Praktische informatie Indonesië

Vervoer in Indonesië

Doordat Indonesië uit veel eilanden bestaat, ben je voor een trip naar een ander eiland aangewezen op de boot of een binnenlandse vlucht. Een vlucht is uiteraard sneller, maar met de boot zie je meer van de omgeving.

Op de eilanden kun je gebruik maken van bussen en treinen. Qua bus kun je kiezen uit de bis biasa die vaak wat oncomfortabeler en langzamer is of je neemt de bis patas. De bis patas heeft vaak meer beenruimte en rijdt een regelmatig rooster. Uiteraard is een busticket voor de bis patas duurder dan voor de bis biasa. Op Java en Sumatra is de trein een comfortabel en populair alternatief.

Kleine afstanden leg je af met becak (fiets taxi) of ojek (simpele brommer). Uiteraard kun je ook zelf een fiets of brommer huren en daarmee de omgeving verkennen!

Klimaat in Indonesië

Sumatra

De temperatuur van Sumatra is het gehele jaar door ongeveer hetzelfde. Sumatra heeft een warm klimaat waarbij in elke maand veel neerslag valt. In de periode van mei tot en met september valt er minder neerslag dan de rest van het jaar. Dit is dan ook de beste reistijd voor Sumatra.

Java

In Java zijn de temperaturen het gehele jaar door hoog. Van december tot en met maart valt er erg veel regen. De droogste periode is in juli, augustus en september. Echter kun je ook in april, mei, juni, oktober en november prima naar Java reizen.

Bali

Bali kent een vochtig en heet klimaat. Het gehele jaar door zijn de temperaturen hoog. Vooral van november tot en met maart valt er veel neerslag. Van april tot en met september is het wat droger, maar reken dan ook gewoon op een flinke bui in de namiddag!

Visum voor Indonesië

Als Nederlandse toerist heb je geen visum meer nodig voor Indonesië. Als je het land binnenkomt, krijg je een inreisstempel in je paspoort. Hiermee mag je maximaal 30 dagen in Indonesië verblijven. Let op, het verkrijgen van een stempel kan alleen bij de door de overheid aangegeven toegangspoorten. Dit zijn de luchthavens Soekarno-Hatta (Jakarta), Ngurah Rai (Bali), Kuala Namu (Medan), Juanda (Surabaya), Hang Nadim (Batam) en de zeehavens Sri Bintan Pura (Tanjung Pinang), Batam Center (Batam), Sekupang (Batam), Tanjung Uban (Riau).

Als je langer dan 30 dagen in Indonesië wilt blijven, dan kun je je visum verlengen bij een immigratiekantoor in het land. Je kunt ook een visit visum aanvragen bij de Indonesische ambassade. Dit visit visum is 90 dagen geldig en je mag hiermee 60 dagen in Indonesië verblijven.

Geldzaken in Indonesië

De Indonesische roepia (IDR) is de nationale munteenheid van Indonesië. In de grote plaatsen vind je voldoende pinautomaten. Toch is het handig om altijd voldoende cash op zak te hebben, want het komt vrij regelmatig voor dat een pinautomaat niet werkt. Je kunt bij grotere of luxere hotels en restaurants vaak betalen met een creditcard.

Reizen door Indonesië is net als in andere Aziatische landen goedkoop. In Indonesië is meer toerisme dan in landen als Laos en Cambodja. Dit zorgt ervoor dat de prijzen iets hoger zijn, maar nog steeds erg aangenaam! Voor een avondmaaltijd betaal je gemiddeld 1 tot 3 euro. Wil je Westers eten, dan ben je iets meer kwijt. Voor 6 euro heb je een bed in een slaapzaal. Wil je een tweepersoonskamer, dan betaal je 8 tot 10 euro per persoon. Voor een bus- of bootticket betaal je, afhankelijk van de afstand, 3 tot 10 euro. Als je veel excursies en tours gaat doen, zullen je kosten wat hoger uitvallen. Je kunt voor Indonesië rekening houden met een dagbudget van 20 tot 25 euro.

Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
€6,-
€6,-
€3,-
€3,50
€18,50
Comfort
€9,-
€7,50
€4,50
€4,50
€25,50

Reisadvies voor Indonesië

Indonesië is een overwegend veilig reisland. Reizen naar Puncak Jaya en Timika in de provincie Papua wordt afgeraden. Daarnaast gelden er veiligheidsrisico’s voor Centraal-Sulawesi, Aceh, Molukken en Ambon. Aangezien de veiligheidssituatie kan wijzigen, raden we je aan om voor vertrek het meest actuele reisadvies te raadplegen.

Jakarta
Hoofdstad
Indonesische Roepia
Valuta
Indonesisch
Officiële taal
1.910.931km²
Oppervlakte
0
Inwoners
0
inwoners per km²

Goed om te weten

  • Drink geen lokaal gestookte arak in Indonesië. Lokaal gestookte arak is een illegale en met methanol aangelengde rijstwijn. Er zijn al tientallen doden gevallen door het drinken van lokaal gestookte arak.
  • Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Indonesië. In gebieden waar islamitische wetgeving geldt, bijvoorbeeld. in Aceh, is homoseksualiteit zelfs strafbaar. Dit geldt ook voor toeristen.
  • Het is verboden om foto’s te maken van militaire objecten.
  • De Nederlandse ambassade is gevestigd in Jakarta. Je kunt hen 24/7 bereiken via +62 21 524 82 00.
  • De vaccinaties DTP en Hepatitis A zijn aanbevolen bij een reis naar Indonesië. Als je geen mazelen hebt gehad of hier tegen gevaccineerd bent, dan wordt ook een BMR vaccinatie aangeraden. In een groot deel van Indonesië heb je kans op malaria. Enkel in Java en Bali kun je volstaan met anti-muggenmaatregelen. In de andere gebieden is het verstandig om malariapillen te slikken.

Populair op Travly