De Mekong Delta verkennen zonder toeristische tours

Djura

De Mekong Delta is een uniek gebied in het zuiden van Vietnam. De enorm lange Mekong rivier vertakt zich hier in ontelbaar veel kleine wateren. De bevolking in de delta leeft letterlijk van en op de rivier. Je kunt er leuke boottochtjes doen, fietsen op de eilandjes en het platteland en slapen in homestays, waardoor je echt het leven van de locals ervaart. Vanuit Ho Chi Minh City worden tal van één- of meerdaagse tours aangeboden naar de Mekong Delta, maar veel leuker is het om zelf naar dit gebied af te reizen. Zonder hordes toeristen is je ervaring veel toffer!

Over de Mekong Delta

De Mekong rivier heeft een indrukwekkende lengte van meer dan 4.000 kilometer en loopt door China, Laos, Cambodja en Vietnam. De Mekong Delta is de regio ten zuiden van Ho Chi Minh City waar deze belangrijke rivier zich vertakt en talloze eilanden, smalle wateren en vruchtbare grond zijn gecreëerd. In dit gebied leven de mensen van het water. Ze wassen zich in het rivierwater, verhandelen hun producten op het water en wonen soms zelfs in huizen op het water. Naast de idyllische watertjes maken de vele fruitplantages en rijstvelden de regio een mooie plek om te bezoeken!

An Binh eiland

Georganiseerde tour vs. op eigen houtje

In Ho Chi Minh City struikel je bijna over de toeristenbureautjes die tours aanbieden naar de Mekong Delta. Je hebt de keuze uit een tour van 1 dag of meerdere dagen en door het grote aanbod zijn de prijzen laag. Het is dus niet duur en ook wel erg makkelijk om gewoon een tour te boeken en op deze manier de Mekong Delta te zien, maar er is één groot nadeel. Het is enorm toeristisch. Vrijwel alle tours volgen dezelfde route en gaan naar dezelfde bezienswaardigheden, restaurants en hotels. Dat betekent dat je moet rekenen op boottours waarbij je met veel bootjes achter elkaar aan vaart, reist in grotere groepen en een echt authentieke ervaring wordt het zo waarschijnlijk niet.

Grote toeristenboten - niet ons ding

Gelukkig is er een alternatief! Het is misschien meer werk (om wat dingen uit te zoeken en te regelen), maar op sommige plekken zie je gewoon 0 andere toeristen. Je kunt gewoon zelf de bus pakken en naar één of meerdere plekken in de Mekong Delta afreizen. Ter plekke regel je je boottochtjes bij de locals of huur je een fiets of scooter. Veel leuker, toch?

Onze 4 dagen in de Mekong Delta

Wij hadden ruim de tijd in de Mekong Delta, omdat we pas op 2 mei weer in Ho Chi Minh City moeten zijn voor de volgende injectie. Doordat we vanuit Cambodja Vietnam binnen kwamen, zijn wij vanuit het zuiden van de delta steeds verder richting Ho Chi Minh gereisd. Als je zelf naar de Mekong Delta gaat, kun je natuurlijk ook deze plaatsen andersom bezoeken of slechts 1 of 2 plekken eruit kiezen als je minder tijd hebt.

Can Tho - grootste stad in de Mekong Delta

Na een lange dag reizen vanuit Sihanoukville (Cambodja) komen we aan in Can Tho. Met ruim 1 miljoen inwoners is dit de grootste stad in de Mekong Delta. We bezoeken Can Tho vooral vanwege de drijvende markt van Cai Rang, omdat dit de grootste drijvende markt in de delta is. Vroeg in de ochtend is deze markt op haar actiefst en dat betekent, vroeg uit de veren! Om half 6 's ochtends worden we opgehaald bij ons hotel en stappen we in een klein bootje. Het is nog een paar kilometer varen naar de drijvende markt en dit gedeelte van de boottour is wat saai. De rivier is hier erg breed en vrij sfeerloos als je het mij vraagt. ;-)

Het is nog vroeg... ;-)

Eenmaal op de markt zien we hoe de Vietnamezen met grote en kleine boten hun spullen verhandelen. Sommige boten liggen echt helemaal vol met ananassen, terwijl andere wel honderden watermeloenen bij hebben. Bij een mevrouw op een klein bootje kopen we een kommetje noodlesoep, we hebben ten slotte nog niet ontbeten. Al met al is het een leuke markt om te aanschouwen, maar onze verwachting was eerlijk gezegd wel iets anders. Wij hadden verwacht dat de rivier helemaal vol zou liggen met bootjes, maar dat was helaas niet zo. Het gedeelte van de rivier waar de markt gehouden wordt is namelijk vrij breed. Hierdoor zijn er ook best veel grote boten en wij hadden juist heel veel kleine bootjes verwacht. Misschien dat de drijvende markten al minder belangrijk en dus minder druk zijn doordat de infrastructuur in deze regio erg verbeterd is?

Drijvende markt Cai Rang

Zelf regelen
In totaal duurt de boottrip 3 uur en we betalen hiervoor 400.000 Vietnamese Dong (≈ 15 euro). Je kunt de boottrip eenvoudig zelf regelen door de avond van tevoren naar de boulevard van Can Tho te gaan. Je wordt dan vanzelf aangesproken en kunt afspraken maken over de boottrip en de prijs. Een andere optie is om de boottour te regelen via je hotel.

In de middag wandelen we nog een beetje door de stad. Het is fijn lopen langs het water en onderweg kom je nog langs een standbeeld van Ho Chi Minh en een tempel. Toevallig is het op de dag dat wij er zijn het 'cake festival' net buiten het centrum. Hier kun je van allerlei lekkernijen proeven en het is er gezellig druk. In de avond nemen we een kijkje bij de avondmarkt en we proberen hier één van de lokale specialiteiten. Veel keuze in restaurants voor reizigers is er in Can Tho niet, maar we kunnen je wel Sandwich & Coffee A.T. aanraden. Hier hebben ze een lekkere 'bahn mi' (ofwel broodje) met pate, iets typisch Vietnamees. Als je Westers eten mist, kun je hier ook een hamburger en frietjes scoren. Op de avondmarkt vind je verse fruit smoothies voor een fijn prijsje!

Standbeeld van Ho Chi Minh

Ong Tempel - Can Tho

Vinh Long & An Binh Island - fietsen door smalle paadjes

Tijd voor de volgende bestemming in de delta. We reizen door naar Vinh Long. Dit is een stad waar eigenlijk vrij weinig te beleven valt, maar vanuit Vinh Long kun je met de ferry binnen 10 minuten naar het eiland An Binh. En daar willen we wel naartoe! Kriskras door het eiland lopen smalle wateren en het is er onwijs groen. De fiets is het leukste vervoermiddel om het eiland mee te verkennen. Zonder echte route fietsen we gewoon wat rond en proeven we wat van het lokale leven. We fietsen over de smalste paadjes en komen langs bananenbomen, ananasplanten, papajaplanten en nog allerlei andere fruitgaarden. Kleine bruggetjes zorgen ervoor dat je eigenlijk overal met de fiets kunt komen. Zorg wel dat je internet op je telefoon hebt of dat je de kaart hebt gedownload via maps.me, want met al die kleine paadjes raak je je coördinatie nogal snel kwijt!

Fietsen op An Binh

Wij kiezen ervoor om in Vinh Long te overnachten, omdat we hier een goedkope kamer met wat meer faciliteiten (airconditioning, eigen badkamer, koelkast) kunnen vinden. Als je bereid bent wat comfort in te leveren, kun je ook overnachten bij één van de vele homestays op het eiland.

Zelf regelen
Vanuit Vinh Long kun je met de ferry naar An Binh. Je betaalt hiervoor 1.000 dong per persoon voor een enkele reis. (≈ 4 eurocent) Bij één van de homestays kun je een fiets huren en dit kost ongeveer 50.000 tot 75.000 dong. (≈ 2 tot 3 euro)

Ben Tré - het kokosnoten stadje van de delta

Als ik aan de Mekong Delta denk, dan denk ik aan smalle riviertjes met bruin water en omgeven door veel groen. Precies dat vind je in Ben Tré! Het stadje ligt iets ten zuiden van het door toeristen overspoelde My Tho. Ook Ben Tré ontvangt wel toeristen, maar de meerderheid is hier slechts een dag(deel). Als je overnacht in Ben Tré en aan het begin van de ochtend of einde van de middag op pad gaat, dan heb je deze fotogenieke plek ongeveer voor jezelf!

Boottochtje bij Ben Tré

Ben Tré staat bekend om de vele palmbomen en de handel in kokosnoten. Het is leuk om te gaan kijken bij een fabriekje die snoep van kokos maakt en natuurlijk even iets te proeven. Ook hebben wij een boottochtje gedaan in de avond, want dan kun je vuurvliegjes zien! De volgende ochtend maakten we weer een boottocht, maar dan in het daglicht. Het is heerlijk rustgevend in zo'n klein bootje met twee Vietnamese vrouwen die je door het water peddelen. Zo kun je in alle rust genieten van de omgeving!

Bij de kokos snoepjes fabriek

Met de fiets hebben we een kort rondje gemaakt om wat meer te zien vanaf het land. Dat is toch altijd weer net anders dan vanaf het water. Ook hier heb je weer talloze kleine weggetjes waar je makkelijk verdwaalt. Maar ach, wat maakt het uit? Ben Tré is een plek om te onthaasten en je fietst toch niet echt ergens naartoe. Gewoon op het gemakje!

Zelf regelen
In Ben Tré kun je slapen in een homestay. Je slaapt dan bij een lokale familie en kunt bij hen je activiteiten regelen. Bij de homestay waar wij verbleven mocht je gratis fietsen gebruiken en er was mogelijkheid om een scooter te huren. Ook hebben we via hen de boottocht in de ochtend en de boottocht met de vuurvliegjes geregeld. Voor een boottochtje van 1 uur betaalden we 150.000 dong (≈ 6 euro).

Vervoer in de Mekong Delta

Als je zelfstandig door de Mekong Delta gaat reizen, dan moet je bereid zijn om af en toe een lokale bus te pakken. En ik kan je vertellen, dat is echt zo slecht niet. Airco hebben de bussen niet, maar het raam kan open en dat briesje zorgt ervoor dat je niet oververhit raakt. ;-) De bus stopt regelmatig om mensen af te zetten en op te pikken, dus het duurt wat langer. Het voordeel is wel dat het echt goedkoop is. Voor 1,50 euro per persoon (inclusief bagage) kun je zomaar 40 kilometer afleggen!

Zie je dit niet zitten, dan kun je reizen met Futa bussen. Deze busmaatschappij heeft goede bussen met airconditioning. Je kunt de kaartjes online kopen of gewoon bij het busstation. Wij hebben maar 1 keer gebruik gemaakt van Futa, omdat ze geen verbindingen hadden tussen Can Tho en Vinh Long en Vinh Long en Ben Tré. Als je enkel met Futa bussen wilt reizen, dan moet je je route dus misschien wat omgooien. Op de website kun je precies zien welke verbindingen er zijn, hoe laat ze rijden en wat het kost.

Van Can Tho naar Vinh Long

Dit was onze eerste ervaring met een lokale bus in Vietnam. Vlakbij ons hotel was een bushalte waar de bus langs zou rijden. We wisten dat hij 1 keer per 30 minuten langs zou moeten komen, dus dan ga je gewoon naar de bushalte en wacht je tot hij langs komt. Je steekt je hand op om de bus te laten stoppen en koopt een kaartje in de bus. Het is ongeveer 40 kilometer van Can Tho naar Vinh Long en we deden hier ongeveer 1,5 uur over. Wij betaalden voor 2 personen met grote backpacks 70.000 dong, wat omgerekend nog geen 3 euro is. Niet verkeerd, toch?

In de lokale bus

Van Vinh Long naar Ben Tré

Om van Vinh Long naar Ben Tré te reizen, moet je eerst een taxi nemen naar de ferry die ongeveer 4 kilometer ten oosten van het stadscentrum ligt. Dit zal je ongeveer 50.000 dong (≈ 2 euro) kosten. Daar pak je de ferry, die kost 1.000 dong per persoon. Als je het water bent overgestoken, moet je ongeveer 200 meter lopen en dan kom je bij het busstation. Hier pak je bus nr. 8 naar Ben Tré. Wij betaalden 75.000 dong (≈ 3 euro) voor een ritje van ongeveer 55 kilometer.

Van Ben Tré naar HCMC

Het busstation van Ben Tré ligt een paar kilometer buiten de stad, aan de grote weg. Vanaf hier hebben wij 2 kaartjes gekocht voor een Futa bus naar Ho Chi Minh City. Een kaartje kost 70.000 dong per persoon en ja, dat is een stuk meer dan de lokale bus. Maar je krijgt er wel wat voor terug. Er is goede airco en de stoelen zitten echt heerlijk. Ook is de bus een stuk sneller dan lokale bussen. Over 75 kilometer deden we maar 5 kwartier. Je wordt afgezet op het grote busstation Mien Tay in Ho Chi Minh City. Je kunt vanaf daar gebruik maken van de gratis shuttlebus naar district 5.

Tips

  • In deze regio is de keuze aan accommodaties niet heel groot. Je kunt hotels dus wat verder van tevoren al boeken als je zeker wilt zijn van een goede kamer voor een fijne prijs. Als je - net als wij - niet echt ver vooruit plant, kom je er vaak ook wel uit, maar dan moet je misschien af en toe wat concessies doen op comfort of prijs.
  • De steden die wij bezochten zijn duidelijk niet erg toeristisch. Er zijn niet veel restaurants of cafés die menukaarten in het Engels hebben. Gelukkig biedt Tripadvisor bijna altijd uitkomst!
  • Vergeet niet om een goede muggenspray mee te nemen. Muggen vinden de delta ook een hele leuke plek. ;-)

Meer blogs over Vietnam

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Vietnam

De leukste manier om Halong Bay te verkennen

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Indonesië

Een meerdaagse boottocht langs de Komodo eilanden

Vietnam

Hoi An: het leukste stadje van Vietnam

Vietnam

Dit vinden wij van de populaire Hai Van Pass

Thailand

24 uur in Khao Sok National Park

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen