Toffe activiteiten en schitterend platteland – je vindt het in Kampot!

Cambodja 28 april 2018

Kampot is een heerlijk stadje in het zuiden van Cambodja. De sfeer is er relaxt, er zijn leuke cafés en restaurants en het is er niet te druk. Tel daar onder water gelopen rijstvelden, palmbomen en groene plantages bij op en je snapt waarom Kampot een fijne plek is om een paar dagen te vertoeven. Vanaf een nationaal park heb je uitzicht over de omgeving, je kunt zwemmen in het ‘secret lake’ of smikkelen van verse krab in Kep. Onze twee dagen in Kampot vlogen om!

Dag 1 – schitterend platteland, kampotpeper proeven & de krabmarkt

Kampot is beroemd om haar smaakvolle peper. Bij La Plantation kun je een kijkje nemen op de peperplantage en de verschillende pepersoorten proeven. De peper uit Kampot is zelfs zo speciaal, dat enkel peper die daadwerkelijk geproduceerd is in deze regio Kampotpeper genoemd mag worden. Net zoals bij Champagne!

Peperplantage in Kampot
La Plantation

Met onze gehuurde scooter vertrekken we naar de peperplantage. Al snel moeten we van de grote weg af en rijden we een roodbruin, hobbelig paadje in. Comfortabel is de weg met alle hobbels en modder zeker niet, maar wat is de omgeving prachtig. De rijstvelden zijn onwijs groen en staan onder water. Koeien grazen bij mensen voor de deur en de palmbomen maken het plaatje compleet. Ik hou van dit landschap!

Kampot - Cambodja

Na een kleine 10 kilometer hobbelen maken we een tussenstop bij het ‘secret lake’. Het meer is echt groot, dus wat zou er zo geheim aan zijn? Blijkbaar dankt het meer haar naam aan het feit dat het vroeger vooral bezocht werd door mannen met hun minnaressen. Na wat foto’s gemaakt te hebben rijden we door naar de peperplantage. Ben je trouwens zelf niet zo’n held op een scooter, dan kun je ook met de tuktuk gaan. ;-)

Secret Lake
Secret Lake

De peperplantage is wat ons betreft echt het leukste uitje in de omgeving van Kampot. Er is een gratis tour waarbij je uitleg krijgt over het gehele productieproces, de verschillende soorten peper die ze maken en natuurlijk mag je alles ruiken en proeven! Ook maak je een rondje over de plantage en behalve peperbomen zie je papaja, ananas en durian in de planten hangen. Achteraf kun je natuurlijk zelf een zakje peperbolletjes aanschaffen, maar je wordt totaal niet onder druk gezet om iets te kopen. Echt een must-do in de omgeving van Kampot!

Peperplantage Kampot
Peperbolletjes – rood en groen wordt met de hand gesorteerd!

Dan is het tijd om naar Kep te rijden. Kep is een stadje op nog geen half uur rijden van Kampot en het ligt aan de zee. De krabmarkt in Kep moet je gewoon echt zien. Het is een grote markt waarbij je nog levende krabben kunt kopen en ze direct kunt laten klaarmaken. De krabben zitten in kooitjes in de zee en worden pas uit het water gehaald en bereid als jij ze koopt. Verser dan dit wordt het niet! Natuurlijk gaan we deze lokale specialiteit proberen en ondanks dat we niet goed weten hoe je dit nou precies eet, proeven we wel dat het heel smaakvol is. Tip voor als je ook nog nooit krab gegeten hebt: google van tevoren even een tutorial over hoe je dit handig aanpakt. :-)

Krabmarkt - Kep
Kep staat bekend om de krabmarkt

Dag 2 – met de scooter door Bokor National Park

Een leuk dagje uit is het Bokor National Park. Je mag het gratis bezoeken en met de scooter rijd je in zo’n 40 kilometer naar de top. Wat het park bijzonder maakt zijn de verlaten gebouwen bovenop de berg. Toen de Fransen over Cambodja heersten, bouwden ze een stad op de berg, omdat de temperaturen op de top wat aangenamer zijn. Toen de Franse overheersing ten einde kwam is de stad verlaten, maar de meeste gebouwen zijn blijven staan. Een spookachtige kerk is één van de overblijfselen van Bokor Hill Station, zoals de verlaten stad genoemd wordt.

Bokor Hill Station - Cambodja
Verlaten kerk op Bokor Hill Station
Verlaten kerk Bokor Hill Station
Binnenkant van de kerk

Helaas zijn sommige oude gebouwen gerenoveerd of zelfs opnieuw in gebruik genomen. Wat ons betreft een gemiste kans, want juist de vervallen panden maken het een unieke plek. Je hoeft verder niet heel veel bijzonders te verwachten qua natuur, ook al is dit een natuurpark. Er wordt volop gebouwd in het park en het is best kaal, soms zelfs een tikkeltje somber. Wat wel leuk is, is het uitzicht vanaf de top. Als je geluk hebt dan, want wij zagen alleen hele dikke wolken. ;-)

Bokor Hill Station - Cambodja
Ons uitzicht vanaf de top ;-)

Naast deze leuke highlights in en rondom Kampot, vind ik Kampot als stad zelf ook erg fijn. Het is een stad die wat mij betreft nog goed in balans is. Alles wat je als reiziger nodig hebt is aanwezig, maar het is nog lang niet enkel een toeristenstad geworden. Locals en reizigers leven hier op een fijne manier samen. Goed dat die plekken er ook nog zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

    • Djura

      1 mei 2018 om 11:00

      Hi Erik, wij komen aan het eind van deze trip naar Thailand. Ik verwacht dat we begin juni in Thailand zijn en 19 juni vliegen we weer terug naar Nederland. Zal ik tegen die tijd even contact opnemen? Zou leuk zijn om elkaar nog even te zien! :-)

Populair op Travly