5 redenen waarom wij verliefd werden op het dorpje Palomino in Colombia

Djura

Soms doet een bestemming iets met je. Je voelt je er thuis. Je zou het er maanden vol kunnen houden of misschien zou je er zelfs wel kunnen wonen. We hebben dit gevoel al bij enkele bestemmingen tijdens onze wereldreis gehad. Barichara was zo’n plek in Colombia die we met een beetje pijn in ons hart verlieten. Pai, Koh Rong Samloem, Hoi An en Koh Tao waren onze lievelingsbestemmingen in Azië. Benieuwd wat ons in Palomino betoverd heeft? We geven je 5 redenen!

#1 We aten er de lekkerste empanada’s tot nu toe

Ja, wij houden van goed eten. En als het dan ook nog eens goedkoop is en je met een glimlach wordt bediend, dan heb je ons gewoon! We leerden al eerder dat je vaak het beste kunt eten net buiten de typische toeristenstraatjes. Ook nu bleek dat weer te kloppen. Bij Che Parcero heb je de keuze uit empanada’s met verschillende vullingen. De standaard vullingen zoals gehakt en kip staan op het menu, maar ook de caprese en Hawaii variant zijn aanraders. Je hebt 3 empanada’s naar keuze én een vers sapje voor nog geen 4 euro!

#2 Er hangt een gezellige, relaxte sfeer

Palomino is klein en in één straat - die van de hoofdweg naar het strand loopt - is het eigenlijk allemaal te doen. Daar vind je de sfeervolle restaurants en gezellige hostels. Ik zou Palomino niet per se beschrijven als een mooi dorp, maar die sfeer maakt het gewoon voor deze plek. De mensen zijn vrolijk, niemand maakt zich druk. Het is allemaal best basic, maar dat heeft juist wel zijn charme. Echt helemaal benoemen kan ik het niet. Ga het zelf maar ervaren!

Palomino is een echte backpackersplek - vol met hostels!

Het straatbeeld in Palomino

#3 Tuben door de rivier met een biertje

De nummer 1 activiteit in Palomino is tuben over de rivier. Het water komt van de bergketen Sierra Nevada en stroomt naar de zee. Huur een band en laat je - heerlijk relaxt - met de stroming meevoeren. Je hoeft niks te doen, behalve te genieten van het waanzinnige landschap en van het biertje dat je meegenomen hebt! Oh, bereid je trouwens wel voor op een hobbelige motorrit van het dorp naar de plek waar je start met tuben. Maar dat hoort bij het avontuur, toch!

Tuben: het goede leven in Palomino!

Tip: wij regelden het tuben via een gids die werd aangeraden door onze accommodatie. Wel zo fijn om bij iemand achterop de motor te kruipen die een beetje te vertrouwen is, want sommige motortaxi’s rijden echt als gekken in Palomino.

Wat het tuben voor ons extra leuk maakte was dat we met een gezellig groepje in de rivier lagen. Guusje - mijn ex-collega en nu ook wereldreiziger - was precies op dezelfde dagen in Palomino als wij. Zij nam nog wat gezellige backpackers mee vanuit haar hostel en onze groep was compleet. Samen biertjes drinken is altijd leuker dan alleen, hè!

Gezellig om Guusje te zien aan de andere kant van de wereld!

#4 We sliepen op zo'n heerlijke plek

In Palomino hadden we een unieke accommodatie geboekt. We zouden gaan slapen in een tent. Maar niet zomaar eentje! Zo’n grote tent (waar je gewoon in kunt staan en lopen) die van alle gemakken - zelfs airco! - is voorzien. De tent was leuk en comfortabel, maar ons verblijf werd perfect door de vriendelijkheid en gezelligheid van de eigenaren David en Patricia. Wat zijn dit ontzettend fijne mensen!

Onze tent bij Guajira Paradise

David en Patricia wisten het ons helemaal naar de zin te maken. Ze verzorgden ons met een heerlijk ontbijt - eindelijk een keer geen gebakken ei! - en konden ons perfect adviseren over activiteiten in de buurt. Bij de tenten was er de mogelijkheid om een kampvuur te maken en ze vonden het alleen maar leuk dat wij met een aantal mensen uit een ander hostel de avond op hun terrein doorbrachten. Als ik je iets kan aanraden in Palomino, dan is het Guajira Paradise! Wil je meer weten over Guajira Paradise, lees dan onze Travly's tip over deze accommodatie.

#5 De lekkerste pizza van Colombia eet je in Palomino

Colombianen zijn denk ik niet heel erg trots op hun eigen keuken, want vrijwel alle restaurants serveren pizza’s, pasta’s en burgers. Zoals vrijwel altijd het geval is is dit toch net even anders (lees: minder lekker) dan wanneer je dit in het land waar het vandaan komt bestelt. Maar bij La Frontera in Palomino heb je écht lekkere pizza’s. Met zo’n goede, dunne en krokante bodem. En ze zijn nog goedkoop ook!

De pizza's van La Frontera

Wij hadden trouwens een goed excuus om nog eens terug te komen bij La Frontera. Je hebt namelijk geen pinautomaten in Palomino en daar hadden we vooraf even geen rekening mee gehouden. We hadden niet heel veel contant geld bij... Je kunt bijna nergens met je pinpas of creditcard betalen, maar bij La Frontera wel! Dus ja, we moesten wel vaker gaan eten bij La Frontera. ;-)

Ondanks dat Palomino zeker niet de mooiste bestemming is waar we zijn geweest, heeft het toch ons hart weten te stelen. De sfeer is fijn, je kunt er goed en betaalbaar eten en onze beste accommodatie in Colombia so far bevond zich hier. Het is dat er nog zoveel meer op onze planning voor Colombia staat, anders hadden we er wel wat extra nachtjes achteraan geplakt. Dus onthoud twee dingen: ga naar Palomino & plan je bezoek niet té strak, want voor je het weet wil je langer blijven!

Meer avonturen in Colombia

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Colombia

Mini-gids voor Tayrona National Park

Colombia

Een dag en een nacht in Tayrona National Park

Colombia

Een afwisselende reisroute door Colombia

Colombia

Wat kost backpacken in Colombia?

Colombia

San Agustín: een dorp met archeologische parken en hoge watervallen

Colombia

De Tatacoa woestijn wil je zien

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen