Complete stadsgids voor Medellín in Colombia – vol tips, aanbevelingen en praktische informatie

Colombia 26 augustus 2018

Iedereen kent Medellín wel. Van Pablo Escobar, de Netflix serie ‘Narcos’ of als de gevaarlijkste stad ter wereld. Tja, Medellín heeft een imago. Maar wist je dat de stad enorm verbeterd is in de afgelopen 20 jaar? En dat het bij veel reizigers nu zelfs één van de favoriete steden in Colombia is? Wij verbleven bijna een week in de beruchte stad en snappen heel goed dat backpackers het hier naar hun zin hebben. Medellín is interessant vanwege haar achtergrond en transformatie, is gelegen in een fantastisch mooi landschap en biedt alle mogelijkheden van een moderne stad. Kortom, een plek die je echt niet mag missen als je gaat reizen door Colombia!

Waarom je Medellín moet bezoeken tijdens je rondreis door Colombia

Medellín is onwijs veelzijdig. Je kunt er ultiem shoppen in de enorme winkelcentra, je kunt er leuk op stap gaan, er worden goede tours aangeboden en de stad heeft een interessante achtergrond. Maar wat je écht bij zal blijven zijn de inwoners van Medellín. Zij zijn zo enthousiast, vrolijk en positief. Als toerist word je overal welkom geheten door willekeurige inwoners. Ze zijn trots op hun stad en zo blij dat jij als toerist met eigen ogen komt zien hoe de stad getransformeerd is tot een hartstikke fijne plek. Als er iets is wat voor mij met stip op nummer 1 staat in Medellín, dan zijn het de Paisa’s (inwoners van Medellín en omstreken) en hun positieve instelling. Wat een warm welkom!

Veiligheid in Medellín

Tja, Medellín heeft een reputatie en je zult je waarschijnlijk afvragen hoe veilig het in de stad is. Terechte vraag! Gelukkig heeft de stad een grote transformatie doorgemaakt in de afgelopen jaren. De veiligheid is enorm verbeterd. Nog steeds zijn er wijken die je helemaal moet overslaan of waar je in het donker niet naartoe moet gaan. Maar geldt dat niet voor heel veel grote steden?

Veiligheid Medellín
Comuna 13 – een wijk die veel veiliger is geworden

De wijk El Poblado is de hipste en veiligste wijk van de stad. Een goede plek om als uitvalsbasis te gebruiken dus. Je kunt hier gewoon ’s avonds over straat en zelfs feesten tot in de late uurtjes als je wil. In het stadscentrum kun je overdag prima komen, hoewel je wel op je spullen moet letten. Zeker als je in de chaotische, drukke straten loopt. In de avond is het beter om het stadscentrum te mijden, aangezien het dan veel rustiger is op straat. Voor andere wijken kun je het beste navraag doen bij je ho(s)tel wat de huidige situatie is. Ga niet zomaar ronddwalen in wijken waar je de situatie niet kent, dat is niet verstandig. Met de metro en de kabelbanen kun je op een hele veilige manier door de stad reizen. Echt een aanrader!

Leukste dingen om te doen

Gratis wandeltour van Real City Tours

Als ik één tour mag aanbevelen, dan is het de gratis wandeltour door het stadscentrum van Medellín. Je komt langs mooie gebouwen en pleinen, maar het leukste is dat je tijdens de tour onwijs veel leert over de stad, haar achtergrond, de transformatie, de cultuur en de inwoners. Wat heeft Medellín een bijzonder verhaal. Eentje waar ik na de tour nog wel een dagje over nagedacht heb. Deze tour moet je dus echt doen als je in Medellín bent! Je kunt de tour online reserveren en na de tour betaal je het bedrag dat jij het waard vond.

Wandeltour in Medellín
Leukste tours in Medellín - Colombia
Wat te doen in Medellín - wandeltour Real City Tours

Een dagje met de metro en kabelbanen door de stad

Normaal ga ik niet zomaar voor mijn lol een dag met het openbaar vervoer reizen, maar in Medellín is reizen met de metro echt makkelijk, comfortabel en leuk. Je kunt zo namelijk iets zien van de verschillende wijken van de stad en krijgt een indruk van het leven van de mensen. Vanuit de veilige metro kun je ook door de minder goede wijken van de stad reizen. Extra leuk is dat het metrostelsel ook enkele kabelbanen heeft. Vanaf de kabelbaan heb je echt waanzinnige uitzichten over de stad en het groene, bergachtige landschap eromheen.

Kabelbaan in Medellín - tips en aanraders Colombia
Uitzicht vanaf de kabelbaan
Dagelijkse leven in Medellín - Colombia
Een inkijkje in het dagelijkse leven in Medellín

Eén van de kabelbanen (lijn L) eindigt bij Parque Arvi. Hier kun je een flinke hike maken in het natuurgebied. Een goed idee voor als je even wilt ontsnappen aan de drukte en hectiek van de grote stad. Tip: kleed je warm aan, want het park ligt veel hoger dan de stad zelf. Het is er dan ook een paar graden kouder en er kan een fris windje staan!

Maak een tour door Comuna 13

Comuna 13 is één van de wijken die symbool staat voor de transformatie in de stad. De wijk had namelijk behoorlijk veel problemen. Drugsgeweld, aanslagen door de FARC en militaire operaties vanuit de overheid om het gebied weer in handen te krijgen… In Comuna 13 leven was geen pretje. De problemen zijn zeker nog niet allemaal opgelost, maar de veiligheid is wel enorm verbeterd. Door verbeteringen in bereikbaarheid (metro’s, kabelbanen, roltrappen) en creatieve projecten (street art) is het nu een leefbare wijk geworden die je als toerist kunt bezoeken. Het is aan te raden om met een gids te gaan, want hij/zij kent de huidige (veiligheids)situatie en kan je alles vertellen over de geschiedenis en het leven in de wijk nu.

Comuna 13 Medellín
Uitzichtpunt in Comuna 13
Uitzichtpunt in Comuna 13
Tour door Comuna 13 - tip voor Medellín

Paragliden boven Medellín

Medellín ligt ingeklemd tussen groene bergen. Dat maakt de stad de ultieme plek om een keer te paragliden. Vliegend door de lucht zie je pas hoe groot de stad is en wat voor prachtige natuur er omheen ligt. Wij zijn al gaan paragliden boven de Chicamocha Canyon in Colombia en hebben het daarom in Medellín overgeslagen.

Vervoer in Medellin

Reis met de metro

Het metrostelsel in Medellín is echt een uitkomst. Je bent snel aan de andere kant van de stad, het is erg goedkoop en hartstikke veilig. Het metrostelsel bestaat uit diverse lijnen en heeft zelfs een aantal kabelbanen. Op ieder metrostation kun je een kaartje kopen en op de plattegrond zie je makkelijk of en waar je moet overstappen. Appeltje eitje!

Reizen met de metro in Medellín
In de metro

Neem de taxi

Voor kleinere afstanden kun je ook de taxi gebruiken. Er rijden er onwijs veel in de stad, dus je hoeft nooit lang te wachten tot er eentje voorbij komt. Wij hebben zelf enkel goede ervaringen met taxi’s in Medellín. Het enige nadeel is dat de stad nogal veel verkeersopstoppingen heeft. Het gebeurde ons regelmatig dat we een half uur onderweg waren voor een ritje van nog geen 3 kilometer.

Reizen met de lokale bus

In de stad zijn tal van bushaltes en komen er regelmatig bussen voorbij rijden. Je kunt je in de stad natuurlijk verplaatsen door gebruik te maken van bussen, maar wij hebben dit niet gedaan. De metro is veel sneller en een buskaartje maar iets goedkoper. Daarnaast zijn er onwijs veel busmaatschappijen met ieder hun eigen routes en lijnen in de stad, dus het is misschien wat meer gedoe om uit te vinden welke bus je moet pakken voor je bestemming. Je kunt hierbij natuurlijk wel je ho(s)tel om hulp vragen.

Vervoer in Medellín
Reizen met de metro is vaak sneller dan met de bus.

Van/naar het vliegveld van Medellín

Medellín heeft twee vliegvelden: Olaya Herrera Airport en José María Córdova Airport. Het Olaya Herrera vliegveld ligt in de stad en wordt vooral gebruikt voor binnenlandse vluchten. Het ligt naast het zuidelijke busstation en vlakbij het metrostation El Poblado. Als je op dit vliegveld aankomt, kun je makkelijk en snel bij je hotel komen met een taxi of de metro.

De meeste reizigers arriveren echter op het grotere José María Córdova Airport. Nadeel van dit vliegveld is dat het zo’n 40 kilometer buiten de stad ligt! Je kunt vanaf dit vliegveld natuurlijk een taxi naar de stad nemen, maar dat kan je behoorlijk wat kosten (20 tot 25 euro). Een goedkoper alternatief is om de groen met witte Combuses bussen te gebruiken. Een enkele reis kost je nog geen 3 euro en daarvoor word je afgezet bij de San Diego Mall of achter het Nutibara hotel. De rit duurt ongeveer een uur (afhankelijk van verkeersdrukte). Vanaf de eindbestemming van de airportbus kun je met de metro of taxi verder reizen naar je hotel. Uiteindelijk ben je dan misschien wat langer onderweg, maar heb je wel veel geld bespaard!

Overnachten in Medellín

De wijk El Poblado is het populairste om te overnachten, omdat dit de veiligste en modernste wijk van de stad is. Je vindt hier volop restaurants, cafés, supermarkten en grote winkelcentra. Alles wat je nodig hebt is binnen handbereik dus! De meeste levendigheid tref je in de Zona Rosa (rondom Parque Lleras en in Calle 10). Wil je ’s nachts graag slapen zonder geluidsoverlast, dan is het slim om je accommodatie minimaal op een paar honderd meter van het park te zoeken. In El Poblado wordt er namelijk gefeest tot in de late uurtjes!

Hoe lang heb je nodig in Medellín?

Je kunt je makkelijk vermaken in de stad, aangezien er onwijs veel te doen is. Het minimale dat ik zou adviseren is wel 3 nachten. Dan kun je één of twee tours doen, met de metro en kabelbanen door de stad reizen en eventueel paragliden of shoppen. Vanuit Medellín kun je overigens ook makkelijk een dag of nachtje naar het kleurrijke dorp Guatapé. Ook een hele toffe plek!

Alles over Medellín - mini gids
Graffiti in Comuna 13

Onze ervaring in Medellín

Uiteindelijk zijn we bijna een week in Medellín geweest en we hebben het hartstikke leuk gehad. We sliepen in een hele fijne Airbnb in de veilige wijk El Poblado, hebben interessante tours gedaan en ons perfect vermaakt in de metro en kabelbanen. De stad en haar verhaal heeft ons echt gegrepen en laat ons niet meer los. Medellín – en dan vooral haar inwoners – hebben een plekje in ons hart veroverd. We gaan deze bestemming niet vergeten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populair op Travly