Praktische informatie Colombia

Vervoer in Colombia

Het meest gebruikte vervoersmiddel voor reizigers in Colombia is de bus. Bussen brengen je naar bijna iedere plek in het land. Je hebt bussen in diverse comfortklassen en kunt dus kiezen wat bij jou en jouw reisstijl past. Bekende busmaatschappijen zijn Copetran, Cootranshuila, Bolivariano en Brasilia Expreso. Als je je sneller wilt verplaatsen, dan kun je het vliegtuig pakken. De grote steden in Colombia zijn voorzien van een vliegveld.

Voor de kleine afstanden neem je het beste een taxi. Er wordt niet altijd met een meter gewerkt, dus het is slim om vooraf een prijs af te spreken. Colectivos zijn gedeelde taxi’s. Deze taxi brengt je voor een vaste prijs naar je bestemming en vertrekt als de taxi vol is. Enkel in Medellín kun je gebruik maken van de metro.

Klimaat in Colombia

Noord-Colombia

Colombia heeft een tropisch klimaat. De temperatuur is het gehele jaar door hoog en er valt vrij veel neerslag. Colombia kent wel een droge en een natte periode. In het noorden is het van december tot maart het meest droog. De combinatie van warm weer en een hoge luchtvochtigheid in de natte periode maken dat het soms wat klam of benauwd kan voelen. De meest prettige reistijd voor het noorden van Colombia is daarom december, januari en februari.

Colombia is bergachtig en daardoor vind je diverse micro-klimaten in het land. Zo liggen de temperaturen in hoger gelegen gebieden vaak wat lager. De grafiek is gebaseerd op klimaatcijfers van Cartagena.

Centraal- & Zuid-Colombia

In een groot deel van Colombia zijn de temperaturen vrij gelijkmatig over het gehele jaar. Ook gedurende het gehele jaar valt er neerslag, maar over het algemeen zijn april, mei, oktober en november de natste maanden. Als je rekening houdt met wat neerslag, kun je eigenlijk het gehele jaar door naar Colombia reizen.

De grafiek is gebaseerd op klimaatcijfers van Cali. Steden als Medellín en Bogotá liggen hoger boven zeeniveau en zijn daardoor wat minder warm. De temperaturen overdag liggen hier vaak tussen de 20 en 24 graden.

Visum voor Colombia

Als je de Nederlandse nationaliteit hebt, mag je gratis 90 dagen in Colombia verblijven. Bij binnenkomst laat je je paspoort zien, dat nog minimaal 6 maanden geldig is, en vervolgens ontvang je een toestemmingsbewijs.

Geldzaken in Colombia

De munteenheid in Colombia is de Colombiaanse Peso. Je hebt briefjes van 1.000 tot 50.000 COP. In steden en grotere dorpen kun je eenvoudig pinnen. Helaas gelden er wel hoge transactiekosten en daarom is het slim om steeds zoveel mogelijk in één keer te pinnen. De geldende transactiekosten voor pinnen wijzigen regelmatig, maar toen wij in Colombia waren (augustus 2018) konden we zonder extra kosten pinnen bij de BBVA.

Het reizen in Colombia is niet duur. Je hebt een bed in een slaapzaal voor 7 tot 10 euro per nacht. Een tweepersoonskamer in een hostel kost je ongeveer 20 tot 35 euro. Als je met iemand samen reist, kun je deze kosten mooi splitten en hoeft een tweepersoonskamer dus niet veel duurder te zijn dan een bed op een slaapzaal. Uiteten gaan is naar verhouding wat duurder in Colombia. Voor een hoofdgerecht betaal je al snel 7 tot 10 euro. Om geld te besparen kun je boodschappen doen en zelf koken in je hostel. Dan hoeft een avondmaaltijd ineens niet meer dan 5 euro te kosten!

Een biertje of kopje koffie kost ongeveer een euro. Wijn is een duurder product. Voor een fles in de supermarkt betaal je al snel 8 tot 14 euro.

Voor transport zul je vooral gebruik maken van bussen. Afhankelijk van de luxe van de bus betaal je 1 tot 3 euro per uur dat je in de bus zit. Als je 5 tot 7 euro per dag aanhoudt als budget voor vervoer (bussen, taxi’s, etc.), dan zit je vrijwel altijd goed. Het is overigens wel slim om voor grotere afstanden ook de budgetairlines te checken. Soms kost dit hetzelfde als de busrit, maar je bent er natuurlijk veel sneller! In totaal zullen veel backpackers goed uit kunnen komen met een dagbudget van 35 tot 40 euro.

Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
€8,50
€10,-
€5,-
€6,50
€30,-
Comfort
€15,-
€15,-
€7,-
€6,50
€43,50

Reisadvies voor Colombia

Door de jarenlange strijd met rebellenorganisaties zoals de FARC en de invloedrijke en gewelddadige drugskartels staat Colombia bekend als een onveilig land. De afgelopen jaren is de veiligheid in Colombia sterk verbeterd. Wel zijn er nog steeds gebieden waar je extra alert moet zijn of waarvoor zelfs een negatief reisadvies geldt. De veiligheidssituatie verschilt erg per regio en kan snel veranderen. Voor het meest actuele overzicht raden we je dan ook zeker aan om het reisadvies van de Rijksoverheid te bekijken. Aan de grens met Venezuela, Panama en Ecuador is het momenteel onrustig en geldt een negatief reisadvies. Ook de gebieden rondom Pasto, Florencia en Cano Cristales kun je beter mijden. In de gebieden met een negatief reisadvies liggen een hoop landmijnen die jaarlijks vele slachtoffers veroorzaken. Volg daarom altijd de lokale adviezen op!

Reizen doe je het beste overdag en pinnen alleen op veilige plekken. Kostbaarheden draag je niet teveel in het zicht. Helaas komen berovingen regelmatig voor en als de toerist zich verzet, dan gaat dat nog weleens gepaard met geweld. Het beste is daarom om geen weerstand te geven als je beroofd wordt. Ben ook alert met het nemen van een taxi. Het is het veiligste om online een taxi te bestellen en niet om er eentje aan de straat aan te houden. De taxi’s die je via de apps Tappsi en EasyTaxi bestelt zijn allemaal geregistreerd.

Tijdens onze reis door Colombia is het ons 100% meegevallen met de veiligheid. In sommige steden moet je extra alert zijn en kun je bepaalde wijken beter overslaan, maar geldt dat niet voor zoveel grote steden in de wereld? Als je oplettend bent en adviezen van locals opvolgt, zul je vaak met een fijn gevoel door Colombia kunnen reizen.

Bogota
Hoofdstad
Colombiaanse Peso
Valuta
Spaans
Officiële taal
1.141.748km²
Oppervlakte
0
Inwoners
0
inwoners per km²

Goed om te weten

  • Alle Colombianen kunnen salsa dansen. De ideale plek voor jou om het ook te leren! Cali is de place-to-be voor het nemen van een paar salsalessen.
  • Het alarmnummer in Colombia is 123.
  • Voor een reis naar Colombia worden diverse inentingen aangeraden. Zo is het slim om jezelf te beschermen tegen gele koorts, DTP en Hepatitis A. Ook malaria komt voor in Colombia. Je kunt het beste naar een specialist gaan om je te laten adviseren over de risico’s en voorzorgsmaatregelen omtrent malaria.
  • De Nederlandse ambassade is gevestigd in Bogotá. De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 16:00 uur, maar je kunt de ambassade 24/7 bereiken via +5716384200.

Populair op Travly