8 handige tips voor Ho Chi Minh City | De grootste stad van Vietnam

Djura

Met meer dan 8 miljoen inwoners is Ho Chi Minh City de grootste en misschien wel meest chaotische stad van Vietnam. Links en rechts sjezen de scooters voorbij en overal om je heen hoor je toeterend verkeer. Door de chaos, drukte en de warmte kan Ho Chi Minh City behoorlijk overweldigend zijn. Zo'n drukke stad is niet helemaal ons ding, maar doordat we hier noodgedwongen meerdere keren tijdens onze reis komen (vanwege de injecties elke 4 weken), zijn we toch op zoek gegaan naar leuke bezienswaardigheden en fijne plekken voor een hapje en drankje. Nu we onze weg in de stad een beetje weten te vinden, voelen we ons al veel fijner hier. We delen onze handigste ontdekkingen met je!

#1 District 1 is the place to be

Ho Chi Minh City is verdeeld in meerdere districten. District 1 is de backpackers wijk van HCMC en hier vind je volop hostels, hotels, cafés, restaurants en winkels. Ik zou je echt adviseren om in district 1 een leuke slaapplek op te zoeken, want dan heb je alles wat je nodig hebt altijd in de buurt. Om 's nachts een beetje rust te hebben, kun je het beste niet aan de grote, drukke wegen een hotel zoeken, maar net in een straat erachter of ernaast.

Het straatbeeld in district 1

#2 Bezoek de Cu Chi Tunnels op eigen houtje

De Cu Chi Tunnels zijn één van de bekendste bezienswaardigheden in de omgeving van Ho Chi Minh City. In het enorme tunnelstelsel konden Vietnamese soldaten zich verstoppen voor de vijand tijdens de Vietnamoorlog. Zelfs ziekenhuizen, keukens en vergaderzalen waren onder de grond te vinden. Het tunnelstelsel was een zeer belangrijke troef voor de Vietnamezen en je moet de nauwe tunnels echt gaan bekijken. Bizar dat soldaten gewoon moesten leven in deze piepkleine en donkere plekken.

De ingangen van de tunnels zijn echt heel smal...

Natuurlijk kun je zelf in de tunnels kruipen en ervaren hoe benauwd dit is.

Op iedere hoek van de straat kun je een tour boeken naar de tunnels, maar goedkoper en leuker is het om zelf naar de tunnels te gaan. Voor nog geen euro reis je met 2 personen met een lokale bus naar deze historische plek!

Vervoer en kosten voor de Cu Chi Tunnels
Eigenlijk zijn er twee locaties waar je de tunnels kunt bezoeken. De meeste tours gaan naar de Ben Dinh tunnels, die daardoor ook het meest toeristisch zijn. Met de lokale bus kun je naar de Ben Duoc tunnels en daar is het over het algemeen een stukje rustiger en zijn de tunnels minder aangepast voor toeristen. Vanaf het busstation bij het 23/9 Park stap je in bus nr. 13 tot het plaatsje Cu Chi. Vanaf daar pak je bus nr. 79 naar de Ben Duoc Tunnels. In totaal ben je bijna 2 uur onderweg, maar het kost je maar zo'n halve euro per persoon! Hou er wel rekening mee dat tussen 5 en 6 uur de laatste bus terug vertrekt. De entree voor de tunnels is 90.000 dong per persoon, omgerekend 3 à 4 euro.

#3 Slenter in de avond door de Bui Vien Walking Street

Aangezien de stoep meestal vol staat met geparkeerde scooters en mini terrasjes, loop je vaak op de drukke weg en moet je constant opletten. Hoe fijn is het dan om even in een straat te kunnen lopen zonder verkeer! Vanaf 7 uur 's avonds verandert de straat Bui Vien - waar heel veel restaurants en cafés zitten - in een autovrije straat. Leuk om doorheen te lopen of op het terras te zitten, want er gebeurt altijd wel wat. De drukke uitgaansstraat wordt weleens het Khao San Road van Vietnam genoemd, dat zegt misschien genoeg over wat je hier laat in de avond kunt verwachten. ;-)

Bui Vien Walking Street

#4 Bestel eten via de website eat.vn

Even geen zin om de drukte in te gaan en te zoeken naar een goede en betaalbare maaltijd? Je kunt gewoon eten bestellen en laten bezorgen via de site eat.vn. Je hebt er volop keuze uit restaurants en vaak betaal je niet eens extra voor het laten bezorgen. Ideaal als je een avondje wilt chillen in je kamer!

#5 Download de app Busmap

Het busnetwerk in en rondom HCMC is enorm uitgebreid. Dat is heel fijn, want lang niet alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Met lokale bussen kun je heel goedkoop van A naar B reizen. Met de app Busmap kun je precies zien welke buslijnen er zijn, bij welke haltes elke buslijn stopt en op welke tijden de bussen rijden. Echt zo fijn! De app is gratis te downloaden en gaat je het geld van een hoop taxiritjes besparen! Vergeet niet buslijnen 49 en 109 te checken als je van/naar het vliegveld reist.

Bus 109 die pendelt tussen het vliegveld en district 1

#6 Schiet de steegjes in en ontdek de verborgen pareltjes van Ho Chi Minh City

Aan koffietentjes, restaurants en cafés geen gebrek in HCMC, maar soms wil je even kunnen ontsnappen aan die stadsdrukte. Schiet dan één van de vele steegjes in en opeens vind je daar leuke tentjes in een oase van rust. Zo vonden wij het koffietentje Goc Ha Noi. Maar een heel klein stukje verwijderd van de drukke Bui Vien straat, maar wat een verschil. Even geen getoeter en voorbij razend verkeer. :-)

Genieten van ijskoffie bij Goc Ha Noi

#7 Leer meer over de Vietnamoorlog in het War Remnants Museum

Tijdens je reis door Vietnam zul je meerdere keren geconfronteerd worden met de historie van Vietnam en dan vooral met de Vietnamoorlog. Belangrijk dus om wat meer achtergrond te krijgen bij deze oorlog. Alhoewel het War Remnants Museum wel erg anti-Amerikaans is, is het wel een goede plek om te zien en te lezen wat voor effecten de oorlog had én heeft op Vietnam. Nog steeds worden er namelijk baby's met een handicap geboren, doordat er tijdens de Vietnamoorlog heel veel chemische wapens zijn gebruikt. Het museum laat de gruwelijkste foto's zien die op ons in ieder geval een flinke indruk hebben gemaakt.

Chinook bij het War Remnants Museum

#8 Shoppen bij de Sense Market

Bij het 23/9 Park in het centrum van de stad ligt de ondergrondse Sense Market. Van ondergoed tot souvenirs, ze verkopen het hier. Als je dus nog iets nodig hebt tijdens je reis of gewoon een typisch Vietnamese souvenir wilt scoren, dan mag een bezoek aan de Sense Market niet ontbreken. Tussen het winkelen door kun je wat eten of drinken scoren bij één van de vele mini restaurants die er gevestigd zijn. Ohja, ook heel fijn: ze hebben er airco. ;-)

Veel eetmogelijkheden bij de Sense Market

Natuurlijk zijn er meerdere bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in HCMC, zoals de Notre Dame, het Reunification Palace, de Ben Thanh Market en de wijk Cholon (Chinatown van HCMC). Zelf hebben wij onze dagen in Ho Chi Minh vooral gebruikt om even rust te nemen na een paar weken veel reizen en zien. Wat ons betreft zijn de highlights van de stad namelijk wel oke, maar niet bijzonder mooi of interessant.

Eind mei zijn we voor de derde injectie in Ho Chi Minh City, dus mocht je nog aanraders voor ons hebben... Wij horen het heel graag!

Meer over Vietnam

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Vietnam

Hoi An: het leukste stadje van Vietnam

Vietnam

Dit vinden wij van de populaire Hai Van Pass

Vietnam

4x doen op Cat Ba eiland - de uitvalsbasis voor Halong Bay

Vietnam

6 tips voor het idyllische Tam Coc

Vietnam

Ga naar Phong Nha-Ke Bang National Park

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen