Het beste van Salento ontdekken | Onze favoriete plekken en activiteiten

Djura

Salento is onwijs leuk! Het dorp is klein maar gezellig, in de omgeving maak je schitterende hikes en je drinkt er hele goede koffie. Niet gek dat veel reizigers - wij ook! - naar dit dorp reizen om de beroemde Colombiaanse koffieregio te ontdekken. We hebben enorm leuke dagen gehad in Salento en haar omgeving. Na 3 dagen hier vertoefd te hebben weten we wel welke plekken je niet mag missen. Als je wil weten waar je een goede biefstuk eet, een leuke koffietour kunt doen of wat de fijnste accommodatie in het dorp is, lees dan snel verder!

Doen in Salento - 3 tips

Leer hoe jouw koffie geproduceerd wordt

In het gebied tussen de steden Pereira, Armenia en Manizales wordt ontzettend veel koffie geproduceerd. Niet gek dat deze regio ook wel de koffiedriehoek wordt genoemd. Salento is een dorpje in het hart van deze regio en heeft meerdere koffieboerderijen op enkele kilometers van het centrum. Met alle liefde leggen de harde werkers van de koffieplantages uit hoe het hele proces werkt. Van koffieboon tot het in je kopje zit. Onwijs leuk! En natuurlijk sluit je de tour af met een smakelijk bakkie.

Je hebt de keuze uit verschillende koffieboerderijen die tours verzorgen, zoals Finca Don Eduardo, The Plantation House, Finca el Ocaso en Las Acacias. Wij zijn bij Finca El Ocaso geweest en in 1,5 uur tijd waren we heel wat wijzer over koffie en de productie hiervan. De prijs voor een koffietour varieert van 10.000 tot 20.000 pesos per persoon (€3 - €6) voor een tour van 1 tot 2 uur.

Maak een mooie hike naar de Cocora Vallei

Eén van de absolute hoogtepunten - letterlijk én figuurlijk - in de buurt van Salento is de Cocora Vallei. Je vindt hier de langste palmbomen ter wereld en ja, die zijn echt héél lang. Ze kunnen wel 60 meter worden. In de Cocora Vallei staat het vol met deze slanke palmen. Wat een adembenemend mooi landschap! In het nationaal park kun je een leuke hike maken van 4 tot 5 uur, waarbij je eindigt in de fotogenieke vallei. Must-do!

Doen vanuit Salento Alles over de hike naar de Cocora vallei

Struin door Calle Real en beklim het uitzichtpunt

In Salento zelf kun je je ook prima een paar uurtjes vermaken. Op het centrale plein is het een gezellige bedoeling met kleurrijke gebouwen, schattige restaurantjes en kleine winkeltjes. Vanuit het plein kun je doorlopen naar de 'hoofdstraat' van Salento: Calle Real. Op het plein en in deze straat vind je de meeste levendigheid en tal van plekken voor een hapje of drankje.

Calle Real - de straat vol winkels en restaurants

Aan het einde van Calle Real kun je met een gekleurde trap een stuk omhoog, zodat je uitzicht hebt over het dorp en het groene berglandschap wat Salento omringt.

Uitzicht op Salento

Eten & drinken in Salento - 3 tips

Somevi Pizza - lekker & goedkoop

Bij het Italiaanse tentje Somevi kun je goed eten voor een kleine prijs. Je hebt er pizza's in 3 verschillende maten en de kleinste pizza kost ongeveer 4 euro. Wij dachten dat we dan wel een medium formaat nodig hadden, maar zaten er goed naast! De serveerster liet ons de borden zien van de pizzaformaten en de kleine is gewoon een normaal formaat pizza. En dat voor 4 euro! Echt geen geld en ook nog eens lekker. Wat je niet opkrijgt kun je meenemen. Verantwoorde optie voor budget backpackers dus!

Bernabe - de beste biefstuk in Colombia

In Colombia eten ze vlees, vlees en... vlees. De afgelopen weken dat we rondreisden in Colombia werden we niet zo enthousiast van het vlees hier, want vaak is het hartstikke vet. Bernabe is een echt vleesrestaurant in Salento, maar hier hebben ze het wel begrepen. We aten bij Bernabe een echt goede biefstuk met verrukkelijke saus. Een rood wijntje erbij en je diner is meer dan compleet.

Het eten bij Bernabe is iets duurder dan gemiddeld in Salento, maar zeker ook van hogere kwaliteit. Je betaalt voor een hoofdgerecht ongeveer 25.000 tot 35.000 pesos (€7,50 - €10,60).

Jammie!

Bar Danubio - een biertje drinken tussen de Colombianen

Als je in een typisch lokale bar een biertje wil drinken, dan moet je naar Bar Danubio. Je vindt deze kroeg in Calle Real en zal hier niet veel toeristen treffen. De Colombianen komen hier samen voor een drankje of een potje poolen. Het ziet er allemaal vrij simpel en basic uit, maar het heeft wel echt zo'n dorpse sfeer. Leuk om een kijkje te nemen en een drankje te doen.

Vervelen zul je je in Salento dus niet! Wij verbleven 3 nachten in het dorp en dat is precies genoeg om de hoogtepunten van het dorp en de omgeving te ontdekken. Toch hadden we het best nog wel langer volgehouden hier. De groene omgeving, vriendelijke dorpsbewoners en gezellige dorp maken Salento één van onze favorieten in Colombia!

Alle blogs over Colombia

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Colombia

Een afwisselende reisroute door Colombia

Colombia

Wat kost backpacken in Colombia?

Colombia

San Agustín: een dorp met archeologische parken en hoge watervallen

Colombia

De Tatacoa woestijn wil je zien

Colombia

Een dagje hiken naar de schitterende Cocora Vallei

Colombia

Complete stadsgids voor Medellín in Colombia

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen