Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Bajawa, Flores

Djura

Het stadje Bajawa ligt in het midden van het onontdekte Indonesische eiland Flores. In Bajawa zelf is niet zoveel te zien en beleven, maar in de omgeving wel! Traditionele dorpen, hot springs, bergen, watervallen én de iconische Inerie vulkaan zijn de highlights van de regio. We vertellen je welke plekken wij het leukste vonden!

Bajawa was één van onze stops tijdens onze korte rondreis over het Indonesiche eiland Flores. Halverwege de middag kwamen we aan bij ons guesthouse in Bajawa. We hadden 2 nachten geboekt, zodat we 1,5 dag de tijd zouden hebben om de omgeving te verkennen. Helaas is het grijs en regenachtig als we aankomen in het stadje en besluiten we om die middag maar binnen te blijven. We hebben dus één volle dag met de scooter door de omgeving gereden en dit vonden wij de leukste plekken.

De lokale bevolking in Bajawa is zo leuk!

Start de dag bij de Wolo Bobo Hill

Voor een adembenemend uitzicht over de omgeving én vulkaan Inerie rijden we naar de Wolo Bobo Hill. Na het betalen van een klein bedrag aan entree (20.000 roepia ofwel €1,25 per persoon) volgen we het pad naar het uitzichtpunt. Wauw! Het landschap is groen en bergachtig en af en toe zie je een klein dorpje tussen al het groen liggen. Waar je werkelijk niet omheen kunt is de schoonheid van Mount Inerie. De spitse punt, de verschillende kleuren op de bergwand, echt waanzinnig!

Wolo Bobo Hill is een toffe plek om de zonsondergang te bekijken, maar onze ervaring is dat het in de middag steeds verder dicht trekt in Bajawa. Beide avonden dat wij in Bajawa waren, regenden het op de tijd van de zonsondergang. In de ochtend heb je meer kans op helder weer, dus ons advies is om je dag hier te starten.

Bezoek een traditioneel dorp

In de omgeving vind je meerdere dorpen waar de Ngada bevolking nog leeft op traditionele wijze. Nu zijn wij altijd een beetje sceptisch over zulke dorpen, omdat onze ervaring is dat het vaak te toeristisch / commercieel is en er eerder een toneelstukje opgevoerd wordt dan dat je naar het pure, authentieke leven van deze mensen kijkt. Maar in Bajawa geven we het nog een kans: we gaan naar Bena.

De weg van Bajawa naar Bena alleen is al de moeite waard. De hartelijke locals lachen en zwaaien naar ons en we rijden over de bochtige paadjes door het groene, bergachtige landschap van Bajawa. Af en toe zien we de Inerie vulkaan ineens voor ons opdoemen. Een super leuke route om te rijden!

En eerlijk is eerlijk, Bena vinden we ook leuk! De dorpsbewoners zijn ontzettend vriendelijk (totaal niet opdringerig), het is niet te commercieel en het is leuk om de typische dingetjes uit het dorp te zien, zoals het weven en de bijzondere huizen. En wat zijn de kindjes schattig! :-)

Bena is het bekendste Ngada dorp in de omgeving van Bajawa, maar je kunt er meerdere bezoeken. Zo kun je ook naar Gurusina, Totolela of Luba gaan. Bij Bena betaal je 25.000 roepia (€1,60) per persoon entree en bij de andere dorpen vragen ze om een donatie.

Geniet van het natuurschoon bij Manulalu viewpoint

Vervolgens rijden we door naar het Manulalu viewpoint. Ook hier heb je een fantastisch uitzicht over de prachtige natuur van Bajawa. En het mooie is: er is een restaurant met terras bij! Onder het genot van een lekker drankje naar dit schitterende landschap kijken. Wat wil je nog meer!

Naar de Ogi waterval

Nadat we hebben geluncht in Bajawa, rijden we nog naar de Ogi waterval. Dat is slechts een kwartiertje rijden vanaf het stadje en daardoor een goede afsluiter. De lucht begint namelijk steeds donkerder te worden en het liefst zijn we voor de bui terug bij ons guesthouse! ;-)

Bij de ingang van de waterval zitten de locals gezellig met zijn allen te eten en te drinken en direct krijgen we van alles aangeboden. Wanneer een dronken lijkende man ons een glas met een ondefinieerbaar, wit, alcoholisch drankje aanbiedt, komen we goed weg met de smoes dat we nog scooter moeten rijden. We vinden iets nieuws proberen altijd leuk, maar deze skippen we toch maar even. ;-)

Nadat we een kwartiertje naar de waterval hebben zitten kijken, gaan we terug naar het guesthouse. We zijn onder de indruk van de highlights van Bajawa. Je hebt hier mooie natuur én interessante cultuur. Een leuke mix!

Andere bezienswaardigheden in Bajawa

Heb je meer tijd in Bajawa, dan zou je een bezoekje kunnen brengen aan één van de hot springs (bijv. de Nage Hot Spring). Het schijnt ook leuk te zijn om de klim naar de top van de Wawo Muda vulkaan te maken. Vanaf het hoogste punt heb je zicht op de gekleurde kratermeren van deze relatief jonge vulkaan. Alhoewel ze niet zo groot en spectaculair zijn als de Kelimutu kratermeren, is het wel leuk om de wandeling langs allerlei plantages te maken en het uitzicht vanaf de top te zien.

Magisch moment in Flores Over de gekleurde kratermeren van de Kelimutu vulkaan

En als je wat meer actie wilt... Je kunt de Inerie vulkaan beklimmen! Het is een uitdagende hike van ongeveer 6 uur (heen & terug) over een steil pad. Een gids die je helpt om het juiste pad te vinden is aan te raden, zeker als je 's nachts begint aan de hike om de zonsopkomst vanaf de top te zien!

Handig om te weten

  • Bajawa ligt op ongeveer 4 uur rijden van de stad Ende en op ruim 250 kilometer rijden van Labuan Bajo. Als je met de bus of een gedeelde taxi van Labuan Bajo naar Bajawa wilt, reken er dan op dat je de hele dag onderweg bent (minimaal 8 uur reistijd). Heb je minder tijd, dan kun je ook vliegen tussen Bajawa en Labuan Bajo. Er gaat één keer per dag een vlucht van Wings Air tussen deze stadjes en dan ben je al binnen een half uur op je bestemming.
  • Bajawa heeft simpele eetgelegenheden en accommodaties. Wij hebben er 2x geluncht en 2x avond gegeten, maar het was allemaal een beetje matig. We hebben dit keer dus geen echte aanbevelingen. Onze accommodatie was wel heel fijn. We kunnen het Cinnamon Guesthouse dan ook echt aanraden. Zeker de driepersoonskamer met eigen badkamer is fijn, want daar heb je een warme douche. En dat is vrij ongebruikelijk in Flores. ;-)
  • Bajawa ligt op 1.100 meter boven zeeniveau en het is er daardoor lang niet zo warm als op andere plekken in Flores. Zeker als je gaat scooteren is het slim om een jas of vestje mee te nemen.

Alles over onze reis door Indonesië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Indonesië

De leukste route voor een reis naar Bali

Indonesië

Wat kost reizen in Indonesië?

Indonesië

De zonsopkomst vanaf de Borobudur tempel

Indonesië

De Prambanan tempel bezoeken

Indonesië

Tumpak Sewu Falls: de mooiste waterval van Indonesië

Indonesië

Een nachtelijke wandeling op de Ijen vulkaan in Indonesië

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen