Zó vermijd je de drukte bij de Tempels van Angkor | Route voor 1, 2 en 3 dagen

Djura

De magisch mooie Tempels van Angkor zijn allang geen geheim meer. Jaarlijks trekt de tempelstad meer dan 2 miljoen bezoekers. Voor ons bezoek aan Angkor zagen we op andere blogs al wat foto's voorbij komen van hoe druk het kan zijn bij de tempels. Hmm, daar zitten we niet echt op te wachten… Onze verwachting van Angkor was hoog, misschien werd het wel één van de hoogtepunten van onze wereldreis. Voor een onvergetelijke ervaring zou het fijn zijn als we niet tegelijk met honderden andere mensen bij dezelfde tempel zijn. En dat is gelukt, mede doordat we na veel zoek- en leeswerk een route hebben samengesteld waarmee we de 'grote meute' zoveel mogelijk hebben vermeden!

Wij vinden bezienswaardigheden eigenlijk altijd het leukste als ze mooi én nog een beetje on-ontdekt zijn. Duwen en trekken om een glimp op te vangen van iets moois of honderd andere mensen op je foto is toch altijd een beetje jammer. We wisten vooraf natuurlijk dat de Tempels van Angkor verre van on-ontdekt zijn, maar toch zijn er manieren om de grootste drukte te omzeilen. We hebben veel blogs gelezen, de routes bestudeerd die tuktuks en tours vaak volgen en op die manier onze eigen route samengesteld. Hierdoor hebben we 3 waanzinnige dagen gehad in Angkor!

Wauw, Angkor Wat!

Tempelroute voor 3 dagen

Wij hadden een ticket voor 3 dagen gekocht voor Angkor en dat zou ik echt iedereen aanraden. Er is zoveel moois te zien, dat lukt niet in één dag. Ook de enorme hitte speelt een grote rol. Vanaf 1 of 2 uur 's middags is het echt bikkelen als je met meer dan 35 graden en een sterke zon tempels aan het beklimmen bent. Als je 3 dagen gaat, kun je het een beetje verdelen en ben je eigenlijk steeds halverwege de middag weer terug in het hotel. Tijd om in het zwembad te plonzen!

In totaal hebben we 15 tempels bezocht, 1 keer de zonsopkomst bij Angkor Wat gezien en 1 keer de zonsondergang bij bij de Pre Rup tempel bekeken. Wij regelden een tuktuk chauffeur voor alledrie de dagen. Dit was onze planning en volgorde.

Dag 1: start om 7:00 uur

 1. Ta Prohm
 2. Banteay Kdei
 3. Ta Keo
 4. Chausay Tevoda & Thomanon
 5. Victory Gate
 6. Angkor Thom Complex, inclusief Bayon tempel

Dag 2: start om 5:00 uur vanwege de zonsopkomst

 1. Zonsopkomst bij Angkor Wat (niet de tempel van binnen bekijken)
 2. Banteay Srei
 3. Banteay Samre
 4. East Mebon
 5. Ta Som
 6. Neak Pean
 7. Preah Khan

Dag 3: start om 14:30 uur

 1. Angkor Wat
 2. Zonsondergang bij Pre Rup

Natuurlijk heb je nooit garanties, maar onze ervaring met deze route is echt top. We hebben nergens echte drukte mee gemaakt, zelfs niet toen we de belangrijkste highlight Angkor Wat van binnen gingen bekijken op de laatste dag. Op drukke momenten moet je hier namelijk weleens een uur wachten voor je in het bovenste gedeelte kan, maar wij konden zo doorlopen naar boven. :-)

Helemaal niemand bij de bekende tempel Ta Prohm!

Route voor 2 dagen

De meeste mensen gaan 1 dag of 3 dagen naar Angkor, omdat je bij de aanschaf van je toegangsbewijs kunt kiezen uit 1 dag, 3 dagen of 7 dagen. Toch kan het natuurlijk zijn dat je door je eigen reisplanning 2 dagen doorbrengt bij de fotogenieke tempels en niet alledrie je dagen gebruikt. Vandaar ook mijn advies voor als je 2 dagen gaat. :-)

Als je 2 dagen de tijd hebt, kun je bovenstaande route grotendeels aanhouden. Je moet dan alleen wel dag 1 en dag 3 samenvoegen. Je gaat dan op de eerste dag na Angkor Thom ook nog naar Angkor Wat en je ziet de zonsondergang bij Pre Rup. Wel een lange dag, zeker als het warm weer is. Om het iets rustiger te maken, kun je eventueel een tempel op dag 1 laten vervallen. Als je het teveel vindt, dan zijn Chausay Tevoda en Thomanon naar mijn mening degene die zouden moeten afvallen.

Lekker rustig bij Banteay Kdei

Route voor 1 dag

Het is onwijs moeilijk om al het moois in 1 dag te zien. Zeker nu ik de tempels gezien heb, kan ik eigenlijk geen keuze maken. Ze hebben allemaal iets unieks of bijzonders. De ene is heel groots, de ander mega gedetailleerd afgewerkt en de andere geeft je een tof uitzicht over de omgeving. Onze favoriete tempels zijn Angkor Wat, Bayon, Ta Prohm, Banteay Srei en Preah Khan, dus die zou ik dan in je route verwerken. Je zou de tempels bijvoorbeeld in deze volgorde kunnen bezoeken.

 1. Zonsopkomst bij Angkor Wat (niet de tempel van binnen bekijken)
 2. Ta Prohm
 3. Preah Khan
 4. Banteay Srei
 5. Bayon
 6. Angkor Wat
 7. Zonsondergang bij Pre Rup

Bayon en Angkor Wat zijn het drukste in de ochtend en daarom zou ik ze voor de middag bewaren. Banteay Srei is niet zo centraal gelegen en zal zeker een half uurtje rijden met de tuktuk zijn vanaf de andere tempels. Houd hier rekening mee in je planning. En de tempels zijn groot... Groter dan je misschien denkt. Wij hadden gemiddeld een uur nodig bij iedere tempel.

Zitten & genieten bij Banteay Samre

Je eigen route samenstellen

Je kunt natuurlijk ook helemaal je eigen route samenstellen. Je kiest de tempels die jou het meeste aanspreken en je verspreidt deze over het aantal dagen dat je Angkor wilt bezoeken. Als ik je hierbij één tip mag geven: kijk voor je route niet alleen naar welke tempels het dichtste bij elkaar liggen, maar ook naar de momenten waarop het druk is. Zo is het het drukste bij Angkor Wat, Bayon en Ta Prohm tussen 9 en 12 uur. Slimmer is het dus om drukke tempels vroeg in de ochtend of juist na de lunch te plannen. Zo word je ervaring bij de Tempels van Angkor hopelijk net zo magisch als die van ons!


De ultieme gids voor een onvergetelijk bezoek aan de Tempels van Angkor

Dit zijn de mooiste tempels van Angkor

Vervoer bij de Tempels van Angkor

Wat kost een bezoek aan de tempelstad Angkor?

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Cambodja

De ultieme gids voor een onvergetelijk bezoek aan de Tempels van Angkor

Cambodja

Dit zijn de mooiste tempels van Angkor

Cambodja

Vervoer bij de Tempels van Angkor

Cambodja

Wat kost een bezoek aan de tempelstad Angkor?

Indonesië

De zonsopkomst vanaf de Borobudur tempel

Cambodja

Wat kost backpacken in Cambodja?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen