Vervoer bij de Tempels van Angkor

Djura

Het Angkor Tempelcomplex is enorm, in totaal meer dan 300 vierkante kilometer! De meest bezochte en bekendste tempels liggen gelukkig relatief dichtbij elkaar, maar nog steeds zijn de afstanden soms behoorlijk. Te voet van tempel naar tempel is dus echt niet aan te raden. Je hebt een vervoermiddel nodig! Wij zetten de opties met alle voor- en nadelen voor je op een rij.

Fiets

In Siem Reap zijn tal van hotels en bedrijfjes waar je een fiets kunt huren. Voor maar 1 of 2 dollar mag je de fiets de hele dag gebruiken. Je kunt zo volledig je eigen plan trekken en bepaalt zelf hoe lang je bij elke tempel blijft. Dat is fijn! Minder fijn is dat de afstanden tussen de tempels soms groter zijn dan je verwacht. In combinatie met de hoge temperaturen en brandende zon kan het tempelhoppen met de fiets behoorlijk pittig worden. Ook moet je zelf je weg zien te vinden in het mega grote park.

 • Het is goedkoop.
 • Je bent niet afhankelijk van anderen.
 • Langere afstanden kosten je veel (kostbare) tijd.
 • Je moet zelf navigeren in het park.

Tip: ga je met de fiets en wil je de zonsopkomst of zonsondergang bekijken, zorg dan voor licht op je fiets. Sommige wegen richting Angkor zijn vrij donker.


Scooter

Ook voor het huren van een scooter hoef je niet lang te zoeken in Siem Reap. Je betaalt gemiddeld 6 tot 10 dollar per dag voor de huur en voor 2 a 3 dollar gooi je de tank vol. De scooter geeft je vrijheid en flexibiliteit. Jij bepaalt namelijk waar je heen gaat, hoe lang je ergens blijft en wanneer je het voor gezien houdt. Een nadeel is dat het officieel niet is toegestaan voor niet-Cambodjanen om een motorvoertuig te besturen in het park. Nu blijkt in de praktijk dat deze regel (op dit moment) niet echt wordt gehandhaafd, maar je moet wel weten dat je hiermee een risico neemt.

 • Vrijheid & flexibiliteit.
 • Minder vermoeiend dan de fiets.
 • Heel betaalbaar.
 • Officieel niet toegestaan.

Tuktuk

De tuktuk is door backpackers en flashpackers de meest gekozen optie denk ik. En ik snap ook wel waarom. Het is heel fijn dat je een chauffeur hebt die de weg kent in het park. Je vertelt hem welke tempels en volgorde je wilt doen en daarna hoef je alleen maar in en uit te stappen bij de tempels. Zo hoef je zelf minder te zoeken en te stressen en kun je tussen het tempelhoppen door echt even bijkomen. En geloof me, dat is echt een voordeel. :-)

Wat ik ook leuk vond is om gezellig een praatje te maken met je tuktuk chauffeur en zo meer te weten te komen over het land en het leven van de bevolking. Een andere belangrijke reden om te kiezen voor de tuktuk is de prijs. Voor 15 tot 20 dollar ben je de hele dag op pad met de tuktuk. En dat is de prijs per tuktuk, niet per persoon! In de meeste tuktuks kunnen maximaal 4 mensen. Als je een tuktuk deelt met andere reizigers, is het ook nog eens een hele goedkope optie.

In Siem Reap barst het van de tuktuk chauffeurs. Je kunt er gewoon eentje aanspreken en met hem afspraken maken. Onderhandel altijd over de prijs en zorg dat de verwachtingen voor beide partijen helder zijn. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf. Bij veel hotels kun je ook een tuktuk chauffeur boeken. Dan hoef je niet zelf op pad om op zoek te gaan, maar kies je dus ook niet zelf de persoon die jou de hele dag - of misschien wel meerdere dagen - rondrijdt.

 • Relaxt en comfortabel.
 • Betaalbaar, zeker als je de kosten deelt met meerdere reizigers.
 • In tegenstelling tot op de fiets en de scooter, zit je in een tuktuk altijd in de schaduw.
 • Duurdere optie als je in je eentje de tempels bezoekt en de kosten niet kunt delen.

Georganiseerde tour - auto, minivan of touringcar

Tot slot kun je kiezen voor een georganiseerde tour waarbij je wordt rondgereden in een auto, minivan of touringcar. Vaak zit een Engels sprekende gids inbegrepen bij dit soort tours en krijgt dus veel achtergrondinformatie bij de tempels. Je hoort dan bijvoorbeeld welke bouwtechnieken er werden gebruikt, wat de 'carvings' in de stenen betekenen en aan welke god de tempel is opgedragen. Een groot pluspunt dus! Een andere mooie bijkomstigheid is de airco, daar zul je echt van genieten na het beklimmen van een tempel in de volle zon.

Benieuwd naar de betekenis van de carvings?

Persoonlijk zijn wij alleen niet echt fan van georganiseerde tours. Je bent afhankelijk van andere mensen in je groep, moet op bepaalde tijden terug bij de bus zijn en kunt niet ter plekke aanpassingen doen aan de route of je dagindeling. Het leukste is wel om de tempels op je eigen tempo te kunnen ontdekken, toch? Ook kunnen grote touringcars niet bij elke tempel voor de deur parkeren, dus uiteindelijk kun je best wat tijd kwijt zijn met het lopen naar de verschillende tempels waarbij geen grote parkeerplaatsen zijn.

Tot slot is het een stuk duurder dan het huren van een fiets, scooter of het inhuren van een tuktuk chauffeur. De prijs is afhankelijk van de groepsgrootte en het aantal tempels dat je bezoekt, maar denk minimaal aan 15 tot 30 dollar per persoon per dag.

 • Veel informatie van een gids.
 • Airconditioning in de auto, minivan of bus.
 • Minder vermoeiend dan fietsen of met de scooter.
 • Weinig flexibiliteit en vrijheid.
 • Grote bussen kunnen niet dichtbij iedere tempel parkeren.
 • Duurste optie.

De beste keuze

Wat de beste keuze is, dat kan ik niet zeggen. Het is namelijk helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Vind je flexibiliteit het belangrijkste of juist hoeveel geld je kwijt bent? Ook het seizoen speelt een grote rol in je keuze. Wij bezochten Angkor tijdens de heetste periode in Cambodja (april en mei) en merkten dat we erg blij waren dat we niet ook nog eens moesten fietsen tussen de tempels, want het was zo al vermoeiend en warm genoeg. In de periode van november tot en met februari zijn de temperaturen meestal iets gematigder en zou fietsen beter te doen kunnen zijn. Uiteindelijk is het het beste om hetgeen te kiezen wat het beste bij jou past. Zo maak je je bezoek aan de tempelruïnes van Angkor een hoogtepunt van je reis!


De ultieme gids voor een onvergetelijk bezoek aan de Tempels van Angkor

Dit zijn de mooiste tempels van Angkor

Route voor 1, 2 en 3 dagen Zó vermijd je de drukte bij de Tempels van Angkor

Wat kost een bezoek aan de tempelstad Angkor?

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Cambodja

De ultieme gids voor een onvergetelijk bezoek aan de Tempels van Angkor

Cambodja

Dit zijn de mooiste tempels van Angkor

Cambodja

Zó vermijd je de drukte bij de Tempels van Angkor

Cambodja

Wat kost een bezoek aan de tempelstad Angkor?

Indonesië

De zonsopkomst vanaf de Borobudur tempel

Cambodja

Wat kost backpacken in Cambodja?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen