Vervoer in Peru
De meeste toeristen reizen in Peru met de bus. Het busnetwerk is uitgebreid en er zijn verschillende busmaatschappijen. In verband met de veiligheid is het aan te raden om niet met de allergoedkoopste busmaatschappij te reizen, maar met eentje die bekend staat om een goede veiligheid, zoals Cruz del Sur, Oltursa Movil Tours of Peru Hop. Vrij veel grotere steden hebben een vliegveld en een binnenlandse vlucht kan je snel en eenvoudig van A naar B brengen. Dit is zeker een goede optie wanneer je steden in de Amazone bezoekt, zoals Iquitos. In het zuiden van Peru heb je ook de mogelijkheid om met de trein te reizen. Via Perurail.com boek je je treinkaartje, bijvoorbeeld van Cusco naar Aguas Calientes (nabij Machu Picchu).
Voor de korte afstanden (in steden) kun je gebruik maken van taxi’s en soms tuktuks. Collectivos zijn gedeelde taxi’s die helemaal volgepropt worden. Deze zijn erg goedkoop. Ben wel alert bij het gebruiken van een taxi. Het liefst bestel je deze via je hotel, een bekende taxicentrale of een app zoals Uber of Easytaxi. Spreek vooraf altijd een prijs af met de taxichauffeur.
Klimaat in Peru
Visum voor Peru
Als toerist met de Nederlandse nationaliteit heb je geen visum nodig voor Peru. Bij binnenkomst ontvang je een stempel in je paspoort en daarmee mag je 6 maanden (183 dagen) in het land verblijven. Wel kan je gevraagd worden om een bewijs van een retourvlucht of vlucht naar de volgende bestemming. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn wanneer je aankomt in Peru.
Geldzaken in Peru
In Peru betaal je in soles. In de steden vind je vaak meerdere pinautomaten, maar in de afgelegen gebieden is dit veel minder. Op sommige plekken kun je geen geld uit de muur halen met je Nederlandse bankpas. Het is daarom slim om ook je creditcard mee te nemen, want hiermee kun je wel vaak geld pinnen. Veel banken rekenen transactiekosten voor het opnemen van geld met een buitenlandse pinpas. Bij de BCP kun je momenteel (oktober 2018) geld opnemen zonder extra transactiekosten.
De dagelijkse kosten voor een backpacker in Peru zijn niet hoog. Een aantal top highlights zijn echter wel erg duur en zo pakt je reis naar Peru ineens een stuk duurder uit. Zo kost het bezoeken van Machu Picchu inclusief vervoer er naartoe je minimaal 115 euro en als je de Inca Trail wilt lopen, dan mag je rekenen op een paar honderd euro extra.
Slapen in een slaapzaal doe je voor 7 tot 12 euro en een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer heb je voor 20 tot 35 euro per nacht. Eten en drinken is niet duur in Peru. Voor 2 euro heb je een lekkere maaltijd bij een streetfood kraampje en voor zo’n 6 euro smul je van een simpele maaltijd in een restaurant. Ook goed voor je budget: veel restaurants bieden tijdens lunchtijd een menu van de dag voor maar 10 of 15 soles. Je krijgt dan een warme maaltijd en soms een dessert of drankje erbij. Goedkoop en vaak prima eten! Voor 1 euro heb je een koffie in je handen en voor 1,50 tot 2 euro een biertje. Als je eenvoudig eet en niet veel alcohol drinkt, dan kun je per dag rekenen op 7 tot 10 euro voor eten en drinken.
Je zult vooral de bus als vervoersmiddel gebruiken tussen de diverse bezienswaardigheden. De bus is niet heel duur, ritjes overdag kosten 3 tot 12 euro. De nachtbus is vaak rond de 20 euro per persoon. Natuurlijk kun je ook het vliegtuig nemen, maar dan ben je vaak een stuk duurder uit.
Als je erg zuinig bent, dan kun je met 30 euro per dag reizen door Peru. Wil je wat vaker eten in restaurants en meer georganiseerde tours doen, reken dan op 45 euro per dag.
Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
Comfort
Reisadvies voor Peru
In principe kun je veilig door Peru reizen, maar wat extra alertheid – vooral in de avonden in grote steden – wordt wel geadviseerd. Helaas komt straatcriminaliteit, diefstal en (gewapende) overvallen voor in Peru, vooral in de grote steden. Wanneer je onderstaande voorzorgsmaatregelen neemt, kun je het risico hierop verkleinen.
- Neem alleen overdag geld op bij een automaat of bank.
- Neem geen taxi die zich aanbiedt aan jou. Gebruik enkel taxi’s die je kunt bestellen via een taxicentrale of je hotel. Ook bij het vliegveld kun je het beste enkel officiële taxi’s gebruiken die zich binnen in de aankomsthal aanbieden.
- Bewaar waardevolle bezittingen buiten zicht en ben extra alert wanneer je reist met het openbaar vervoer.
Voor het meest actuele reisadvies ga je naar de website van de Rijksoverheid.
Lima
HoofdstadPeruaanse Sol
ValutaSpaans
Officiële taal1.285.216km²
Oppervlakte0
Inwoners0
inwoners per km²Goed om te weten
- Voor een reis door Peru worden vaccinaties tegen gele koorts, DTP en Hepatitis A aangeraden. In sommige gebieden van Peru komt malaria voor. Laat je adviseren door een specialist over eventuele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen.
- Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd in Peru.
- Het alarmnummer in Peru is 117.
- De Nederlandse ambassade is gevestigd in Lima. Je kunt de ambassade 24/7 bereiken via telefoonnummer +5112139800.