Si Phan Don: heerlijk eilandleven in Laos

Djura

Laos heeft geen kuststrook, maar wel eilanden? Jazeker! In het uiterste zuiden van Laos ligt Si Phan Don, wat letterlijk 4.000 eilanden betekent. Door een verbreding van de Mekong zijn er in het water ontelbaar veel eilandjes ontstaan. Slechts een paar eilanden zijn bewoond en deze eilanden zijn heerlijk en ideaal om te relaxen. Daarnaast geniet je hier van mooie natuur en authentiek Laos in één!

Over de 4.000 eilanden

Si Phan Don bestaat uit onwijs veel eilandjes. Veel daarvan zijn enorm klein en helemaal niet bewoond, maar onder andere op Don Det en Don Khon kun je verblijven als toerist. Don Det is maar zo'n 3 kilometer lang en 1 kilometer breed. Don Khon is ietsje groter, maar met oppervlakte van 12 km² nog steeds erg overzichtelijk. Op beide eilanden wonen ook locals en de eilanden zijn met elkaar verbonden via een brug. Geasfalteerde wegen zijn er niet en dus ook geen auto's. Jezelf verplaatsen doe je te voet, met de fiets of de scooter. Relaxt!

Waarom je naar Si Phan Don moet

De sfeer is er fantastisch.

Het echte eilandgevoel heb je gelijk te pakken als je van het bootje het eiland op stapt. Alles gaat op een rustig tempo, de sfeer is heel laid-back. Overal zie je bungalows met hangmatten die uitkijken op het water. Op de eilanden kun je zwemmen, luieren, drinken van een heerlijke kokos-shake of je gaat met je fiets de eilanden verkennen. Alles op een fijn, rustig tempo!

Je ziet het authentieke Laos.

Op Don Det en Don Khon hoef je maar 5 minuten te fietsen en je bent eigenlijk al uit het toeristische gedeelte. Nu fiets je op hobbelige zandweggetjes tussen de huizen van de vriendelijke locals. Kinderen zwaaien naar je, geven je high fives en je moet opletten voor de koeien, kippen en varkens die op de weg lopen. Het voelt alsof je terug gaat in de tijd. Je ziet dus het echte Lao-leven op de eilanden!

Het is er niet duur.

Vaak is reizen of backpacken op eilanden een stuk duurder en dus een mokerslag voor je budget. Op Si Phan Don valt dit enorm mee, zeker als je op het backpackers eiland Don Det verblijft!

Si Phan Don is zo'n plek waar je direct verliefd op bent en langer blijft hangen dan je vooraf denkt.

Don Det of Don Khon?

Don Det en Don Khon zijn de eilanden waar de meeste toeristen verblijven. Don Det trekt vooral backpackers en heeft wat goedkopere accommodaties. Je kunt er tours boeken, stappen tot in de late uurtjes en voor een leuk prijsje eten. In het noorden van het eiland vind je de meeste guesthouses, restaurants en cafés. Op Don Khon zie je vooral ‘flashpackers’ en gezinnen of stellen die op zoek zijn naar wat meer rust en/of comfort. De accommodaties zijn iets prijziger dan op Don Det, maar nog steeds goed betaalbaar. Op beide eilanden ben je binnen enkele minuten in het rustige binnenland. Overigens was het in de tijd dat wij er waren sowieso niet erg druk op de eilanden. Het is zeker nog niet overgenomen door de toeristen. Gelukkig!

De brug tussen Don Det en Don Khon

Hoogtepunten en activiteiten van Si Phan Don

Hoewel de meeste mensen naar Si Phan Don komen om te relaxen en in een hangmat te liggen, zijn er verschillende dingen leuk om te doen of te zien als je op de 4.000 eilanden in Laos bent.

Je eigen fietstour over Don Det en Don Khon

Beide eilanden ontdek je het beste met de fiets. Er zijn maar een paar wegen (of nouja, of we het echt wegen kunnen noemen weet ik niet), dus verdwalen zul je sowieso niet! Binnen enkele minuten fiets je al door het leven van de lokale bevolking. Ze verbouwen rijst, suikerriet, houden kippen, varkens en koeien of leven van visserij. Je fietst langs het water, palmbomen en huizen op palen. Bij ons waren de binnenlanden helaas erg droog, maar in het natte seizoen is het hier fantastisch mooi groen. En je huurt een fiets voor maar 10.000 Kip (= 1 euro) per dag! Dé activiteit voor backpackers met een klein budget dus.

Watervallen bekijken

Er zijn verschillende watervallen die de moeite waard zijn om te bekijken. In het oosten van Don Khon heb je de Tad Sophamit Falls, door de bevolking ‘small waterfall’ genoemd. In het westen van Don Khon kun je via een houten brug naar de Thad Khone Pa Soi Falls. Allebei de watervallen kun je makkelijk met de fiets bereiken. Voor de Tad Sophamit Falls betaal je 35.000 Kip (= 3,50 euro) toegang per persoon.

Tad Sophamit Falls

Tad Sophamit Falls

Heb je een groter budget en ben je dol op stroomversnellingen en watervallen, dan is een bezoek aan de Khone Phapheng waterval een must-do! Dit zijn de breedste watervallen van Zuidoost-Azië. De entree voor deze watervallen bedraagt 55.000 Kip (= 5,50 euro) per persoon. Vanaf Don Det of Don Khon moet je echter een boottrip boeken naar de watervallen of eerst terug naar het vasteland en daar een taxi of tuktuk nemen. Al met al moet je rekening houden met 10 euro per persoon aan vervoer + 5,50 euro entree.

Spot de Irrawaddy dolfijnen

Vlakbij de eilandjes Don Det en Don Khon leven de bijzondere Irrawaddy dolfijnen. Deze roze gekleurde dolfijnen hebben een platte neus en worden met uitsterven bedreigd. Vanaf Don Khon kan je met een bootje mee om deze dieren te spotten. Wij kozen ervoor om dit nu niet te doen, omdat je meer kans hebt om de dolfijnen te zien in Kratie in Cambodja en deze plek ook nog op onze planning staat.

Kajakken langs meerdere highlights

Ben je in voor iets actiefs, dan is kajakken een leuke optie. In het hoofdstraatje van Don Det worden veel kajaktours aangeboden. Meestal kun je dan ook de Irrawaddy dolfijnen zien en ga je naar de grote Khone Phapheng waterval. Een dagtour kost je meestal zo’n 20 tot 25 euro, inclusief ontbijt en lunch. Goede deal volgens mij!

Onze ervaring in Si Phan Don

Wij hebben twee nachten doorgebracht op Don Det. Een hele fijne plek waar we zeker langer hadden kunnen blijven! De combinatie van de sfeer, gezellige cafeetjes en het mooie landschap was echt top! Omdat het zo relaxt en gemoedelijk is, is het voor ons de ideale plek om even bij te komen van de reis en onze jetlag en te wennen aan de warmte (>35 graden!). Wij sliepen bij Baba Guesthouse en hebben het hier erg fijn gehad. Ons lievelingstentje op Don Det is Mama Tanon. Heerlijk eten, de beste shakes, super vriendelijk personeel en erg gezellig. Echt naartoe gaan als je op Don Det bent!

Meer reistips voor Laos

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Laos

Dit zijn de leukste tips voor Luang Prabang

Laos

Onze ervaringen in de dorpjes Nong Khiaw en Muang Ngoi

Laos

De eerste maand van onze wereldreis

Laos

Travly's restauranttips in Luang Prabang

Laos

Een dagje naar de Kuang Si watervallen

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen