24 uur in het kleurrijkste dorp van Colombia - Guatapé

Djura

Op slechts 2 uur rijden van Medellín ligt het kleurrijke dorp Guatapé. Rondlopen in deze straten vol kleuren maakt iedereen vrolijk! Daarnaast ligt het dorp in een prachtige omgeving en heb je er een waanzinnig uitkijkpunt wat je kunt beklimmen. Niet gek dus dat veel reizigers het drukke Medellín voor één of twee dagen verruilen voor het fleurige Guatapé. Wij verbleven er een nachtje en vertellen je hoe onze 24 uur in Guatapé eruit zagen.

9:30 uur

We verlaten onze super fijne Airbnb in Medellín en gaan te voet richting de metro. Onderweg stoppen we nog even bij ons favoriete koffietentje (Urbania Cafe) en dan proppen we ons met onze backpacks in de volle metro. Na een kwartiertje in de metro en zo'n 2 uurtjes in een hobbelige bus komen we aan in de gezellige straatjes van Guatapé. We wisten dat dit een kleurrijk dorp was, maar toch zijn we verbaasd als we er rondlopen. Het is echt een bont spektakel van kleuren. Grappig om te zien en je wordt er vrolijk van!

13:30 uur

Als we zijn ingecheckt in ons hotel, gaan we eerst maar eens wat eten. Bij Guatacrêp' smikkelt Ronny van een pannenkoek met gehakt en tomatensaus en ik heb gekozen voor de pannenkoek met champignons en kip. Erg lekker én niet duur. Fijn!

14:15 uur

Heel veel is er niet te doen in Guatapé, maar dat hoeft ook niet. Wandelen door de schattige straatjes is gewoon de leukste activiteit. Kleurrijker dan dit wordt het niet! De sfeervolle lantaarnpalen, plantenbakken en de authentiek ogende tuktuks maken het plaatje helemaal compleet. Er hangt een echte dorpse sfeer in Guatapé. Alles gaat op het gemakje, er is niet teveel poespas en alle locals kennen elkaar. Het voelt hier heel gemoedelijk!

Ook de tuktuks hebben vrolijke kleuren!

15:45 uur

Guatapé is niet groot en in 1,5 uur kun je makkelijk door het hele dorp wandelen. De zon schijnt en is - onder andere door de hoogte van 1.900 meter boven zeeniveau - best krachtig. Tijd om af te koelen met een biertje op het terras! Op het centrale plein - waar je ook de witte kerk vindt - kun je je uren vermaken met mensen kijken. En dat doen we dan ook!

18:00 uur

Je zit midden in Colombia en toch kun je heerlijk Thais eten in Guatapé. Bij Thai Terrace - het restaurant boven het Lake View Hostel - genieten we van een Thaise curry. Onze verwachtingen zijn niet heel hoog, want het kan vast niet tippen aan de échte curry's zoals je ze in Thailand eet. Maar dit restaurantje maakt haar naam wel waar. De curry is echt lekker! Ook hangt er een goede sfeer in het restaurant en de bijbehorende bar. Zeker een aanrader om in de avond een biertje of wijntje te doen!

Ons uitzicht vanaf Thai Terrace

22:00 uur

Bedtijd! We kruipen op tijd onder de wol, want morgen willen we vroeg op om de rots El Peñol te gaan beklimmen. Vanaf hier heb je schijnbaar een super mooi uitzicht over de omgeving. Slaap lekker!

7:30 uur

De wekker gaat, tijd om op te staan. We gaan expres al vrij vroeg naar het uitzichtpunt El Peñol, omdat dit de meest bezochte attractie is in Guatapé. De dagjesmensen vanuit Medellín zullen vanaf een uur of 10 arriveren gokken we en dan willen wij al van het uitzicht hebben genoten. Wij houden er namelijk van om op ons gemak van een uitzicht te genieten en niet te hoeven dringen om iets te kunnen zien. ;-)

9:00 uur

We nemen een schattige tuktuk naar de rots en arriveren er om 9 uur. Mooi op tijd, het is nog lekker rustig. Voor we van het uitzicht kunnen genieten, moeten we eerst nog bijna 700 treden beklimmen. Dat betekent eventjes puffen en hijgen, maar het is het waard. Vanaf El Peñol heb je het beste uitzicht over dit groene, heuvelachtige landschap vol wateren en eilandjes. Echt een fotogeniek gebied!

Een flinke rots om te beklimmen

Iets meer dan 675 treden en dan sta je op de top!

Rond een uurtje of 10 gaan we met de trap naar beneden en zo te zien hebben we een goede inschatting gemaakt door vroeg te gaan. Er lopen nu veel meer mensen naar boven en ook op de parkeerplaats is het een stuk drukker. Mooi, dan zijn we niet voor niets vroeg opgestaan!

Entreeprijs voor La Piedra el Peñol: 18.000 pesos per persoon

Handig om te weten: Een tuktuk naar El Peñol kost 10.000 pesos. Je kunt ook de bus pakken die tussen Medellin en Guatapé rijdt en dan uitstappen bij de rots. Dan betaal je 2.000 pesos per persoon. Wil je zo min mogelijk uitgeven, dan ga je te voet naar La Piedra el Peñol. Dat is zo'n 4 kilometer, goed te doen dus!

10:30 uur

Met de bus gaan we terug naar het dorpje en vinden we het wel tijd voor een kop koffie. Bij La Vina Cafe hebben ze goede koffie voor een leuke prijs. Na ons kopje koffie met brownie (jammie!) lopen we nog wat door het dorpje. We besluiten om onze backpacks te gaan halen bij het hotel en de bus terug naar Medellín te nemen. 24 uur is precies goed voor Guatapé. Je hebt dan alle tijd om rustig rond te lopen, een terrasje te pakken, de sfeer in het dorp te proeven en de rots te beklimmen.

La Vina Cafe

12:00 uur

Op naar Medellín! Guatapé, je was leuk. Kleurrijk, gezellig en gemoedelijk. Precies wat je verwacht van zo'n dorpje. Wij zouden een nachtje Guatapé zeker aanraden als je in Medellín bent. Mocht je minder tijd hebben, dan kun je Guatapé ook in 1 dag bezoeken en aan het einde van de middag de bus terug naar Medellín nemen. Maar een nachtje blijven is denk ik wel leuker én je hebt als voordeel dat je vroeg in de ochtend naar El Peñol kunt, voordat het erg druk wordt op de rots.

Alles over onze reis door Colombia

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Colombia

Een afwisselende reisroute door Colombia

Colombia

Wat kost backpacken in Colombia?

Colombia

San Agustín: een dorp met archeologische parken en hoge watervallen

Colombia

De Tatacoa woestijn wil je zien

Colombia

Het beste van Salento ontdekken

Colombia

Een dagje hiken naar de schitterende Cocora Vallei

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen