Dit zijn de leukste tips voor Luang Prabang

Djura

In 3 weken reisden we van het uiterste zuiden van Laos naar de noordelijke stad Luang Prabang. Eindelijk hadden we een leuke, gezellige stad in Laos gevonden! In Luang Prabang is van alles te zien en je kunt er heerlijk eten in restaurants of een drankje doen op het terras. Ga je voor een dagje sightseeing in Luang Prabang, vergeet dan zeker deze bezienswaardigheden niet!

#1 Begin je dag bij de ochtendmarkt

Op de ochtendmarkt van Luang Prabang vind je kleurrijke kraampjes vol fruit en groenten, maar ook enorme vissen en behoorlijke stukken vlees liggen hier uitgestald. Het is een mengelmoes van allerlei geuren en kleuren. Een sterke maag is wel handig voor een wandelingetje over de ochtendmarkt, want het ruikt niet allemaal even fris. ;-) Toch blijft slenteren over zo'n markt in Azië altijd fascinerend vind ik! Kom op tijd, want dan is de markt op haar levendigst.

Check de locatie van de markt op Google Maps.

#2 Verdiep je in de geschiedenis van Laos bij het UXO's Visitor Centre

Laos is het meest gebombardeerde land ter wereld. Meer dan 270 miljoen 'bombies' werden in Laos gedropt en naar schatting zijn er nog zo'n 80 miljoen niet afgegaan. Deze bombies maken ook nu nog iedere dag slachtoffers, bijvoorbeeld als een kindje het vindt en denkt dat het een leuk balletje is om mee te spelen. Mensen raken gewond of overlijden wanneer zo'n bombie in hun nabijheid alsnog afgaat.

Bij het UXO's Visitor Centre kun je je verdiepen in de geschiedenis van Laos en lees je wat het effect van al die bombardementen op het land was én is. Want ook nu nog wordt er gemiddeld 1 persoon per dag slachtoffer van een niet-geëxplodeerde bombie in Laos. Een indrukwekkende plek die een bezoek meer dan waard is.

Check de locatie op Google Maps.

#3 Bewonder het uitzicht vanaf Phou Si Mountain

Tijd om terug naar het stadscentrum te lopen en Luang Prabang eens van boven te bekijken. Midden in de stad ligt de Phou Si Mountain met tegen de hellingen van de heuvel wat tempels en gebedsplaatsen. Luang Prabang heeft veel interessantere tempels, maar Phou Si is toch de moeite om te beklimmen. Vanwege het uitzicht over de omgeving!

Vanaf Phou Si Mountain

#4 Bezoek de tempel Wat Xieng Thong

Luang Prabang staat vol met tempels en je zou een hele dag tempel kunnen hoppen, maar misschien vind je dat iets teveel van het goede. ;-) Persoonlijk zijn wij wel fan van tempelruïnes, maar minder van de 'pracht en praal tempels'. In Luang Prabang zijn het vooral tempels in die laatste categorie. Wil je - net als wij - maar één tempel bezoeken in Luang Prabang, dan kun je het beste naar Wat Xieng Thong gaan. De tempel is gebouwd in de 16e eeuw en bijzonder vanwege al het mozaïek op de tempelmuren.

Het mozaïek beeldt het leven uit van de gewone Laotiaan.

#5 Tijd voor een terrasje en wat eten

Na al die bezienswaardigheden is het tijd om even uit te rusten bij een leuk restaurantje. Gelukkig heeft Luang Prabang er genoeg! Het zit vol met sfeervolle restaurants en ideale chill-plekken met lekkere drankjes en hapjes. Check snel ons blog voor alle aanraders!

Laos

Travly's restauranttips in Luang Prabang

#6 Sluit je dag af bij de avondmarkt

Iedere avond wordt de belangrijkste straat in Luang Prabang - Sisavangvong Road - afgesloten voor verkeer en worden er honderden kraampjes opgebouwd. Als je nog iets nodig hebt tijdens je reis of als je gewoon een leuke souvenir wilt kopen, dan is dit de plek. Zoveel kraampjes, zoveel keuze! Slagen zul je dus altijd wel. :-)

Meer bezienswaardigheden in Luang Prabang

In de buurt van deze fijne stad liggen de Kuang Si watervallen. Een wonderschone plek! Het is echt een aanrader om een dagje uit te trekken voor deze idyllische watervallen. Ook kun je nog veel meer tempels bezoeken in Luang Prabang, want het staat er echt vol mee! Wat Wisanulat (ook wel bekend als Wat Visoun), Wat Mai Suwannaphumaham, Wat Manorom en Wat Chom Phet zijn het populairste. Voor die laatste moet je overigens wel met een bootje naar de overkant van de Mekong varen. Als je een langer boottochtje wilt, kun je vanaf Luang Prabang naar de Pak Ou Cave varen. In deze grot staan honderden, misschien wel duizenden boeddhabeeldjes.

Laos

Een dagje naar de Kuang Si watervallen

Wat wij echt een tegenvaller vonden is de aalmoes-ceremonie in de ochtend. Bij zonsopkomst lopen de monniken door de straten en krijgen aalmoezen aangereikt van gelovigen. Althans, dat is de bedoeling. Tegenwoordig is het helaas een poppenkast geworden. Alle richtlijnen en tradities worden overtreden door de toeristen. Alleen gelovigen mogen namelijk een aalmoes aanbieden van zelf bereid voedsel. Verder is het de bedoeling dat je afstand houdt van de monniken en hen niet stoort. Als er busladingen vol luidruchtige Aziatische toeristen toekijken en zelfs deelnemen aan de ceremonie, dan is voor mij het authentieke er echt wel vanaf. Wel heel jammer, zeker als je om 5 uur bent opgestaan uit bed. ;-)

Luang Prabang is een heerlijke stad waar je nog weleens langer kunt blijven hangen dan je eerst in gedachten had. Het is er toeristischer dan in andere Laotiaanse steden, maar je hebt er nog steeds authentieke plekjes en echt lokale restaurants. Een goede mix als je het mij vraagt!

Meer over onze reis door Laos

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Laos

De eerste maand van onze wereldreis

Laos

Travly's restauranttips in Luang Prabang

Laos

Een dagje naar de Kuang Si watervallen

Laos

Een dag langs de hoogtepunten in de omgeving van Vang Vieng

Laos

Tuben in het backpackersdorp Vang Vieng: wel of niet doen?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen