Medellín is een stad die je bij blijft… en dit is waarom!

Djura

Medellín behoort tot de grootste steden van Colombia. Ondanks dat het niet de hoofdstad van het land is, is het misschien wel de bekendste stad van het land. Het was namelijk de thuisbasis van de grootste drugsbaas ooit: Pablo Escobar. Daarnaast vochten nog niet zo heel lang geleden ook guerillastrijders en paramilitairen in en om de stad. Medellín behoorde tot de gevaarlijkste steden ter wereld. En je zult je daarom waarschijnlijk afvragen, hoe is het daar nu? Hoe is de sfeer, hoe voel je je als toerist als je hier door de straten loopt en is het misschien zelfs een leuke stad geworden? Voor mij is Medellín zeker niet Colombia's mooiste stad, maar wat maakte deze plek indruk op ons. Deze stad en vooral de inwoners gaan me sowieso bij blijven en ik zal je uitleggen hoe dat komt!

De gevaarlijkste stad ter wereld

De afgelopen tientallen jaren heeft Medellín het zwaar gehad. Heel zwaar. Het was het strijdtoneel van drugsbendes, guerillastrijders, de overheid en paramilitairen. De kogels vlogen er om je oren zullen we maar zeggen. In sommige wijken waren drugsbendes of guerillastrijders de baas in plaats van de overheid. En dat ging gepaard met heel veel geweld. Er werden aanslagen gepleegd bij concerten, er werd een vliegtuig opgeblazen en presidentskandidaten werden vaker dan eens vermoord. Iedere groep had haar eigen belangen en was bereid om heel ver te gaan om hun doelen te bewerkstelligen. Duizenden agenten, leden van drugskartels, rebellen en helaas ook onschuldige inwoners verloren hun leven in Medellín. Dat dit één van de gevaarlijkste steden ter wereld was, moge duidelijk zijn.

Een kunstwerk dat werd vernield door een bomaanslag tijdens een concert

Kogelgaten in de muren bij Comuna 13

Verbetering in de stad

De afgelopen 25 jaar is er veel gebeurd in de stad. Belangrijke momenten waren het ombrengen van Pablo Escobar door de overheid (1993) en het vredesakkoord dat gesloten werd met de FARC (2016). Het was niet de totale oplossing voor het geweld, maar er veranderde wel iets in de stad.

Tegelijkertijd begon het stadsbestuur van Medellín met verbeteren. Een enorm belangrijk begin van de transformatie van de stad was de aanleg van het metrostelsel. Arme wijken werden verbonden met betere wijken in de stad en de invloed van bendes in de slechtere wijken nam daardoor af. Ook zijn er roltrappen gemaakt in de wijk Comuna 13, zodat ouderen en minder mobiele mensen zich beter kunnen verplaatsen in de wijk. Er werden hippe bibliotheken gebouwd waar kinderen graag hun tijd doorbrengen en door middel van street art projecten werd creativiteit een uitlaatklep voor de bevolking.

De komst van metro's en kabelbanen gaf de stad een grote boost.

Roltrappen maken wijken beter begaanbaar.

Medellín nu

En deze projecten hadden effect! Het waren goede initiatieven van de overheid om deze verbeteringen in de stad door te voeren, maar de inwoners van Medellín hadden volgens mij toch echt het grootste aandeel in de transformatie. Zij gingen niet bij de pakken neerzitten, maar bleven krachtig en vol hoop. Wat zijn zij positief, opgewekt en trots. Ze willen niet te lang stil staan bij de nare dingen die zijn gebeurd in het verleden, maar juist goede en positieve dingen vieren. En ieder positief puntje - hoe klein ook - wordt groots gevierd. Zo won een Colombiaan ooit een etappe in de Tour de France en heel Medellín stond op zijn kop. Toen het Colombiaanse voetbalteam een doelpunt maakte tegen Duitsland tijdens het WK een aantal jaar geleden, was het één groot feest in de stad. En nee, ze hadden de wedstrijd niet eens gewonnen. ;-)

De inwoners van Medellín zijn ongekend goed in het vieren van positieve dingen. Daardoor lopen ze vrolijk door de stad en zijn ze trots op de zaken die ze wél bereikt hebben. Als je je bedenkt wat deze mensen hebben meegemaakt (en soms nog steeds doormaken), dan is deze mentaliteit iets waar wij allemaal wat van kunnen (en moeten!) leren. Ze zeggen zelf ook heel eerlijk: nee, nog niet alles gaat goed in Medellín. We zijn er nog lang niet. Maar het is wel een stukje beter. En dat waarderen ze enorm. Dingen die wij voor lief nemen, zijn voor hen een grote overwinning.

Vriendelijkheid wordt beloond, met een lagere prijs!

Eén van de dingen die de verbeteringen hebben gebracht, is dat er nu toeristen naar Medellín komen. Het is een heel tastbaar bewijs dat de veiligheid in de stad sterk verbeterd is. De inwoners van de stad zijn hier trots op en moedigen het toerisme enorm aan. Wanneer je door Medellín loopt, merk je heel goed hoe welkom je bent als reiziger. Mensen zeggen niet alleen vriendelijk goedendag, maar spreken je regelmatig aan om je welkom te heten in hun stad. Ze zijn gewoon oprecht blij dat Medellín nu een plek is waar toeristen naartoe komen. Het geeft een onwijs bijzonder gevoel om zo met open armen ontvangen te worden in een stad. Inmiddels zijn we in verschillende landen in Azië, Europa en Afrika geweest, maar nergens heb ik me zo welkom gevoeld als in Colombia. En Medellín steekt daar dan ook nog eens met kop en schouders bovenuit.

Het vervelende imago afschudden

De inwoners van Medellín weten dat hun stad te kampen heeft met een slecht imago. Ze doen er zelf alles aan om zich van het imago van drugs en geweld los te maken, maar ze kunnen onze hulp daarbij goed gebruiken. Wij hebben nu ervaren dat Medellín een fijne stad is waar je met een gerust hart naartoe kunt. Er zijn natuurlijk nog steeds plekken in Medellín waar je beter niet naartoe kunt gaan of waar je 's avonds niet moet komen, maar dat geldt voor zoveel grote steden in de wereld.

Comuna 13 - Medellín

Wij hebben het super gehad in deze stad, we hebben ons veilig gevoeld en we hebben ons verwonderd over de positiviteit van deze mensen. Het is een stad met een verhaal, een plek die je bij gaat blijven. En we willen onze positieve ervaring graag met je delen, zodat Medellín in de toekomst meer toeristen mag ontvangen en nog verder kan transformeren. Hoe eerder ze van hun ietwat achterhaalde imago afkomen, hoe beter! En deze mensen hebben wel een betere periode verdiend, denk je niet?

Medellín - een must-go in Colombia

Dus, ga je naar Colombia, sla Medellín dan zeker niet over! Het is een stad met een indrukwekkende achtergrond. Een verhaal dat je sowieso zal raken. Medellín is het voorbeeld van wat hoop en een positieve instelling kan brengen. Het leert je iets over jezelf en over hoe je de baas bent over je eigen gedachten en positiviteit. In Medellín is het allemaal nog niet perfect, maar van hun mentaliteit kunnen we écht allemaal iets leren!

Alles over onze reis door Colombia

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Colombia

Een afwisselende reisroute door Colombia

Colombia

Wat kost backpacken in Colombia?

Colombia

San Agustín: een dorp met archeologische parken en hoge watervallen

Colombia

De Tatacoa woestijn wil je zien

Colombia

Het beste van Salento ontdekken

Colombia

Een dagje hiken naar de schitterende Cocora Vallei

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen