Een dag langs de hoogtepunten in de omgeving van Vang Vieng

Djura

Het dorpje Vang Vieng in Laos is een plek vol toeristen. Je vindt er niks terug van het echte Lao-leven en het straatbeeld wordt gedomineerd door tourbureautjes, massale restaurants en sfeerloze barretjes. Klinkt niet echt als een bestemming waar ik snel een stop zou maken voor een paar dagen… Toch gaan we naar Vang Vieng. Niet voor het dorp zelf, maar voor de omgeving. Vang Vieng ligt namelijk vlakbij het mysterieuze karstgebergte en diepblauwe lagunes. We nemen je mee op een dagje langs de hoogtepunten in de omgeving van Vang Vieng!

8:30 uur

Het is echt wel heet in Laos de laatste dagen, dus we gaan al vroeg uit bed om de warmte een beetje voor te zijn. Tijd voor een snel en simpel ontbijtje. Tegenover het River Hill Restaurant staan een aantal dames al vanaf 7 uur 's ochtends met een kraampje aan de weg om sandwiches te verkopen. De sandwich ham/kaas is de beste die we tot nu toe op hebben in Laos en dat voor maar anderhalve euro!

8:45 uur

Alle hoogtepunten in de omgeving zijn aan de andere kant van de Nam Song rivier. Je kunt de rivier oversteken met een brug waar ook auto's en scooters overheen mogen, maar dan moet je wel betalen. Wij steken de rivier gratis over bij de voetgangersbrug die je vindt als je bij de Cliffview Riverside Bungalows naar beneden loopt. We wandelen dan nog een stukje langs de rivier tot we bij het dorpje komen waar we twee mountainbikes huren. Expres geen gewone fietsen, want de weg zal grotendeels onverhard en vol losse stenen en diepe gaten zijn.

De gratis voetgangersbrug

Een mountainbike huur je voor 20.000 tot 30.000 kip per dag. Dit is ongeveer 2 tot 3 euro.

9:30 uur

We fietsen naar het eerste hoogtepunt van vandaag: het Pha Ngeun Viewpoint. We parkeren de fietsen, betalen een klein bedrag aan entree en volgen het pad naar boven. Het is een pittige en zware klim, mede door de warmte en de muggen die om je hoofd zoemen, maar het uitzicht is de ultieme beloning! Karstgebergte is echt één van mijn favoriete landschappen.

Bereken genoeg tijd voor het beklimmen van dit viewpoint. Gemiddeld doe je zo'n 45 minuten over de klim naar boven. Naar beneden ben je ongeveer 30 minuutjes aan het lopen.

Zorg voor goede schoenen. Het pad is op sommige plekken glibberig en steil.

11:00 uur

Na deze inspanning is het tijd voor een wat relaxter hoogtepunt. We fietsen naar Blue Lagoon 1. Onze verwachtingen zijn laag, want overal horen we al dat deze lagune behoorlijk 'verpest' is door toeristen en activiteiten. En dat blijkt te kloppen. Na 5 minuten zijn we snel weer weg bij deze plek. De lagune zelf is inderdaad mooi blauw, als je het kunt zien door alle zwemmende toeristen. Daarnaast is het de plek waar je kunt ziplinen en waar alle buggy-rijders een stop maken. Blue Lagoon 1 is overgenomen door schreeuwende Aziatische toeristen. Een plek die je gerust over kunt slaan!

Blue Lagoon 1

11:30 uur

Er zijn niet veel restaurantjes onderweg en we hebben al wat goeds gelezen over Sae Lao Restaurant. Daarom besluiten we hier even te stoppen voor een lunch. Het restaurant hoort bij een organisatie die zich sterk maakt voor educatie voor kinderen in arme dorpen van Laos. Met onze lunch dragen we een steentje bij aan het goede werk van deze mensen. En we gaan weer door met een volle buik. Win-win dus!

De buffels in de tuin bij Sae Lao

13:00 uur

Nu staat er een lang stuk fietsen op de planning. Vanaf hier wordt de weg ook onverhard en kunnen we de kwaliteit van de weg gerust slecht noemen. Het is flink hobbelen op de fiets en met dat harde zadel is dat zeker geen pretje. Ook is het nu het warmste gedeelte van de dag. We hebben het even lastig op de mountainbike, maar zetten door tot we bij Blue Lagoon 3 aankomen.

Het mooie van deze weg is wel dat je je echt begeeft in authentieke dorpjes en heerlijk rustige natuur. Soms staat er ineens een koe op de weg of kom je langs kinderen die fanatiek naar je zwaaien en vrolijk 'Sabaidee' roepen. Dat geeft weer energie om door te fietsen! :-)

14:00 uur

Ja! Eindelijk zijn we bij Blue Lagoon 3. Deze lagune ligt ongeveer 17 kilometer van Vang Vieng en is daardoor het beste bewaard gebleven. De lagune is mooi gelegen en het water is blauw. Een topplek om even af te koelen door een duik in het water te nemen. Ook hier zwemmen andere toeristen, maar het voelt veel gemoedelijker en het is veel rustiger dan bij Blue Lagoon 1.

Blue Lagoon 3

15:00 uur

We hebben even goed de tijd genomen om uit te rusten, want de weg terug is nog aardig lang! Je kunt ervoor kiezen om ook nog langs Blue Lagoon 2 te gaan, maar dan ben je in totaal nog bijna 20 kilometer onderweg tot Vang Vieng. Wij zijn moe van het klimmen naar het uitkijkpunt en van het mountainbiken en kiezen er daarom voor om dezelfde weg terug te nemen. Deze is iets korter en doordat de zon wat minder sterk wordt, fietsen we wat makkelijker terug dan tijdens de heenweg. Fijn!

16:00 uur

Moe maar voldaan leveren we onze mountainbikes in. Achteraf gezien hadden we misschien beter een scooter kunnen huren, want met de warmte en het beklimmen van het viewpoint is het een mooie, maar wel vermoeiende dag geworden. Tijd voor een terrasje, dat hebben we wel verdiend!

Voor het huren van een scooter kun je rekening houden met 70.000 tot 100.000 kip per dag. Dit is omgerekend ongeveer 7 tot 10 euro.

Tips voor onderweg

Wil je deze route ook per mountainbike of scooter doen? Dit zijn onze tips.

  • Kies de scooter, haha! Nee hoor, de mountainbike kan ook prima zijn. Het ligt een beetje aan je plannen wat de beste keuze is. Als je vooral van het landschap wilt genieten en verder niet veel gaat doen onderweg, dan kun je best met de mountainbike gaan. Als je onderweg diverse stops wilt maken, bijvoorbeeld bij de Blue Lagoons, uitkijkpunten of grotten, dan is het slim om de scooter te nemen. Anders wordt het een lange dag en moet je misschien ook nog haasten om voor het donker terug te zijn.
  • Als je met de scooter gaat, moet je in Vang Vieng even tanken. Op de route zijn geen benzinepompen. Let wel even op bij het tanken dat de pompbediende eerst de teller reset. Onoplettende toeristen worden zo nog weleens opgelicht en betalen teveel voor hun benzine.
  • Zonnebrandcreme en deet zijn echt onmisbaar op deze dagtrip. Voldoende contant geld is ook handig. Bij de meeste bezienswaardigheden wordt een bedrag van 10.000 kip per persoon gevraagd als entree. Dit is ongeveer 1 euro. En vergeet je bikini/zwembroek niet! ;-)

Alle blogs over Laos

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Laos

Dit zijn de leukste tips voor Luang Prabang

Laos

De eerste maand van onze wereldreis

Laos

Travly's restauranttips in Luang Prabang

Laos

Een dagje naar de Kuang Si watervallen

Laos

Tuben in het backpackersdorp Vang Vieng: wel of niet doen?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen