Ontdek het koloniale Cartagena | Onze ervaringen & tips

Djura

Ondanks dat wij op reis meer van natuur en kleine dorpen houden dan van grote steden, zijn we toch erg gecharmeerd van Cartagena. De kleurrijke gebouwen, lieflijke balkons, smalle straatjes en koloniale stijl maken het historische centrum van de stad een absolute must see. Je hebt er verschillende wijken met elk hun eigen kenmerken en sfeer. Er is van alles te zien, te doen en te beleven in het sfeervolle Cartagena. Wij vertellen je wat echte aanraders zijn in Cartagena en welke plekken we bewust over hebben geslagen.

De verschillende wijken in Cartagena

Het centrumgedeelte van Cartagena bestaat eigenijk uit drie wijken: El Centro, San Diego en Getsemani. In El Centro vind je de meeste koloniale gebouwen, bezienswaardigheden, enkele musea én de meeste toeristen. Iets noordelijker - maar nog wel binnen de stadsmuren - ligt San Diego. Het is hier al wat rustiger dan in El Centro en je vindt hier met name luxere hotels en restaurants.

In El Centro

Gezellige pleinen in Cartagena

Getsemani ligt buiten de stadsmuren en was vroeger de wijk waar de minder welvarende bevolking woonde. Dat zie je nu terug door het rauwe randje van de wijk. Er is veel graffiti en het is allemaal wat minder 'mooi gemaakt' dan binnen de stadsmuren. In dit deel van de stad vind je vooral hostels, simpele hotels en hippe restaurants en cafés. Getsemani is veel betaalbaarder en naar onze mening onwijs leuk. Een hele fijne wijk om als uitvalsbasis te gebruiken voor het verkennen van Cartagena.

Street art in Getsemani

Getsemani: Cartagena met een rauw randje

Dit moet je zeker doen als je in Cartagena bent

Wandel door de verschillende wijken

Het allerleukste vonden wij om gewoon lekker rond te dwalen in de stad. Er zijn tal van gezellige pleinen, indrukwekkende gebouwen en sfeervolle straatjes in het centrum. Je verveelt je hier eigenlijk nooit! In Cartagena is het wel erg warm, maar gelukkig barst het van de cafés en restaurants waar je even af kunt koelen met een vers sapje of ijskoud biertje.

Je kunt een (gratis) wandeltour door de stad doen of gewoon zelf rond gaan kijken. Kies je voor dat laatste, wandel dan in ieder geval langs deze bekendste bezienswaardigheden.

  • Torre del Reloj
  • Plaza Fernandez de Madrid
  • Iglesia de Santa Domingo
  • Plaza de Bolívar
  • Iglesia de San Pedro Claver

Torre del Reloj - de toegangspoort tot het historische centrum

Iglesia de San Pedro Claver

El Centro

Zodra je in Cartagena bent, zul je direct merken dat het toerisme in deze stad al veel verder ontwikkeld is dan op andere plekken in Colombia. Vooral in El Centro heb je (helaas) veel straatverkopers die je een hoed, flesje water of andere souvenir willen aansmeren. Vrouwen in kleurrijke jurken proberen met je op de foto te gaan, waarna je ze natuurlijk wel een fooi moet geven. Dat soort dingen zagen we verder nog niet veel in Colombia, maar wel in Cartagena. Gelukkig is het nog niet té erg en wij vonden het niet heel storend. Gewoon je aandacht richten op al het moois om je heen, niet op de verkopers!

Bezoek het San Felipe kasteel

Net buiten de wijk Getsemani ligt op een kleine heuvel het San Felipe kasteel. Dit is het sterkste fort dat de Spanjaarden tijdens hun koloniale overheersing hebben gebouwd in Zuid-Amerika en een bezoekje echt wel waard. Vooral als je de film kijkt die ze afspelen in het gebouw dat vroeger diende als ziekenhuis, ontdek je hoe doordacht alle ruimtes en elementen in het kasteel zijn. De Spanjaarden hebben er alles aan gedaan om het kasteel onverslaanbaar te maken. Sowieso geeft de film je op een leuke manier wat meer informatie over de geschiedenis van Cartagena, zeker even de tijd voor nemen!

San Felipe kasteel

San Felipe kasteel

Het San Felipe kasteel is echt enorm groot!

Het kasteel is dagelijks geopend vanaf 8 uur 's ochtends en ik zou je aanraden om vroeg te gaan. Dan is het nog niet druk en nog niet te heet. De entreeprijs bedraagt 25.000 pesos (omgerekend zo'n €7,50) per persoon. Je kunt er een taxi naartoe nemen, maar als je in Getsemani overnacht kun je er ook prima lopend heen. Voor ons was het maar een kilometertje!

Ga duiken of snorkelen bij de eilanden

Op minder dan een uur varen van Cartagena liggen de tropische Rosario eilanden en Baru eiland. Je hebt er pareltjes van stranden, maar ook een schitterende onderwaterwereld! Er liggen zelfs scheepswrakken op de zeebodem en er is een duikspot met een onderwatermuseum. Super tof! Ook leven er sponzen die tot wel 3 meter lang kunnen zijn en zou je zomaar langs een zeeschildpad kunnen komen. Een hele gave plek om te duiken of te snorkelen dus!

Nadat we op Koh Tao onze PADI Open Water hadden gehaald, ging het nu wel weer kriebelen. We wilden deze onderwaterwereld heel graag verkennen en hadden daarom onze eerste fun dive - na het behalen van onze PADI Open Water - geboekt, maar doordat ik ontstoken ogen had, moesten we dit helaas annuleren. Ik draag namelijk contactlenzen en zonder zie ik echt bijna niks. Ronny noemt me niet voor niets 'molletje' als ik mijn lenzen niet in heb. ;-) Het was geen leuke beslissing om het duiken af te zeggen, maar wel het verstandigste. Hopelijk komen we nog eens terug in Cartagena en kunnen we dan wel op ontdekkingstocht in de onderwaterwereld bij de Rosario eilanden!

Drink een biertje op het Plaza de la Trinidad

Plaza de la Trinidad is het centrale plein in de wijk Getsemani. In de avond komen locals en toeristen hier samen en drinken gewoon op het plein een biertje met elkaar. Zo leuk! Je kunt zelf een drankje meenemen of kopen in één van de winkeltjes aan het plein en de gezelligheid kan beginnen!

Getsemani is de place to be in de avond

Deze plekken hebben wij bewust overgeslagen

Moddervulkaan El Totumo

Je hebt er waarschijnlijk ooit al wel over gehoord of gelezen. Op een uurtje rijden van het centrum van Cartagena ligt de moddervulkaan El Totumo. Bij vrijwel alle hostels kun je een tripje boeken naar de vulkaan om een modderbad te nemen. Klinkt als een grappig middagje uit, maar wij zijn bang dat het wel een beetje een toeristenpoppenkast is geworden.

In diverse blogs lezen we over de ongevraagde massages, wasbeurten en andere services die je krijgt en waar je moeilijk nee tegen kunt zeggen. Naderhand komen alle mensen die iets voor je gedaan hebben (al is het een foto van je gemaakt of op je slippers gepast) met hun handje op vragen om een fooi. Daarbij komt nog dat het onduidelijk is of El Totumo een echte vulkaan is of gewoon aangelegd door mensen. In Laos hebben we al een keer een modderbad genomen in een grot en dus besloten we om deze activiteit voor nu over te slaan.

Ga je wel naar de El Totumo vulkaan, dan is het het slimste om met een tourtje mee te gaan. Deze kosten meestal maar 30.000 tot 45.000 pesos (€9 - €13,50). Je kunt ook zelf een taxi nemen naar de vulkaan, maar dan ben je meer geld kwijt. Neem niet teveel spullen mee en ga zeker niet in je beste bikini of zwembroek, want de modder kan hardnekkige vlekken veroorzaken. Zorg voor wat kleine briefjes contant geld om alle mensen die iets voor je gedaan hebben een fooitje te kunnen geven.

Playa Blanca & Bocagrande

Playa Blanca is het beroemdste strand van Cartagena. Ooit was het een onweerstaanbaar paradijs met haar witte strand, wuivende palmbomen en kristalheldere water. Nu lig je er handdoekje-aan-handdoekje en crossen de jetski's met hoge snelheid door het water. Dat zorgt schijnbaar voor een vrij aanwezige benzinelucht, niet iets waar je op zit te wachten bij een tropisch strand. Daarnaast is het ook nog behoorlijk prijzig (50.000 pesos retour voor een shuttle bus) om het strand te bezoeken. De beslissing was voor ons snel genomen: skippen!

Ook Bocagrande is zo'n wijk waar ons hart niet sneller van gaat kloppen. Als je Cartagena in rijdt, zie je de hoge flatbouwen al snel overal bovenuit steken. Dat is Bocagrande. Dit gedeelte van Cartagena is niet te vergelijken met het oude centrum. In plaats van kleurrijke, smalle straten en koloniale gebouwen vind je hier vrij recent gebouwde wolkenkrabbers, grote winkelketens en veel hotels. De wijk wordt ook wel vergeleken met Miami Beach en tja, dat is gewoon minder ons ding. Het strand bij Bocagrande schijnt niet eens mooi te zijn en je wordt helemaal dol van de hoeveelheid verkopers waar je constant 'no, gracias' tegen moet zeggen. Hebben wij lekker overgeslagen dus!

De wijk Bocagrande

Cartagena - de mooiste stad van Colombia?

Veel reizigers omschrijven Cartagena als de mooiste stad van Colombia en ik denk dat wij het hier wel mee eens zijn. De vele kleuren, prachtige details en smalle straatjes zorgen ervoor dat je uren kunt rondstruinen zonder verveeld te raken. Er is ook nog eens hartstikke veel te doen en te zien in de stad. Het is wel fijn om het een beetje rustig aan te doen in Cartagena en niet teveel op één dag te willen, want het is hier wel écht warm. Op tijd stoppen voor een verfrissend drankje dus!

Alle kleuren maken Cartagena erg gezellig!

Het historische centrum staat vol met prachtige bouwwerken.

De sfeer in Cartagena is erg fijn!

En gelukkig is ook dat iets waar Cartagena ook in uitblinkt: je hebt hier veel leuke cafeetjes, restaurants en barretjes. In El Centro en San Diego is het wel duurder dan je gewend bent in Colombia, maar in Getsemani heb je ook genoeg budget-opties. Wij ontbeten bijvoorbeeld graag bij Café Stepping Stone en voor een speciaalbiertje gingen we naar de BBC.

Bij Cafe Stepping Stone

Dus: Ja, Cargena is toeristisch. Ja, Cartagena is misschien wel de duurste stad van het land. Ja, in Cartagena heb je irritante straatverkopers. En toch blijft de stad onwijs leuk om te bezoeken. Wat ons betreft hoor Cartagena thuis in iedere Colombia reisroute!

Alles over onze reis door Colombia

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Colombia

Een afwisselende reisroute door Colombia

Bolivia

5 redenen waarom wij Sucre de fijnste stad van Bolivia vinden

Peru

3 heerlijke relax-dagen in Arequipa

Colombia

Wat kost backpacken in Colombia?

Colombia

San Agustín: een dorp met archeologische parken en hoge watervallen

Colombia

De Tatacoa woestijn wil je zien

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen