6 tips voor een paar dagen in Battambang

Cambodja 22 april 2018

Ooit al iets gehoord over de populaire bamboe trein in Cambodja? Dat is in de buurt van Battambang, net zoals enkele andere toffe bezienswaardigheden. Battambang is de tweede stad van Cambodja, maar toch niet erg bekend onder reizigers. Twee dagen lang reden we rond op onze gehuurde scooter om de omgeving en de bezienswaardigheden te ontdekken. Dit zijn onze tips!

Cambodjaans Nieuwjaar

Voordat we onze ervaringen met je delen, is het belangrijk om te weten dat wij in Battambang waren tijdens het Khmer Nieuwjaar. Aan het einde van de oogstperiode wordt er 3 dagen lang nieuwjaar gevierd in Cambodja. Dan maak je een plek toch net even anders mee dan normaal. ;-) Veel locals vieren feest met hun familie op het platteland en de steden lopen dus best wel leeg. Restaurants en cafés worden voor een week gesloten, bezienswaardigheden kun je meestal wel gewoon bezoeken. Ook hier is je beleving soms net anders, bijvoorbeeld omdat er bij de tempels nieuwjaar gevierd wordt. Wel leuk om mee te maken!

Wat Banan - Cambodja
Extra drukte bij tempels en bezienswaardigheden door Khmer Nieuwjaar

De Cambodjanen zelf gaan in de ochtenden vooral naar tempels en vieren feest in de middagen en avonden. Dat feesten gaat gepaard met watergevechten en het gooien met talkpoeder! Ook als je met de scooter over de weg rijdt, word je regelmatig nat gespoten met waterpistolen en tuinslangen. Be prepared!

Uiteraard heeft dit onze ervaring in Battambang beïnvloed. We kunnen je geen tips geven voor de leukste restaurantjes, want vrijwel alles was dicht. Wel vertellen we je wat we vinden van de bekendste bezienswaardigheden in de omgeving.

Tips voor Battambang

#1 Verwacht niet teveel van de bamboe trein

De bamboe trein is de bekendste attractie in de buurt van Battambang. Ooit werd de rails gebruikt door locals om met een simpel bamboe karretje goederen te vervoeren. Reizigers waren welkom om een stukje mee te rijden en dat was een erg leuke ervaring op de ‘houtje-touwtje constructie’.

Tegenwoordig is de oude bamboe trein er niet meer en wordt het spoor enkel gebruikt als toeristenattractie. Je betaalt 5 dollar per persoon (erg veel in Cambodja!) en zit vervolgens met bestuurder op je treinstelletje. Je maakt een ritje in een prima, maar niet bijzonder mooie omgeving. Alle karretjes met toeristen rijden achter elkaar aan en veel spannends gebeurt er niet. Verwacht dus geen authentieke ervaring, maar een plek die echt alleen voor de toeristen bedoeld is. Het is natuurlijk aan jou of je dat leuk vindt of niet. Wij hadden vooral het gevoel alsof we in een attractie van de Efteling zaten. ;-)

Bamboo Train - Cambodja
Op de bamboe trein - Battambang
Op de bamboe trein
Bamboe trein - Battambang
Met zijn allen achter elkaar aan…

#2 Huur een scooter

Met een scooter kun je makkelijk de leuke omgeving van Battambang verkennen. Als je route 154 volgt richting het zuiden, dan rijd je de hele tijd langs de Sangker rivier. Hier is het heerlijk rustig en leven de mensen in kleine dorpjes. Luxe hebben ze hier niet, wel een fijne sfeer!

#3 Beklim Phnom Banan

Phnom Banan is één van de bekendste bergen in de omgeving van Battambang. Boven op de berg word je beloond met een mooie tempelruïne én een uitzicht over de omgeving. Je moet wel eerst even een paar honderd traptreden trotseren, maar daar laat je je toch niet door tegen houden?

Phnom Banan - Battambang
Tja, dat zijn er nogal wat…
Wat Banan - Battambang
De tempelruïne op de bergtop

#4 Verblijf bij Blue Diamond Guesthouse

Een ideale uitvalsbasis voor Battambang en omgeving is het Blue Diamond Guesthouse. Het ligt ongeveer 1 kilometer buiten het centrum van de stad, maar met een gehuurde fiets of scooter is dat totaal geen probleem. Er is een zwembad, je kunt er goed eten en de kamers zijn netjes. Er komen backpackers, stellen en gezinnen en de sfeer is heel relaxt. Aanrader!

#5 Grotten op Phnom Sampeau

Als je ons blog over de Killing Fields in Phnom Penh hebt gelezen, dan weet je dat Cambodja een bloedige geschiedenis heeft. De Killing Cave is geen gezellige bezienswaardigheid, eerder een beetje griezelig. Tijdens het wrede regime van de Rode Khmer werden mensen vermoord en in deze grot gegooid… Ik vind grotten altijd al een beetje creepy, maar deze context en de botten en schedels die je hier kunt zien maken de plek extra griezelig. De grot ligt op de Sampeau berg, waar ook andere grotten te bezoeken zijn. Bij de Bat Cave kun je vlak voor zonsondergang duizenden vleermuizen tegelijk uit de grot zien komen. Je betaalt 2 dollar entree per persoon voor de berg.

Killing Cave - Battambang
Killing Cave
Sampeau
Uitzicht vanaf de bergtop

#6 Slenter door het centrum van de stad

Ook het centrum van Battambang zelf is een leuke plek voor een halve dag. Je kunt over de lokale markt, Psar Nat, slenteren en een bezoek brengen aan de mooiste tempels Wat Phephittam en Wat Dhum Rey Sor. Ook zie je her en der nog gebouwen in de Franse stijl die stammen uit de tijd van de koloniale overheersing.

Battambang – een must visit?

Tja, als we eerlijk zijn is het antwoord op deze vraag: nee. Wat ons betreft is Battambang leuk als het op je route ligt en je 1 a 2 dagen tijd hebt, maar als je een krap schema hebt of er ver voor moet (om)reizen, dan zou ik het overslaan. Kies er dan eerder voor om meer tijd door te brengen in de fascinerende tempelstad Angkor of plan een extra dag voor de drijvende dorpen in Kampong Chhnang. Daar heb je wel een echt authentieke ervaring!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populair op Travly