Tumpak Sewu Falls: de mooiste waterval van Indonesië

Djura

Er zijn zo ontzettend veel watervallen te bewonderen in Indonesië, het valt niet mee om te kiezen welke je wel en welke je niet bezoekt. Ons advies: ga in ieder geval naar de Tumpak Sewu waterval op het eiland Java. De waterval is groot, ligt in een waanzinnig mooie omgeving, de hike naar de voet van de waterval is op zijn minst avontuurlijk te noemen én het is er niet druk. Echt een aanrader!

Nu zul je je afvragen, als het de leukste waterval in Indonesië is, waarom stikt het er dan niet van de toeristen? Dat komt doordat de waterval een beetje van de gebruikelijke 'Java reisroute' ligt. Je moet er wat extra uurtjes in de bus of de auto voor zitten, maar dan krijg je wel wat!

Een gordijn van water

We bezoeken de Tumpak Sewu waterval vanaf de stad Malang. Onze chauffeur staat netjes om half 7 's ochtends te wachten en rijdt ons - ondanks het vrij drukke verkeer - nog best vlotjes naar de waterval. Over de rit van 65 kilometer doen we bijna 2 uur. Niet gek voor Indonesische begrippen. ;-)

Aan het einde van de rit wordt de omgeving bergachtiger en groener. Soms zien we door de bossen ineens de ruim 3.600 meter hoge Semeru vulkaan tevoorschijn komen. Indrukwekkend!

We zijn inmiddels behoorlijk nieuwsgierig naar de waterval en als de auto eenmaal geparkeerd is, lopen we vlug naar het uitzichtpunt. En wat zijn we positief verrast. Het is écht een hele mooie waterval.

In een halve cirkel valt er van meer dan 100 meter hoogte overal water naar beneden. Het is net een gordijn van water. Prachtig! Daarnaast is de omgeving echt beeldschoon. Dit was de 2 uurtjes in de auto nu al waard!

Een avontuurlijke afdaling

Na een tijdje te hebben genoten van de waterval, zien we dat het pad nog verder doorloopt. Het lijkt erop dat je helemaal kunt afdalen de steile kloof in om zo de waterval van dichtbij te bewonderen. Dat willen we wel! En dus volgen we - niet wetende waar we aan beginnen - het pad naar beneden.

Het duurt niet lang voor we bij een stalen ladder uitkomen. Deze is tegen de steile rotswand gezet en eerlijk gezegd twijfel ik even of ik wel verder wil gaan... Ik heb geen hoogtevrees, maar de constructie geeft me een beetje de kriebels. Maar Ronny's geruststellende woorden en positieve aanmoedigingen geven me de moed om over deze drempel heen te stappen. We gaan het gewoon proberen en kunnen altijd nog omkeren. :-)

De eerste ladder

Wat ik niet wist is dat er daarna nog zo'n ladder volgt en nog één. Helemaal op mijn gemak ben ik niet, maar ja, nu wil ik ook niet meer stoppen. Aan de hand van hoeveel we al zijn afgedaald, schatten we in dat we halverwege zijn. Dan kunnen we maar net zo goed doorgaan! ;-)

De één na laatste ladder is wel even een spannende, want die is ineens nog maar half zo breed als de andere ladders! Maar ik zie de bodem van de kloof al en ga nu echt niet meer opgeven! Uiteindelijk blijkt dat je bij 9 ladders je zenuwen moet bedwingen om tot de bodem van de kloof te komen. De trappetjes zijn smal en soms wiebelig, maar het lijkt allemaal wel goed vast te zitten. Toch zou ik de hike niet aanraden als je bang bent voor hoogtes. ;-)

In de kloof

Zodra we in de kloof staan, worden we gelijk nat gespetterd door kleine druppeltjes die van de waterval komen. We lopen nog een stukje over ontzettend gladde stenen langs de rivier en komen dan bij de Tumpak Sewu waterval uit. Vanaf hier voel je echt de kracht van de waterval. Heel gaaf!

Daarnaast zie je het landschap zo ook weer vanaf een ander oogpunt en realiseer je je beter hoe groot en hoog de waterval is. Foto's maken is alleen wat lastiger, want zodra je je camera uit je tas haalt, zit de lens onder de druppels!

De makkelijkere weg naar boven

Daarna moeten we dezelfde weg terug naar boven afleggen, maar in dit geval gaat dat toch makkelijker dan naar beneden. De steile ladders zijn minder eng als je naar boven gaat en dus gaat het nu wat vlotter. Binnen een minuut of 20 staan we weer veilig bij het uitkijkpunt.

Onze dag bij de Tumpak Sewu waterval was echt leuk! Een mooie omgeving, een hele toffe waterval en een portie avontuur. Een hoogtepunt in Java én van onze tijd in Indonesië!

Goed om te weten

Nu wil je natuurlijk ook naar de Tumpak Sewu waterval tijdens je reis door Indonesië! We geven je graag wat informatie, zodat je weet wat je kunt verwachten.

  • De dichtstbijzijnde grotere stad voor een bezoek aan de waterval is Malang. Wij hebben hier een hotel geboekt en zijn vanaf daar naar de waterval gegaan. Een andere optie is om in een dorpje vlakbij de waterval te verblijven (Sidomulyo), maar er zijn in dit gebied maar heel weinig accommodaties en je kunt ze lang niet allemaal online vinden of boeken.
  • Als je net als wij vanaf Malang naar de Tumpak Sewu waterval wilt, dan kun je het beste een chauffeur inhuren voor een dag. Wij betaalden hiervoor 550.000 roepia (€36). Het is slim om vroeg te vertrekken, want dan vermijd je op de heenweg de ergste verkeersdrukte. Houd rekening met een reistijd van 2 tot 3 uur voor een enkele reis.
  • Je kunt natuurlijk ook een scooter huren en zelf naar de waterval rijden, maar weet wel dat de weg van Malang naar de Tumpak Sewu waterval niet heel fijn is om te rijden. Je rijdt continu tussen de slome vrachtwagens en hun stinkende uitlaatgassen. Heen en weer ben je minimaal 4 uur onderweg en de vraag is of je dan nog lekker zit op je scooter. ;-) De keuze is natuurlijk aan jou. Een scooter huren is wel veel goedkoper dan het inhuren van een chauffeur.
  • Er zijn twee ingangen voor de Tumpak Sewu waterval. Het maakt eigenlijk niet uit welke je neemt. Vanaf beide ingangen betaal je 20.000 roepia entree (€1,25) en heb je een spectaculair uitzicht op de waterval. Ook kun je vanaf beide ingangen via ladders naar beneden lopen. Wij zijn via de eerste ingang voor de brug - gezien vanaf Malang - gegaan en dit leek ons een nog iets rustigere ingang dan degene na de brug.
  • Als je naar beneden wilt lopen, dan zijn goede schoenen echt een must. Daarnaast is het ook slim om een regenhoes voor je tas mee te nemen, want eenmaal in de kloof word je hartstikke nat. Je camera en andere kostbare spullen wil je natuurlijk wel veilig stellen. ;-)

Alles over onze reis door Indonesië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Indonesië

Tips voor een bezoek aan de spectaculaire Sekumpul waterval in Bali

Indonesië

De leukste route voor een reis naar Bali

Indonesië

Wat kost reizen in Indonesië?

Indonesië

De zonsopkomst vanaf de Borobudur tempel

Indonesië

De Prambanan tempel bezoeken

Indonesië

Een nachtelijke wandeling op de Ijen vulkaan in Indonesië

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen