San Agustín: een dorp met archeologische parken en hoge watervallen | Wel of niet gaan?

Djura

Onze laatste bestemming in Colombia was San Agustín. En eerlijk is eerlijk, we hebben lang getwijfeld of we wel naar San Agustín zouden afreizen. Het ligt namelijk behoorlijk ver van andere highlights in het land en de bezienswaardigheden in en rondom San Agustín leken ons wel leuk, maar heel opgewonden werden we er niet van. Na een paar dagen wikken en wegen besloten we om maar gewoon te gaan kijken. We hebben genoeg tijd en dan kunnen we het in ieder geval zelf gaan ervaren. We vertellen je wat na 3 dagen San Agustín onze conclusie is!

Dag 1: in de bus naar San Agustín

Vanuit de Tatacoa woestijn ben je wel een dagje zoet met de reis naar San Agustín. Eerst moeten we met een collectivo (gedeelde taxi) naar de stad Neiva. Vanaf daar gaan we met een minivan naar Pitalito, een grotere stad op zo'n 30 kilometer afstand van San Agustín. Gelukkig heeft de chauffeur van de minivan het tempo er goed in zitten, dat scheelt! Na ongeveer 4 uur rijden arriveren we in Pitalito en stappen we weer over op een collectivo naar San Agustín.

Dan nog één laatste etappe in onze reis van vandaag: een taxi naar onze accommodatie. We hebben namelijk een slaapplek op ongeveer 3 kilometer buiten het dorp geboekt. Al met al zijn we ongeveer 7 uur onderweg geweest als we rond half 5 's middags aankomen bij onze bungalow. Behalve heerlijk eten in het Altos de Yerbabuena restaurant doen we vandaag niet veel meer!

Morgen naar het archeologische park - hetgeen waar San Agustín bekend om staat

Dag 2: een bezoek aan het archeologische park van San Agustín

San Agustin is bekend vanwege de archeologische vondsten in en rondom het dorp. Verspreid in de omgeving zijn honderden eeuwenoude beeldhouwwerken gevonden. Het gaat vooral om sculpturen in de vorm van mensen met dierlijke eigenschappen of kenmerken. Veel is er niet bekend over het hoe en waarom van de sculpturen, dus mysterieus is het zeker. Het is één van de belangrijkste archeologische vondsten in Colombia, net zoals Ciudad Perdida. Naar schatting zijn de sculpturen en bijbehorende graven zo'n 5.000 jaar oud.

In het archeologische park - dat op ongeveer 3 kilometer van het centrum van San Agustín ligt - kun je de sculpturen, graven en andere vondsten bewonderen. Je hebt verschillende delen in het park en wij waren een kleine 3 uur bezig om alles te bekijken. De 'poppetjes' zoals wij ze noemden zijn bijzonder en soms ook wel grappig. Sommige hebben een boze gezichtsuitdrukking, terwijl andere juist tevreden uit hun ogen kijken.

Het was leuk om de sculpturen te bekijken, maar toch miste er iets voor ons. Misschien komt het doordat het is neergezet als een keurig park en de sculpturen echt tentoongesteld worden. Boven alle vondsten zijn dakjes geplaatst en veel beelden zijn opgeknapt en zien er heel goed uit. Je zou niet zeggen dat ze duizenden jaren oud zijn. En dat had voor ons juist wel gemogen. Dat de oudheid er vanaf straalt en hier en daar wat afgebrokkelde beelden waar de natuur omheen groeit zou het voor ons meer authenticiteit geven. Nu is alles zo netjes gemaakt en opgepoetst, dat is wat minder onze smaak.

Dit had voor ons wat puurder gemogen!

Dag 3: met een jeep langs archeologische vondsten en hoge watervallen

Niet alleen in San Agustín zelf, maar ook in de omgeving zijn nog tal van eeuwenoude sculpturen gevonden. In kleine parken in de buurt van het dorp kun je deze unieke bouwwerken aanschouwen. Daarnaast ligt San Agustín in een mooi landschap. Groen, bergachtig en met hoge watervallen. Eén van de hoogste watervallen van Colombia ligt in de buurt van San Agustín! Hoewel wij niet per se nog heel veel sculpturen hoeven te zien, willen we de twee watervallen in de buurt wel graag bezoeken. Helaas kun je deze eigenlijk alleen bereiken met eigen auto of door mee te gaan met een jeeptour langs de hoogtepunten in de omgeving. Daarom boeken we een jeeptour waarbij we de hele dag op pad zijn.

We bezoeken twee watervallen (Salto de Bordones & Salto de Mortiño), enkele archeologische parken en een plek waar de rivier de Magdalena (één van de langste rivieren van Colombia) slechts 2 meter breed is. Het water wordt hier met flinke kracht door de vernauwing gestuwd wat zorgt voor een spectaculair schouwspel van de natuur. Ook de twee watervallen zijn waanzinnig mooi! Salto de Bordones is wel 400 meter hoog, wauw! Vanaf een uitzichtpunt kunnen we op afstand het water vanaf de berg de vallei in zien vallen. Salto de Mortiño is minder hoog (170 meter), maar wat ons betreft nog mooier. Het water valt in een rond gat en stroomt verder door de groene, rotsachtige kloof. Sprookjesachtig!

Salto de Bordones

Salto de Bordones - waterval van 400 meter hoog!

Salto de Mortiño

Het smalste deel van de Rio Magdalena

Als onderdeel van de jeeptour stoppen we ook nog bij 3 archeologische parken. Hier vind je eigenlijk meer van hetzelfde als in het park in San Agustín. Sculpturen en graven die op een (te) perfecte manier tentoon zijn gesteld. De beeldhouwwerken zijn erg vergelijkbaar met het park in San Agustín en er is weinig informatie over de sculpturen in deze parken. Je leert dus niets nieuws en mede daarom had dit van ons niet echt gehoeven. Tja, ieder zijn ding zullen we maar zeggen!

Archeologische opgravingen bij het dorp Obando

Onze mening: San Agustín bezoeken of niet?

Als wij opnieuw voor de keuze hadden gestaan om wel of niet naar San Agustín te gaan, dan hadden we het waarschijnlijk niet gedaan. Het is een prima dorpje met leuke bezienswaardigheden, maar om de één of andere manier heeft het ons niet gegrepen. De archeologische parken missen voor ons een stukje puurheid. Het is allemaal net iets te mooi gemaakt naar onze mening. Maar hé, smaken verschillen!

De watervallen waren wel schitterend. Het is alleen jammer dat je niet enkel vervoer of een tour naar deze twee wonderschone plekken kunt regelen. Nou ja, het kán wel, maar de prijs die we te horen kregen voor enkel de twee watervallen was hoger dan de prijs voor een hele dag met de jeep mee waarbij je langs de watervallen én 4 andere plekken gaat.

Salto de Mortiño - Colombia's mooiste waterval?

San Agustín was dus leuk, maar wel erg ver van onze route. Het dorp ligt op ongeveer 500 kilometer ten zuiden van Bogota en de enige highlights die een beetje in de buurt liggen zijn Popayan en de Tatacoa woestijn. Stel dat je deze twee bezienswaardigheden ook wilt bezoeken of je wilt vanuit Colombia over land naar Ecuador, dan is San Agustín niet heel ver omreizen en dan zou ik een korte stop maken in het dorp. Kom je echter helemaal niet in de buurt van San Agustín, dan zou ik er niet 500 kilometer heen en 500 kilometer terug voor willen omreizen. Wat ons betreft moet een plek dan bijzonderder zijn.

En dit was onze laatste bestemming in Colombia. Wat is dat een fantastisch land. We hebben schattige dorpen bezocht, onze ogen uitgekeken bij de uiteenlopende landschappen (van jungle tot woestijn!) en genoten van de gastvrije en warme Colombianen. Zo welkom hebben we ons niet eerder gevoeld in een land. Met duizenden prachtige herinneringen reizen we verder, op naar Peru!

Alles over onze reis door Colombia

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Colombia

Een afwisselende reisroute door Colombia

Peru

Een dag naar de spectaculaire Gocta waterval

Colombia

Wat kost backpacken in Colombia?

Colombia

De Tatacoa woestijn wil je zien

Colombia

Het beste van Salento ontdekken

Colombia

Een dagje hiken naar de schitterende Cocora Vallei

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen