Het mooiste van Mount Cook National Park: de Hooker Valley Track & Highway 80

Nieuw-Zeeland 8 maart 2019

In het Mount Cook National Park vind je ruige bergen, eeuwenoude gletsjers en toffe wandelroutes. Het park is vernoemd naar de hoogste en misschien wel mooiste berg van Nieuw-Zeeland (3.724 meter). De steile en met sneeuw bedekte top van Mount Cook zorgt samen met de 18 andere bergtoppen in het park van meer dan 3.000 meter voor een imponerend landschap. We vertellen je wat wij de mooiste plekken in en rondom het Mount Cook National Park vonden!

Lake Pukaki & Highway 80

Vanaf het langgerekte en felblauwe Pukaki meer heb je al zicht op Mount Cook. De combinatie van dit idyllische meer met daar omheen het ruige berglandschap is voor mij een combinatie die blijft fascineren. Hoe lang je er ook naar kijkt, hoeveel foto’s je ook maakt, verzadigd raak je hier niet. Bij de gratis campsite Lake Pukaki kun je in slaap vallen én wakker worden met dit schitterende uitzicht. Zeker doen! 

Mount Cook National Park bezoeken - tips - Nieuw-Zeeland

De volgende ochtend rijden we richting het nationaal park over Highway 80. Het is vanaf de campsite nog ruim 50 kilometer rijden, maar dat is helemaal niet erg. In tegendeel zelfs! Je rijdt namelijk een groot deel langs Lake Pukaki en komt langs de mooiste uitkijkpunten onderweg. Dit is Nieuw-Zeeland op haar best! 

De Tasman Valley

Aangekomen in het nationaal park rijden we eerst naar de Tasman Valley voor een korte hike naar het Tasman gletsjermeer en de Blue Lakes. Misschien komt het doordat we al veel berglandschappen en gletsjers hebben gezien, maar eerlijk gezegd vonden we deze hike niet zo spetterend. De Blue Lakes bleken niet blauw maar groen te zijn, doordat er geen gletsjerwater meer in terecht komt. De Tasman gletsjer zelf was grijs in plaats van wit door alle brokken steen en puin dat erop ligt en de gletsjer is ook nog eens ver terug getrokken. Mede door de informatie op het bord bij het uitkijkpunt wordt maar weer goed duidelijk wat het effect is van klimaatverandering. Zo zonde!

Ondanks dat het een korte wandeling is van nog geen uur in totaal, zouden we deze hike niet per se aanraden. Over de andere twee hikes die we op deze dag deden waren we in ieder geval enthousiaster! ;-)

Naar het Kea Viewpoint

Dan is het tijd voor de volgende korte hike. Vanaf de parkeerplaats bij de White Horse Hill Campground lopen we in een half uurtje naar het Kea Viewpoint. Hoewel we geen kea’s – kleine, brutale vogeltjes die leven in de bergen in Nieuw-Zeeland en aan alles knabbelen wat los en vast zit – zien, is het wel een leuke hike om te doen. Je hebt bij het uitkijkpunt vooral mooi zicht op de indrukwekkende Mount Sefton. Dat is nog eens een ruige berg!

Als je een uurtje over hebt, is dit een leuke hike om toe te voegen aan je dag. Het is makkelijk wandelen en in een uurtje ben je weer terug bij de parkeerplaats. 

De Hooker Valley Track

Tot slot doen we de populairste hike in het Mount Cook National Park. Tijdens de Hooker Valley Track kom je steeds dichterbij Mount Cook en op het einde heb je zicht op de waanzinnige berg met het gletsjermeer ervoor. Omdat we verwachten dat deze hike het drukste zal zijn, hebben we deze expres bewaard tot na de lunch. We gokken erop dat veel mensen al in de ochtend vertrokken zijn. ;-) 

We zijn nog maar net begonnen of we voelen al dat het met de minuut harder begint te waaien. Het doet me denken aan de windvlagen bij Torres del Paine, zo sterk zijn ze soms. Helemaal niet erg natuurlijk, totdat we bij de eerste hangbrug van de track komen. Tijdens het oversteken moet ik me echt vasthouden en een fatsoenlijke, niet-bewogen foto maken is bijna onmogelijk. Als we de overkant hebben bereikt, realiseer ik me dat we nog 2 hangbruggen moeten oversteken tijdens de track én dezelfde weg terug moeten. Hopelijk wordt het niet veel erger, want het was nu door de wind wel een beetje eng op de brug! ;-)

Het wandelpad is goed onderhouden en vrij makkelijk te lopen. Door de harde tegenwind is het vandaag net wat pittiger en avontuurlijker dan normaal. Of zou dit normaal weer zijn voor dit gebied? Hoe dan ook, bij de volgende twee hangbruggen staat de wind net anders en valt de oversteek gelukkig alles mee. :-) Hoe verder we lopen, hoe beter het uitzicht op Mount Cook wordt. Dit is absoluut de mooiste hike van vandaag! 

Na 5 kwartier komen we bij het eindpunt. Van dichtbij zie je pas hoe steil de berg is en hoeveel sneeuw erop ligt. Petje af voor bergbeklimmers die zich aan de uitdaging wagen om hier naar de top te klimmen! Even rustig zitten en bijkomen is niet heel lekker met die fikse wind in je gezicht, dus na een minuut of 10 besluiten we om te keren en terug te gaan lopen. Met de wind in onze rug gaat dat een stuk makkelijker! ;-)

Na 2,5 uur komen we terug bij de parkeerplaats. Dit was voor ons de beste hike in het Mount Cook National Park. Zeker als je kijkt naar de ‘schoonheid / inspanning ratio’. Vrij weinig moeite voor prachtige landschappen! Als je weinig tijd hebt in het Mount Cook National Park, dan is dit de hike die je het beste kunt doen. :-) 

Extraatje voor hike-fanaten: de Mueller Hut

Ben je gek op hiken, traplopen en klauteren, dan hebben ze nog een mooie uitdaging in het Mount Cook National Park. Bij de track naar de Mueller Hut moet je eerst 2.000 traptreden beklimmen en dan ben je pas halverwege! Daarna wordt het eigenlijk pas echt moeilijk. Over een lastig pad – als we het een pad kunnen noemen – moet je met handen en voeten naar boven klauteren. Na gemiddeld 3 tot 4 uur klimmen ben je bij de Mueller Hut. Hier kun je overnachten, maar alleen als je dit ruim van tevoren boekt. Veel mensen doen dit daarom als daghike en lopen na het bereiken van de hut weer die hele weg naar beneden. 

Mount Cook National Park bezoeken - tips en hikes - highlights Nieuw-Zeeland

Vanwege de weersverwachtingen en simpelweg om ons lijf een beetje te sparen voor andere hikes, hebben wij deze uitputtingsslag geskipt. Van mensen die de hike wel hebben volbracht, hebben we gehoord dat het een echte kick was. Door het landschap, maar ook zeker door de prestatie van het bereiken van de top. 

De ideale dag in het Mount Cook National Park

Als je één dag de tijd hebt voor het Mount Cook National Park, dan zijn wat ons betreft de Hooker Valley Track en Highway 80 / Lake Pukaki met haar vele fotoplekken de highlights die je niet mag missen. Je kunt vervolgens overnachten op de White Horse Hill Campsite (13 NZD per persoon) of aan het einde van de middag terugrijden en nóg een keer genieten van Highway 80. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populair op Travly