De leukste plekken in het groene bergdorpje Minca

Djura

Op slechts 15 kilometer van de chaotische, warme en vrij sfeerloze stad Santa Marta ligt een oase van rust. Minca is een schattig bergdorp dat omgeven wordt door een fantastisch landschap. Het groene regenwoud, de bergen en de watervallen zijn de perfecte omgeving voor een actieve hike of intensieve mountainbiketocht. In het piepkleine dorp hangt een gemoedelijke sfeer. Kortom, een hele toffe plek om te bezoeken tijdens je rondreis door Colombia!

Tot een aantal jaar geleden ging het er nog heel anders aan toe in Minca. In de bossen rondom het dorp hielden de guerillastrijders van de FARC het gebied onder controle en enkel Colombianen die in het gebied woonden konden het betreden. Gelukkig is het er nu vredig en kun je als toerist genieten van dit prachtige landschap! Doordat Minca op ongeveer 600 meter hoogte ligt, is het er niet zo heet als in Santa Marta. Een verademing!

Het straatbeeld in piepklein Minca

De zonsondergang bij Minca verveelt nooit.

Duni in Minca - aanrader voor ontbijt, lunch of een sapje

Highlights in de omgeving van Minca

Pozo Azul

Op zo'n 3 kilometer afstand van het centrum vind je een kleine waterval. Het is de favoriete zwemspot van toeristen en de Colombianen zelf. Het is dé plek om te relaxen, te zwemmen en rond te hangen met vrienden.

Cascades de Marinka

Deze watervallen liggen aan de andere kant van het dorp en zijn eigenlijk spectaculairder dan Pozo Azul. Toch worden ze minder bezocht dan Pozo Azul en dat is eigenlijk alleen maar fijn, toch! Ook hier kun je zwemmen onderaan de waterval én je kunt er chillen op een grote hangmat.

Cascades de Marinka

Casa Elemento

Dit is veruit het bekendste hostel van Minca, omdat je hier één van de grootste hangmatten ter wereld hebt. Met maximaal 10 personen tegelijk mag je op de hangmat vanaf waar je een spectaculair uitzicht hebt over de groene bergen. Vooral de zonsondergang schijnt hier betoverend te zijn. Of Casa Elemento nog leuk is om te overnachten is te betwijfelen, aangezien er de laatste tijd erg wisselende ervaringen zijn van backpackers die er zijn verbleven. Als je er niet overnacht, kun je er wel op bezoek en genieten van het uitzicht en de hangmat. En dat zou ik je wel aanraden! Entreeprijs: 10.000 pesos (incl. drankje).

Los Pinos

Dit uitzichtpunt ligt een heel stuk hoger dan Minca en daardoor kun je enorm ver kijken. Als je geluk hebt dan... Toen wij er waren hingen de wolken precies in het dal en zagen we eigenlijk niks. Gelukkig hadden we bij Casa Elemento wel kunnen genieten van een helder zicht!

Tja, soms heb je pech - uitzichtpunt Los Pinos

La Candelaria cacao- en koffieplantage

Doordat er in Minca best wat regen valt en het minder warm is dan op zeeniveau, zijn de omstandigheden er goed om cacao en koffie te verbouwen. Op diverse plantages kun je een rondleiding krijgen, La Candelaria is de bekendste cacao- en koffieplantage in Minca. Ze geven hier in het Spaans en Engels tours en je hebt de keuze uit een tour over de cacao-productie of koffie-productie. Tourprijs: 20.000 pesos per persoon.

De weg naar La Candelaria is al een highlight op zich!

Hoe kom je bij de highlights?

In principe liggen de highlights niet ver van het centrum van Minca, maar vergis je niet. Vrijwel alle wegen gaan vrij steil omhoog of naar beneden. 3 kilometer wandelen lijkt misschien zo gedaan, maar kan ineens een uur duren als je daarbij ook nog 300 meter moet stijgen. Toch is wandelen een erg leuke manier om de highlights te bezoeken, omdat je dan alle tijd hebt in het groene landschap van Minca. Haasten past gewoon niet bij dit laid-back dorp. ;-) Als je wandelt dartelen de kleurrijke vlinders om je heen, je hoort bijzondere vogels in de bomen en met wat geluk spot je een aap. Schrik trouwens niet als je een onheilspellend gebrul hoort, dat is waarschijnlijk een brulaap. ;-)

Groener dan dit wordt het niet, toch?!

Een andere optie om de highlights te bezoeken is met de mountainbike. Deze kun je huren in het dorp. Naar beneden zul je veel sneller zijn dan de hikers, maar omhoog is het echt ploeteren. De wegen zitten vol gaten en de hellingen zijn af en toe heel steil. Een helm is misschien een verstandige keuze. ;-)

Wil je liever niet moe worden, dan kun je vrijwel overal komen met de motortaxi. Hoewel het op die hobbelige wegen niet per se heel comfortabel is, is het wel de snelste manier om van A naar B te komen. De prijzen liggen wel behoorlijk hoog. Voor een ritje van 3 kilometer wordt al snel 20.000 pesos (zo'n €6,50) gevraagd en dat is voor Colombiaanse begrippen echt duur.

Zo zien de 'wegen' rondom Minca eruit

Voor de fanatiekelingen: een hike van 21 kilometer langs de meeste bezienswaardigheden

Toen we in Minca waren en ons hadden verdiept in de bezienswaardigheden, besloten we dat we graag naar Cascades de Marinka, Casa Elemento en het uitkijkpunt Los Pinos wilden. Hoewel we wel wisten dat een rondje hiken langs deze plekken best lang zou zijn, hadden we niet verwacht dat het zó pittig was. Zodra we het dorp uitlopen richting Cascades de Marinka beginnen we eigenlijk direct met stijgen. Na een klein uurtje wandelen vanaf het centrum bereiken we de watervallen en rusten we wat uit. We hebben er nu vanaf onze accommodatie pas zo'n 6 kilometer op zitten!

Uitrusten op de hangmatten bij Cascades de Marinka

Het pad tussen Cascades de Marinka en Casa Elemento is echt zwaar. Het pad wordt zo smal dat er geen jeeps of motortaxi's meer kunnen komen en de begroeiing is vrij dicht. We ploeteren ons door de struiken omhoog. Echt steil omhoog. Ondanks dat het in afstand maar een kleine 4 kilometer is, wil het maar niet opschieten. Uiteindelijk halen we Casa Elemento en wacht daar een schitterend uitzicht op ons! Dat geeft weer energie en kracht.

Het uitzicht bij Casa Elemento

Vanaf Casa Elemento kunnen we de motortaxi terug naar Minca nemen, maar we besluiten onze ronde te voet af te maken. De tweede 10 kilometer is gelukkig vooral afdalen. Hoewel dat na verloop van tijd ook wel zeer gaat doen aan je benen, hebben we dit toch veel liever dan omhoog lopen. Als we ook maar 3 stappen proberen te stijgen, gaan onze spieren al protesteren!

Weet dus dat je al wandelend een ronde kunt maken vanaf Minca naar Cascades de Marinka, Casa Elemento, Los Pinos en dan via Pozo Azul terug. Als je hiervoor kiest, vertrek op tijd zodat je voor het donker sowieso terug bent. Neem genoeg water mee en wat snacks voor onderweg. Zorg ook voor voldoende contant geld. Mocht er iets gebeuren en je kunt niet verder lopen, dan heb je genoeg geld bij je voor een (dure) motortaxi terug naar het dorp.

Het pad staat meestal duidelijk aangegeven

Minca: het groene paradijs vlakbij de kust

Vrijwel iedere toerist in Colombia gaat naar de noordelijke kust in het land, maar nog lang niet iedereen weet van het bestaan van Minca. En dat terwijl het maar 45 minuten is met de bus vanaf Santa Marta! Minca is absoluut een welkome afwisseling na plekken als Cartagena, Tayrona National Park en Palomino. Het is er groen, minder heet en heerlijk laid-back. Het is de ideale plek voor natuurliefhebbers die actief willen zijn, maar juist ook voor reizigers die behoefte hebben aan rust in een paradijselijke omgeving. Wij hebben hier in ieder geval hele leuke dagen gehad en zijn blij dat we deze plek - vrij last-minute - toch nog aan ons lijstje hebben toegevoegd!

Alles over onze reis door Colombia

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Colombia

Een afwisselende reisroute door Colombia

Colombia

Wat kost backpacken in Colombia?

Colombia

San Agustín: een dorp met archeologische parken en hoge watervallen

Colombia

De Tatacoa woestijn wil je zien

Colombia

Het beste van Salento ontdekken

Colombia

Een dagje hiken naar de schitterende Cocora Vallei

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen