Mini-gids voor Tayrona National Park | Zo ga je goed voorbereid het park in

Djura

Tayrona National Park is één van de bekendste en populairste highlights in Colombia. Een ruige kustlijn, wuivende palmbomen en toffe wandelpaden, Tayrona heeft het! De natuur is hier werkelijk prachtig en het is dan ook niet gek dat bijna iedere backpacker in Colombia een bezoek aan Tayrona op de planning heeft. Het bezoeken van het park vraagt alleen wel wat voorbereiding. Er zijn meerdere ingangen, wandelpaden, overnachtingsmogelijkheden en bezoekregels. In deze mini-gids vertellen we je over de verschillende opties en geven we je praktische tips. Daarna kan de voorpret voor jouw bezoek aan Tayrona National Park beginnen!

Waarom je naar Tayrona National Park wil

Het landschap in het Tayrona National Park is adembenemend. Het ene moment loop je door een dichtbegroeid bos, het andere moment ben je op een langgerekt strand met wuivende palmbomen. Het blauwe zeewater en de enorme rotsblokken aan de kust maken het plaatje compleet. In het Tayrona National Park komen jungle en zee samen en dat is iets unieks!

Colombia

Lees over onze ervaring in Tayrona National Park

Hoe kom je bij Tayrona National Park?

Dat is heel eenvoudig! Als je vanaf Santa Marta vertrekt, dan loop je naar de Mercado Publicado bij Calle 11 en 12. Je moet de bus hebben die naar Palomino gaat en kunt tegen de buschauffeur zeggen dat je er bij het Tayrona National Park uit wil. Voor de busrit van Santa Marta naar Tayrona betaal je ongeveer 2 euro en je doet er een uur over. Ook als je vanaf Palomino komt kun je eenvoudig de bus nemen naar Tayrona. Je pakt de bus die richting Santa Marta rijdt en stapt bij de ingang van het park uit.

Een uurtje met de bus en je bevindt je in zo'n landschap!

Tayrona National Park in kaart gebracht

Tayrona National Park is groot (150 km²), maar bijna iedereen bezoekt hetzelfde, relatief kleine deel in het park. Aan de hoofdweg tussen Santa Marta en Palomino liggen 2 ingangen naar het Tayrona National Park: El Zaino (hoofdingang) en Calabazo. Bij El Zaino kun je een toegangsbewijs kopen en hiermee mag je zoveel dagen als je wil in het park blijven. Vanaf de ingang bij El Zaino ligt een 5 kilometer lange asfaltweg die naar de start van de wandelpaden loopt. Een vrij saaie weg om te lopen, maar gelukkig gaan er shuttle busjes die je voor minder dan een euro naar de start van de wandelpaden brengt.

Als je uit de shuttle bus stapt, dan ben je bij Cañaveral. Vanaf hier begint de hiking trail naar Arrecifes, La Piscina, Cabo San Juan del Guía en eventueel nog verder. Van de start van het wandelpad tot Arrecifes is het een uurtje lopen. Vanaf Arrecifes naar La Piscina loop je in 20 tot 25 minuten en vanaf daar loop je in een half uur naar Cabo San Juan. De fanatiekelingen kunnen vanaf Cabo San Juan nog doorlopen naar een archeologische plek in het park: Pueblito. Dit is een pittige wandeltocht door de dichte jungle waarbij je veel moet klimmen en wel een uur of 3 onderweg zult zijn. Vanaf Pueblito kun je naar de Calabazo uitgang of je gaat nog verder naar Playa Brava. Doordat je zo lang moet hiken om op dit laatste strand te komen, is het er heerlijk rustig. De ultieme beloning voor een dag lang ploeteren in de hitte!

De kosten voor een bezoek aan Tayrona

Als buitenlandse toerist betaal je 53.500 pesos (≈ €14) in het laagseizoen en 63.500 pesos (≈ €16,50) in het hoogseizoen voor een kaartje. - laatst geüpdatet in augustus 2019 - Het maakt niet uit of je slechts 1 dag of meerdere dagen in het park blijft. Houd er verder rekening mee dat eten en drinken in het park duurder is dan wat je gewend bent in Colombia. Voor een hoofdgerecht betaal je zo'n 25.000 tot 40.000 pesos (≈ €6,50 tot €10,50). Voor één nacht in een hangmat betaalden wij ongeveer €11 per persoon. Als je het zo goedkoop mogelijk wilt houden, is het slim om zelf water en snacks of lunch mee te nemen.

Voor 42.000 pesos krijg je toegang tot dit tropische paradijs!

Overnachten in het park

Je hebt de mogelijkheid om in het park te blijven slapen. Zowel bij Arrecifes als bij Cabo San Juan del Guía is een aantal campings waar je je tent op mag zetten of waar je een tent of hangmat kunt huren. In het park zijn ook enkele hotels en privé bungalows gevestigd, maar dan moet je bereid zijn om heel wat geld neer te tellen voor je overnachting.

Bij het strand van Arrecifes mag je niet zwemmen door de hoge golven en sterke stroming, maar het is wel een prima plek om te overnachten in het park. Ik zou je aanraden om bij camping Yuluka te slapen. Hier zijn de tenten en hangmatten schoon en er is een prima restaurant bij de camping. De andere campings bij Arrecifes zagen er naar mijn mening behoorlijk basic en soms een tikkeltje smoezelig uit.

Onze hangmatten bij camping Yuluka - met muskietennet en kluisje!

Overnachten op de camping bij Cabo San Juan del Guía is enorm populair, vooral het slapen in een hangmat in 'El Mirador'. Dit is een soort uitkijktoren vanaf waar je fantastisch uitzicht hebt over de zee en het strand. Natuurlijk wil je hier graag wakker worden! Het enige nadeel is dat er in de mirador maar 16 hangmatten zijn en dat meer mensen het voorzien hebben op deze schaarse plekken. Om een hangmat in de mirador te bemachtigen, moet je dus vanaf de opening van het park er zijn en flink doorwandelen naar Cabo San Juan. Neem je een drink- of zwempauze, dan zijn de hangmatten waarschijnlijk al bezet als je bij de camping aankomt. Vooraf reserveren is helaas niet mogelijk. Mocht je nou te laat zijn voor de hangmatten mét uitzicht, dan zijn er gelukkig nog wel andere hangmatten bij dit strand te huur. Je zit dan alleen op 50 meter afstand van de zee in plaats van er direct boven. Maar nog steeds leuk!

El Mirador op Cabo San Juan del Guía

Maak een globale planning

Hoewel je als backpacker natuurlijk niet echt aan een planning doet, is het wel slim om vooraf te bedenken hoeveel dagen je in het park door wilt brengen en bij welke camping of welk strand je wilt slapen. Kies je ervoor om Tayrona in één dag te bezoeken, dan raad ik je aan om er te zijn zodra het park open gaat (08:00 uur). Je moet namelijk flink wat uren wandelen als je vanaf El Zaino naar Cabo San Juan del Guía en terug wilt.

Wil je één nachtje in het park blijven, dan zou ik je aanraden om te overnachten bij camping Yuluka (Arrecifes Beach). Je hoeft dan niet zo te haasten om een plekje te bemachtigen op de camping bij Cabo San Juan. Als je twee nachten hebt, dan zou ik je tweede nacht wel proberen op Cabo San Juan door te brengen. Doordat jij dan al een 'voorsprong' hebt op de mensen die die ochtend vanaf het begin van het park gaan lopen, is de kans veel groter dat je op tijd bent voor een hangmat in de mirador bij Cabo San Juan. De echte rustzoekers kunnen overnachten op de camping bij Playa Brava, maar weet wel dat je eerst een hele dag aan het hiken bent voor je daar aankomt.

Arrecifes Beach

Wat neem je mee naar Tayrona?

Wat je sowieso mee moet nemen is je zwemkleding, een lichtgewicht handdoek, zonnebrandcrème en antimuggenspray. En je camera zul je ook veel gebruiken in dit prachtige park! Je paspoort moet je laten zien als je een kaartje koopt en neem ook je vaccinatieboekje mee, want de inenting tegen gele koorts wordt aangeraden bij een bezoek aan het park.

Zorg verder dat je genoeg water bij je hebt om het in iedere geval vol te houden tot het strand bij Arrecifes. Daar kun je weer nieuw water kopen. Trek goede wandelschoenen aan en kleding die lekker zit, want je gaat heel wat kilometers maken in het park.

Je legt veel kilometers af in Tayrona, maar de omgeving maakt dat meer dan goed!

Blijf je overnachten in Tayrona, dan zul je meer mee moeten nemen. Denk bijvoorbeeld aan een zaklamp voor 's avonds, lange kleding (in de avond kan het afkoelen), toiletspullen, een powerbank om je telefoon op te laden en een lakenzak of dekentje voor in je hangmat.

Laat je grote backpack achter bij je ho(s)tel

Als er één ding is wat je zeker niet mee moet nemen naar Tayrona, dan is het je grote backpack. Geloof me, je wilt echt niet met dat grote ding op je rug kilometers lang hiken door mul zand in een heet en vochtig klimaat. Pak dus een kleine rugzak in en neem die mee naar Tayrona. Bij het hostel waar je de nacht van tevoren slaapt, is het vaak geen enkel probleem om je bagage achter te laten.

Laatste tips

  • Vergeet je paspoort en vaccinatieboekje niet mee te nemen!
  • Tayrona National Park is helaas niet meer on-ontdekt, dus het park zul je altijd moeten delen met andere bezoekers. Het is wel beter om de weekenden te vermijden, omdat dan ook de Colombianen van hun vrije dagen genieten in het park. Dat betekent: nog meer drukte!
  • De zee is behoorlijk wild bij Tayrona en zwemmen kan lang niet overal zonder risico's. La Piscina is de rustigste baai en hier mag je vaak wel een frisse duik nemen. Let altijd goed op de vlaggen en ben voorzichtig als je het water in gaat.
  • Neem het shuttle busje vanaf de ingang naar de start van het wandelpad. Dat scheelt je aardig wat energie en die kun je later op de dag nog goed gebruiken!
  • Als je graag vroeg in het park wilt zijn, dan kun je het beste één dag voor je bezoek aan Tayrona al in de buurt van de parkingang slapen. Er zijn best wat hotels en hostels vlakbij de ingang om uit te kiezen. Dan hoef je minder vroeg op te staan en sta jij hopelijk als eerste bij de ingang! Dit zijn twee hostels vlakbij de ingang die erg goede beoordelingen krijgen.
Manigua Tayrona Hostel
Manigua Tayrona Hostel

Ruime, lichte kamers en een fijn zwembad om af te koelen na een dag hiken in Tayrona.

Bekijk

Met deze informatie en tips ga je hopelijk net zulke leuke dagen in het park tegemoet als wij! Wat we leuk vonden aan Tayrona en wat ons tegenviel lees je in ons blog "Onze ervaring in Tayrona National Park". Wil je meer lezen over onze reis door Colombia, lees dan onze andere blogs over dit waanzinnige land!

Alle blogs over Colombia

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Colombia

Een dag en een nacht in Tayrona National Park

Colombia

Een dagje hiken naar de schitterende Cocora Vallei

Colombia

5 redenen waarom wij verliefd werden op het dorpje Palomino in Colombia

Nieuw-Zeeland

Twee dagen in het schitterende Abel Tasman National Park

Colombia

Een afwisselende reisroute door Colombia

Argentinië

Hiken naar de beroemde Mount Fitz Roy in Patagonië

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen