De treinreis van Kandy naar Ella in Sri Lanka | Alle tips en handige informatie op een rij

Djura

Als je in Sri Lanka gaat reizen, dan moet je één traject sowieso per trein afleggen en dat is de rit tussen Kandy en Ella. Je rijdt door het glooiende berglandschap, langs groene theeplantages en door kleine bergdorpen. De trein gaat lekker langzaam, waardoor je de prachtige natuur op je gemak kunt bewonderen. De treinreis staat zelfs in menig top 10 lijstje van mooiste treinreizen ter wereld! We vertellen je alles wat je moet weten over de treinrit, zoals de kosten van een ticket, waar en wanneer je een ticket koopt, leuke plaatsen voor een tussenstop, de verschillende klassen en meer!

Van Kandy naar Ella

De treinverbindingen in Sri Lanka zijn vrij goed en je kunt best wat steden in het land bereiken met de trein. Hoewel het vaak langzamer is dan reizen met de lokale bus, is het wel een stukje comfortabeler. Voor het traject tussen Kandy en Ella hoef je in ieder geval niet te twijfelen tussen de trein of de bus: je moet de trein nemen!

De trein rijdt hier door het schitterende berglandschap van Sri Lanka. Het is ontzettend groen, je ziet watervallen onderweg en je komt langs ontelbaar veel theeplantages. Ook al duurt de rit van Kandy naar Ella 7 uur, je zult je echt niet vervelen! ;-)

Leuke plaatsen voor een tussenstop

Je kunt natuurlijk in één keer van Kandy naar Ella (of andersom) reizen, maar er zijn meerdere leuke plaatsen onderweg die een stop waard zijn. Als je Adam’s Peak wilt beklimmen om getuige te zijn van een magische zonsopkomst, dan moet je bij Hatton uitstappen.

Ongeveer halverwege de treinrit kom je langs het station Nanu Oya. Vanaf hier kun je het leuke plaatsje Nuwara Eliya bezoeken. Dit is dé plek om theeplantages te bezoeken, heel veel soorten thee te proeven en te genieten van de groene natuur. Op ongeveer een uurtje van Ella ligt nog een andere plaats die de moeite waard is om te stoppen: Haputale. Ook hier kun je theeplantages bezoeken en je zit dichtbij spectaculaire uitzichtpunten.

Theeplantages bezoeken, scooteren & thee proeven Onze tips voor Nuwara Eliya

Vertrektijden en reisduur

De totale treinreis van Kandy naar Ella duurt ongeveer 7 uur. Van Kandy naar Hatton duurt het 2,5 uur. Reis je vanuit Kandy direct naar Nanu Oya (vlakbij Nuwara Eliya), dan ben je ongeveer 4 uurtjes onderweg. De rit van Nanu Oya (vlakbij Nuwara Eliya) naar Haputale is 1,5 uur. Van Haputale naar Ella is het nog maar een uurtje.

De trein vanuit Kandy vertrekt 4 keer per dag, maar twee vertrektijden zijn in de avond/nacht en daarom niet aan te raden. Dan mis je dat schitterende landschap! De treinen overdag vertrekken vanaf Kandy om 8:47 uur en om 11:10 uur richting Ella.

Een snack voor onderweg!

Ga je vanuit Ella naar Kandy, dan heb je de keuze uit vertrekken om 6:40 uur, 9:24 uur of 12:06 uur. Kies je voor die laatste, dan is het al wel donker als je in Kandy aankomt. Nu is het laatste uur tot aan Kandy gelukkig niet het meest interessante deel van de treinrit. ;-)

Eerste, tweede of derde klasse?

De trein heeft drie verschillende klassen. Bij de tweede en derde klasse kunnen de ramen open en hangen er ventilators. De eerste klasse heeft airco, maar de ramen kunnen niet open. Jammer als je foto’s wilt maken van de theeplantages, bergen en watervallen onderweg!

Wij denken daarom dat je het beste voor een plekje in de tweede klasse kunt gaan. Als je kiest voor een 2e klas reserved seat ticket, dan krijg je een eigen stoel toegewezen. Bij reguliere 2e en 3e klasse tickets is dat niet zo en heb je kans dat je moet staan als het erg druk is in de trein. Of als je even naar de deur loopt om een foto te maken dat je plekje daarna bezet is. Een toegewezen stoel is daarom wel zo handig! ;-)

De ramen kunnen open in de 2e en 3e klasse.

2e klasse reserved seat

Het kopen van een treinticket

De treinrit van Kandy naar Ella (of andersom) is erg populair en in het hoogseizoen raken de populairste tickets nog weleens uitverkocht. Helaas kun je niet zo makkelijk vanaf thuis alvast je tickets boeken. Je moet deze ter plekke aanschaffen en dat kan op grotere treinstations in Sri Lanka tot maximaal 30 dagen voor vertrek. Het is dus slim om bijvoorbeeld in Colombo (Colombo Fort Station), Anuradhapura of Kandy alvast een treinticket te kopen zodra je daar bent en je weet op welke dag je de treinreis wilt maken. Er zijn ook een paar partijen die de mogelijkheid bieden om online een ticket te kopen, maar dan betaal je vaak wel 4 keer zoveel voor een ticket!

Koop je ticket een paar dagen van tevoren indien mogelijk!

Je kunt enkel de eerste klasse tickets en de tweede klasse reserved seat tickets van tevoren aanschaffen. Voor de reguliere 2e en 3e klasse kun je een ticket kopen op de dag zelf. Deze raken niet uitverkocht, want er kunnen meer tickets dan het aantal zitplaatsen verkocht worden.

De prijs van een treinticket

De treintickets zijn hartstikke goedkoop. Voor een paar euro zit je urenlang in de trein en kun je van dit fantastische landschap genieten! De uiteindelijke prijs is afhankelijk van het type trein en de klasse die je kiest, maar reken op €5 per persoon van Kandy naar Ella in de 2e klas reserved seat. Zonder toegewezen stoel en/of in de derde klasse wordt het nog goedkoper!

Handige tips voor de treinreis Kandy - Ella

  • Voor het traject van Kandy naar Nuwara Eliya zit je het beste aan de rechterkant van de trein. Van Nuwara Eliya tot Ella is het aan de linkerkant van de trein het mooiste.
  • In de weekenden en tijdens feestdagen is het drukker in de trein, dus probeer je treinreis op een andere dag te plannen indien mogelijk.
  • Neem een trui of vestje mee in de trein, want je gaat door de bergen en daar kan het weleens veel frisser zijn!
  • Bewaar je ticket, want deze moet je weer inleveren als je het treinstation verlaat!

Alles over onze reis in Sri Lanka

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Sri Lanka

De ultieme route voor je reis door Sri Lanka

Sri Lanka

Wat kost reizen in Sri Lanka?

Sri Lanka

Tuktuk rijden in Sri Lanka + kortingscode

Sri Lanka

Yes, het reisadvies voor Sri Lanka is aangepast!

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen