De tempels van Angkor in Cambodja zijn wereldberoemd en enorm geliefd. Angkor was de hoofdstad van het indrukwekkende Khmer-rijk dat van 800 tot 1432 over bijna heel Zuidoost-Azië heerste. De fotogenieke tempelruïnes brengen je even terug naar deze tijd. Een betoverende plek! Met een oppervlakte van 300 vierkante kilometer is het tempelcomplex het grootste religieuze monument ter wereld. Dat brengt ook een uitdaging met zich mee, want je kunt dus nooit alle tempels zien. Dit zijn wat ons betreft de mooiste!

Kiezen tussen alle schitterende tempels is moeilijk. Wij vonden het opvallend én leuk dat iedere tempel iets eigens heeft. Soms zijn het de ‘carvings’ ofwel het snijwerk in de stenen dat echt uniek is en soms is het de grootsheid van de tempel of juist de metersdikke bomen die er doorheen groeien. Iedere tempel heeft een eigen stijl en een eigen verhaal. Onze belangrijkste tip is dan ook om meerdere dagen de tijd te nemen voor het tempelcomplex, want het is zeker niet alleen maar meer van hetzelfde!

Onze 5 favoriete tempels

Angkor Wat

Angkor Wat is de belangrijkste en bekendste tempel van het complex. Om maar gelijk een misverstand uit de wereld te helpen: veel mensen die het hebben over het gehele tempelcomplex gebruiken de benaming Angkor Wat, maar eigenlijk is dit enkel de grootste tempel. Het tempelcomplex als geheel heet Angkor Archaeological Park en wordt meestal Tempels van Angkor genoemd.

Angkor Wat wordt gezien als het hoogtepunt van de Khmer architectuur en is het nationale symbool van Cambodja geworden. Angkor Wat is gebouwd in de 12e eeuw en diende als staatstempel en als praalgraf voor koning Suryavarman II. Bijzonder aan Angkor Wat is dat de tempel gebouwd werd als hindoeïstische tempel, maar aan het eind van de 12e eeuw werd omgevormd tot een boeddhistische tempel. Ook is het uniek dat Angkor Wat nooit volledig verlaten is geweest, terwijl dat bij veel andere tempels in het complex wel zo is.

De grootsheid, structuur en decoratie maken Angkor Wat de must see van het tempelcomplex!

Angkor Wat - Cambodja

Angkor Wat

Angkor Wat - Cambodja

Angkor Wat

Zonsopkomst bij Angkor Wat

Zonsopkomst bij Angkor Wat

Bayon

Wat is Bayon een bijzondere tempel! De tempel heeft namelijk 54 torens waarbij in iedere toren 4 gezichten te zien zijn. In totaal 216 gezichten dus en de betekenis van de torens en gezichten is nog altijd een mysterie. In de tempel zijn hindoeïstische en boeddhistische elementen terug te vinden. Koning Jayavarman VII – de Khmer koning tijdens de bouw van Bayon – was namelijk boeddhistisch, maar zijn voorgangers en nakomelingen (en 90% van de bevolking) was hindoeïstisch. In de tempelmuren zie je veel reliëfs die de oorlogsverhalen van de koning vertellen. Bayon is een tempel waar je naar kunt blijven kijken en steeds nieuwe dingen ontdekt. Fascinerend!

Bayon tempel - Angkor

Bayon tempel

Bayon tempel - Angkor

Hoeveel gezichten kun jij ontdekken? – Bayon

Bayon tempel - Angkor

Bayon tempel

Ta Prohm

Ta Prohm is één van onze persoonlijke favorieten. In tegenstelling tot veel andere tempels is Ta Prohm namelijk nog grotendeels in de staat waarin hij gevonden is. Jungle heeft de tempel overgenomen en op meerdere plekken groeien immense bomen (zo groot heb ik ze nog nooit gezien!) door en in de tempel. Metersdikke boomstammen en vele boomwortels hebben in de loop der eeuwen hun weg gebaand door de tempel. Deze combinatie van tempel en natuur is enorm indrukwekkend! Ta Prohm is één van de meest bezochte tempels in de tempelstad Angkor, mede doordat de film Tomb Raider in de tempel is opgenomen.

Ta Prohm - Angkor

Ta Prohm

Ta Prohm - Angkor

Ta Prohm

Ta Prohm - Angkor

Ta Prohm

Banteay Srei

De roodkleurige tempel met de vele details en versieringen is een waar kunstwerk te noemen. De tempel zelf is niet groot, maar maakt dat helemaal goed met de prachtige uitgesneden tekeningen en versieringen. Deze mooi gedecoreerde tempel heeft niet zomaar de naam Banteay Srei. Dit betekent namelijk ‘vrouwentempel’, omdat gedacht wordt dat zulke minutieuze details enkel door vrouwenhanden gemaakt kunnen zijn.

Banteay Srei - Angkor

Banteay Srei

Indrukwekkende carvings - Banteay Srei - Angkor

Indrukwekkende carvings – Banteay Srei

Banteay Srei - Angkor

Banteay Srei

Preah Khan

Preah Khan is één van de grootste tempels binnen Angkor en was voor ons een positieve verrassing. Het is een doolhof van gangen, binnenplaatsen, torens en deurposten vol carvings. Op meerdere plekken in de tempel groeien metersdikke bomen over de muren en verdringen boomwortels de eeuwenoude stenen. Op veel plekken is de tempel ingestort en overal liggen bergen met afgebrokkelde stenen. Dat deze tempel gewoon zo gelaten is in plaats van tot in de puntjes is gerestaureerd, dat vinden wij juist tof! Het zorgt voor een mysterieuze sfeer als je in de tempel loopt. Fijn is dat de tempel minder bezoekers trekt dan de vergelijkbare tempel Ta Prohm. Een fijne plek om in je eentje te genieten van dit moois!

Preah Khan - Angkor

Preah Khan

Preah Khan - Angkor

Enorme bomen bij Preah Khan

Preah Khan - Angkor

Toegangspoort Preah Khan

Meer mooie tempels

Ta Keo

Ta Keo is indrukwekkend, vooral door haar hoogte. Het is één van de hoogste bouwwerken in het tempelcomplex en daardoor heb je mooie uitzichten over de omgeving. Je moet er alleen wel eerst onwijs steile trappen voor beklimmen met treden waar je voeten eigenlijk niet op passen, maar je inspanning wordt echt beloond. Ta Keo is bijzonder, omdat het de eerste tempel was die volledig van zandsteen is gemaakt. De tempel is nooit afgemaakt en de reden hiervoor blijft onduidelijk. Een inscriptie laat zien dat de bliksem was ingeslagen in de tempel en dat dit werd gezien als een slecht teken, maar waarschijnlijker is dat de bouw is gestopt doordat koning Jayavarman V – die opdracht gaf voor de bouw van de tempel – overleed.

Ta Keo - Angkor

Ta Keo

Angkor Thom Complex

Het Angkor Thom Complex is een ommuurd gebied binnen Angkor. Binnen de 6 meter dikke en 8 meter hoge muren zijn meerdere overblijfselen te vinden. Wanneer je het complex binnenkomt via de Victory Gate of de South Gate, ben je gelijk onder de indruk. Ook het Elephant Terrace, Royal Palace en Baphuon zijn de moeite om te bekijken. Hoogtepunt binnen Angkor Thom is zonder twijfel de Bayon tempel. Waanzinnig!

Angkor Thom Complex

Angkor Thom Complex

Banteay Samre

Banteay Samre is een relatief kleine tempel, maar wel erg mooi. De tempel stamt uit de 12e eeuw en is in de 20e eeuw vakkundig gerestaureerd, waardoor de tempel van nu nog heel goed lijkt op het origineel. De tempel heeft carvings uit het hindoeïsme, maar ook tekeningen vanuit het boeddhisme.

Banteay Samre - Angkor

Banteay Samre

Ta Som

In de oostelijke en westelijke ingang tot de Ta Som tempel zie je dezelfde elementen als in de Bayon tempel. Er zijn gezichten uitgesneden die over de toegangspoorten heen kijken. Niet verrassend dat deze tempel is gebouwd door dezelfde koning als de Bayon tempel.

Ta Som

Ta Som

Pre Rup

De piramide-vormige tempel Pre Rup staat symbool voor de heilige berg Meru. In de hindoeïstische mythologie is deze berg het centrum van het universum. De 5 torens op het hoogste platform staan symbool voor de 5 pieken van de berg. Pre Rup is vrij hoog, waardoor het een geliefde plek is om de zonsondergang te kijken. Romantisch!

Pre Rup - Angkor tempels

Pre Rup

Meer tijd?

Naast deze tempels bezochten wij Banteay Kdei, Neak Pean, East Mebon, Thommanom en Chau Say Thevoda. Ze liggen op de route tussen de andere tempels en zijn een goede plek voor een korte tussenstop. Hoe meer tempels je ziet, hoe intrigerender het hele complex wordt. Je gaat stijlen herkennen en ziet gelijkenissen en verschillen tussen de diverse tempels.


4

De ultieme gids voor een onvergetelijk bezoek aan de Tempels van Angkor

15 april 2018

De Tempels van Angkor zijn waanzinnig en bucketlist materiaal voor veel reizigers. De eeuwenoude tempelstad is de absolute highlight van Cambodja, maar ook één van de belangrijkste trekpleisters in heel Zuidoost-Azië. De tempelruïnes zijn verbluffend mooi en hebben ieder iets unieks en soms mysterieus. Dit is het grootste religieuze monument ter wereld en zo'n plek vol cultuur en historie, dat moet je gewoon een keer in je leven zien! In deze gids delen we al onze tips & tricks met je, zodat je bezoek aan Angkor net zo onvergetelijk wordt als dat van ons.

3

Zó vermijd je de drukte bij de Tempels van Angkor | Route voor 1, 2 en 3 dagen

14 april 2018

De magisch mooie Tempels van Angkor zijn allang geen geheim meer. Jaarlijks trekt de tempelstad meer dan 2 miljoen bezoekers. Voor ons bezoek aan Angkor zagen we op andere blogs al wat foto's voorbij komen van hoe druk het kan zijn bij de tempels. Hmm, daar zitten we niet echt op te wachten... Onze verwachting van Angkor was hoog, misschien werd het wel één van de hoogtepunten van onze wereldreis. Voor een onvergetelijke ervaring zou het fijn zijn als we niet tegelijk met honderden andere mensen bij dezelfde tempel zijn. En dat is gelukt, mede doordat we na veel zoek- en leeswerk een route hebben samengesteld waarmee we de 'grote meute' zoveel mogelijk hebben vermeden!

0

Vervoer bij de Tempels van Angkor

14 april 2018

Het Angkor Tempelcomplex is enorm, in totaal meer dan 300 vierkante kilometer! De meest bezochte en bekendste tempels liggen gelukkig relatief dichtbij elkaar, maar nog steeds zijn de afstanden soms behoorlijk. Te voet van tempel naar tempel is dus echt niet aan te raden. Je hebt een vervoermiddel nodig! Wij zetten de opties met alle voor- en nadelen voor je op een rij.

0

Wat kost een bezoek aan de tempelstad Angkor?

14 april 2018

De Tempels van Angkor zijn bucketlist materiaal voor ongeveer iedere reiziger. Het grootste religieuze monument met de meest bijzondere en fotogenieke tempelruïnes stond bij ons in ieder geval heel hoog op het lijstje. Wel handig om te weten met welke kosten je rekening moet houden als je deze betoverende plek bezoekt. Wij zetten het voor je op een rij.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *