Vervoer in Thailand
Je verplaatsen in Thailand is niet moeilijk, want er zijn genoeg goede en betaalbare vervoersopties. Vanuit Bangkok kun je met de trein eenvoudig richting Chiang Mai in het noorden of juist naar het zuiden reizen. De nachttrein is voor backpackers een echte uitkomst. Je overbrugt dan namelijk een grote afstand terwijl je slaapt!
Een andere goede optie is de bus. Het netwerk van busverbindingen is uitgebreid en de kwaliteit is prima. Ook is een buskaartje helemaal niet duur, vaak goedkoper dan het reizen met de trein. Er zijn verschillende busmaatschappijen waarmee je kunt reizen. Via 12go.asia kun je een indruk krijgen van de verschillende vervoersmogelijkheden en prijzen, maar niet alle opties worden via deze website vermeld. Als je navraag doet bij je hostel of guesthouse of gewoon naar een bus- of treinstation gaat, blijkt vaak dat er meerdere opties zijn. Een duurdere maar natuurlijk snellere mogelijkheid is het nemen van een binnenlandse vlucht.
Voor kleine afstanden huur je makkelijk een fiets of een scooter. Zo kun je op eigen houtje en tempo Thailand verkennen! Alleen in Bangkok is fietsen of met de scooter rijden niet aan te raden vanwege het hectische verkeer.
Klimaat in Thailand
Visum voor Thailand
Met de Nederlandse nationaliteit krijg je een visumvrij entree in Thailand. Als je per vliegtuig aankomt, krijg je een visumvrij entree van 30 dagen. Sinds 1 januari 2017 krijg je ook bij binnenkomst over land 30 dagen visumvrij entree. Voorheen was dit slechts 15 dagen. Het visumvrije entree is verlengbaar. Een verlenging van 15 dagen kost je 1.900 baht. Officieel heb je een bewijs van vertrek nodig bij binnenkomst van Thailand, maar de ervaring leert dat hier in praktijk niet veel naar gevraagd wordt.
Geldzaken in Thailand
Het betaalmiddel van Thailand is de Thaise Baht (THB). Geld wisselen of pinnen is geen probleem. In steden als Bangkok, Chiang Mai en Phuket heb je zo een pinautomaat gevonden. Op het platteland of op de kleinere eilanden is het niet vanzelfsprekend dat er altijd een (werkende) pinautomaat is. Het is daarom slim om vooraf voldoende contact geld te pinnen. Het nadeel van pinnen is wel dat je hoge transactiekosten (± 6 euro) betaalt bij iedere keer pinnen. Het advies is daarom om euro’s vanuit Nederland in Thailand te wisselen en vervolgens bij het pinnen steeds grote bedragen op te nemen. In de steden kun je vaak betalen met een creditcard.
De laatste jaren zijn de prijzen in Thailand wat gestegen door de toename in toeristen, maar nog steeds kun je prima in Thailand reizen met een klein budget. Een ritje met de tuktuk kost je 1 euro, een halve liter bier op het terras is 2 tot 3 euro en avondeten bij een streetfood kraampje is maar 1 tot 2 euro. Als je bij een gewoon restaurant gaat eten, dan moet je rekening houden met 4 euro voor een gerecht. Voor een bed in een slaapzaal betaal je 8 tot 10 euro. Als je graag een tweepersoonskamer neemt, dan kun je rekening houden met 20 tot 30 euro per nacht. De eilanden zijn door het toerisme wel een stuk duurder. Voor het vasteland kom je met een dagbudget van 22 tot 29 euro uit, terwijl je op de eilanden rekening moet houden met 30 tot 40 euro per dag.
Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
Comfort
Reisadvies voor Thailand
Thailand is een veilig land om naartoe te reizen. In de zuidelijke provincies van Thailand Yale, Narathiwat, Pattani, Songkhla, het grensgebied met Cambodja in de provincie Sisaket en Surin en de noordelijke grens met Myanmar gelden veiligheidsrisico’s. Reis hier enkel naartoe in noodzakelijke gevallen. In Thailand vallen veel verkeersdoden. Oplettendheid bij het rijden van een scooter of jetski is belangrijk. Ook is het belangrijk om op te letten voor oplichting bij het huren van een scooter of jetski. Helaas is Thailand in 2015 en 2016 regelmatig slachtoffer geweest van terroristische aanslagen. Voor het meest actuele reisadvies ga je naar de website van de Rijksoverheid.
Bangkok
HoofdstadThaise Baht
ValutaThai
Officiële taal513.120km²
Oppervlakte0
Inwoners0
inwoners per km²Goed om te weten
- In toeristische gebieden zijn drugs makkelijk verkrijgbaar. Realiseer je dat drugs illegaal is in Thailand en de straffen hiervoor zijn erg hoog.
- Op 13 oktober 2016 is de koning van Thailand overleden. Er is een jaar van rouw ingesteld waarin (feestelijke) activiteiten worden beperkt. In Thailand geldt een verbod op het beledigen van het Koningshuis. Deze regels worden strikt nageleefd en hard bestraft bij overtreding.
- De Nederlandse ambassade is gevestigd in Bangkok. Je kunt hen 24/7 bereiken via +66 2 309 52 00.
- Voor een reis van 1 maand of korter kun je volstaan met vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A. Afhankelijk van je reisplan zul je voorzorgsmaatregelen tegen malaria moeten nemen. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting aanbevolen.