Bij de Bluefield Tea Factory sloten we af met een proeverij waarbij we maar liefst 9 verschillende theesoorten probeerden! Voor onze smaakpapillen is de Sri Lankaanse thee vrij sterk en bitter, maar gelukkig zijn er ook wat mildere varianten zoals witte en groene thee. En bij de sterke theesoorten kun je anders nog melk en/of suiker doen. ;-)

Struin langs het meer en het postkantoor in Nuwara Eliya

Als je nog wat tijd over hebt in Nuwara Eliya, dan is het leuk om een rondje te lopen om het Gregory’s Lake. Maak ook zeker even een foto bij het postkantoor in het centrum.

Drink de lekkerste aardbeien milkshake van Sri Lanka

Door het koele klimaat kunnen er in Nuwara Eliya ook aardbeien verbouwd worden. In de rest van Sri Lanka zul je niet gauw aardbeien kunnen kopen, dus pak nu je kans! Wij dronken een aardbeien milkshake bij de Adma Strawberry Farm. Sfeervol is het er niet echt, maar de shake is wel heel lekker!

Meer over Nuwara Eliya

Waarom wij niet naar Horton Plains gingen

Veel reizigers die Nuwara Eliya bezoeken gaan hiken in het beschermde natuurgebied Horton Plains. Vooral het uitkijkpunt World's End blijkt de moeite waard te zijn. Wij hebben deze geskipt, omdat we de entreeprijs van het natuurpark wel heel hoog vonden. Die is namelijk €20 per persoon! En dan moet je ook nog een chauffeur inhuren om erheen te gaan, want voor zover ik weet is er geen openbaar vervoer die kant op. Een dure ochtendhike dus! ;-)

Het klimaat in Nuwara Eliya

Nuwara Eliya wordt ook wel Little England genoemd, omdat het erg geliefd was onder de Britten tijdens de koloniale tijd. Doordat het stadje wat hoger in de bergen ligt (bijna 2.000 meter boven zeeniveau), is het er een stukje koeler dan op andere plekken in Sri Lanka. Ook wij vonden het fijn dat we weer eens in het zonnetje konden zitten zonder dat de zweetdruppels na 1 minuut op ons voorhoofd stonden. In de avond kan het wel echt wat frisser worden, dus neem in ieder geval een trui en lange broek mee! Van oktober t/m december valt er het meeste neerslag in Nuwara Eliya.

Het treinstation Nanu Oya

Nuwara Eliya ligt op de route van de treinreis tussen Kandy en Ella. Vanwege de schoonheid van het landschap waar je doorheen komt is de treinrit op zichzelf al een gave attractie. Om een tussenstop te maken in Nuwara Eliya moet je uitstappen bij het station Nanu Oya. Vanaf daar kun je voor een paar euro met de taxi of tuktuk naar Nuwara Eliya.

Alle tips en handige informatie op een rij De treinreis van Kandy naar Ella in Sri Lanka

Wij vonden Nuwara Eliya een hele leuke tussenstop tijdens de treinrit. Het is heerlijk om even “af te koelen”, het landschap is ontzettend mooi en je krijgt echt een inkijkje in het plattelandsleven in Sri Lanka. Erg leuk om 1 of 2 nachtjes te verblijven dus!

Alles over onze reis in Sri Lanka

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Sri Lanka

Tuktuk rijden in Sri Lanka + kortingscode

Sri Lanka

Travly's tip in Sri Lanka: een tuktuk huren [met korting!]

Sri Lanka

De ultieme route voor je reis door Sri Lanka

Sri Lanka

Wat kost reizen in Sri Lanka?

Sri Lanka

Een dagje Galle & Unawatuna

Sri Lanka

Dit is de leukste manier om Yala National Park te bezoeken

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen