Met een bootje door de drijvende dorpen bij Kampong Chhnang

Djura

Op verschillende plekken in Zuidoost-Azië leven complete gemeenschappen op het water. In Cambodja vind je de meeste drijvende dorpen op het Tonlé Sap meer dat zich uitstrekt van Phnom Penh tot Siem Reap. Je kunt de drijvende dorpen vanaf één van deze toeristensteden bezoeken, maar wil je een echt authentieke ervaring, ga dan naar Kampong Chhnang. Prachtige plaatjes gegarandeerd!

Kampong Chhnang is de belangrijkste vissershaven in de buurt van Phnom Penh. Het stadje ligt op ongeveer 100 kilometer afstand van de hoofdstad en precies aan de route tussen Battambang en Phnom Penh. Je hoeft er dus helemaal niet voor om te reizen, enkel een extra tussenstop inlassen. En dat is echt de moeite waard!

De tuktuk zet ons af bij de haven en binnen no-time spreken de Vietnamese dames ons aan om een prijs af te spreken voor de boottocht naar het drijvende dorp. De prijs die ze noemen varieert blijkbaar per dag, maar wij betalen 17 dollar per persoon voor 2 uur varen. Waarschijnlijk kan het een stuk goedkoper, wij zijn niet altijd de beste onderhandelaars. ;-)

Eerst vaar je een kwartiertje met de motor aan en eenmaal in het drijvende dorp peddelt de dame achter op onze boot behendig door de smalle 'steegjes' van dit dorp op water. Wat is dit een toffe ervaring! Het dorp is veel groter dan we verwacht hadden en we kijken onze ogen uit. Er worden gewassen verbouwd in het water, natuurlijk vangen ze vis en kinderen gaan er naar school. De hele 2 uur zien we geen enkele andere toerist. Hier zie je gewoon écht hoe deze mensen leven en het is (nog) geen toeristen-poppenkast geworden. Daar houden we van!

Het bijzondere aan dit dorp is dat het aan de ene kant heel vrolijk en kleurrijk is, maar tegelijkertijd zie je ook hoe hard het leven is op het water. De zon heeft vrij spel en de voorzieningen zijn heel beperkt. We zien mensen zich wassen met water uit de rivier, waar volgens mij ook alle ontlasting in terecht komt... Extra mooi is om te zien hoe hartelijk de mensen zijn. Vrolijk wordt er naar ons geroepen en gezwaaid en we krijgen zelfs wat kushandjes van kinderen.

Kinderen zijn sowieso heel blij om je te zien. Ze blijven fanatiek zwaaien totdat je écht helemaal uit het zicht bent. Soms zijn ze eerst even verlegen, want zo'n westerling is toch wel een beetje gek. Maar als er eenmaal eentje zwaait, dan durven ze allemaal wel! Deze dotjes zorgen 2 uur lang voor een glimlach op ons gezicht.

Onze bootdame neemt ons ook nog even mee naar haar huis in het waterdorp. We worden getrakteerd op koud water en gegrilde maiskolven. Trots laat haar man hun zoontje zien. Het geeft een uniek inkijkje in het leven van deze mensen. Het is bewonderenswaardig om te zien hoe mensen hier zo weinig hebben, maar toch zoveel meer delen. Na twee uur zijn we terug aan land. Wat was dit een leuke middag!

Ohja, nog één extra tip: overnacht bij het Garden Guesthouse in Kampong Chhnang. Fijne kamers, erg betaalbaar en hele fijne sfeer. En lief personeel dat je graag wilt helpen.

Alles over reizen in Cambodja

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Cambodja

Dolfijnen spotten en fietsen langs het platteland bij Kratie

Indonesië

Een meerdaagse boottocht langs de Komodo eilanden

Cambodja

Wat kost backpacken in Cambodja?

Cambodja

De ultieme route door Cambodja

Thailand

24 uur in Khao Sok National Park

Vietnam

De leukste manier om Halong Bay te verkennen

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen