Op de fiets langs de mooiste tempels in Polonnaruwa

Djura

De tofste bezienswaardigheid in de culturele driehoek van Sri Lanka is de voormalige hoofdstad Polonnaruwa. Je vindt hier de mooiste tempels, ruïnes en boeddhabeelden van het land. Het leukste is om met de fiets de oude stad te verkennen en op je gemak de verschillende bouwwerken te bewonderen. Als je geïnteresseerd bent in de cultuur en historie van Sri Lanka, dan zijn de tempels van Polonnaruwa zeker aan te raden!

Fietsen in Polonnaruwa

Alle tempels, boeddhabeelden en andere ruïnes van Polonnaruwa liggen in de omheinde 'Old Town'. De bouwwerken liggen eigenlijk net te ver van elkaar om lopend te verkennen, dus het is het beste om een fiets te huren.

Wij stappen al vroeg in de ochtend op onze huurfietsen, want het is ontzettend heet in Sri Lanka. Na het kopen van het ticket bij het Archeologisch Museum, trappen we naar de ingang van de oude stad. Als eerst bezoeken we het Royal Palace en de Council Chamber. De afgebrokkelde bouwwerken maken extra veel indruk doordat we er helemaal alleen zijn.

Royal Palace

Het is daarna maar een paar minuutjes fietsen tot de volgende bezienswaardigheden. Op het blok dat de 'Quadrangle' wordt genoemd staat het vol met bijzondere ruïnes. We struinen op ons gemak langs de overblijfselen van de gebouwen en kijken vol verwondering naar de vele details die in de stenen zijn gemaakt.

Vatadage

Vatadage

Na een drink- en afkoelpauze - het is 9 uur 's ochtends maar nu al bloedheet! - fietsen we verder. We maken een korte stop bij de Pabulu Vehera stoepa en wandelen rondom de Rankoth Viharaya tempel. Het is daarna niet ver meer voor we bij de prachtige Lankatilaka tempel en de Kiri Vehera stoepa komen. Deze bouwwerken behoren tot onze favorieten van vandaag!

Rankoth Viharaya

Lankatilaka tempel

Kiri Vehera stoepa

We eindigen onze ochtend tempelhoppen bij de Gal Viharaya. Hier zijn 4 boeddhabeelden uitgehakt uit één rotsblok. Locals komen hier bloemen brengen en bidden. De andere tempels in Polonnaruwa lijken tegenwoordig niet meer in gebruik te zijn door de lokale bevolking.

De mooiste tempels van Polonnaruwa

We hebben tientallen bouwwerken gezien en natuurlijk heb je altijd je favorieten. Van sommige bouwwerken is weinig meer over, maar andere zijn waanzinnig mooi gerestaureerd met oude materialen. Mocht je haast hebben en slechts een paar tempels kunnen bezoeken, dan mag je deze in ieder geval niet missen.

  • Royal Palace - de hoge, afgebrokkelde muur maakt indruk
  • Vatadage - bijzonder door de ronde vorm
  • Tuparamaya Gedige - stond helaas in de steigers, maar alsnog kwam de schoonheid van de tempel goed over
  • Lankatilaka Viharaya - statig bouwwerk met fraaie details
  • Kiri Vehera stoepa - grote, witte stoepa met bakstenen gebouwtjes ervoor

Kiri Vehera

Lankatilaka Viharaya

Vatadage

Tuparamaya Gedige

Polonnaruwa of Anuradhapura?

Het gebied met de meeste historische en culturele bezienswaardigheden in Sri Lanka wordt de culturele driehoek genoemd. Dit is het gebied tussen de steden Anuradhapura, Kandy en Polonnaruwa. Anuradhapura was in de periode voor de 9e eeuw de hoofdstad van Sri Lanka en ook hier vind je veel bouwwerken uit die tijd. Een veelgestelde vraag is dan ook: welke tempelstad moet je bezoeken als je moet kiezen?

Dat is natuurlijk grotendeels afhankelijk van persoonlijke smaak, maar voor ons is Polonnaruwa duidelijk mooier. De tempels in Polonnaruwa zijn gerestaureerd met oude materialen, terwijl er in Anuradhapura vooral nieuwe materialen gebruikt zijn. Van ons hoeven tempels nooit zo perfect opgeknapt te zijn. Je mag best zien dat het oud en vervallen is. Dat geeft het toch een beetje extra sfeer!

Daarnaast vind ik dat de variatie in het type bouwwerken in Polonnaruwa groter is. In Anuradhapura vind je veel grote stoepa's, terwijl je in Polonnaruwa ook allerlei bouwwerken in andere vormen en maten ziet. Kortom, als ik zou moeten kiezen, dan zou ik Polonnaruwa bezoeken!

Sri Lanka

Over onze ervaring in Anuradhapura

Handige tips voor je bezoek aan Polonnaruwa

  • Als je tempels gaat bezoeken, is het respectvol als je kleding draagt waarbij je schouders en knieën bedekt zijn. Daarnaast moet je vaak je schoenen uit als je een tempel binnen gaat. Het is slim om sokken mee te nemen, want de stenen kunnen door de zon heel heet zijn onder je voeten!
  • Voor de historische bouwwerken in de stad koop je een ticket bij het Archeologisch Museum. De prijs is $25 per persoon. In de Sri Lankaanse munteenheid is dat nu een bedrag van ongeveer 4.400 roepies. Je kunt enkel met contant geld betalen.
  • Wij hebben op ons gemak gedaan en alsnog slechts een halve dag nodig gehad voor de tempels in Polonnaruwa. Het is slim om vroeg in de ochtend te gaan, zodat je de ergste warmte voor bent. In de namiddag zou je een olifantensafari kunnen maken in het nabijgelegen Minneriya National Park. Erg leuk om te doen!

Een dag in Polonnaruwa opnemen in je reisroute door Sri Lanka is dus echt wel aan te raden! In de ochtend struin je langs de mooiste bouwwerken van het land - vinden wij dan ;-) - en in de middag kun je de natuur in en wilde olifanten zien. Een hele leuke combinatie!

Alles over onze reis in Sri Lanka

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Sri Lanka

Anuradhapura & Mihintale: het geld waard?

Sri Lanka

De ultieme route voor je reis door Sri Lanka

Sri Lanka

Wat kost reizen in Sri Lanka?

Sri Lanka

Een dagje Galle & Unawatuna

Sri Lanka

Dit is de leukste manier om Yala National Park te bezoeken

Sri Lanka

Surfen & relaxen in Arugam Bay

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen