Tuben in het backpackersdorp Vang Vieng: wel of niet doen?

Laos 24 maart 2018

Vang Vieng is het meest beruchte backpackersdorp van Laos en dat komt door het tuben op de rivier. Jarenlang was dit de must-do activiteit voor feestende backpackers in Laos. Helaas ging het door overmatig drugs- en alcoholgebruik veel te vaak mis bij het tuben. Gelukkig is dit allemaal aan banden gelegd en is het tuben een stuk rustiger geworden. Het landschap waar je met een tube doorheen dobbert blijft een schitterende bezienswaardigheid. Tijd om zelf te ontdekken of dit tegenwoordig wel een leuke én verantwoorde activiteit is!

Het beruchte Vang Vieng

Hoewel Vang Vieng een kleine plaats is, is het al jarenlang een beruchte plek in Zuidoost-Azië. Het met de stroming mee dobberen in een band op de rivier was de populairste activiteit onder feestende backpackers. Aan de oevers waren talloze barretjes waar je ‘happy pizza’s’ en ‘mushrooms’ gewoon op de menukaart vond. Verder waren er veel krakkemikkige swings en slecht onderhouden glijbanen langs het tubing-parcours. Tuben + onverantwoord drank- & drugsgebruik + uit het water stekende rotsen + slechte glijbanen en swings = ongelukken. Deze combinatie leidde niet alleen tot ongelukken, er zijn zelfs meerdere mensen overleden tijdens het tuben. In 2011 zijn er tijdens het tuben 27 (!) doden gevallen, doordat ze zijn verdronken, verkeerd terecht zijn gekomen bij een sprong in het water of met hun hoofd tegen een uit het water stekende rots zijn gekomen.

Gelukkig greep de Laotiaanse overheid in. Veel bars aan de rivier werden gesloten, de glijbanen, swings en andere constructies werden verwijderd en beetje bij beetje keerde de rust terug. Vang Vieng is nog steeds geliefd onder toeristen, maar meer om de mooie, groene en bergachtige omgeving. Nu trekt het dorp met blue lagoons, karstgebergte en grotten een veel breder publiek. Gelukkig maar!

Hoe is het tuben nu?

Tubing is nog steeds een geliefde activiteit, want het is echt relaxt om op een langzaam tempo op het water te dobberen en te kijken naar het mooie landschap. Aangezien wij de eerste dag in Vang Vieng al erg actief waren geweest (op de mountainbikes), zijn we nu wel toe aan iets ontspannends. Over gevaren van het tuben hoef je je geen zorgen te maken. De stroming is – zeker in het droge seizoen – niet sterk en je kunt eventueel gratis een zwemvest mee krijgen. Zolang je het een beetje netjes houdt met alcohol en zeker drugs links laat liggen, zouden de risico’s vrij klein moeten zijn.

Bij diverse ‘kantoortjes’ kun je een tube huren en word je vervolgens met een tuktuk afgezet bij het startpunt. Op je eigen tempo dobber je met de stroming mee over de rivier. Het tuben duurt zo’n 2 tot 3 uur en je moet voor zonsondergang (ongeveer 6 uur) je band weer inleveren, dus het is slim om uiterlijk om 2 uur te starten met tuben. Dan heb je tijd om eventueel nog even te stoppen onderweg. Het tuben kost 60.000 Kip (omgerekend ongeveer 6 euro) per persoon, inclusief vervoer naar het startpunt. Je betaalt ook nog 60.000 Kip borg voor de band.

Het startpunt van het tuben
Het startpunt van het tuben

Onze ervaring in de tube

Ondanks het wat negatieve imago is tuben hartstikke leuk om te doen! De stroming is op veel plaatsen zwak en dus ga je echt op een heel rustig tempo door de rivier. Het is heel relaxt en je hebt alle tijd om te genieten van het landschap! In het begin van het parcours zijn nog een paar barretjes waar ze je met veel plezier binnen halen. Wij stoppen bij twee barretjes onderweg om een drankje te doen. De sfeer hier is goed en relaxt. De andere tubende mensen die we zien gedragen zich ook allemaal normaal. Tuurlijk worden er biertjes gedronken, maar van het wangedrag van enkele jaren geleden zien wij in ieder geval niks terug. :-)

Even een drankje bij een barretje onderweg
Even een drankje bij een barretje onderweg

Het enige waar je even op moet letten tijdens het tuben zijn de ondiepe stukjes in de rivier. Doordat het nu het droge seizoen is, zijn er een paar delen waar je met je billen bijna de grond raakt. En er steken wat rotsen uit het wateroppervlak, maar je gaat zo langzaam dat je je daar niet snel aan zult bezeren. Je kunt echt chillen dus!

Wil je dus een ontspannen activiteit doen in de mooie omgeving van Vang Vieng? Tuben is een hartstikke leuke optie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

Populair op Travly