Op safari in het Minneriya National Park | De plek om olifanten te spotten

Djura

Wist je dat je in Sri Lanka meerdere nationale parken hebt waar je toffe safari's kunt maken? Voor ons was het alweer een hele tijd geleden dat we op safari waren geweest - de laatste keer was tijdens onze reis in Afrika in 2015 - en dus hadden we heel veel zin om vanuit de jeep op zoek te gaan naar wilde dieren. Het Minneriya National Park dat vlakbij het dorp Sigiriya ligt is de perfecte plek om olifanten te spotten. Met wat geluk zie je ze zelfs in grote groepen bij elkaar!

Minneriya National Park of Kaudulla National Park?

Zowel vanaf het dorp Sigiriya als de historische stad Polonnaruwa kun je op safari om olifanten te spotten. Beide plaatsen liggen namelijk vlakbij de twee nationale parken in deze omgeving: Minneriya en Kaudulla. De olifanten kunnen vrij verplaatsen tussen de parken en het is natuurlijk het leukste om naar het park te gaan waar op dat moment de meeste olifanten zijn. Voor ons betekende dit dat we naar Minneriya gingen, maar op andere momenten kunnen je kansen beter zijn in Kaudulla National Park. Vooraf even checken bij de rangers dus! ;-)

Op zoek naar de olifanten

Aan het einde van de middag worden we bij onze accommodatie opgehaald met de jeep en rijden we richting het park. Eenmaal daar gaat het dak open en kunnen we staand in de jeep op zoek naar de wilde dieren. Super leuk!

Al na 10 minuten hebben we geluk: een groep olifanten steekt zo de weg over! En er zijn ook jonkies bij! Mijn hart smelt echt als deze vrolijke guppies slingerend met hun slurfjes de weg oversteken. Wat een schatjes!

Als de kudde is gepasseerd, rijden we verder het park in. Onderweg zien we herten, aapjes en varanen. En dan ineens staat er vlak langs het pad een grote olifant in zijn eentje. Zodra hij ons ziet, schiet hij achter een boom. Vanaf een veilige afstand blijft hij toch wel naar ons kijken. Een verlegen maar ook nieuwsgierige olifant! ;-)

Na een uurtje komen we bij de mooiste plek in het park. We rijden een uitgestrekte, groene vlakte op met daarin een groot meer. Hier verzamelen de dieren zich om te drinken en verkoeling te zoeken. Er loopt een kudde van honderden buffels en op een afstandje staan twee olifanten in het water. Dit is een hele mooie plek!

We rijden een heel stuk langs het meer en stuiten ook nog op een groep olifanten. Ik tel er minimaal 20 en het is een mooi gezicht om ze zo hun leven te zien leiden. Het kijken naar deze vriendelijke reuzen geeft toch echt een geluksgevoel, hè!

De 3 uur in de jeep vliegen voorbij en met een grote lach op ons gezicht rijden we terug naar Sigiriya. Dit was een hele geslaagde safari. Hopelijk hebben we ook zoveel geluk als we binnenkort op zoek gaan naar luipaarden in het Yala National Park. Fingers crossed!

Handig om te weten

Je regelt een safari in het Minneriya National Park of Kaudulla National Park makkelijk vanuit je accommodatie in Sigiriya of Polonnaruwa. Wij betaalden voor de jeepsafari 5.500 roepies (€27,50) en er kunnen maximaal 6 toeristen in de jeep. Je zou deze kosten dus kunnen delen, maar aangezien er op dit moment zo weinig andere toeristen in Sri Lanka zijn, konden wij geen andere geïnteresseerden vinden. Een privé tour dus! Daarnaast betaal je als toerist ongeveer 4.000 roepies (€20) per persoon aan entree voor het park.

De beste tijd om op safari te gaan is vroeg in de ochtend (direct na zonsopkomst) of juist later in de middag. Midden op de dag verschuilen de beesten zich over het algemeen wat vaker tussen de begroeiing, omdat het op de open vlakte wel heel zonnig en dus warm is.

Meer leuks in de omgeving

Als je vanuit Sigiriya de safari maakt naar het wildpark, dan mag je zeker het beklimmen van Pidurangala Rock niet overslaan. Vanaf hier heb je één van de mooiste uitzichten van heel Sri Lanka! Als je vanaf de stad Polonnaruwa op safari gaat, dan kun je in de ochtend eerst de tempelruïnes bezoeken. De bouwwerken zijn mooi gerestaureerd en prachtig om te zien!

Sri Lanka

Het beste uitzicht op Lion Rock heb je vanaf Pidurangala Rock

Sri Lanka

Op de fiets langs de mooiste tempels in Polonnaruwa

Aanrader!

Dus, wil je deze leuke beesten graag eens in het wild zien? Dan is het Minneriya National Park echt een aanrader! De natuur is mooi en de kans op wildlife is - zeker in de periode van mei t/m september - erg groot!

Alles over onze reis in Sri Lanka

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Sri Lanka

Dit is de leukste manier om Yala National Park te bezoeken

Sri Lanka

Surfen & relaxen in Arugam Bay

Sri Lanka

De ultieme route voor je reis door Sri Lanka

Sri Lanka

Wat kost reizen in Sri Lanka?

Sri Lanka

Een dagje Galle & Unawatuna

Sri Lanka

Tuktuk rijden in Sri Lanka + kortingscode

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen