Het visum voor Vietnam | Alle info op een rij

Djura

Met highlights als Halong Bay, de rijstvelden bij Sapa, het sfeervolle stadje Hoi An en de imposante grotten van Phong Nha durven we wel te beweren dat Vietnam een topbestemming is. En dan hebben we het nog niet eens over het lekkere eten! Tijdens onze wereldreis hebben we fantastische weken gehad in dit Aziatische land en we kunnen je een reis naar Vietnam van harte aanraden. Er is wel iets wat je voor je reis even moet regelen: je visum. In dit blog lees je alles over de verschillende soorten visa en hoe je je visum aanvraagt. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan bij de grens!

Een verblijf van maximaal 30 dagen

Voor de meeste reizigers is een visum waarbij je maximaal 30 dagen in Vietnam mag verblijven voldoende. In een maand tijd kun je de mooiste plekken van het land bewonderen, genieten van de lokale keuken en hoef je je niet heel erg te haasten. Benieuwd naar onze favoriete bestemmingen in Vietnam? Lees onze blogs over Vietnam vol info, tips en natuurlijk onze ervaringen en meningen.

Halong Bay: één van de bekendste highlights in Vietnam

Het e-visum

Sinds januari 2018 is het voor Nederlanders en Belgen mogelijk om een elektronisch visum aan te vragen. Dit is naar mijn mening de beste manier om aan je visum te komen als je maximaal 30 dagen in het land verblijft. Je moet het e-visum vóór je reis aanvragen en krijgt het na goedkeuring per mail opgestuurd. Het enige wat je dan nog moet doen is het document uitprinten en meenemen als je naar Vietnam reist. Simpel & snel!

De voorwaarden voor het e-visum

Met het e-visum kun je maximaal 30 dagen in Vietnam blijven en mag je één keer het land inreizen. Ga je Vietnam uit, dan kun je niet met ditzelfde visum nog een keer binnenkomen. Wil je langer dan 30 dagen in Vietnam blijven of wil je de mogelijkheid hebben om met één visum meerdere keren in- & uit te reizen, lees dan verder bij 'Een verblijf van meer dan 30 dagen en/of meerdere keren inreizen'.

Daarnaast zijn er een aantal voorwaarden voor het verkrijgen van het e-visum. Houd rekening met het volgende.

  • Je paspoort moet nog minimaal 30 dagen geldig zijn na het verlopen van je e-visum.
  • Je mag Vietnam alleen in- & uitreizen op de aangegeven locaties. Deze locaties check je hier. De plek van binnenkomst hoeft overigens niet hetzelfde te zijn als de plek waar je Vietnam verlaat. Zolang het beide keren maar via één van de aangegeven grensovergangen is.
  • Op het moment van aanvragen mag je niet al in Vietnam zijn.
  • Je mag de afgelopen 3 jaar niet uit Vietnam zijn gedeporteerd.
  • Je mag geen overdraagbare ziektes of psychische aandoeningen hebben waarmee je een gevaar zou kunnen vormen voor de omgeving.,

Online aanvragen van je e-visum

Het is heel eenvoudig om je elektronische visum voor Vietnam aan te vragen. Via een visumbureau, zoals VisumBuitenland.nl, kun je 24/7 online je aanvraag indienen. De kosten voor het visum bedragen €39,95. Je online aanvraag wordt gecontroleerd op veelgemaakte fouten en indien nodig wordt er direct contact met je opgenomen. Bij goedkeuring van je e-visum ontvang je het gemiddeld binnen 7 werkdagen in je mailbox. Ga je al binnen enkele dagen naar Vietnam, vraag het elektronische visum dan met spoed aan voor een snellere verwerking.

Bij het aanvragen van je e-visum moet je de ingangsdatum van het visum opgeven, maar je hoeft niet per se op die datum Vietnam binnen te reizen. Later mag ook, maar houd er rekening mee dat je visum enkel 30 dagen geldig is vanaf de ingangsdatum die op je visum staat, dus niet 30 dagen vanaf de daadwerkelijke datum van binnenkomst.

Off the beaten track in Vietnam: de Ban Gioc waterval

Het is voor de aanvraag niet noodzakelijk dat je al vervoer naar Vietnam (vliegtickets/bustickets) geboekt hebt, maar je moet wel aangeven op welke locatie je het land in- en uitreist. Ook moet je al minimaal één overnachtingsplek hebben vastgelegd. We verwijzen je graag naar de website van VisumBuitenland.nl voor alle details en informatie over de visumprocedure.

Aanvragen via de Vietnamese ambassade

Je kunt zelf naar de Vietnamese ambassade in Den Haag gaan om je visum te regelen. Dit kost je wel meer moeite - reistijd naar de ambassade, wachttijd ter plaatse, beperkte openingstijden - en waarschijnlijk al met al meer geld. Je mag ook het ingevulde aanvraagformulier samen met een pasfoto, de visumfee in euro's en je paspoort per post opsturen naar de ambassade. Je dient zelf de kosten voor het (aangetekend) verzenden te betalen.

De Vietnamese ambassade is gevestigd aan de Javastraat 1 in Den Haag. Op dit moment zijn de tijdvakken waarin je een visum kunt regelen als volgt: maandag, woensdag & vrijdag van 9:00 tot 12:00 uur en van 13:30 tot 16:30 uur.

Visum on arrival - met autorisatiebrief

Voorheen was het visum on arrival de meest gebruikte methode om Vietnam als toerist binnen te komen. Je kunt deze methode nog steeds gebruiken, maar door de Vietnamese overheid wordt het sterk afgeraden. Ze geven aan geen probleemloze binnenkomst te kunnen garanderen wanneer je reist met het visum on arrival... Ik weet niet in hoeverre reizigers hier momenteel in de praktijk last van hebben, maar ik zou het risico niet nemen. Zeker niet omdat er nu een andere, betere optie is: het elektronische visum Vietnam.

Voor het visum on arrival moet je vooraf een autorisatiebrief aanvragen. Dit is eigenlijk enkel een brief waarin staat dat je Vietnam mag inreizen. Je vraagt zo'n brief aan via een tussenpersoon. De kosten voor een autorisatiebrief voor een 'single-entry visum' van 1 maand bedragen gemiddeld €9 tot €15. Bij de grensovergang betaal je dan nog stempelkosten van 25 Amerikaanse dollar.

Overigens kun je met het visum on arrival enkel per vliegtuig het land binnenkomen. Nog een extra beperking dus, vooral voor reizigers die vanuit Laos of Cambodja over land naar Vietnam gaan.

Ons advies bij een verblijf van maximaal 30 dagen

Voor een single-entry toeristenvisum van maximaal 30 dagen zou ik dus absoluut voor het e-visum kiezen. Het is makkelijker te regelen dan via de Vietnamese ambassade en het geeft meer zekerheid dan het visum on arrival met de autorisatiebrief. De kosten voor het e-visum en visum on arrival zijn nagenoeg gelijk, maar bij het e-visum hoef je niet in de lange rij bij de grensovergang om de stempelkosten te betalen en je uiteindelijke visum te krijgen. Je kunt direct doorlopen naar de paspoortcontrole. Die tijd kun je goed gebruiken om het mooie Vietnam te ontdekken!

Alles over onze reis in Vietnam

Een verblijf van meer dan 30 dagen en/of meerdere keren inreizen

Als je langer dan 30 dagen in Vietnam blijft en/of je wilt met één visum meerdere keren het land inreizen, dan is het single-entry 30 dagen visum niet geschikt. Je hebt dan de keuze uit het 30 dagen multiple-entry visum, 3 maanden single-entry visum en het 3 maanden multiple-entry visum. Het visum voor 3 maanden is 87 dagen geldig vanaf de ingangsdatum. Bij een multiple-entry visum mag je binnen de visumperiode het land zo vaak in- & uitreizen als je wilt.

Aanvragen via de Vietnamese ambassade

Heb je één van deze drie visa nodig, dan kun je het beste naar de Vietnamese ambassade gaan om het te regelen. Je kunt de ambassade bezoeken op de aangegeven dagen / tijden. Je kunt de aanvraag ook per post versturen naar de Vietnamese ambassade. Je verzendt dan je paspoort, het ingevulde aanvraagformulier, de fee in euro's en je paspoort naar de ambassade. Ook moet je een gefrankeerde envelop toevoegen voor het terugsturen van het paspoort. Op de officiële site van de Vietnamese ambassade vind je het adres, telefoonnummer, de dagen / tijden van de visumservice, het aanvraagformulier en meer. Zeker even checken voordat je (helemaal) naar Den Haag gaat!

Visum on arrival - met autorisatiebrief

Mocht je nou echt niet de mogelijkheid hebben om je visum te regelen via de Vietnamese ambassade, dan kun je nog steeds een autorisatiebrief aanvragen en een visum on arrival krijgen. Houd er wel rekening mee dat je de eerste keer inreizen enkel per vliegtuig het land kunt inreizen en dat de Vietnamese overheid niet (meer) staat te springen om het visum on arrival te verstrekken. Op eigen risico dus!

De autorisatiebrief kun je online aanvragen via een tussenpersoon. De kosten voor het regelen van de brief zijn ongeveer €14 tot €20 euro voor het 30 dagen multiple-entry visum en het 3 maanden single-entry visum. Voor het 3 maanden multiple-entry visum betaal je gemiddeld €25 tot €30 voor de autorisatiebrief. Dan komen er de stempelkosten op de luchthaven nog bij. Deze betaal je ter plekke aan de Vietnamese immigratiedienst. De stempelkosten zijn op dit moment 25 Amerikaanse dollar voor een 3 maanden single-entry visum en 50 Amerikaanse dollar voor beide multiple-entry visa (1 maand & 3 maanden).

Ons advies bij een verblijf van meer dan 30 dagen en/of meerdere keren inreizen

Indien mogelijk zou ik gaan voor de betrouwbaarste optie: regel je visum via de Vietnamese ambassade. Nu is dat in sommige situaties lastig, bijvoorbeeld wanneer je langer gaat rondreizen in Zuidoost-Azië en je thuis nog geen flauw idee hebt wanneer je in Vietnam zult zijn. In zo'n geval is het tijdens je reis online aanvragen van de autorisatiebrief en op het vliegveld een visum on arrival fixen de enige optie. Ik hoop dat de Vietnamese overheid binnenkort met een goed alternatief komt, want ze raden het visum on arrival nu af, maar voor het 3 maanden en de multiple-entry visa zijn nu - voor zover ik weet en online kan vinden - nog weinig (goede) alternatieven. Het zou perfect zijn als dat binnenkort ook met een e-visum zou kunnen. Fingers crossed! ;-)

Alles over reizen in Vietnam

Dit blog is geschreven in samenwerking met VisumBuitenland.nl. Lees hier meer over samenwerkingen op Travly.
Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Vietnam

Reizen tijdens Vietnamees Nieuwjaar

China

Het visum voor China

Thailand

Update: Visum voor Thailand

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Maleisië

Wat kost reizen in Maleisië?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen