Ga naar Phong Nha-Ke Bang National Park | De mooiste grotten van Vietnam

Djura

Het nationaal park van Phong Nha heeft ons meer dan verbaasd. In dit park liggen honderden grotten en de één is nog mooier en indrukwekkender dan de ander. Je staat zomaar in kilometerslange grotten of naast stalagmieten en stalactieten van tientallen meters hoog. Het is net alsof je op een andere planeet bent. Het ziet er heel buitenaards uit en deze bijzondere natuurschepsels worden op een schitterende manier verlicht. De Droomvlucht van de Efteling is er niks bij!

Phong Nha is een klein dorp in Vietnam en het bestaat eigenlijk maar uit één straat. Toch weten reizigers de plek meer en meer te vinden, want het Phong Nha-Ke Bang National Park is een stop zó waard. Zeker toen in 2009 de grootste grot ter wereld, de Hang Son Doong, in dit nationaal park werd ontdekt, groeide de bekendheid van Phong Nha explosief.

In het park zijn tal van grotten die je kunt bezoeken. De ene heb je in een uurtje gezien, voor een andere moet je een meerdaagse tour boeken. Volop keuze dus! Aan de meerdaagse tours hangt wel een flink prijskaartje en dus kiezen veel mensen voor grotten die je in één dag(deel) bezoekt. Deze zijn namelijk ook onwijs mooi!

Onze aanraders: Paradise Cave & Tien Son Cave

In twee dagen tijd hebben we 4 grotten bezocht. De Paradise Cave en de Tien Son Cave waren zonder twijfel onze favorieten. De stalagmieten en stalactieten zijn hier enorm en worden mooi belicht.

Tien Son Cave

De Tien Son Cave was een grote verrassing voor ons. We hadden ons er niet echt in verdiept en dus ook geen hoge verwachtingen van de grot. We kwamen er eigenlijk terecht doordat de 4 andere mensen met wie we een boot naar de Phong Nha grot deelden ook naar de Tien Son grot wilden. Je betaalt maar een beetje extra voor deze grot en dus gingen we hier ook maar een kijkje nemen.

Je moet eerst flink wat treden naar boven trotseren, maar dan stap je in een surrealistisch paradijs. Wat is dit een waanzinnige grot! Je blijft maar om je heen kijken, overal is wel wat te zien. De verschillende kleuren in het gesteente maken het geheel extra magisch. Het is echt bizar om je te bedenken dat de natuur dit gecreëerd heeft. Het is heerlijk rustig in de grot, we zien nergens andere toeristen. Je hoort de druppels van het gesteente vallen... Het is een groot pluspunt dat deze grot wat minder bekend is en je hem niet hoeft te delen met luidruchtige tourgroepen. Het is de eerste grot in Phong Nha die we bezoeken en we zijn direct heel benieuwd naar wat ons nog te wachten staat. Want tot nu toe is dit de mooiste grot die we ooit hebben gezien!

Tien Son Cave

Locatie en entreeprijs Tien Son Cave
De Tien Son Cave ligt eigenlijk boven de Phong Nha Cave. Beide grotten kun je enkel bezoeken door vanuit het bezoekerscentrum in Phong Nha een kaartje voor de boot te kopen. Een retourtje met de boot kost 400.000 dong (≈ €15) en je kunt maximaal met 12 personen op de boot. Verstandig dus om even te wachten tot er meer mensen zijn, zodat je deze kosten kunt delen. Daar bovenop betaal je de entreeprijs voor de grot van 80.000 dong (≈ €3) per persoon.

Een dag later moeten we deze uitspraak alweer bijstellen, want de Paradise Cave doet er nog een schepje bovenop. Ook hier zijn de details bijzonder mooi en het landschap buitenaards, maar door de grootsheid van de grot is het allemaal nog indrukwekkender. Stalagmieten en stalactieten van wel tientallen meters, ruimtes die tot 72 meter hoog zijn... Overweldigend is het juiste woord voor de Paradise Cave.

Paradise Cave

Voordat je de grot binnen gaat, moet je wederom eerst een stuk omhoog wandelen. De ingang van de grot is klein en je verwacht dan ook niet om gelijk in een enorme, diepe ruimte terecht te komen. Onze mond valt letterlijk open van verbazing. Deze ruimte in de grot wordt ook wel omschreven als een kathedraal. Je volgt de houten trappen naar beneden en gaat steeds dieper de grot in. Je kunt voor ongeveer een kilometer over houten paden de grot in lopen en moet dan weer over hetzelfde pad terugkeren. We zijn na deze afstand al zo onder de indruk en realiseren ons dat deze grot gewoon nog 30 kilometer langer is dan wat wij nu gezien hebben. Ongelooflijk! Met een lengte van 31 kilometer is Paradise Cave namelijk de langste, droge grot in Azië. Voor zover bekend dan, want het gebied is zo onwijs groot dat nog lang niet alles door wetenschappers is ontdekt en in kaart gebracht. Dat stukje mysterie maakt het nationaal park nog unieker om te bezoeken!

Paradise Cave

Locatie en entreeprijs Paradise Cave
De Paradise Cave ligt op 25 kilometer rijden vanaf Phong Nha. De weg er naartoe is goed en je zou dus makkelijk zelf met de scooter kunnen gaan. De entreeprijs voor de grot bedraagt 250.000 dong (≈ €9,50) per persoon. Best prijzig (voor Vietnamese standaarden), maar elke cent waard!

Deze twee grotten zijn echt niet te vergelijken met grotten die we eerder hebben gezien. Het ziet er zo onwerkelijk uit, net alsof je op een andere planeet bent. Als je je ook nog bedenkt dat hetgeen dat je ziet is ontstaan door natuurkrachten over miljoenen jaren, dan raak je nog meer onder de indruk. Het is een adembenemend stuk natuur en een onvergetelijke ervaring om in deze natuurwonderen rond te lopen.

Tip: bezoek de Paradise Cave vroeg in de ochtend om de grote drukte en groepen zoveel mogelijk te vermijden. Vanaf Phong Nha is het ongeveer 25 kilometer rijden naar de ingang van de grot en dan moet je nog een aardig stukje lopen tot de grot. Onze ervaring is dat het tussen half 10 en 11 uur 's ochtends nog goed te doen is qua drukte. Daarna zie je steeds meer grote groepen en gidsen die met microfoons de rust enigszins verpesten.

Andere populaire grotten: Phong Nha Cave & Dark Cave

De Phong Nha Cave is één van de meest bezochte grotten in het nationaal park. Lange tijd werd gedacht dat dit de langste droge grot van Azië was, totdat Paradise Cave volledig in kaart werd gebracht en langer bleek te zijn. Alsnog is de Phong Nha Cave een grot die door veel reizigers bezocht wordt.

Je gaat per boot naar de Phong Nha Cave.

We kopen ons ticket en een kaartje voor de boot en gaan op weg naar de grot. Vlak voor de ingang van de Phong Nha Cave meren we aan en gaan we naar de bovenliggende Tien Son Cave (zie onze aanraders). Eenmaal terug in de boot pakken onze begeleiders de peddels en roeien ze de grot in. Nadat we net de schitterende Tien Son Cave hebben gezien, valt de Phong Nha Cave eigenlijk een beetje tegen om eerlijk te zijn. Ongeveer een uur lang varen we in de grot. Onze begeleiders roeien en roeien, maar door de sterke stroming komen we maar heel langzaam vooruit. Wat mij betreft duurt dit ietsje te lang allemaal, want zoveel is er - in vergelijking met de andere grotten - hier niet te zien. Misschien kwestie van smaak, hoor! Op de terugweg ga je nog even van de boot af en kun je te voet een deel bekijken. Wat mij betreft is dit het mooiste stukje van de Phong Nha Cave. Al met al vinden wij het een leuke bezienswaardigheid, maar wel minder bijzonder dan de Paradise Cave en de Tien Son Cave.

Phong Nha Cave

Locatie en entreeprijs Phong Nha Cave
Je kunt de Phong Nha Cave enkel per boot bereiken. Bij het bezoekerscentrum in Phong Nha kun je een kaartje kopen voor de boottocht door de grot. Ook moet je hier een entreeticket aanschaffen van 150.000 dong per persoon. De boot kost 360.000 dong, maar deze kosten kun je delen met maximaal 12 personen.

Dan is er nog de Dark Cave. Het is de plek in het nationaal park voor fun en avontuur. Je kunt hier namelijk ziplinen, in de grot zwemmen, een modderbad nemen en kajakken. Hierbij gaat het dus wat minder om de schoonheid van de grot, maar meer om de activiteiten en het avontuur. En het is best leuk! Het is alleen ook vrij duur en de begeleiding vonden wij echt slecht. Je gaat namelijk met een klein groepje de grot in en loopt door smalle gangetjes. Op je blote voeten en in de donkerte klimmen en klauteren is niet voor iedereen makkelijk. Maar de gids telt niet 1 keer of iedereen er nog is, biedt niemand een helpende hand en vertelt niks over de grot. Het badderen in de modderpoel in een donkere grot is wel een aparte ervaring moet ik zeggen, maar verder vonden we het weinig bijzonder. Voor dat geld (450.000 dong p.p. ofwel €17) hadden we veel andere leuke dingen kunnen doen. Maar het is natuurlijk ieders persoonlijke afweging of je het het geld waard vindt of niet. ;-)

Oja, je gaat in je bikini of zwembroek de grot in en kunt echt niks meenemen. De kans dat je het kwijt raakt of dat het beschadigt in de modder is vrij groot. Foto's maken was er in deze grot dus helaas niet bij!

Locatie en entreeprijs Dark Cave
De Dark Cave ligt aan de QL15 en op ongeveer 20 kilometer rijden van het dorp. Voor de volledige tour met ziplinen, zwemmen, modderbad en kajakken betaal je 450.000 dong (≈ €17) per persoon. Je hebt ook nog een minder uitgebreide variant, die kost 270.000 dong (≈ €10).

De grootste grot ter wereld

De grootste grot ter wereld ligt in het Phong Nha-Ke Bang National Park. In deze grot, Hang Son Doong genaamd, vind je een complete jungle en wilde, ondergrondse rivieren. De grot is zo groot dat er in het grootste gedeelte een Boeing 747 doorheen zou kunnen vliegen! Natuurlijk zijn we enorm benieuwd naar dit natuurwonder, maar helaas is een bezoek aan de grot heel exclusief. Er mogen maar heel weinig toeristen in en de tour naar deze grot is werkelijk onbetaalbaar: 3.000 dollar! Het zou leuk zijn als je deze uiterst unieke plek over een tijdje ook zonder dikke portemonnee kunt bezoeken. Zolang dit maar niet ten koste gaat van de natuur uiteraard!

Hang Son Doong

Gelukkig zijn er alternatieven en kun je ook tegen normalere prijzen een meerdaagse tocht door een immense grot doen. Bij het bedrijf Oxalis - de enige partij die tochten door de Hang Son Doong aan mag bieden - kun je terecht voor zowel eendaagse als meerdaagse avonturen in de grotten bij Phong Nha. Zo kun je een dag naar de Tu Lan grot waarbij je kilometers moet hiken door de jungle en zwemmend door riviergrotten gaat. Absoluut een onvergetelijke ervaring én een stukje betaalbaarder.

Tips voor je bezoek aan het Phong Nha-Ke Bang National Park

Het nationaal park bij Phong Nha is echt een top highlight als je het mij vraagt. We geven je nog wat praktische tips voor als jij deze natuurwonderen ook wilt gaan bezoeken.

  • In het regenseizoen kunnen grotten onbegaanbaar worden door een te hoog waterpeil in de grot. De beste reistijd voor de grotten is het droge seizoen, van januari tot juni.
  • Phong Nha ligt tussen de steden Ninh Binh en Hué. Je kunt met de (nacht)trein naar Dong Hoi reizen en vanaf hier de lokale bus of een taxi nemen naar Phong Nha. Een snellere en goedkopere optie is om met de (slaap)bus te reizen naar Phong Nha.
  • Er worden in vrijwel ieder ho(s)tel tours aangeboden naar de bekende grotten, maar je kunt er makkelijk op eigen houtje naartoe als je wil. Vaak verhuren hotels scooters en daarmee zijn de Paradise Cave en Dark Cave goed bereikbaar. De Phong Nha Cave en Tien Son Cave bezoek je met een bootje, waarvoor je in het dorp een kaartje koopt en vertrekt. Geen dure tours nodig dus!

Alle blogs over Vietnam

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Vietnam

Hoi An: het leukste stadje van Vietnam

Vietnam

Dit vinden wij van de populaire Hai Van Pass

Vietnam

4x doen op Cat Ba eiland - de uitvalsbasis voor Halong Bay

Vietnam

6 tips voor het idyllische Tam Coc

Vietnam

Ronddwalen in een verlaten waterpark bij Hué

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen