De leukste manier om Halong Bay te verkennen | Een boottocht vanaf Cat Ba

Djura

Met honderden rotseilandjes her en der in de zee is Halong Bay een top highlight in Vietnam. Vrijwel alle Vietnam-reizigers brengen een bezoek aan deze magisch mooie plek. Vooral met een boot tussen de rotsen door varen is een geliefde activiteit. Helaas kiezen zoveel mensen hiervoor, dat je soms meer boten dan rotsformaties ziet in Halong Bay. Daarbij komt ook nog dat er aan deze overbevolkte tours een behoorlijk prijskaartje hangt. Gelukkig kan het ook anders!

Als er iets is wat voor ons een bezienswaardigheid kan verpesten, dan is het een enorme mensenmassa bij de highlight. Wij proberen daarom altijd om een manier te vinden om deze prachtige plekken te bezoeken en daarbij de grote meute - voor zover mogelijk - te omzeilen. Halong Bay is misschien wel de grootste trekpleister van het land en ook hier kun je dus heel veel toeristen verwachten. We zouden liever in een klein groepje genieten van dit unieke landschap...

En dat kan! Je moet het alleen net even anders aanpakken dan het overgrote deel van de reizigers. Veel mensen boeken namelijk in Hanoi of Halong City een meerdaagse cruise door Halong Bay. De boot waar je dan op terecht komt is enorm en je deelt het uitzicht dus ook met veel andere reizigers. Daarbij varen deze boten bijna allemaal dezelfde toeristische route, dus naast karstgebergte zie je ook heel veel andere (cruise)boten om je heen.

Reis naar Cat Ba

Wil je de grootste drukte omzeilen en een normale prijs betalen voor een boottocht, dan kun je het beste afreizen naar Cat Ba. Cat Ba is het grootste eiland in de baai en het is een prima uitvalsbasis voor het ontdekken van de rotsformaties. Het eiland is makkelijk bereikbaar, heeft genoeg faciliteiten voor toeristen en je zit hier eigenlijk al gelijk tussen het karstgebergte, hetgeen waar je voor komt!

Waanzinnig, hè!

Officieel ligt het eiland Cat Ba trouwens in Lan Ha Bay en niet in Halong Bay. Lan Ha Bay is qua landschap hetzelfde als Halong Bay, maar doordat het in een andere provincie ligt, heeft de baai een andere naam. Niet dat het iets uitmaakt, want het is er echt even mooi als in Halong Bay!

In Cat Ba heb je eigenlijk één noemenswaardig stadje en daar verblijven dus ook alle backpackers. In Cat Ba Town is er een ruim aanbod aan ho(s)tels, prima restaurantjes en je kunt er makkelijk een boottocht naar Lan Ha Bay en/of Halong Bay boeken. Verwacht hier overigens geen typische eilandsfeer of mooie stranden. Cat Ba is een goede uitvalsbasis voor het ontdekken van Halong Bay, maar het eiland zelf is niet perse heel sfeervol en aantrekkelijk als je het mij vraagt. ;-)

Onze boottocht door Lan Ha Bay en Halong Bay

In Cat Ba Town is er nog steeds een redelijk groot aanbod van tours en boottochten in de omgeving. Gelukkig is het hier veel betaalbaarder! Na wat rondvragen kiezen wij voor een ééndaagse boottocht via Cat Ba Ventures. Zij zijn een paar euro duurder dan de andere aanbieders, maar staan erg goed aangeschreven en alles wat we willen doen (zwemmen, kajakken, bezoek viskwekerij) is bij de tocht inbegrepen. Voor 29 dollar per persoon gaan we de volgende dag met de boot mee.

De kwaliteit van de boottochten die worden georganiseerd loopt best wel uiteen. Je kunt bij het kiezen van een geschikte tour letten op de volgende dingen.
- Hoe groot is de groep? Over het algemeen geldt: hoe meer mensen, hoe goedkoper de tour. Maar is dat ook wat je wilt?
- Lees beoordelingen van andere reizigers, bijvoorbeeld via Tripadvisor. Je komt er dan snel genoeg achter of de touraanbieder voldoet aan de verwachtingen.
- Is de boot in goede staat en hoe zit het met veiligheid?
- Wat is inbegrepen in de prijs en waar je betaal je op de dag zelf nog voor? Denk hierbij aan drankjes, maaltijden, eventuele extra activiteiten, etc.
- Waar gaat de tour naartoe? Zijn dit de echt toeristische plekken of ga je ook naar rustige spots?

WIj gaan liever niet op een overvolle boot mee...

Onze boottocht gaat langs de mooiste - maar ook rustige - plekken van Lan Ha Bay en Halong Bay. De overbevolkte delen van Halong Bay worden overgeslagen en ook Monkey Island - dat vol zit met agressieve apen - staat niet op het programma. Mooi!

Op de grote boot passen wel 50 mensen, maar vandaag zijn we maar met 17 man. Er is voor iedereen dus voldoende plek om op je gemak foto's te maken en te genieten van de overweldigend mooie omgeving. Al na een half uurtje varen raken we betoverd door dit landschap. Zoiets hebben wij nooit eerder gezien! De grijze rotsformaties steken mooi af tegen het blauwe zeewater. In Lan Ha Bay hebben sommige rotseilandjes een verlaten, wit strand. Het is echt schitterend!

Als een touraanbieder vooraf zegt dat ze een niet-toeristische tour aanbieden, ben ik in eerste instantie altijd wat sceptisch. Zeker wanneer we het hebben over dé highlight van het land... Maar vandaag zien we écht weinig andere boten en dat is zeker van toegevoegde waarde! Tussen het varen door stoppen we bij een viskwekerij, kan er een duik genomen worden en gaan we per kajak de rotsformaties en grotten van dichtbij bekijken. Echt een leuke, afwisselende dag. En het weer is ook nog fantastisch. Wat een geluk!

Bij de viskwekerij

Zwemmen tussen de hoge rotsen

Kajakken door Halong Bay

Echt een aanrader

Dus, als iemand mij vraagt wat de leukste manier is om Halong Bay te ontdekken, dan zeg ik zonder twijfel een boottour vanaf het eiland Cat Ba. Skip de massale tours die aangeboden worden vanuit Hanoi en reis op eigen houtje naar Cat Ba Town. Via de busmaatschappij Cat Ba Express verloopt je reis van Hanoi naar Cat Ba enorm soepel en binnen een paar uur sta je op het eiland. Vanaf daar kun je lekker je eigen plan trekken en zit je niet vast aan het programma van een meerdaagse tour. Je hebt dus alle vrijheid én je bent minder geld kwijt. Win-win! :-)

Meer blogs over Vietnam

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Indonesië

Een meerdaagse boottocht langs de Komodo eilanden

Vietnam

Het mooiste uitzicht over Halong Bay heb je vanaf dit geheime uitkijkpunt!

Vietnam

Een trekking langs de spectaculaire rijstvelden van Sapa

Vietnam

De Mekong Delta verkennen zonder toeristische tours

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Indonesië

De zonsopkomst vanaf de Borobudur tempel

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen