Zonsopkomst bij de kratermeren van de Kelimutu vulkaan | Magisch moment in Flores

Djura

De lucht kleurt oranje, geel, groen, blauw en rood. Voor ons ligt een kratermeer met felblauw water en om ons heen zien we de silhouetten van bergen. Langzaam komt de zon tevoorschijn en wordt het spectaculaire landschap waar we ons in bevinden verlicht... Ja, de zonsopkomst bij de kratermeren van de Kelimutu vulkaan is een hoogtepunt in Flores!

Onze ervaring bij de Kelimutu vulkaan

Als de wekker om half 4 's nachts gaat, vragen we ons af waarom we dit toch iedere keer doen. We hebben inmiddels al zoveel zonsopkomsten gezien! En dat hele, hele vroege opstaan, dat went echt niet. Maar gelukkig weten we onszelf weer midden in de nacht uit bed te slepen - ook al was het de tweede dag op rij dat de wekker om half 4 's nachts ging - en zijn we na een autoritje en korte wandeling bij de Kelimutu kratermeren. Want wat is de zonsopkomst hier waanzinnig!

Al die verschillende kleuren in de lucht, de silhouetten van de bergen om ons heen en het blauwe kratermeer vlak voor ons maken deze zonsopkomst magisch mooi. Kippenvel momentje hoor! Of kwam dat toch door die stevige, koude wind? ;-)

Iedere minuut veranderen de kleuren in de lucht. Het is een schitterend schouwspel! Als de zon eenmaal op is, zien we dat de kratermeren ook in het gewone daglicht onwijs mooi zijn. Het water is super blauw en steekt fel af tegen de grijzige rotswanden.

Bij de Kelimutu vulkaan liggen drie kratermeren. Bij ons waren ze blauw, maar afhankelijk van de mineralen in het water kunnen de meren ook andere kleuren hebben, zoals grijs, bruin, wit of groen. Heel soms zelfs rood!

Na de zonsopkomst wandelen we naar wat andere uitkijkpunten om ook de andere kratermeren wat beter te kunnen zien. Bij ons is de kleur van de twee kratermeren die bijna tegen elkaar aan liggen vrijwel gelijk, maar soms kan hier dus wel een groot verschil in zitten. Het derde kratermeer heeft op dit moment niet zo'n spetterende kleur, dus daar zijn we vrij snel uitgekeken. Maar de kleur van de andere twee kratermeren compenseert dat ruimschoots. :-)

Het minst mooie kratermeer

Als je naar Flores gaat, overnacht dan in het dorpje Moni, kom in het holst van de nacht je bed uit en ga deze schitterende zonsopkomst bij de kratermeren van de Kelimutu vulkaan bewonderen. Echt de moeite waard!

Jouw bezoek aan de Kelimutu vulkaan organiseren

Ben je na het zien van de foto's ook helemaal enthousiast over de kratermeren van de Kelimutu vulkaan? Dan zal deze informatie je helpen om je bezoek aan de kratermeren te organiseren.

Moni als uitvalsbasis

De Kelimutu vulkaan ligt tussen de steden Ende en Maumere op het Indonesische eiland Flores. Echter is het vanuit beide steden nog een behoorlijk stukje rijden naar de vulkaan, dus als je de zonsopkomst wilt zien, dan kun je het piepkleine dorpje Moni als uitvalsbasis gebruiken. Vanaf hier rijd je in een half uur naar de parkeerplaats bij de vulkaan.

De accommodaties in Moni zijn erg basic. Houd er rekening mee dat er geen warm water is, geen wifi en soms ook geen 'doorspoel-wc'. Zoals je wel vaker ziet in Azië kun je "doorspoelen" door met een schepje water uit een grote ton te scheppen en in de wc te gooien. Naast het bezoeken van de Kelimutu vulkaan is er niet veel te doen in Moni. Mijn advies is daarom om er enkel de nacht voordat je de zonsopkomst wilt gaan bekijken te overnachten. Nadat je de zonsopkomst bij de kratermeren hebt gezien, is er nog tijd genoeg om door te reizen naar je volgende bestemming.

Hoe laat je moet vertrekken

Bij ons zou de zon opkomen om 5:54 uur en we zijn daarom om 4:15 uur vertrokken vanaf onze homestay in Moni. De rit naar de parkeerplaats bij de Kelimutu vulkaan duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Vervolgens loop je in 20 tot 30 minuutjes naar het uitzichtpunt voor de zonsopkomst. Bij ons begon de lucht ruim een half uur voor zonsopkomst al te veranderen in allerlei kleuren. Zorg dus dat je zeker op tijd bent!

Je kunt de Kelimutu vulkaan natuurlijk ook overdag bezoeken. Het nadeel is wel dat de vulkaan best vaak gehuld is in wolken en mist (waardoor je de meren niet ziet). De beste kans op helder weer is vroeg in de ochtend.

Kosten

De tickets voor de Kelimutu vulkaan koop je bij een loketje aan de weg naar de parkeerplaats. Voor buitenlandse toeristen is de toegangsprijs 150.000 roepia (€10). Dat is echt veel voor Indonesische begrippen! Op zondagen en feestdagen schijnt de toegangsprijs zelfs nog wat hoger te zijn, namelijk 225.000 roepia.

Neem contant geld mee voor de toegang tot het nationaal park.

Voor vervoer vanuit Moni heb je de keuze uit zelf rijden met een gehuurde scooter of je laten wegbrengen met een auto. Het huren van een scooter kost 100.000 tot 125.000 roepia (€6,60 - €8,30) en voor een auto betaal je rond de 200.000 roepia (€13,20) voor enkel afzetten. De kosten voor de auto kun je delen met maximaal 4 reizigers, dus dat komt neer op 50.000 roepia per persoon. Veel reizigers vinden het leuk om de weg terug naar Moni wandelend af te leggen. Dat kost je 2 tot 3 uur tijd. Wij hadden geen vervoer terug geregeld en zijn in eerste instantie ook gaan lopen, maar toen er een auto met twee lege plekjes langs kwam rijden, hebben we toch maar gevraagd of we mee mochten. ;-)

Tips

  • Kleed je warm als je gaat met zonsopkomst! Toen we wakker werden in Moni vond ik het echt niet koud, maar je gaat nog een flink stukje omhoog en daar is het wel kouder. Vooral de wind kan fris zijn. Een trui of een jas is echt aan te raden. Ik had ze allebei aan en was heel blij met die keuze. ;-)
  • Gebruik een zaklamp of het lichtje van je telefoon voor de wandeling naar de top. De wandeling is trouwens niet moeilijk en voor iedereen goed te volbrengen.
  • Neem wat kleingeld mee, zodat je op de top een lekker kopje koffie of thee kunt kopen van de locals. Even opwarmen!

Alles over onze reis door Indonesië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Indonesië

Een nachtelijke wandeling op de Ijen vulkaan in Indonesië

Indonesië

De Bromo vulkaan bewonderen zonder tour

Indonesië

De Rinjani vulkaan op Lombok beklimmen

Indonesië

De leukste route voor een reis naar Bali

Indonesië

Wat kost reizen in Indonesië?

Indonesië

De zonsopkomst vanaf de Borobudur tempel

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen