Tuktuk rijden in Sri Lanka + kortingscode | Alles wat je moet weten

Djura

Een tuktuk huren en zelf door het land touren, het is één van de tofste ervaringen in Sri Lanka! Steeds meer reizigers kiezen voor deze leuke vorm van vervoer bij een reis door het land en wij snappen heel goed waarom. Het is avontuurlijk en je maakt iedere dag wat mee! Veel leuker dan in de bus zitten, toch? Het is wel een goed idee om je even in te lezen in de (verkeers)regels en vereisten in Sri Lanka voordat je zelf tuktuk gaat rijden. Hoe zit het bijvoorbeeld met het rijbewijs? En waar moet je op letten bij het kiezen van een verhuurder? Met onze tips en info ben je goed voorbereid op jouw tuktuk avontuur!

Tuktuk rijden: is dat moeilijk?

Nee, wij vonden tuktuk rijden niet moeilijk. Het is in het begin wel eventjes wennen, want je moet bijvoorbeeld schakelen naar de verschillende versnellingen in een tuktuk. Maar of je nou een natuurtalent bent of niet, als je jezelf een half uurtje geeft om te oefenen, dan zul je merken dat je daarna zo wegrijdt met dit karretje op drie wielen. Vaak krijg je voor je begint aan je tuktuk roadtrip een korte rijles van de verhuurder. Biedt de tuktuk verhuurder die jij op het oog hebt dat niet aan, dan zou ik verder zoeken naar een andere verhuurpartij. Het is namelijk wel belangrijk dat iemand de tijd neemt om je uit te leggen hoe alles werkt en waar de benodigde knopjes zitten. Veiligheid is het allerbelangrijkste! ;-)

Sri Lanka

Waarom wij tuktuk rijden in Sri Lanka zo leuk vinden

Het verkeer in Sri Lanka

Het verkeer in Sri Lanka is natuurlijk wel wat anders dan je gewend bent in Nederland. In eerste instantie lijkt het misschien een grote chaos, maar na een tijdje zul je er toch een soort logica in ontdekken. Voor ons scheelde het een hele hoop dat we al vaak hadden gescooterd in Azië en de geschreven én ongeschreven regels ons daardoor wel gelijk duidelijk waren.

Dit zijn de belangrijkste verkeersregels die je moet weten voor je de weg op gaat in Sri Lanka.

  • In Sri Lanka rijden ze aan de linkerkant van de weg. In het begin even wennen, maar na een dag weet je niet meer beter. ;-)
  • De maximaal toegestane snelheid met een tuktuk is 40 kilometer per uur.
  • Hoe groter het voertuig is, hoe meer macht het heeft op de Sri Lankaanse wegen. In de praktijk betekent dit dat van jou als tuktuk chauffeur verwacht wordt dat je aan de kant gaat of uitwijkt voor grote voertuigen, zoals bussen, vrachtwagens en auto's. En olifanten zou ik ook voorrang geven trouwens. ;-)

Olifant op de weg!

Onze belangrijkste tip: doe het rustig aan en neem geen risico's. Je zal het zeker meemaken dat je wordt afgesneden in de bocht, dat bussen gaan inhalen op plekken waar het echt niet verantwoord is en dat beesten de weg blokkeren. Dit hoort er allemaal bij in Sri Lanka. Blijf rustig, wees niet koppig of stug en zet je eigen veiligheid voorop. Liever iets langer wachten dan in een gevaarlijke situatie terechtkomen, toch? En daarbij, je bent op vakantie. Take it easy! :-)

Zorg voor een geldig rijbewijs

Om in een tuktuk te mogen rijden moet je een Sri Lankaans rijbewijs hebben. Sri Lanka is één van de weinige landen in de wereld waar enkel een internationaal rijbewijs niet voldoende is. Helaas zijn er maar genoeg toeristen die zonder de juiste documenten de weg op gaan, maar dit is echt niet aan te raden. Zo kan je verzekering weleens heel lastig doen als je een schadeclaim in wilt dienen en zij erachter komen dat je niet over het juiste rijbewijs beschikte om in dat land te mogen rijden. Daarnaast kun je ook door de politie aangehouden worden en kunnen ze vragen om je rijbewijs. Wij zijn wel een keer of 10 aangehouden onderweg en waren blij dat we steeds de juiste documenten konden laten zien. :-)

Je hebt rijbewijs B (auto) nodig om een tuktuk te mogen besturen in Sri Lanka.

Het is slim om in Nederland alvast een internationale rijbewijs te fixen. Je gaat hiervoor naar een ANWB winkel, betaalt twee tientjes en een paar minuten later sta je buiten met je internationale rijbewijs. Dit document is geldig tot 1 jaar na uitgifte.

Bedenk je pas tijdens je reis dat je eigenlijk wel een tuktuk wilt huren in Sri Lanka, maar heb je geen internationaal rijbewijs bij je? Niet getreurd! Het is ook mogelijk om een Sri Lankaans rijbewijs te verkrijgen zonder internationaal rijbewijs. Check even bij de verhuurder hoe dit precies in zijn werk gaat.

Vervolgens kun je bij aankomst in Sri Lanka een lokaal rijbewijs regelen bij de Automobile Assocation of Ceylon. Je moet dan langs één van de kantoren gaan met je internationale rijbewijs, je Nederlandse rijbewijs, je paspoort met daarin een visumstempel en 4.400 roepie in cash (ong. €22). Heb je geen zin om een vakantiedag op te offeren om dit te regelen, dan kan het verhuurbedrijf dit vaak ook voor je doen. Je betaalt wat extra's voor deze service, maar dan kun je wel direct na aankomst de weg op! :-)

Let op de verzekering

Je wilt er misschien niet aan denken, maar aan reizen zit een risico en aan zelf rondrijden dus ook. Je rijdt met een fijner gevoel door Sri Lanka als je weet dat het allemaal goed geregeld is en dat je goed verzekerd bent. Check daarom altijd of de tuktuk verzekerd is, of er een eigen risico geldt en of er ook dekking is voor persoonlijke schade (voor jezelf en/of een derde partij). Daarnaast is het slim om ook altijd een reisverzekering af te sluiten.

Tuktuk Rental Sri Lanka

Aangezien tuktuk rijden alsmaar populairder wordt onder toeristen, zijn er steeds meer partijen te vinden die een tuktuk verhuren. Het is alleen lang niet overal goed geregeld! Wij hebben een tuktuk gehuurd via tuktukrental.com en zijn hier heel tevreden over. De tuktuks zijn betrouwbaar en goed onderhouden. Als er toch iets is, is er 24/7 iemand bereikbaar en de kosten voor reparaties onderweg krijg je gewoon terugbetaald. Je bent goed verzekerd, krijgt vooraf een rijles én je ondersteunt de lokale economie door te huren via Tuktuk Rental. Altijd fijn, toch?

Als je prijzen gaat vergelijken, let er dan even op wat de bijkomende kosten zijn naast de huurprijs per dag. Bij Tuktuk Rental betaal je een all-in prijs inclusief ongelimiteerd aantal kilometers, verzekering, smartphone accessoires, etc. Bij andere verhuurders komt er vaak nog wat geld bij voor de verzekering of zijn andere zaken niet inbegrepen in de huurprijs.

Een handig extraatje is dat je bij de gehuurde tuktuk een mobiele telefoon houder en oplader krijgt, zodat je onderweg moeiteloos kunt navigeren en de juiste route kunt vinden. Het personeel van Tuktuk Rental helpt je graag met het samenstellen van een leuke route en via de Whatsapp groep kom je in contact met andere tuktuk rijdende toeristen in Sri Lanka en wissel je makkelijk leuke tips uit. Tuktuk Rental is misschien niet de allergoedkoopste verhuurder van tuktuks in Sri Lanka, maar het is wel een professionele organisatie waarbij alles echt in orde is. Dan kies ik liever voor minder stress / zorgen onderweg en een paar euro meer uitgeven dan andersom. ;-)

Een tuktuk huren met korting

Als je je tuktuk gaat huren via Tuktuk Rental, gebruik dan de kortingscode TRAVLY tijdens je boeking. Dan krijg je 5% korting en bij speciale promoties zelfs meer! Je kunt met je tuktuk avontuur starten in de hoofdstad Colombo - hier is Tuktuk Rental gevestigd - of je tuktuk laten afleveren op een locatie naar keuze. Hier betaal je uiteraard een paar tientjes meer voor. Op de site vind je alle info en de actuele prijzen.

Tips voor een topervaring met je tuktuk

  • Plan niet te lange ritten per keer. Je gemiddelde snelheid ligt vaak tussen de 30 en 40 km/uur en in de bergachtige gebieden is dit nog lager. Als je met zijn tweeën een tuktuk huurt en om de beurt rijdt, dan zou ik maximaal 150 kilometer per dag rijden om het leuk te houden.
  • Als de tuktuk wordt afgeleverd, zorg er dan voor dat je foto's maakt van bestaande schades en dat deze ook op het verhuurformulier worden ingevuld. Zo kan jou achteraf niet verweten worden dat je schade hebt veroorzaakt die al aanwezig was op de tuktuk.
  • Huur je tuktuk bij een betrouwbare organisatie met goede reviews. Met pech langs de weg staan is altijd vervelend, maar tijdens je vakantie helemaal. Niets is 100% te voorkomen, maar door in zee te gaan met een goed aangeschreven verhuurder waarbij alles in orde is (verzekering, rijbewijs, etc.) kun je gedoe zoveel mogelijk voorkomen.

Alles over onze reis in Sri Lanka

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Sri Lanka

De ultieme route voor je reis door Sri Lanka

Sri Lanka

Wat kost reizen in Sri Lanka?

Sri Lanka

Travly's tip in Sri Lanka: een tuktuk huren [met korting!]

Sri Lanka

De treinreis van Kandy naar Ella in Sri Lanka

Sri Lanka

Onze tips voor Nuwara Eliya

Sri Lanka

Yes, het reisadvies voor Sri Lanka is aangepast!

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen