Eén van de beste uitzichten ooit! | Paragliden boven de Chicamocha Canyon

Colombia 29 juli 2018

Wie droomt er niet van om te kunnen vliegen als een vogel? Wij in ieder geval wel! Met paragliden kom je het dichtste bij het gevoel van vliegen denk ik. De ervaring van het paragliden alleen is al leuk, maar tel daar een waanzinnig landschap bij op en je hebt echt een topervaring. Als je vanuit de lucht zo een 2 kilometer diepe kloof in kijkt, dan ben je wel onder de indruk. Wauw, wat een dag!

Paragliden boven de Chicamocha Canyon in Colombia

Vlakbij het outdoor paradijs van Colombia (San Gil) ligt de Chicamocha Canyon. Deze kloof is zo’n 2 kilometer diep en wilden we sowieso gaan bekijken. Nu kun je gewoon naar het nationaal park gaan om vanaf een uitzichtpunt of de kabelbaan de kloof in te kijken, maar er is een andere én leukere optie: paragliden! Bij het paragliden ren je van een berg – samen met je piloot natuurlijk – en vlieg je zo weg. Door de thermiek en je parachute kun je blijven zweven en zelfs verder stijgen of juist dalen.

Paragliden bij de Chicamocha Canyon - Colombia
Paragliden bij de Chicamocha Canyon

Voor Ronny en mij is paragliden iets nieuws. Parachute springen en bungee jumpen konden we al afstrepen van onze bucketlist, maar paragliden nog niet. Daarom zochten we naar een goed aangeschreven organisatie (via Tripadvisor) en besloten we onze paraglide-tour te boeken. Reizen is tenslotte nieuwe dingen ervaren en herinneringen maken. Als vliegen boven een kilometers diepe kloof daar niet bij past, dan weet ik het ook niet meer!

Onze ervaring met het paragliden

We worden al rond half 9 ’s ochtends opgehaald bij het busstation in San Gil en moeten dus vroeg uit de veren. Maar dat is niet erg, want we hebben er zin in! Eenmaal bij het kantoortje van de organisatie vullen we het papierwerk in en kijken we naar een instructievideo. We horen dat – afhankelijk van de weersomstandigheden – ze zelfs hoogtes tot 3.500 meter boven zeeniveau kunnen halen, wow! Ons startpunt ligt op ongeveer 1.500 meter hoogte, dus dan zou je 2 kilometer naar boven gaan. Dat is enorm veel!

Paragliding Chicamocha Canyon - Colombia
Als je geluk hebt met het weer, ga je echt heel hoog!

Na alle papieren en instructies worden we met een busje naar de plek gebracht waar we nog geen half uur later van de berg af zullen rennen. Vanaf de start- en landingsplek heb je al een prachtig uitzicht over de kloof. Wat een fascinerend landschap! We krijgen er steeds meer zin in, maar ook wel wat kleine spanningskriebeltjes. Of nou ja, ik dan. Ronny staat altijd te trappelen met dit soort dingen, dat was bij het parachute springen en bungee jumpen ook al zo. ;-)

Nogmaals krijgen we instructies en dan beginnen de eerste mensen uit onze groep aan hun vlucht. Het opstijgen ziet er bij de meesten soepel uit. Fijn, dat geeft vertrouwen! Al snel ben ik aan de beurt en maak ik kennis met mijn piloot voor vandaag. Nog geen 5 minuten later krijgen we het seintje dat we mogen vertrekken. De parachute gaat omhoog en op het teken van de piloot beginnen we samen te rennen. Vooraf dacht ik dat het eng zou zijn om ‘van een berg af te rennen’, maar de lucht tilt ons al op voordat we bij de afgrond komen. Eng vond ik het daardoor niet!

Paragliden bij de Chicamocha Canyon - Colombia
Klaarmaken voor het opstijgen…
Paragliden Chicamocha Canyon
Parachute gaat de lucht in…
Paragliden - San Gil
En we vliegen!

Eenmaal in de lucht hoef je helemaal niks meer te doen, alleen te genieten. En dat lukt wel! Wat is dit mooi zeg. Je ogen kunnen de diepte niet eens echt goed waarnemen. Steeds gaan we een beetje hoger de lucht in tot we uiteindelijk hoger zitten dan de hoogste bergtop van de kloof. Wat je dan ziet is gewoon fantastisch. Wauw!

Chicamocha Canyon in Colombia
Wauw, de Chicamocha Canyon

Tegelijkertijd word ik wel een beetje draaierig en misselijk. Vooraf hadden ze al wel verteld dat je wat misselijk kan worden door het schommelen en de draaiende beweging die je maakt met de parachute. Gelukkig vraagt mijn piloot steeds hoe het is en als hij merkt dat ik me even wat minder lekker voel, zorgt hij ervoor dat we wat rustiger vliegen. Heel fijn!

Na een half uurtje landen we op dezelfde plek als waar we opgestegen zijn. Ook dat gaat heel makkelijk en rustig. Gewoon benen omhoog houden tot je met je billen op de grond zit! ;-) Ik kijk gelijk of Ronny er nog is, maar die blijkt inmiddels ook in de lucht te zitten. Ik heb geen idee wie van de paragliders Ronny is, ze zijn veel te hoog en dus te klein om te zien wie wie is. Maar al snel weet ik hem te vinden. Iemand is namelijk loopings aan het maken! Ronny houdt wel van een adrenaline kick en daardoor denk ik gelijk: “Dat zal de mijne wel zijn!”

Chicamocha Canyon - San Gil
Dit uitzicht wordt niet snel overtroffen, hè!

Uiteindelijk landt ook Ronny met een grote grijns op zijn gezicht. Hij was inderdaad degene die de loopings heeft gemaakt in de lucht. We hadden vooraf al wel gelezen dat je aan je piloot kunt vragen om ‘acrobatics’ en dat ze dan kunstjes gaan doen. De piloot was maar wat blij dat Ronny vroeg om de ‘acrobatics’ en hij het wat spannender mocht maken!

Goed om te weten

Wil je ook gaan paragliden boven de Chicamocha Canyon in Colombia? Dan komt deze informatie misschien goed van pas.

 • In San Gil heb je tal van organisaties waar je paragliding kunt boeken. Ik zou je altijd adviseren om de organisatie vooraf te checken op Tripadvisor. Veiligheid is een belangrijk element bij een activiteit zoals dit!
 • Wij betaalden 180.000 pesos, ofwel 54 euro, per persoon voor het paragliden boven de Chicamocha Canyon. Bij de organisatie waarmee wij vlogen is dit inclusief transport van/naar San Gil en je vliegt ongeveer 20 tot 30 minuten.
 • Eet niet te zwaar voor je gaat paragliden. Je maag kan er een beetje van streek door raken, dus dan is het fijner als je niet tot de nok toe vol zit. ;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

 • Bas en Els

  29 juli 2018 om 09:36

  Zo tof en stoer….en van wie heb je dat toch Ronny die extra spannende dingen opzoeken…en Djura ik vind jou zoiezo een kanjer🤩

  • Djura

   1 augustus 2018 om 15:12

   Hi Margot, wij hebben geboekt bij Parapente Chicamocha. Ben je ook van plan te gaan paragliden bij de kloof? 😊

Populair op Travly