Anuradhapura & Mihintale: het geld waard?

Djura

Op vrijwel alle reisroutes van Sri Lanka die we online bekeken, zagen we dat na aankomst in Colombo de oude koningsstad Anuradhapura als eerste werd bezocht. Nieuwsgierig naar de eeuwenoude tempels en stoepa's volgden wij dit voorbeeld. We namen de lokale bus naar Anuradhapura en een dag later stapten we op de fiets richting de historische stad. In dit blog vertellen we of we een bezoek aan Anuradhapura en Mihintale zouden aanraden!

Anuradhapura: een dure bezienswaardigheid

Het is pas onze tweede volle dag in Sri Lanka als we op de fiets stappen richting de stoepa's en tempels. Aan de enorme hitte (gevoelstemperatuur > 40°C) zijn we echt nog niet gewend en dan ook nog fietsen... Poeh, na 5 minuten vragen we ons al af of we niet toch beter een tuktuk hadden kunnen nemen.

Gedurende meer dan 1.000 jaar was Anuradhapura de hoofdstad van Ceylon, het voormalige Sri Lanka. Daarom zijn er ontzettend veel stoepa’s en tempels gebouwd en de restanten hiervan kun je nog steeds bewonderen. Een aantal tempels is gerenoveerd en nog steeds in gebruik door de lokale bevolking.

De reden dat we dat niet gedaan hebben is vooral een financiële kwestie. Je huurt een fiets voor minder dan €2 per dag en een tuktuk chauffeur vraagt al snel €20! Toen we gisterenavond op onze laptops wat meer informatie zijn gaan opzoeken over de oude koningsstad, kregen we twijfels of we wel zoveel geld wilden uitgeven aan ons bezoek. Voor de belangrijkste tempels moet je namelijk ook nog een ticket kopen van $25 per persoon!

Met tuktuk en het entreeticket zouden we dus voor iets meer dan een halve dag - want vanaf een uur of 2 in de middag is het simpelweg te heet - minimaal €65 kwijt zijn. Als je al maandenlang rondreist in Azië, dan is dat een flink bedrag! ;-) Nu hadden we ook gelezen dat niet alle tempels binnen het dure entreeticket vallen en dat je er ook een aantal kunt bezoeken voor €1 per persoon per tempel. Daarom besloten we om die eerst maar eens te gaan bezoeken en als we dan toch - van een afstandje weliswaar - enorm onder de indruk zouden zijn van de duurdere tempels, konden we hiervoor alsnog het ticket aanschaffen.

Ruwanweliseya stoepa

Op de fiets langs de tempels

We reden eerst naar de Sri Maha Bodhi. Dit is voor boeddhisten een heilige boom, omdat boeddha onder deze boom verlichting zou hebben bereikt. Normaal gesproken moet je hier 200 roepies (€1) betalen als buitenlander, maar nu konden we gratis naar binnen. Misschien doordat het de dag ervoor een belangrijke feestdag was voor de boeddhisten?

De parkeerplaats staat helemaal vol en overal lopen in het wit geklede locals. Ondanks dat het bouwwerk an sich niet bijzonder is, is het wel uniek om te zien hoe deze mensen hun geloof hier komen uitoefenen.

Vervolgens fietsen we door de oude stad en zien we meerdere hoge stoepa's van een afstandje. We kunnen er niet dichtbij komen, want dan moeten we het ticket aanschaffen. We voelen er nog steeds niet zoveel voor om $50 neer te leggen en dan misschien 3 of 4 tempels extra te bezoeken, dus we bekijken de bouwwerken op deze manier.

Jetavanaramaya

Uiteindelijk komen we bij de Isurumuniya Viharaya tempel en deze kunnen we bezoeken door een los ticket te kopen van €1 per persoon. Deze tempel is één van de alleroudste en van grote religieuze waarde voor de Sri Lankanen.

Vervolgens gaan we terug naar onze kamer (met airco!) om even bij te komen, zodat we halverwege de middag naar die andere religieuze plek kunnen vlakbij Anuradhapura: Mihintale. Als jij wel het ticket aanschaft, dan schijnen binnen de oude stad van Anuradhapura de Ruwanwelisaya stoepa, Kuttam Pokuna, Sandakada Pahana en de Thuparamaya stoepa de moeite waard te zijn.

Onze mening over Anuradhapura

Als je van tempels, historie en religie houdt, dan is Anuradhapura een mooie stop tijdens je reis door Sri Lanka. Wij vonden echter dat de stoepa's en tempels over het algemeen als "te nieuw" hersteld waren. Het is een kwestie van smaak, maar wij vinden de tempelruïnes zoals je die ziet bij Angkor (Cambodja) of in Ayutthaya of Sukhothai (Thailand) vele malen mooier. We hebben de belangrijkste bouwwerken natuurlijk enkel van een afstandje gezien, maar het maakte op ons minder indruk dan andere tempelsteden in Azië.

Dit zijn de mooiste tempels van Angkor

Mini-gids voor het betoverende Sukhothai Historical Park

Voor ons was het het daarom niet waard om het geld uit te geven aan het ticket. Als je langer op reis bent, moet je keuzes maken en van ongeveer hetzelfde bedrag kunnen we bijvoorbeeld ook een safari doen in Minneriya National Park en daar olifanten spotten. Dat is meer ons ding en daarom besloten we in Anuradhapura geen entreebewijs aan te schaffen. Het is jammer dat je voor deze tempels geen los ticket van een paar euro kunt kopen, want dan hadden we er nog net wat meer van dichtbij kunnen zien zonder gelijk een groot bedrag uit te hoeven geven. ;-)

Anuradhapura of Polonnaruwa?
Een alternatief voor de tempels en stoepa’s in Anuradhapura is de stad Polonnaruwa. In de 9e eeuw werd die laatst genoemde de hoofdstad van Sri Lanka en ook hier kun je je dus onderdompelen in de cultuur en historie van Sri Lanka. Als je één van de twee plekken wilt bezoeken, dan gaat onze persoonlijke voorkeur uit naar Polonnaruwa. Daar zijn de tempels met oude materialen gerestaureerd en de bouwwerken zijn wat gevarieerder dan in Anuradhapura.

Over onze ervaring in Polonnaruwa

Mihintale: het geld absoluut waard!

Halverwege de middag besluiten we naar het nabijgelegen Mihintale te gaan. We waren van plan om met de bus te gaan, maar een tuktuk chauffeur biedt ons wel een hele goede prijs om ons te brengen, op ons te wachten en weer terug te rijden. (1500 roepies, ofwel €7,50)

Over Mihintale
Op een kleine bergtop vind je een grote stoepa, een boeddhabeeld en een uitzichtpunt over de omgeving. Volgens gelovigen vond hier de ontmoeting plaats tussen koning Devanampiya Tissa en de boeddhistische monnik Mahinda en heeft de koning daarna het boeddhisme in Sri Lanka geïntroduceerd. Het is daarom een heilige plek voor boeddhisten.

Onderweg stopt onze tuktuk chauffeur bij een meer, een hele oude boom die ook iets van religieuze waarde heeft en de archeologische plek Kaludiya Pokuna. Daarna zet onze chauffeur ons af bij de ingang, kopen we een kaartje (slechts €2,50 per persoon!) en nemen we de trap naar boven.

Kaludiya Pokuna

Een lege trap naar de top van Mihintale

Op de berg voelt het heel ontspannen. De bouwwerken zijn mooi en de prachtige omgeving waar je over uitkijkt maakt de plek extra bijzonder. We bezoeken het grote witte boeddhabeeld, de gigantische stoepa en we klimmen naar het uitzichtpunt. Dit is een toffe plek om de zonsondergang te bekijken!

Een bezoek aan Mihintale is dus het geld wel waard! Het kost bijna niks en ook hier kun je locals offers zien brengen, naar mooie bouwwerken kijken én je krijgt er een schitterend landschap als extraatje bij.

Tips voor een bezoek aan Anuradhapura & Mihintale

  • Het is belangrijk dat je je gepast kleedt als je religieuze plekken in Sri Lanka bezoekt. Dit betekent dat je je knieën en schouders bedekt (mannen & vrouwen). Daarnaast moet je bij de tempels je schoenen uit, maar door de zon kunnen de stenen snikheet zijn. Het is daarom fijn om sokken mee te nemen die je aan kunt doen om de hete stenen te trotseren.
  • Het entreeticket voor Anuradhapura kun je kopen bij het Archeologisch Museum of het Jetavana Museum. De losse tickets voor Sri Mada Bodhi en Isurumuniya Viharaya kun je bij de tempels zelf kopen.
  • Anuradhapura is makkelijk te bereiken met de bus of de trein. Vanaf Negombo doe je er met de lokale bus ongeveer 4 uur over. De trein van Colombo naar Anuradhapura doet er 3,5 tot 5 uur over. Ook vanaf alle andere steden in de omgeving (Dambulla, Kandy, Polonnaruwa) ben je binnen een paar uurtjes met het openbaar vervoer in de oude koningsstad.

Alles over onze reis in Sri Lanka

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Sri Lanka

Op de fiets langs de mooiste tempels in Polonnaruwa

Sri Lanka

De ultieme route voor je reis door Sri Lanka

Sri Lanka

Wat kost reizen in Sri Lanka?

Sri Lanka

Een dagje Galle & Unawatuna

Sri Lanka

Dit is de leukste manier om Yala National Park te bezoeken

Sri Lanka

Surfen & relaxen in Arugam Bay

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen