Sambor Prei Kuk: magische tempelruïnes verstopt in de jungle

Cambodja 8 april 2018

Wat is dit een verborgen parel in Cambodja! Op de weg van Phnom Penh naar Siem Reap móet je echt een stop maken bij Sambor Prei Kuk. Deze tempelruïnes stammen uit de 6e en 7e eeuw en zijn in de loop van de eeuwen helemaal opgegaan in de jungle. Het zorgt voor mystieke plaatjes waarbij metersdikke bomen helemaal om en in de tempel zijn gegroeid. Enorm bijzonder en weet je wat wat de plek nog schitterender maakt? Hier heb je geen hordes toeristen zoals bij de beroemde Tempels van Angkor!

Toen we onze wereldreis gingen voorbereiden, hebben we ieder land best wel uitgebreid uitgezocht. We willen namelijk niet alleen de bekende highlights in een land zien, maar het liefst ook op fantastische plekken zijn waar het stil en rustig is. Plekken waar je nog gewoon een foto kunt schieten zonder andere toeristen erop of waar je even rustig kunt gaan zitten om op je gemak te kijken naar dat moois. Toen we tijdens onze voorbereidingen enkele foto’s tegenkwamen van Sambor Prei Kuk wisten we gelijk dat dit op ons lijstje moest. Vandaag zijn we er geweest en het was super!

Sambor Prei Kuk - Cambodja
Sambor Prei Kuk - Cambodja

Wat is Sambor Prei Kuk?

De Tempels van Angkor mogen misschien de bekendste zijn van Cambodja, de tempels van Sambor Prei Kuk zijn toch echt de oudste. Het tempelcomplex Sambor Prei Kuk diende vroeger als hoofdstad van het toenmalige Chenla Koninkrijk. De tempels zijn gebouwd in de 6e en 7e eeuw en veel ervan zijn toegewijd aan een god. Toen de tempels door de Chenla koning werden verlaten, nam de natuur de ooit bloeiende stad compleet over. De dichte jungle zorgde ervoor dat men eeuwenlang niet eens wist van het bestaan van de tempels. Pas in de tijd van de Franse kolonisatie zijn de tempelruïnes herontdekt en is men begonnen om ze toegankelijk te maken voor bezoekers.

Sambor Prei Kuk - Cambodja
Sambor Prei Kuk - Cambodja

Nu zijn de bouwwerken echte ruïnes. Door de bombardementen tijdens de Vietnamoorlog zijn meerdere tempels verwoest, maar ook door natuurkrachten, zoals aardbevingen en overstromingen, zijn tempels verloren gegaan. Toch vind je nog meer dan 100 tempels en heiligdommen in Sambor Prei Kuk die jouw bezoek meer dan waard zijn. De combinatie van jungle en bouwwerken met fraaie details maken de plek wat mij betreft echt een verborgen parel! Het idee dat deze stenen zo’n 1.400 jaar geleden gelegd zijn en dat dit een belangrijke stad was, zorgt ervoor dat je met een bijzonder gevoel naar deze prachtwerken kijkt.

Sambor Prei Kuk - Cambodja
Sambor Prei Kuk - Cambodja

Een dag in Sambor Prei Kuk

Ik kan iedereen aanraden om een dag – of in ieder geval een halve dag als je weinig tijd hebt – door te brengen in Sambor Prei Kuk. De tempelruïnes samen met de groene jungle en eeuwenoude bomen maken het een magische plek. Veel reizigers slaan deze plek (nog?) over en dat betekent dat je dit moois niet hoeft te delen. Je kunt hier rustig wandelen of even zitten en op je gemak kijken naar de mooie afwerking en het samengaan van geschiedenis en natuur.

Sambor Prei Kuk - Cambodja

Vanuit het stadje Kampong Thom regel je heel eenvoudig vervoer naar het tempelcomplex. In ons hotel reserveren we een tuktuk chauffeur en de volgende dag staat hij netjes op tijd klaar om ons mee te nemen op een leuk uitstapje. Vol enthousiasme vertelt hij over de omgeving en hij fungeert als gids bij de tempelruïnes. Hij is ontzettend vriendelijk en doet enorm zijn best. Mijn hart smelt van deze man. :-) Buiten het feit dat een gids een gezellige aanvulling kan zijn op je dag, is het ook leuk om meer te weten over de bouwstijl en -periode van de tempels. Een lokale gids kan je die achtergrondinformatie perfect geven! Voor enkele euro’s leidt iemand je een paar uur lang rond door het waanzinnige gebied. Voor het geld hoef je het dus sowieso niet te laten.

Sambor Prei Kuk - Cambodja
Sambor Prei Kuk - Cambodja
Onze tuktuk chauffeur & gids in Sambor Prei Kuk
Sambor Prei Kuk - Cambodja

Praktische informatie over een bezoek aan Sambor Prei Kuk

  • De entree bedraagt op dit moment 3 dollar per persoon. Onze gids vertelde echter over plannen om dit te verhogen naar 10 dollar. Of dit daadwerkelijk zal gebeuren en wanneer, dat is onbekend. Als je vergezeld wilt worden door een lokale gids, dan betaal je 6 dollar extra. (in totaal, niet per persoon!)
  • Het is het makkelijkste om in Kampong Thom te overnachten en vanuit hier een dag naar Sambor Prei Kuk te gaan. De tempelruïnes liggen op zo’n 30 kilometer van de stad. Je kunt er naartoe met een gehuurde scooter of met een tuktuk. Voor een scooter betaal je meestal 8 tot 10 dollar per dag en een retourtje met de tuktuk is 15 dollar. Vergeet niet onderweg te stoppen bij de schattige dorpjes!
  • Als je het Cambodjaanse plattelandsleven echt wilt ervaren, dan kun je bij één van de homestays vlakbij de tempelruïnes overnachten. Verwacht een hele basic overnachting, maar wel een bijzondere ervaring!
  • Sambor Prei Kuk is dagelijks geopend van 7:00 tot 17:00 uur.
Sambor Prei Kuk - Cambodja
Sambor Prei Kuk - Cambodja
Sambor Prei Kuk - Cambodja

Wat ben ik blij dat we een jaar geleden iets voorbij zagen komen van Sambor Prei Kuk, anders had ik nooit geweten van het bestaan van deze toplocatie. Historie & natuur: Sambor Prei Kuk is het beste van twee werelden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populair op Travly